*Cozonacei de noiembrie-decembrie 2008 (58)*
Raspunsuri - Pagina 3
lorellay spune:
Laura..LA MULTI ANI!!!!Scuze de intarziere.....
Hera...ce ai povestit tu....cu pojarelul....identic ca la noi..temp mare..spital, antibiotic, bubitze...Dar eu nu sunt convinsa de pojarel eu cred ca a fost totusi ...roseola infantum, pentru ca la pojarel febra e moderata, pe cand Di a facut febra destul de mare si 39,5.
Bine ca am scapat. Dar nu prea aveti voie la mare..ca nu e ok sa o scoti din casa vreo 10 zile acum....
Sorana de Diana (10.11.2008) si Codrin (15.02.2005)
Where there's a will there's a way!
www.totsites.com/tot/codrin" target="_blank">[ Codrin]
www.hi5.com/friend/photos/displayManageAlbum.do?ownerId=215017846&albumId=292622548" target="_blank">[ Diana]
elilov3 spune:
Rahitismul, ce este si cum se manifesta
Notiuni elementare despre rahitism
Rahitismul se defineste ca o afectiune dobandita, datorata carentei de vitamina D. Numele bolii vine din grecescul"rahis", care semnifica coloana vertebrala, rahitismul avand ca manifestare mai frecventa deformarea coloanei vertebrale.
Boala, fiind raspandita in Anglia, a fost descrisa pentru prima data la 1650 de catre Glisson, iar Ambrois Pare, in urma cu 300 de ani, a denumit-o "morbus anglicus".
Boala apare intre lunile a treia si a sasea de viata, si spre sfarsitul primului an de viata poate avea modificari semnificative (rahitism florid), daca nu a fost tratata la timp.
Cauze:
administrarea incompleta sau incompleta a profilaxiei cu vitamina D,
renuntarea la administrarea vitamine D,
insuficienta insorire,
grad crescut de poluare,
regimuri alimentare dezechilibrate,
variatii individuale ale cresterii la care nu s-au adaptat dozele de vitamina D,
mentinerea dozelor profilactice in conditiile aparitiei primelor semne derahitism
Exista farme de rahitism idiopatice, Pseudorahitismul comul Prade, cu hipocalcemie, si rahitismul hipofosfatemic familial
De asemenea, exista si forme de rahitism vitaminorezistente, din Insuficienta renala cronica, atrezia de cai biliare, din tratamente cu corticosteroizi sau fenobarbital, fenitoina asociate, din acidozele tubulare distale.
Simptome:
asimetrii craniene, aplatizari occipitale, intarziere in inchiderea fontanelelor, intarzierea aparitiei dentitiei, schimbarea ordinii de aparitie a dintilor,
largirea bazei toracelui, santul "Harisson"- sant de depresiune submamara, tumefactii ale articulatiilor condro-sternale,
tumefierea extremitatilor distale ale radiusului - "bratari rahitice",
incurbarea membelor inferioare (genu varum, genu valgum),
micsorarea diametrelor bazinului,
hiperlexitate ligamentara,
hipotonie musculara cu intarzierea in instalarea achizitiilor motorii ale sugarului,
atitudine cifotica,
distensie abdominala cu hernie ombilicala
La prematuri: hipotonie musculara, hiperexcitabilitate neuro-musculara, laringospasm, convulsii, foarte rar manifestari osoase.
Profilaxia rahitismului se face prin administrarea vitaminei D (Vigantol oil - produsul cel mai recomandat in reteaua medicala primara).
Antenatal - in ultimul trimestru de sarcina incepe profilaxia rahitimului, mama trebuie sa ia vitamina D 500 U.I./zi, in anotimpul insorit si 1000 U.I./zi in anotimpul rece si 1200 mg/zi Ca, administrare orala, zilnica pana la nastere, la recomandarea medicului de familie si obstetricianului, sub urmarire.
Postnatal, incepand din a 8 a zi sau a 14 a zi de la nastere, a doua picaturi de Vigantol oil, per os, zilnic fara intrerupere, pana la 18 luni.
Aceasta schema asigura doze corespunzatoare necesarului zilnic al bebelusului. Sugarul trebuie urmarit de catre medicul de familie si/sau medicul pediatru, pentru a se observa precoce situatiile cand sunt necesare doze mai mari de vitamina D, per os, daca bebelusul da semne de rahitism chiar sub administrare de doze pofilactice.
Ajustarea dozelor de vitamina D per os, in functie de necesitatile fiecarui bebelus, este utila in prevenirea aparitiei manifestarilor specifice rahitismului.
Controalele reglementate de ministeul sanatatii, sunt utile in urmarirea evolutiei sugarului, in perioada de nou nascut este urmarit saptamanal, in perioda de sugar, la 1 luna, la 2 luni, la 4 luni, la 6 luni, la 9 luni, la 12 luni. Dupa 1 an, la 15 luni, la 18 luni, la 24 luni, la 3 ani, la 4 ani, iar in perioada 5 -18 ani, anual.
O crestere armonioasa a sistemului osos, necesita administrare de vitamina D si dupa varsta de 2 ani, pana la 12 - 15 ani, in anotimpul rece.
Administrarea de calciu se face numai la recomandarea medicului.
Alimentatia naturala exclusiv pana la 6 luni, protejeaza de rahitism. De asemenea diversificarea corecta de la 6 luni, in cazul sugarilor alimentati la san, precum si o buna expunere la soae, protejeaza si previn rahitismul.
Rahitismul este diagnosticat daca se gasesc cel putin 2 semne specifice clinice si se porneste schema terapeutica de catre medicul care-l urmareste. In situatii incerte de diagnostic se impun investigatii de laborator.
Evolutia rahitismului este favorabila sub tratament, la 1-2 luni de la initierea tratamentului dispar semnele osoase. Semnele biologice si radiologice dispar mai devreme.
Semnele ale supradozarii de vitamina D sunt:
anorexia,
varsaturile,
hipertensiunea,
constipatiea,
poliurie,
polidipsie,
calcificari vasculare,
intrarenare
In aceste situatii se impune, sistarea vitaminei D si a calciului, scoaterea alimentelor care contin calciu. Toate aceste recomandari se fac de catre medicul curant.
Este importanta administrarea vitaminei D, mai ales pana la 18 luni, nu trebuie omisa nici o administrare, schimbati flaconul de vitamina D (Vigantol oil), lunar si pastrati-l in timpul deschiderii in cutia originala la temperatura corespunzatoare.
Lipsa administrarii timp de 2 saptamani, inseamna trecerea la doze terapeutice, la recomandarea medicului.
Informatii preluate din Esentialul in Medicina De Familie, coordonator. Conf. Dr. Dumitru Matei si Ghidul de recomandari al IOMC, "Alfred Russescu"
Eliza mami de
ingeras Ionut Pavel www.youtube.com/watch?v=hTdWNW140s8" target="_blank">remember
si de
Dimitrie Gabriel 12.11.2008 poze
*******************************************
"Viata este o ciudata comedie care amesteca impreuna si dureri si bucurii, punand lacrimi langa zambet, punand zambet langa plans.
Alexandru Macedonski
criss703 spune:
Pupam toate fetele dragi care ne-au felicitat ieri si pt. Lauramiron de ziua ei cu 2 de 3 (tin aproape ..peste 2 luni tot 2 de 3 )
Ieri am fost la strand (a 2-a oara) de dimineata sa sarbatorim Piscotelu' , bineinteles am stat la umbra si ne-am dat cu crema (ne pregatim pt. mare ) , oricum la noi notiunea de strand e putin diferita , sunt 3 bazine mari dar in rest iarba (gazon) si brazi sau alti pomi inaaaalti deci destul de aparat de soare .Iar seara la plimbare in parcul de la poalele cetatii ...am fost ocupati ce mai !http://family.webshots.com/photo/2716421520104281140bMBrtu
Am vazut 2 spiridusi iuti-iuti , au baterii duracel ?? imi inchipui ce-i pe capul tau cand NU sunt in patut da-s draguuuti !
Cutiuta fermecata a Elisei ne-a dat idei pt. ca momentan noi suntem fan sticluta de Vigantol si mi-e ca-si scapa una in cap...Am tras cu ochiul si la frumusetea de Ana
Manumanu sigur copii tai sunt gemeni ? frumosi si lungani amandoi dar par asa de diferiti poate din cauza ochilor .Deci la greutate va inscrieti in clubul nostru? ei sa fie sanatosi , ca frumosi sunt
Bravegirl mi-a placut mult cum doarme Arianna ta in bratele maimutoiului ala urias , f. faine poze !
Mai tre sa vad frumuseti de Andutza si pe Thomas in actiune
Criss de Paula Sofia DN 18.11.2008
PozePaulaSofia
Botez si nu numai
PovesteaNasterii
elilov3 spune:
recunoasteti?
Plansul „de nervi“
Cu siguranta ti s-a intamplat ca atunci cand te chinuiai sa pui copilul in scaunelul de masina sau cand incercai sa ii schimbi scutecul, desi cu cateva zile mai inainte parea floare la ureche, sa nu mai poti face acest lucru cu una cu doua deoarece bebelusul tau plangea teribil si se zbatea nervos.
Stii ca cei mici plang din diverse motive, insa acum parca nu e vorba de asta. Nu ii este foame, nu ii este sete, nici somn. Plange altfel si parca degeaba. Plange „de nervi“.
In jurul varstei de cinci-sase luni, bebelusul nu mai plange doar ca raspuns la o nevoie care nu ii este satisfacuta (foame, somn, mangaiere).
Acum este deja capabil sa exprime ceea ce vrea, fie prin plans sau tipat, fie prin arcuirea spatelui in semn de protest atunci cand este furios.
Ca urmare, plange pentru ca toata lumea sa faca ceea ce vrea el. Inca de pe la patru-cinci luni, personalitatea copilului va incepe sa isi faca simtita prezenta - de multe ori, micutul te poate pune in dificultate, deoarece nu stii ce il face asa de anxios si iritabil.
Uneori, anumite caracteristici temperamentale iti pot fi de folos pentru a dezlega semnificatia comportamentului si a actiona in consecinta.
De exemplu, un copil timid, temator, care vrea sa stea mereu atarnat de tine, poate plange „de nervi“ atunci cand intalneste oameni noi, cand se afla in grupuri mari de persoane, cand se afla copii imprejur si se teme ca te vei duce la ceilalti si te poate pierde.
El crede ca, daca se mataie, ii vei acorda numai lui atentie - ca doar pana acum, cand plangea, veneai la el, nu?! Ce poti face? Nu-l forta sa interactioneze cu strainii, ajuta-l sa socializeze pas cu pas, cu intervale de timp crescute treptat.
Nu accepta invitati multi la voi acasa si nu fi prea prietenoasa cu alti copii cand este el de fata. Daca bebelusul este iritabil din fire, va plange din orice: ca nu gaseste jucaria pe care o vrea, ca il iei de la joaca, ca ii schimbi rutina etc.
Cu un asemenea copil trebuie sa ai nervii tari. Si sa ii acorzi destul timp pentru acomodare inainte de a schimba activitatea. Evita schimbarile bruste in activitati, mediu sau atitudine...
Daca ai un bebelus sensibil, care se intristeaza din orice - chiar si daca te vede suparata -, care este greu de imbracat, caruia ii e fie prea cald, fie prea frig, care e deranjat de galagie sau de prea multa lumina, evita hainele care gadila sau cele prea aspre, taie etichetele, ca sa nu-l zgarie, nu pleca la cumparaturi interminabile cu el, nu il expune situatiilor care il pot suprastimula.
Bebelusul foarte activ, caruia nu ii place sa stea pe loc, vrea la plimbare, vrea joaca, atentie, animatie. Poate plange „de nervi“ daca sta „in liniste“ perioade prea lungi, fie la un restaurant, fie in masina fixat de scaunelul special.
De aceea, pentru a evita crizele de nervi, ia cu tine jucarii adecvate varstei lui, si daca mergi cu masina fa opriri dese, scotand copilul din scaunel, si foloseste toate mijloacele disponibile pentru a-i satisface dorinta de variatie si miscare.
Ceea ce trebuie retinut este ca aceste crize de tantrum, care pot disparea pentru un timp, vor reaparea mai tarziu tot ca o confruntare a vointelor in dezvoltarea normala a copilului.
Pana la varsta de un an, ele nu pot fi domolite prin modalitatile eficiente la copilul de doi-trei ani, deoarece bebelusul nu are capacitatea de intelegere pe care o are copilul mai mare, insa acest lucru nu inseamna ca, daca ii vorbim calm si ii abatem atentia de la stimulul care i-a declansat criza, nu reusim sa il calmam.
In jurul varstei de patru-cinci luni, personalitatea bebelusului isi face simtita prezenta. Acum incepe razboiul vointelor!
In jurul varstei de cinci-sase luni, unii parinti persista in greseli tocmai pentru ca apeleaza la aceleasi metode pe care le-au mai folosit fara sa tina cont ca situatia s-a schimbat: nu mai au de-a face cu un nou-nascut, ci cu un omulet, care are propriile dorinte. Distragerea atentiei prin modalitatile care au functionat pana acum nu prea mai merge.
Cateva indicii
Ai un copil care face „crize de nervi“ daca: 1. Cedezi de cand este bebelus ori de cate ori solicita ceva - ii dai mai mult decat are nevoie, sari in intampinarea nevoilor lui si nu astepti sa apara nevoia;
2. Nu i-ai impus pana in prezent niciun fel de interdictii si te-ai trezit acum sa ii pretinzi ca nu are voie sa umble cu una sau alta prin casa sau sa foloseasca obiectele tale personale;
3. Esti genul de parinte care cere sa se faca lucruri in casa numai pentru ca asa vrea el si obisnuieste sa faca scandal daca nu se intampla asa? Vrei ca ceilalti sa viseze ce vrei tu si nu spui clar ceea ce astepti de la ceilalti. Esti un „bun“ model pentru copilul tau, care va face la fel.
Cum il faci sa se linisteasca
1. Fii intelegatoare si empatica - spune-i ceva de genul: „Stiu, nu vrei sa iti schimb acum scutecelul“. Poate nu va intelege cuvintele tale, dar va percepe tonul tau, actiunile si miscarile tale blande.
2. Pastreaza-ti calmul - uneori, bebelusii sunt nervosi si plang pentru ca sunt suprastimulati, fie din cauza agitatiei din casa, fie din cauza incercarii tuturor de a le atrage atentia si de a-i face sa rada. Asa ca ia o pauza si mergi cu el intr-un loc unde e mai liniste si poti vorbi cu voce joasa si blanda.
3. Incearca un mod de distragere a atentiei - zdranganitul cheilor, strambaturi amuzante sau cum am facut noi (am pastrat atarnate de tavan instalatiile de la pomul de Craciun pana in vara, pentru amuzamentul copilului). Daca tot nu merge, incearca un cantecel sau un masaj - ideal pentru calmarea micului tau suparacios.
4. Anticipeaza tot ce ar vrea el si tu nu ii permiti - de exemplu, daca e fascinat de telecomanda televizorului, asigura-te ca nu e la indemana, decat sa i-o smulgi din mana atunci cand nu mai suporti.
Eliza mami de
ingeras Ionut Pavel www.youtube.com/watch?v=hTdWNW140s8" target="_blank">remember
si de
Dimitrie Gabriel 12.11.2008 poze
*******************************************
"Viata este o ciudata comedie care amesteca impreuna si dureri si bucurii, punand lacrimi langa zambet, punand zambet langa plans.
Alexandru Macedonski
elilov3 spune:
mult mai multe info aici puteti gasi..tot felul de ucruri interesante....zau acum nu vreau sa dau la tot copy si paste ...scoateti voi spatile libere sper sa mearga
w w w.b a b y o n l i n e. ro/Copilul-tau/Nutritie.html?sc=3551
Eliza mami de
ingeras Ionut Pavel www.youtube.com/watch?v=hTdWNW140s8" target="_blank">remember
si de
Dimitrie Gabriel 12.11.2008 poze
*******************************************
"Viata este o ciudata comedie care amesteca impreuna si dureri si bucurii, punand lacrimi langa zambet, punand zambet langa plans.
Alexandru Macedonski
isaelena spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Otiliav Acum am pus in patut ratusca mica. Sanatate puiutilor bolnaviori: Lorena cu bubite, David cu refluxul, Sara constipata, Eva cu alergie, Damian, Andrei, of ce de mai sunt. Hera, cum ne-o fi norocul. Baiatul vecinei (cu care iesim in parc si ne vizitam) are varicela aparuta pe 7 iunie, iar Lorena de pe 15 cu rubeola. Sper doar ca nu se combina intre ele . Deci ne-am vazut cu 6 zile inainte de eruptie. Eu am anticorpi la amandoua. Poate or fi trecut si la bebe prin lapte. Felicitari pentru cei doi dintisori! Olivia, de-ai sti ce am comparat azi in familie pozele lor la aceeasi varsta. La nastere nu semanau deloc dar acumla 6 luni seamana bine de tot cu Ana, nu stiu cum isi schimba omuletii fizionomia asa de mult. Si iar imi aduc aminte ca prima impresie a soacrei despre Elisa a fost "vai ce urata este" . Amalia, important este ca sunteti bine, sanatosi, voinici. Mami de www.dropshots.com/otiliav" target="_blank">Ana nazdravana(18.12.2004) si Elisa Andreea (09.12.2008) Doua gogosele sagetele Pozele noastre |
Daca as fi rea as spune: Soacra! Poama acra!...cum zice soacra-mea....nici un bebe nu este urat, toti sunt minunati, mai ales cand sunt ai nostri.
bertha spune:
Salutare!
Lauramiron. cu o mica intarziere, La multi ani si de la noi, sa fii sanatoasa, iubita si fericita, alaturi de familia ta draga!
Hera, sanatate mult Lorenei, of ce forme imbraca acum bolile copilariei, de nici medicii nu le mai recunosc!
Olivia, la maulti ani si voua!!!!!!! Sa fiti sanatosi si fericiti pana la adanci batraneti si Dumnezeu sa va binecuvanteze cat mai curand cu o surioara pt grasul cel frumos si vitezoman!
Mirtha, ma bucur mult ca nu te-a speriat posibilitatea existetntie unei dermatite atopice sau a unor paraziti. Deci, o facem pe Eva vegetariana...hai ca 2 sapt trec repejor si atunci tu si dr veti putea trage o concluzie.
Eu sunt in al 9-lea cer, pt ca galuscuta sclifosita a mancat azi, cu destula placere, mucilagiu de orez cu banana. Asta inseamna aprox 50 ml, zic eu ochiometric. Stiu ca altora nu le ajunge nici pe-o maseluta, dar la noi este ceva de vis!
Plecam la plimbare. Pupici!
Bertha, mamica a doua comori - Darius-Andrei (DN 08.06.2004) si Ioana-Ruxandra (DN 12.11.2008)
poze
Cum s-a nascut Ioana
criss703 spune:
Oceanborn maaai dar tu ai deja baiat mare , sta in picioare , are dinti iar pozele din nisip is durere ce sa mai zic cele cu mami de la malul marii .Tare dragut parca vrea sa creasca repede-repede ca nu mai are rabdare pt. un gagic asa activ .
Cheriactiv sa-mi iau de scris si sa vin la voi ? cum l-ai facut asa mare si dolofan pe Ale al tau ? si sa sti ca seamana cu tine
Andutza sa-ti traiasca micutele tale frumusele si cand poti sa mai pui poze
Babyzapi am mai revazut si pozele lui Raphael de pasaport , eu inca nu am reusit sa o prind cum trebe in poza ...mai lucram in weekend sper ca pana luni sa reusesc
Criss de Paula Sofia DN 18.11.2008
PozePaulaSofia
Botez si nu numai
PovesteaNasterii
flori76 spune:
Neata!
Scuze,iar n-am apucat sa citesc nimic azi,insa va pupic pe absolut toate.
Va rog mult un sfat:daca 2 zile i-am dat suculet de legume,iar azi vreau sa incep cu piure,cat pot sa-i dau?Incep cu o lingurita sau daca ii place pot sa ii dau mai mult??
Fug ca plange.
------------------
Flori Rares Teodor 08.12.2008
Asa a venit pe lume Piscotel
criss703 spune:
Flori noi am incercat cu suculet si nu i-a placut asa ca i-am dat direct mar ras cu putine cereale , nu f. tare si a papat vre-o 6-7 lingurite si de atunci am tot crescut de papa acum un mar mare ras + 1 banana +cereale dimineata (sau alte combinatii de fructe )
Criss de Paula Sofia DN 18.11.2008
PozePaulaSofia
Botez si nu numai
PovesteaNasterii