nastere prin cezariana sau normala
Raspunsuri - Pagina 3
CorinaDani spune:
Citat: |
citat din mesajul lui ramona24 da...cam toata lumea ma sfatuieste sa nasc ca si prima data,adica natural.sper dragele mele sa-mi iasa din cap cezariana pana trebuie sa nasc! |
Eu pot sa-ti spun parerea colegei mele de birou care a nascut prima data normal si a doua oara prin cezariana : "daca as putea da timpul inapoi, primul copil l-as naste tot prin cezariana, nici nu se compara". Ca sa-ti explic : la nasterea naturala a avut travaliu prelungit, i s-a facut si epiziotomie, dar care a fost asa de prost cusuta, incat i-a lasat cicatrici pe "interior" si ii produce si acum disconfort, incat i s-a recomandat o operatie de "reconstructie"; s-a recuperat mult mai bine si mai rapid dupa cezariana decat dupa nasterea normala. Ah, si cel mai important : colega mea a solicitat si legarea trompelor, medicul i-a facut si aceasta procedura.
Eu am doar un copil, nascut prin cezariana, pot sa-ti spun doar ca nu este o operatie chiar asa de speriat, daca medicul este bun si spitalul dotat, nu ai de ce sa-ti faci probleme, importanta este capacitatea organismului tau de a se reface dpdv fizic. Ca sa-ti faci o idee, luni m-am internat la ora 11:30 (SUUB Bucuresti), la ora 13:10 am intrat in sala de operatii, la 13:50 am iesit, am stat la reanimare, iar a doua zi (marti) la ora 9:30 deja m-am ridicat din pat si mi-a fost scoasa sonda urinara, pe la pranz am fost mutata in salonul cu mamici si bb-i, deja faceam plimbari pe hol miscandu-ma din ce in ce mai usor, iar miercuri la ora 16:00 eram deja acasa (Ploiesti), savurand un bine-meritat dus.
Mi-a fost putin mai greu in primele 10 zile (dar a stat mama cu mine), usor-usor mi-am recapatat fortele si nu am avut nici-un fel de probleme post-operator sau post-anestezie (epidurala - binecuvantat fie cel care a inventat-o !!!)
Si cunosc foarte multe mamici care au nascut prin cezariana, si au fost foarte multumite.
Eu zic sa-ti asculti instinctul si sa faci cum crezi ca este mai bine pentru tine...
Corina - mami de printesa Lori ( 25.06.2007 )
ramona24 spune:
tot din cauza epiziotomiei spun ca m am recuperat greu...acum arata bine....si nu ma mai deranjeaza nimic,dar stiu eu cum va fi dupa a doua nastere?oare se reface mai greu tesutul dupa o a doua nastere-naturala?
paulush spune:
citat din mesajul lui ramona24 Nu am probleme cu pelviana..sau altceva...dar sincer dupa nasterea naturala care a fost nu f. grea m-am recuperat foarte greu.In plus am un alt bebe acasa care are nevoie de mine si mi-e frica de ce se poate intampla in timpul travaliului. Asa cu cezariana e simplu...ca la operatie dupa cum spun majoritatea femeilor care au nascut asa! |
Ai grija cu ce ai tu in cap (spunand ca speri sa-ti iasa cezariana din cap pana nasti) caci depinzand de ce medic alegi poate sa te incurajeze sa optezi pentru cezariana electiva. In locul tau as naste vaginal, mai ales ca drumul e deja facut cu primul copil.
Nu te insela, studiaza bine problema, daca pentru tine recuperarea dupa vaginala a fost delicata (intuiesc din ce zici ca din cauza epiziotomiei), nu-ti fa iluzii crezand ca recuperarea dupa o operatie majora va fi usoara, mai ale cu un copil acasa si un bebe la piept, e foarte delicat.
Eu am avut cezariana si apoi vaginala, si de o luna de cand am nascut multumesc lui DD zilnic ca imi pot pune bebelusul la piept sau sa-l iau in brate fara sa simt ca mi se sfasie corpul in doua de fiecrae data, ba chiar pot s-o iau pe fata mare in brate, lucru care ar fi fost imposibil dupa cezariana.
Recuperarea emotionala (despre care vad ca nu se prea vorbeste) e incomparabil mai usoara dupa nastere decat dupa operatie...poate ar trebui sa te gandesti sa-ti alegi un medic cu care sa vorbesti spre sfarsitul sarcinii spunandu-i ca ai prefera fara epiziotomie, caci nu a fost benefica prima data, ca te-ai recuperat greu etc.
Cred sincer ca ai o parere eronata despre cezariana, informeaza-te bine inainte de a face o alegere din start, lasa lucrurile s avina de la sine, daca nu e cazul ed ce sa o faci?? Travaliul la copilul 2 e mult mai rapid, si corpul tau stie foarte bine ce sa faca.
Bafta! Imi pare tare rau cand aud de fete care aleg cezariana spunand ca e ca sa nu simta durerea. Nu visa la cai verzi pe pererti, ca nu e totul asa roz cum se detaliaza uneori.
CRIXIA spune:
Paulush le zice bine de tot! Ramona, tine cont si de sfatul ei!
Cele care a-ti trecut prin operatie, observ chestii noi, pentru mine, neintalnite. Poate cineva sa ma lamureasca: cum adica sonda? n-am avut niciodata asa ceva, cum e?! Nu stiu ce-i aia anaestezic, sub nici o forma.
Aseara, la control, mi-a zis dr. ca forma de anestezie o hotaraste medicul anestezist, atunci la momentul respectiv.
Pe mine ma sperie cezariana, am mai spus-o. Poate si pentru ca e "necunoscut" procedeul.
Daca m-ar programa maine, trebuie sa ma pregatesc ca si la nasterea vaginala: intestinele goale, clisma... d'astea?!
Cri mami de Ale ( 2003) & +27 sapt
buflea spune:
Ramona, cred ca pot raspunde la ambele tale probleme prin exemplul meupersonal.
Eu am 2 copii, nascuti la diferenta de 14 luni unul de altul, amandoi prin cezariana ... n-am avut nici o problema desi am avut emotii ca cezarienele au fost atat de apropiate. Nu m-a durut, nu am stat in travaliu, nu mi-au iesit ochii din cap impingand, copiii nu s-au inghesuit prin canalele mele, nu s-au tumefiat, nu s-au sugrumat de cordonul ombilicat ... nimic. Recuperarea mea a fost la amandoua operatiile aceeasi, a doua zi a fost mai greu pentru ca, asa cum mai spunea cineva, m-au fortat sa ma ridic din pat si sa merg ... spun greu, nu foarte greu, nu ingrozitor, greu pentru ca totusi este o taietura si nu puteam sa zburd ca o gazela.
La a doua cezariana am cerut sa mi se faca legarea trompelor - n-am simtit nimic, n-am nici un fel de reactii adverse, nu m-am umflat, nu m-am ingrasat, nu ma doare burta, n-am nici o grija si am "the beste sex ever" pentru ca nu ma mai streseaza problema asta. Sunt atat de relaxata in aceasta privinta ca si ciclul cand imi vine ma ia cateodata prin surprindere comparativ cu anii anteriori cand eram cu ochii in caledar toata ziua. Inainte de a cere legarea trompelor am studiat problema si am discutat cu doctorul care mi-a confirmat ca aceasta operatiune nu are nici un fel de reactie adversa, doar ca este ireversibila, deci sa ma gandesc bine daca mai vreau sa nu copii. Este ireversibila pentru ca se poate face in 2 feluri - ori le innoada si asta este reversibila si are risc mic de sarcina, ori le taie si asta e ireversibila.
Deci din experienta mea, eu sunt pentru cezariana ... argumentele cum ca este o trauma mai mare a organismului, eu le contest cu contraexemplul extractiei unei masele. Poti astepta in durere sa cada sau te poti duce la dentist sa ti-o scoata el, mai repede, mai curat, mai dezinfectat si sub anestezie.
buflea spune:
Ah, si ca sa dizolv si mitul cum ca mvai de taie de 2 ori in acelasi loc, am sa-ti mai spun ca inainte de cele 2 cezariene am avut o operatie de fibrom uterin si una de chist ovarian ... deci sunt taiata de 4 ori in acelasi loc si chiar nu am nici o problema, nu ma doare, nu ma inteapa, nu se vede taietura ca este foarte joc ...nimic ! ! !
Roxie spune:
citat din mesajul lui ramona24 Salut dragele mele!de mult nu am mai intrat pe forum si asta pt ca am fost f ocupata cu baietelul meu de 10 luni jumatate. am nevoie de sfatul vostru:se pare ca sunt din nou insarcinata,azi merg la doctor.Adevarul e ca nu ma simt pregatita nici fizic nici psihic.sunt asa bulversata de vestea ca s-ar putea sa fiu din nou mamica.Intrebare:vreau sa nasc prin cezariana al doilea copil.Primul a fost nastere normala totul a decurs bine(bineinteles ca nu am uitat inca travaliul).vOI ATI NASCUT NORMAL SI AL DOILEA COPIL PRIN CEZARIANA?CUM A FOST? mULTUMESC! |
Felicitari pentru bebe in primul rand. Eu ambii copii i-am nascut normal, dar am avut anestezie epidurala la ambele nasteri, deci nu am amintiri urate din timpul travaliului sau expulziei. Daca as fi in locul tau, si spui ca a fost travaliu dureros, as opta pentru anestezie epidurala la a doua nastere, decat pentru cezariana.
paulush spune:
"Nu m-a durut, nu am stat in travaliu, nu mi-au iesit ochii din cap impingand, copiii nu s-au inghesuit prin canalele mele, nu s-au tumefiat, nu s-au sugrumat de cordonul ombilicat ... nimic."
Mmmmm, e clar ca nu suntem facute toate din acelasi aluat, unele parca am veni de pe alta planeta, ma explic: mi-a placut sa nasc, am stat in travaliu, si mult,nu mi-au iesit ochii din cap impingand, copilul (al doilea) a trecut ca un viteaz prin canalul de nastere, nu s-a tumefiat, nu s-a sugrumat (!?) cu cordonul ombilical...am facut amandoi ceea ce ne-a lasat natura sa avem de facut: sa (ne) nastem.
Am o admiratie profunda pentru femeile care afirma fara sa clipeasca din gene ca cezariana e doar o taietura estetica foarte joasa. Pe mine m-a durut destul timp, fizic si emotional. Ma bucur enorm sa aud o poveste frumoasa de nastere, si ma intristez tare cand aud ca cineva o face la cerere.
anisiap spune:
clar a doua nastere usoara chiar si la diferenta de 7 ani a fost asa de usoara si fara epidurala si foarte rapida n as face cezariana acum decat daca bebe ar fi in pericol la 3 ore faceam dush la 6 ore schimbam salonul pe picioarele mele am mancat ce am dorit din ziua aia .... epi nu a durut deloc a facut minuni doctorul...
e greu cu cezariana si cu inca un bebe mic acasa ...multa sanatate felicitari pt bebe 2 si nastere usoara
Tudor ,Ale ,si 30+
cristi_2003 spune:
citat din mesajul lui CRIXIA Paulush le zice bine de tot! Ramona, tine cont si de sfatul ei! Cele care a-ti trecut prin operatie, observ chestii noi, pentru mine, neintalnite. Poate cineva sa ma lamureasca: cum adica sonda? n-am avut niciodata asa ceva, cum e?! Nu stiu ce-i aia anaestezic, sub nici o forma. Aseara, la control, mi-a zis dr. ca forma de anestezie o hotaraste medicul anestezist, atunci la momentul respectiv. Pe mine ma sperie cezariana, am mai spus-o. Poate si pentru ca e "necunoscut" procedeul. Daca m-ar programa maine, trebuie sa ma pregatesc ca si la nasterea vaginala: intestinele goale, clisma... d'astea?! Cri mami de Ale ( 2003) & +27 sapt |
sonda... ehe, e o maaare bucurie e un furtunas pe care ti-l baga pe unde iese pipi inainte de operatie si ti-l da jos cand poti sa mergi singura la baie. si cand esti cu el stai in fiecare minut ca si cum gata gata faci pe tine. plus ca jeneaza. si dupa ce ti-l scoate te pisca cateva zile cand mergi la baie.... o maaare fericire
eu am facut rahie - anestezie locala. mi s-a facut usor, a prins bine, si mai ales am vazut si auzit bebele imediat cand l-au scos. plus ca mi l-au adus si dupa ce l-au spalat si imbracat - eu inca eram in operatie.
nu am avut voie sa mananc si sa beau nimic de la 10 seara cu o zi inainte. nici macar apa. si s-a intarziat operatia asa ca am baut apa numai la 5 dupa masa a doua zi. da asta e irelevant atunci.
Cristina, mama fericita de Stefan Carol (29.12.2008)
http://b1.lilypie.com/hQRfp2.png
http://s288.photobucket.com/albums/ll162/cristi_2003/CAROL/
http://www.helpnet.ro/?mid=53&kinderID=256 daca doriti sa ne votati