despre filantropie

Raspunsuri - Pagina 2

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns sirimie spune:

In momentul asta tinerii au mai multe oportunitati de voluntariat in mediu organizat decit noi.

Eu cred ca desi veniturile sint mici, se doneaza bani si in Romania. Mai sint emisiunile alea de antena 3 cu teledon in care oamenii doneaza, sint o multime de cazuri aici cind s-au strins bani foarte repede. Exista dorinta de a ajuta la multa lume. Cred ca cine nu o face nu are informatii despre cum se poate face.

Cit despre ONG-uri - sint aproape invizibile. Costa mult publicitatea, sint 2 fundatii care isi fac reclama. Restul isi desfasoara activitatea departe de opinia publica. Dupa parerea mea daca oamenii ar sti mai multe despre ONG-uri s-ar implica mai mult. De exemplu campania nevazatorilor a avut succes pentru ca a fost vizibila. La fel fundatia Biancai Brad pentru ca si-a promovat-o. Asta lipseste ONG-urilor din Rom, nu sint vizibile.


Va dorim sa cresteti mari si frumosi!

Simona & Vladut (27 februarie 2005) & Monica (23 aprilie 2009)


Andrei are nevoie de ajutor: http://andrei.seek-on.com/ro
Despre Andrei

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Donia spune:

Citat:
citat din mesajul lui marius

In Romania - asa cum o percep eu - marea majoritate a oamenilor isi ajusteaza cu greu veniturile astfel incat sa supravietuiasca zilei de maine. In suflet ar da, insa nu au de unde.


Depinde mult de disponibilitate. Mai depinde si de traditie. In Romania nu exista traditia voluntariatului sau a donatiilor.
Am lucrat 10 ani la un ONG si vedeam de multe ori varstnici care asteptau ziua pensiei pentru ca sa ne poata dona o suma micuta. "Every little helps", spunea mereu patronul nostru englez.
La inceput aveam foarte putini voluntari, care daca nu puteau dona bani, in schimb isi puneau doua-trei ore pe saptamani la dispozitia fundatiei.
Acum am inteles ca sunt mai multi voluntari, vin multi tineri, studenti, dar si fosti bolnavi de cancer sau pensionari.
Fundatia la care am lucrat eu este bine cunoscuta in oras si are sustinere, dar a fost un drum anevoios, iar majoritatea fondurilor tot din afara Romaniei vin inca. Patronul nostru englez a miscat muntii din loc, pentru ca a crezut ca poate sa schimbe ceva. Si a reusit. A ajutat enorm. Acum sunt implicati multi romani, dar a fost nevoie sa invatam asta de la cei din afara, pentru ca in Romania inca nu prea exista spirit comunitar.
Aici eu am facut voluntariat intr-o casa de batrani (si pobabil asta mi-a adus primul meu job) si apoi la scoala fetitei mele. Nu donez cu regularitate intr-un singur loc, ci ocazional, dupa disponibilitati, in 3-4 locuri care imi par mai convingatoare pe moment.
Vad cum copiii sunt incurajati sa se ajute unii pe altii in scoala, cei din clasele mai mari sunt trimisi la clasele mai mici ca sa le citeasca, sa faca activitati impreuna, sa ii ajute la teme. Apoi liceenii si poate cei din clasele 7-8 cred ca trebuie sa faca ceva voluntariat, oare 60 de ore? Nu mai stiu exact.
Copiilor li se cere inca de la scoala sa doneze sau sa stranga fonduri pentru scoala sau pentru vreun proiect al clasei. De regula colectarea de fonduri de la inceputul anului scolar e destul de enervanta, recunosc , pentru ca te trezesti cu ceva produse pe care teoretic copilul trebuie sa le vanda cunoscutilor (sau din usa in usa, daca aleg sa faca asta)... si cui sa le vanda? Tot mama si tata le cumpara, evident.
Dar in alte ocazii trebuie sa duca 1-2 dolari pentru vreo fundatie care lupta impotriva cancerului, sau impotriva bolilor de inima, deci ei invata inca de mici ca e nevoie de donatii la tot pasul.
Si pe masura ce cresc sunt atrasi de un proiect sau altul si vad in jurul meu copii sau tineri care aleg sa se implice, cu timp sau cu putinii bani pe care ii au, in lucruri in care cred, fie ca e vorba de curatirea parcurilor, reciclare, voluntariat la case de batrani sau la gradinite.

Ideea e ca e nevoie de educatie si pentru asta. Exista ceva de genul asta in scolile romanesti?





Copiii se nasc perfecti - rolul parintelui e sa nu strice ceea ce Dumnezeu sau natura a creat.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns sirimie spune:

Am fost in londra si in fiecare WE sint niste evenimente filantropice, se doneaza on line, cine doneaza primeste un tricou si se plimba cu el pe malul tamisei sau participa la concursuri de ciclism sau diverse. Totul in mediu organizat. Sincer cred ca daca s-ar organiza si la noi ar fi o gramada care sa participe.

Va dorim sa cresteti mari si frumosi!

Simona & Vladut (27 februarie 2005) & Monica (23 aprilie 2009)


Andrei are nevoie de ajutor: http://andrei.seek-on.com/ro
Despre Andrei

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns A_Iulia spune:

E drept ca tine de modul cum am fost educati; una e sa inveti in familie ca lunar parintii doneaza o suma, oricare ar fi ea, pentru cei saraci/neajutorati si sa o aplici si tu ca obicei mostenit, si alta e sa o gandesti de la zero si sa o faci regulat.

Imi vine in minte acum o familie de pensionari (au emigrat mai demult) care alocau 10% din venitul lor in acest scop. Nu aveau bani foarte multi, erau simpli pensionari, dar asa putini, cat aveau, 10% donau, si chiar spuneau ca le merge foarte bine cand doneaza.

La firma la care lucrez toate cadourile pentru angajati de sarbatori provin de la organizatii de sprijinire a persoanelor defavorizate (de nevazatori, sau cu alt handicap). Dar firma nu este romaneasca. Si cred ca daca ar exista o asemenea oferta si in RO si ar fi promovata cum se cuvine, multe firme ar proceda la fel.

Si eu cred ca daca s-ar organiza mai multe evenimente, lumea ar participa si ar dona, dar trebuie oferita ocazia s-o faca. Si din cate am observat eu lumea doneaza pentru un caz clar, sau pentru o situatie expusa, si mai putin ca o suma ce nu e justificata concret.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns buli spune:

Citat:
citat din mesajul lui marius

In Romania - asa cum o percep eu - marea majoritate a oamenilor isi ajusteaza cu greu veniturile astfel incat sa supravietuiasca zilei de maine. In suflet ar da, insa nu au de unde.


daca o persoana vrea sa faca o fapta buna si nu are bani suficienti poate face voluntariat.
sint multe organizatii care au nevoie de voluntari si multe persoane care au nevoie sa le cumpere cineva piine, lapte, sa le ajute la curatenie.

www.youtube.com/watch?v=YhWZ7bpfQag" target="_blank">@

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Deus spune:

donatii, voluntariat, salvarea animalelor...nu conteaza daca le faci pentru ca este la moda sau fiindca se vede/contorizeaza undeva, acolo sus...sper sa fie mai multi oameni care sa doneze doar fiindca au putiinta/vointa/resurse, fara sa spere la un pct. rosu in carnetelul vietii de apoi...Aici, pe DC, am intalnit multe persoane foarte sufletiste, filantropi in adevaratul sens al cuvantului
Pe mine ma intreaba oamenii de ce salvez/hranesc animale, de ce dau telefoane la diverse teledon-uri, de ce particip la actiunii ecologice ("tu strangi gunoaie ca sa aiba unde sa vina altii sa arunce!") - senzatia este ca in Ro lumea nu are incredere in diverse ONG-uri sau ca unii prefera sa intoarca capul - daca nu vad, nu se intampla.




„Fericirea este armonia dintre ceea ce gandesti, ceea ce spui si ceea ce faci.” Gandhi

http://www.youtube.com/watch?v=flRvsO8m_KI


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns avmaria spune:

Marius, merci pt postul tau. Asa vad si eu lucrurile. Cateodata, cand citesc pe DC, am impresia ca ma invart intr-un mediu super-elitist, deci nereprezentativ - acei nu stiu cat la suta, putin - care s-au desprins de realitatea convarsitoare a majoritatii. De altfel, e suficient sa dau pagina sa citesc postul Adinei, si ma intreb, retoric bineinteles - cum se poate sa fim in acelasi timp pe post de "filantropi" si pe post de "ajutati" (Adina, chiar m-a surprins obiceiul de la voi din firma, cu atat mai mult cu cat din posturile tale se deduce ca nu-i o firma care merge prost si care plateste salarii mici).

Dar eu intentionat vreau sa las la o parte nevoia asta de cadru organizat al actiunii - cum pare sa o "astepte" topicul initiator, si o parte din cei care-au raspuns, si ma intreb : in conditiile actuale romanesti, oare mai exista spiritul de ajutorare asa cum l-am cunoscut eu pe vremuri? Imi vin atatea exemple in minte : acum multi ani, cand a murit un vecin dintr-o familie nevoiasa, vecinii au cotizat sa plateasca inmormantarea, si multe altele ... Pe de alta parte am vazut chiar aici pe forum multa solidaritate. Si in acelasi timp, am ascultat discursuri care m-au oripilat, din partea unor prieteni cu multi multi bani : ce se plange nenorocitul - ca poate fi si mai rau in Africa, cum adica-i scumpa viata ca doar e plin de lume la Cora, catre ce declin merge societatea romaneasca, toti vor numai bani si nu mai sant capabili sa-si creasca singuri copiii, etc etc. Voi ce credeti : ne-am schimbat sau nu?

Eliza, io te intreb pe tine, fiind in domeniu si la curent cu statisticile : ne poti oferi mai multe informatii gen ventilare pe categorii socio-profesionale, purcentaj din venit, deducere din impozit, PIB, etc? Nu ne da in cap cu alea 229 miliarde ingrosate, inainte sa ne explici exact cum stau lucrurile. Idem Ro. Dupa aia putem discuta, pornind de la o baza.

PS : Cait, Franta e tara tuturor posibilitatilor in materie de ajutor umanitar. Incearca, daca asta vrei cu adevarat, vei gasi destule posibilitati. Si daca e prea complicat sa pleci in strainatate, sa stii e mare nevoie de voluntari aici in Franta. Nevoi sunt destule, chiar langa noi, noi sa fim disponibili...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns A_Iulia spune:

Avmaria, oare m-ai inteles bine? Firma la care lucrez cumpara cadourile pentru angajatii sai de la astfel de organizatii (surdo-muti etc), este vorba de obiecte hand-made si felicitari lucrate de catre persoane cu handicap.

deci cadoul de craciun la noi nu este celebra prima in bani sau vreun obiect cu valoare materiala, ci un cadou simbolic de acest gen.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns avmaria spune:

Adina, multumesc ca m-ai tras de maneca. Ai dreptate, am inteles total aiurea - si-mi cer scuze - firma ta chiar ca merita admiratia mea cea mai sincera.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Deianira spune:

Eliza, multumesc de raspuns .

In cazul in care intereseaza pe cineva (chiar daca nu scrie, poate citeste), in Timisoara, fundatia "Pentru Voi" ofera o gama diverse de produse spre vanzare realizate de catre persoane cu dizabilitati de dezvoltare - http://www.pentruvoi.ro/content/content/news/35/58/33/ .



Good things happen to good people.

Mergi la inceput