despre filantropie
In Statele Unite cam 70% dintre cetateni sprijina prin fonduri sau prin voluntariat organizatiile neguvernamentale. Din totalul de 283 de miliarde de dolari ce reprezinta donatiile si sponsorizarile inregistrate in 2007, aproximativ 229 de miliarde provin din donatii individuale (persoane, nu institutii).
In Romania desigur situatia este cu totul diferita si sunt multe motive pentru asta. In primul rand imaginea fundatiilor si a ONG-urilor in general a fost usor sifonata prin anii 90 cand multe fundatii aduceau masini care nu plateau taxe. Acum avem foarte multe astfel de organizatii care fac lucruri bune insa sunt total lipsite de vizibilitate (United Way, World Vision, Fundatia Principesa Margareta, Fundatie Vodafone, Fundatia RTC, Fundatia pentru Parteneriat, si multe multe altele cu proiecte minunate).
Am deschis acest topic pentru ca as dori sa va intreb:
1. donati frecvent catre cauze umanitare?
2. sustineti vreun ONG?
3. ati lucrat vreodata ca voluntar?
4. daca raspunsul este NU la toate cele de mai sus, ce v-a impiedicat pana acum sa o faceti? Ce v-ar ajuta sa incepeti sa faceti acest lucru?
P.S. Nota lamuritoare: nu este un subiect ce este menit sa judece, eu incerc doar sa inteleg care sunt mecanismele care blocheaza comportamentul filantropic in Romania si stiu ca de multe ori vina este chiar la organizatiile neguvernamentale respective. Si vina mai este si la regimul fiscal din Romania care nu asigura deduceri fiscale (din impozitul pe venit) pentru persoanele care doneaza.
P.S. 2 - eu lucrez intr-o astfel de organizatie neguvernamentala.
Raspunsuri
cait spune:
Raspunsul et nu la toate intrebarile si ce m-a impiedicat este neincrederea pentru ca nu stiu unde vor ajunge donatiile asa ca prefger sa dau eu cui cred si stiu ca are nevoie.In schimb ca voluntar daca as avea ocazia as pleca intr-o tara saraca unde as putea ajuta.
Citisem un studiu ca multi americani fac donatii pentru ca au reduceri la impozite acum daca asta e adevarata motivatie sau nu, nu stiu.
Cait
Home is where heart is...
Alexia27 spune:
Citat: |
citat din mesajul lui cait .In schimb ca voluntar daca as avea ocazia as pleca intr-o tara saraca unde as putea ajuta. Cait Home is where heart is... |
Succes! Voluntariatul ti-l platesti tu...
Fii TU disponibil cand vrea copilul, nu-l fa pe el disponibil cand vrei tu!
Deianira spune:
1. Da
2. Am facut donatii catre cateva ONG, dar nu fac asta in mod constant, mai degraba ii ajut direct pe cei care au nevoie sau organizez eu actiuni.
3. Da
Eliza, se poate stii la ce organizatie lucrezi? Mi-ar placea si mie un astfel de job dar nu stiu de unde sa o apuc .
cait spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui Alexia27
Succes! Voluntariatul ti-l platesti tu... Fii TU disponibil cand vrea copilul, nu-l fa pe el disponibil cand vrei tu! |
Stiam asta nici o problema.dar cand vezi cat costa in unele tari nu cred ca te duce prea mult.
Cait
Home is where heart is...
Alexia27 spune:
Tocmai de-aia ti-am urat succes. Stiu prea bine din pacate.
Fii TU disponibil cand vrea copilul, nu-l fa pe el disponibil cand vrei tu!
monabella spune:
In usa sint reduceri de impozit pt cei ce fac donatii, proportionale fireste cu suma donata. Nu asta e motivul pt care lumea face donatii sua.
Am donat si donez in SUA mai multor organizatii. Donatia pt united way mi se retine direct din salar, o vad pe statul de plata caci sintem afiliati cu ei. In Ro am donat si voi dona si in continuare pt cantina saracilor din Iasi. Mi se pare un proiect nobil.
Eliza5 spune:
Citat: |
citat din mesajul lui monabella In usa sint reduceri de impozit pt cei ce fac donatii, proportionale fireste cu suma donata. Nu asta e motivul pt care lumea face donatii sua. |
Si eu sunt de acord ca nu acesta este motivul pentru care atat de multi americani aleg sa doneze, insa trebuie sa recunosti ca acest lucru (existenta unor facilitati fiscale pentru donatori) este o dovada a faptului ca Statul (guvernul, etc.) recunoaste astfel importanta sectorului neguvernamental si importanta pe care societatea civila o are pentru dezvoltarea societatii.
In Romania nu exista astfel de prevederi, ONG-urile platesc aceleasi taxe ca si companiile iar persoanele fizice nu beneficiaza de niciun fel de sustinere fiscala pentru astfel de demersuri.
Eliza5 spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Deianira Eliza, se poate stii la ce organizatie lucrezi? Mi-ar placea si mie un astfel de job dar nu stiu de unde sa o apuc . Good things happen to good people. |
Intentia ta este foarte frumoasa dar trebuie sa te previn ca in general in sectorul ONG salariile sunt cam mici.. Exceptie fac poate fundatiile corporatiste sau filialele unor organizatii internationale.
Informatii despre organizatii se gasesc pe www.stiriong.ro sau www.responsabilitatesociala.ro.
(eu lucrez la o fundatie filantropica insa prefer sa nu ii divulg numele )
XIO spune:
Am si donat , dar rar, incerc sa ajut oamenii cu ce pot(spre exemplu familiile sarace pe care le stiu), cu animalutele ca orice iubitor , le gasesc stapani .
Voluntariat fac la spital
De ce nu donez? Ca n-am bani .
As dona pentru protectia animalelor, m-as implica in strangerea de fonduri pt. batrani .
"Mult mai grava ar fi etichetarea nedreapta a unei persoane pe care nu o cunosc deloc "
***Fur is for petting**
http://www.youtube.com/watch?v=GewaLNZ1100
http://www.flickr.com/photos/greecky/
marius spune:
In Romania - asa cum o percep eu - marea majoritate a oamenilor isi ajusteaza cu greu veniturile astfel incat sa supravietuiasca zilei de maine. In suflet ar da, insa nu au de unde.
Eu pur si simplu / Pagina familiei / Tot noi / Mai multe... / www.youtube.com/user/mariuspernes" target="_blank"> Video
Pagina legislativa