despre filantropie

Raspunsuri - Pagina 3

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns LauraNicole spune:

Da,ori de cate ori am putut.Asociatia mea de suflet e:"Ingeri fara aripi" condusa de o membra al acestui forum , o persoana foarte draga mie!

Life is something precious so enjoy it and try to take what s good from it!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Eliza5 spune:

Citat:
citat din mesajul lui avmaria


Eliza, io te intreb pe tine, fiind in domeniu si la curent cu statisticile : ne poti oferi mai multe informatii gen ventilare pe categorii socio-profesionale, purcentaj din venit, deducere din impozit, PIB, etc? Nu ne da in cap cu alea 229 miliarde ingrosate, inainte sa ne explici exact cum stau lucrurile. Idem Ro. Dupa aia putem discuta, pornind de la o baza.



As raspunde cu drag daca as intelege intrebarea..

Cat despre datul in cap scuze, eu voiam doar sa pornesc de la exemplul clasic si foarte graitor al natiunii cu cea mai mare traditie in sprijinirea societatii civile (America). Si ma refer la sprijinul din partea societatii in ansamblul sau, nu numai al guvernului. Sprijinul oferit de indivizi care doneaza constant si o fac pentru ca vad un beneficiu in asta.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns avmaria spune:

Eliza, ce vroiam eu sa spun e ca cifrele singure, neplasate intr-un sistem de referinta, nu au nicio relevanta (pt mine). Ca miliardele alea trebuie raportate la niste indici (popu latie, veniturile ei, etc.). La faptul ca aproape din jumate din miliardarii planetei se afla in US (ma intreb oare cat de mult inclina balanta donatia acestor miliardari). La faptul ca o Angelina Jolie - filantroapa - castiga de nu stiu cate tspe ori mai mult decat o consoarta din orice alta tara (de unde, printre multe altele, curiozitatea mea pt categoriile socio-profesionale).

Am cautat pe net si n-am gasit mare lucru. Asa ca m-am retransat pe Wiki, si uite ce-am aflat (statisticile dateaza din 2005) : filantropia reprezinta 1% din PIBul american, adica mai mult de dublul Europei. Curiozitatea mea nu a fost pe deplin satisfacuta, dar m-am mai lamurit.

Si mai vroiam sa spun ca sunt tari mai sarace in care solidaritatea "fonctioneaza" chiar daca nu e inregistrata in statistici - la baza carora statea "interogatoriul" tau. Adica altfel spus din chestionar lipsea, dupa mine, intrebarea filantropiei ca si fapt, nu ca si act finaciar inregistrat de impozite - pe baza carora se intocmesc statisticile. Ia ca exemplu forumul : toate sumele donate aici nu vor aparea in nicio statistica. Si multi din cei generosi de aici vor fi nevoiti sa raspunda NU la intrebarile tale ...


Citat:
natiunii cu cea mai mare traditie in sprijinirea societatii civile (America). Si ma refer la sprijinul din partea societatii in ansamblul sau, nu numai al guvernului.

Sa fiu sincera eu nu prea stapanesc notiunea de "societate civila" : ce anume cuprinde, sau nu cuprinde? Din ce spui tu, nu mi-e foarte clar daca actiunile guvernului sant incluse sau nu, tind sa cred ca da, le iei in considerare. Si in cazul asta sunt destul de surpinsa, caci actiunile guvernului intr-un stat de "providenta" - cum spune francezul, sant mult mai palpabile decat intr-un stat liberal ca US, in care o politica interventionista e rau vazuta chiar si de catre cei saraci de multe ori, pur si simplu e vorba de o alta cultura.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns bird70 spune:

Sefa mea organizeaza tot felul de evenimente caritabile . De exemplu cand a fost ziua cancerului de san, aici este la nivel national si este roz , sefa mea ne-a cerut sa aducem ceva roz de mancat, muffins cu glazura roz, prajituri decorate cu roz, etc si a organizat morning tea. Fiecare a donat 2 dolari sau mai mult si am mancat impreuna prajiturelele roz cu ceai sau cafea. In august este 'jeans for genes day' pentru cercetare in bolile genetice, si toti mergem in blugi la lucru si donam minim 2 dolari. Sunt sume mici dar se aduna pentru ca toata lumea merge in blugi la lucru in ziua aia, indiferent unde lucreaza . Anul asta a fost un mars tot pentru cancerul de san, era 30 dolari inscrierea si te duceai cu familia sa faci marsul (ca o manifestare), multa lume purta haine roz si unele fete aveau sutiene roz peste tricouri . Cei care nu au participat au sponzorizat pe cei care participau iar banii au fost donati. Majoritatea colegilor mei sponzorizeaza macar un copil dintr-o tara saraca, la fel si la scoala fiecare clasa are un copil pe care il sponzorizeaza.

Health is a state of physical, mental and social wellbeing and not merely the absence of disease or infirmity . World Health Organisation

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ina_nz spune:

Si in NZ se fac donatii si voluntariat la greu. Sunt de 7 ani aici si nu incetez sa ma mir cate actiuni pot fi si cati bani se strang.
- In primul rand la scoli in fiecare an dam o "donatie voluntara obligatorie" ....hahaha. De exemplu la scoala la fimiu e $200/an. Dai mai mult sau mai putin sau de loc.....dar in general fiecare familie da suma minima sau mai mult. In cartierele mai sarace e suma mai mica dar guvernul le aloca mai multe fonduri.
- tot la scoala se fac diverse colecte (cancer, sponsor a child, leucemie, ajutor pt Australia cand au ars padurile, balenele, etc) sau mufti day cand toti copii se duc imbracati cazual si se fac gratare cu carnati, sucuri si se doneaza un golden coin
- la serviciu avem marsuri, maraton, jumatate de maraton, catarari, bungy jumping, etc. Te inregistrezi pe siteul de donatii si incerci sa gasesti cati mai multi sponsori care sa-ti dea bani (rude, colegi). Tot ce strangi se duce la cauza pe care ti-ai ales-o. Absolut toti colegii mei participa la cel putin 2-3 actiuni d'astea pe an. Eu am facut Marsul pentru surzi si am organizat Loud t-shirt day.
- in fiecare we la Mall sunt voluntari care strang bani pt tot felul de actiuni....banuiesc ca se strang ceva bani ca altfel s-ar lasa pagubasi.
- elevii care vor sa plece in diverse excursii canta prin fata magazinelor la diverse instrumente :))
- scolile mai organizeaza in fata marilor malluri gratare cu carnati si sucuri iar banii se duc la diverse activitati....echipa de sport a scolii, vreo excursie, construirea terenului de sport....etc Saptamana trecuta in fata macelariei de unde eu iau de obicei carne o scoala facuse gratar si aduna bani pt un coleg bolnav. Carnatii de pe gratar erau donati chiar de macelaria respectiva.
- si nu in ultimul rand donatiile care se fac la biserici....cam 10%din venit.

Ideea e ca a face donatii presupune sa ai si de unde sa dai. Daca deabia ai ce pune pe masa de unde sa rupi si sa dai?
Si mai e si traditia..... NZ pare o tara cu o lunga traditie in acest sens, copiii fac ceea ce vad la parinti.
Imi amintesc ca intr-un an in Romania am facut o actiune de Craciun cu copiii din clasa la care eram diriginta. Le-am zis ca daca vor putem sa strangem dulciuri si sa mergem sa le ducem la o casa de copii. Absolut toti copiii au adus cate ceva....macar un pachet de biscuiti...si nu erau copii din familii prea instarite. Deci tot ce a trebuit a fost ideea si organizarea :)




Silvia mamica de Adrian (22 August 2003) si baby

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns XIO spune:

Si la noi se strang bani pt. ajutorarea unora care au nevoie.
Anul trecut am avut o colega diagnosticata cu osteosarcom. S-au strans bani si a fost operata in Viena.
In primii 2 ani am avut un coleg bonav de leucemie. S-au strans bani dar incet, colegii nu su stiut nimic pana nu a aparut el la TV si din pacate a fost prea tarziu.
La liceu de sarbatori donam cate ceva pt. copiii de la orfelinate.
La spital in loc sa dea pacientii bani la doctor au dat bani pt. modernizarea sectiei. Sunt toti trecuti pe o tablita la intrarea in sectie.
La alta sectie au fost bani dati de unii doctori care si-au aranjat saloanele lor, de Contra si pacienti.
Acum s-a organizat cursa ratustelor care anul trecut a donat fondurile unor scoli defavorizate , cumparand filtre de apa si ce le mai trebuie parca anul acesta la fel , a fost donatie pt. o unitate mobila care consulta pacienti in locurile in care acestia nu pot beneficia cum trebuie de tratament.



"Mult mai grava ar fi etichetarea nedreapta a unei persoane pe care nu o cunosc deloc "

***Fur is for petting**

http://www.youtube.com/watch?v=GewaLNZ1100

http://www.flickr.com/photos/greecky/

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns kariguld spune:

Citat:
citat din mesajul lui Eliza5

1. donati frecvent catre cauze umanitare?

2. sustineti vreun ONG?

3. ati lucrat vreodata ca voluntar?

4. daca raspunsul este NU la toate cele de mai sus, ce v-a impiedicat pana acum sa o faceti? Ce v-ar ajuta sa incepeti sa faceti acest lucru?


P.S. Nota lamuritoare: nu este un subiect ce este menit sa judece, eu incerc doar sa inteleg care sunt mecanismele care blocheaza comportamentul filantropic in Romania si stiu ca de multe ori vina este chiar la organizatiile neguvernamentale respective. Si vina mai este si la regimul fiscal din Romania care nu asigura deduceri fiscale (din impozitul pe venit) pentru persoanele care doneaza.

P.S. 2 - eu lucrez intr-o astfel de organizatie neguvernamentala.



-in Ro, am facut asta constant
-am sustinut sporadic
-da

PS. fara suparare, tu conduci un ONG (am citit asta pe forum)parerea mea este ca stii destul de bine sitauatia prezentata de tine la "PS"...

impartasesc ideea cuiva de mai sus, cei mai multi romani duc o lupta ptr supravietuire, ar dona bani dar nu-si permit.

inca o data, fara suparare!





Unii oameni au petrecut o viata intreaga si au adunat averi facand lucruri firesti, nefiresc de bine!







Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Eliza5 spune:

Citat:
citat din mesajul lui avmaria


Sa fiu sincera eu nu prea stapanesc notiunea de "societate civila" : ce anume cuprinde, sau nu cuprinde? Din ce spui tu, nu mi-e foarte clar daca actiunile guvernului sant incluse sau nu, tind sa cred ca da, le iei in considerare. Si in cazul asta sunt destul de surpinsa, caci actiunile guvernului intr-un stat de "providenta" - cum spune francezul, sant mult mai palpabile decat intr-un stat liberal ca US, in care o politica interventionista e rau vazuta chiar si de catre cei saraci de multe ori, pur si simplu e vorba de o alta cultura.



Aoleu, nu! Societatea civila nu include in niciun caz guvernul. Tocmai, societatea civila se pozitioneaza ca un fel de "monitor" al guvernului/statului, de cele mai multe ori ca un critic al lui, tocmai pentru ca acesta sa nu aiba derapaje si sa nu faca abuzuri.

Societatea civila de fapt cuprinde in primul rand ONG-urile (fundatii si asociatii) dar si presa, companiile, oamenii de pe strada. Cu totii formeaza societatea civila.

Cred ca s-a inteleg gresit mesajul cu "guvernul care sustine societatea civila". Eu voiam sa spun ca exista state in care regimul fiscal incurajeaza donatiile si sponsorizarile si in acest fel ajuta la dezvoltarea societatii civile institutionalizate (adica a ONG-urilor). Si nu e niciun paradox in faptul ca exista state care incurajeaza dezvoltarea tocmai a acelor institutii care se vor constitui in critici si opozanti ai Guvernului. Este pur si simplu ceea ce trebuie sa se intample intr-o democratie. In Romania de exemplu nu este asa, Statul prefera ca societatea civila sa fie mica si tacuta si de aceea nu exista prevederi care sa incurajeze de exemplu donatiile.



Citat:
citat din mesajul lui avmaria

Ia ca exemplu forumul : toate sumele donate aici nu vor aparea in nicio statistica. Si multi din cei generosi de aici vor fi nevoiti sa raspunda NU la intrebarile tale ...



pai.. vezi tu... daca eram in alta tara, tocmai, toate sumele donate aici pe forum AR FI APARUT intr-o statistica




Hai sa-ti mai dau un exemplu. O organizatie la care sunt afiliata organizeaza un top care se numeste Donatorul Anului.

Ei bine, mi s-a adresat intrebarea: ok, si daca vorbim cu Becali si el ne spune ca a donat anul trecut 2 milioane de euro.. noi pur si simplu il credem si il trecem in top cu suma respectiva? Pentru ca in mod evident, el nu a intocmit acte, dar a vazut toata lumea cum a venit cu sacosa de bani la televizor si a donat pur si simplu in direct banii astia pentru diferite cauze.

Si eu am raspuns: il vom trece in top cu absolut toate sumele care pot fi justificate prin contracte de mecenat, de donatie si asa mai departe. Ce nu poate fi justificat nu conteaza.

De ce? Pentru ca asta este SINGURA procedura legala sa dai bani cuiva: cu un contract de mecenat/donatie.

Eu stiu desigur ca in Romania inca nu se face asta, ca multi bani sunt donati fara acte. Insa eu mai cred ca lucrurile trebuie sa se schimbe in in domeniul asta tocmai pentru ca suntem in Uniunea Europeana si trebuie sa ne aliniem la niste standarde.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns AB spune:

Citat:
citat din mesajul lui marius

In Romania - asa cum o percep eu - marea majoritate a oamenilor isi ajusteaza cu greu veniturile astfel incat sa supravietuiasca zilei de maine. In suflet ar da, insa nu au de unde.

Eu pur si simplu / Pagina familiei / Tot noi / Mai multe... / www.youtube.com/user/mariuspernes" target="_blank"> Video
Pagina legislativa



A da nu inseamna bani neaparat. Voluntariatul poate fi in timp, pricepere. Adica de exemplu te oferi sa faci ore suplimentare cu copii din cartiere sarace. Scoti la plimbare copii de la un orfelinat, poti sa-i inveti ceva orice de la desen, la pictura, la tricotat, la utilizat calculatorul. Faci baby-sitting gratuit pentru ca mamele sarace sa poata merge la vreun curs sau la un interviu... etc... Le predai saracilor cursuri de contabilitate, calculatoare, orice rudiment de meserie...
Variante exista si fara sa scoti din buzunar si fara sa fii milionar.
Senzatia e doar sa vrei sa faci parte dintr-o comunitate si sa sesisezi ca nu e responsabilitatea altcuiva intr-ajutorarea.
Am facut amandoi voluntariat cat nu aveam copii in Europa si-n Africa. Traitul in brusa si o luna iti relativizeaza bine pretentiile de la viata. Abia astept sa faca copii 14-16 ani sa-i luam.

Altfel raspunsul e ca noi da donam 10% din venit si sustinem cateva organizatii non-profit in mod regulat gen greenpeace sau altele. Unele le donam in US si angajatorul tripleaza suma data de noi. Altele le dam punctual si nu apar pe foaia de impozite vreodata. Am donat si-n .ro dar nu mai cred in ceva organizat in .ro. Dam punctual si-n general pentru copii.



Mergi la inceput