Ce doriti de la o gradinita particușara?
Buna ziua,
Sunt directoarea unei gradinite particulare din Bucuresti si as dori sa aflu prin intermediul acestui forum o lista a prioritatilor dumneavoastra in alegerea unei gradinite particulare. Ce se afla pe primul loc atunci cand este vorba despre educatia si ingrijirea copilului dumneavoastra. Va dau un exemplu:
- sali de grupa spatioase - nota 4 ( pe o scara de la 1 la 5 pt importanta)
- limbi straine engleza - 3
- 10 copii intr-o grupa - 5
- curte cu loc de joaca amenajat - 5
- comunicare educator - parinte - 5
- autorizata de MEC - 5
- transport 2
Puteti sa completati cu ce mai credeti ca este necesar pt a completa o imagine a gradinitei copilului dumneavostra. Impreuna putem sa creem ceva frumos pt copii nostri. ( am si eu 2 copii o fetita si un baiat)
Astept cu interes raspunsurile voastre!
Raspunsuri
anemona spune:
Cred ca depinde de varsta copilului.
De exemplu, pentru mine, mama de fetita grupa mare, foaaaarte important este cum se desfasoara procesul educativ: activitatile sa se desfasoare fara exceptie, lucru in grup si individual, acumularea de cunostinte si deprinderi. Cadre didactice calificate (nu doar "in curs de calificare" sau "psihologi" cum am mai auzit). Deci poate sa fie poleita cu aur o gradinita, daca nu-mi pregateste ca lumea copilul pentru scoala nu dau doi bani pe ea. Daca as merge la gradi si as gasi copilul la tv, l-as retrage imediat.
La fel, engleza intensiv (asta inseamna zilnic) este o cerinta indiscutabila (de 5 puncte), dar sa si vad progres, nu numai sa zica, da, facem.
Al treilea lucru important este sportul in gradinita. Macar 3 ore de activitati sportive, incluzand gimnastica, dans, ceva. Sa aiba sala de sport, musai, cu dotarea de rigoare - saltele, spaliere etc -pentru ca altfel nu vad unde s-ar putea desfasura toate astea.
Bineinteles mancarea si curatenia sunt la fel de importante, tot de 5 puncte.
Cu toate astea atinse, m-as declara multumita de gradinita.
eunice78 spune:
Eu am schimbat 4 gardinite pana cand am gasit-o pe cea potrivita pentru copii mei. Criteriul decisiv: educatia primita. In cazul nostru, noi am decis ca daca tot am optat pentru o particulara, copii sa invete in aceasta perioada o limba straina ff bine. In consecinta copii merg la o gradi cu predare exclusiv in germana, in care nu se vorbeste romana deloc, iar fiul meu cel mare dupa 2 ani vorbeste germana fluent, fara probleme. Din punctul meu de vedere, educatia primita este cea mai importanta, adica implicit vorbesc de calitatea / pregatirea personalului. In fond, copilul nu va ramane pe viitor din anii de gradi decat cu educatia primita. Cat e de amenajat locul de joaca, sau ce jucarii de firma are gardinita, daca grupa e cat un teren de fotbal sau e o incapere normala sau alte chestii asemanatoare sunt nerelevante din punctul meu de vedere. Bineinteles ca e bine sa existe un confort pentru copii, dar nu aceste conditii sunt esentiale, atata timp cat gradinita confera un minim de conditii civilizate. In fond toti copii cresc, independent de conditiile de lux sau nu (evident ca nu vreau sa spun ca si in conditii mizere, nu ma refer la extreme). Educatia face diferenta.Parerea mea.
Baietzii mei
magghyc spune:
eu sunt un parinte atipic.
insa nu sunt singurul, mai stiu cativa, asa ca indraznesc sa propun o alta perspectiva.
Ce vreau de la gradinita?
- sa respecte individualitatea si ritmul propriu de invatare al copilului
-sa nu transforme gradinita in scoala !! eu daca vad caiete la grupa de 3-4 ani am plecat de acolo. Nu tin ca fimiu sa stie alfabetul si sa citeasca la 5 ani, dimpotriva. cred ca ii fac un mare rau.
- sa scoata copiii afara ZILNIC
- educatoarele sa fie exemplu pt copii - adica sa decupeze/deseneze cu ei, si nu sa stea pe scaun dand indicatii
- FARA TELEVIZOR. deloc.
- sa se puna acent pe invatarea prin joc, prin muzica, sa primeze creativitatea si lucrurile care solicita inteligenta practica, senzoriala
insa..dupa cum spuneam , stiu ca reprezint o minoritate...Dar sunt la fel de convinsa ca in 10 ani lucrurile vor sta cu totul altfel.
Mama lui Nic cel Mic
"Omnia mea mecum porto"
Nic cel Mic
Vivela spune:
magghyc, sunt de aceeasi parere cu tine.
eu nu inteleg de ce copilul meu, de un an si 8 luni!! trebuie sa recunoasca cifre si litere, de ce trebuie sa stie de acum engleza si eventual inca o limba straina, sa doarma 2 ore si nu 3, etc.
la varsta lui, singurele lucruri pe care le cer de la gradinita (merge la una privata, cu grupa mini) sunt:
- sa alerge, sa se zbenguiasca,si prin urmare sa aiba loc pt asta;
- sa fie incurajat sa faca lucruri singur, astfel crescand increderea in propriile puteri;
- sa fie iubit si sa i se arate asta non-stop (stiu ca e cam greu asta
) sau cel putin sa nu fie ignorat in momentele in care el cere asta;
- sa nu fie lasat la TV (pt mine e o forma de abandon a copilului!)
- procesul educativ sa puna accentul mai mult pe intuitie - mie mi se pare ca sistemul actual iti cam neaga intuitia, pe care intr-un final ti-o anihileaza;
si ar mai fi cateva, dar deja cred ca ce visez eu sa obtin de la o gradinita e cam greu de realizat.
DaviDependenta
magghyc spune:
Vivela,
Stiam ca nu sunt singura
,
Insa am vorbit cu cativa directori de gradinita care mi-au spus ca , daca ar scade numarul activitatilor teoretice, parintii ar fi revoltati.
Exista si pentru noi gradinite prin Bucuresti, insa putine..si cam scumpe.
Sfatul meu, pentru orice director de gradinita, este sa isi stabilleasca f clar in ce crede el personal - o viziune asupra educatiei, deci, si la angajarea educatoarelor aceseta sa fie informate si obligate sa se conformeze. La fel parintii, la inscriere.
AStfel, nu vor mai exista grupe bune/rele, probleme si conflicte majore intre director si pariniti. Eu as face o lista informativa, cam cum are kiga, despe la ce sa se astepte un parinte in relatia cu gradinita, cum va fi tratat copilul etc.
Mama lui Nic cel Mic
"Omnia mea mecum porto"
Nic cel Mic
iulia_b spune:
Pentru mine este important sa se asigure pentru copii relaxare, atentie, calm, intelegere.Educatorul sa fie un al doilea parinte. Sa fie un mediu pentru a creste niste copii echilibrati si la minte si la suflet.Sa stie sa rada, sa ramana copii. Sa nu-i transforme in mici robotei. Eu sunt convinsa ca un copil genial sau dotat se va descoperi (poate chiar el)chiar daca nu stie cifrele de la 3 ani.
Chiar mi-ar face placere sa fie mai multe gradinite de genul asta pe la noi. Copiii sa invete de placere, in joaca, nu cu "trebuie". Vise...
Helenutza23 spune:
| Citat: |
| citat din mesajul lui magghyc eu sunt un parinte atipic. insa nu sunt singurul, mai stiu cativa, asa ca indraznesc sa propun o alta perspectiva. Ce vreau de la gradinita? - sa respecte individualitatea si ritmul propriu de invatare al copilului -sa nu transforme gradinita in scoala !! eu daca vad caiete la grupa de 3-4 ani am plecat de acolo. Nu tin ca fimiu sa stie alfabetul si sa citeasca la 5 ani, dimpotriva. cred ca ii fac un mare rau. - sa scoata copiii afara ZILNIC - educatoarele sa fie exemplu pt copii - adica sa decupeze/deseneze cu ei, si nu sa stea pe scaun dand indicatii - FARA TELEVIZOR. deloc. - sa se puna acent pe invatarea prin joc, prin muzica, sa primeze creativitatea si lucrurile care solicita inteligenta practica, senzoriala insa..dupa cum spuneam , stiu ca reprezint o minoritate...Dar sunt la fel de convinsa ca in 10 ani lucrurile vor sta cu totul altfel. Mama lui Nic cel Mic "Omnia mea mecum porto" Nic cel Mic |
corect!
sorana spune:
Cred ca cerintele difera intre grupa mica si pregatitoare.
Intrucat cred ca deocamdata au raspuns cei cu copii mici raspund si eu pentru grupa pregatitoare
- Sa se asigure ca toti copii din grupa indeplinesc cerintele de viitori scolari (matematica, romana, cunoasterea mediului, etc)
- Sa alterneze activitatea obligatorie (mate, romana) si statica cu activitati dinamice, de miscare (dans, aerobic, etc)
- sa nu fie mai mult de 15 copii in grupa
- sa aiba profesor separat de limba straina
- copii sa fie incurajati, nu certati. Adica educatia sa se faca prin "motivare pozitiva" si nu chestii de gen "nu poti, mai bine nu te duci la scoala ca nu stii nimic, etc"
Cam asta ar fi. La pregatitoare iesitul in curte e ... cam rar. Timpul de joaca sau tv idem. Asa ca dotarile gen "curte - loc de joaca" sunt mai putin importante la cei mari.
Sorana si Monica (6 ani)
"Daca oamenii sunt buni doar pentru ca se tem de o pedeapsa sii spera într-o rasplata, atunci chiar ca suntem o adunatura jalnica" - Albert Einstein
Adriana mica spune:
Desi Dudu are doar 2 ani si 8 luni, merge de un an la gradi.
Ce consideram noi a fi important:
- organizarea: putini copii in grupa (maxim 10 la grupa mica), mancare diversificata si gatita acolo, sali separate pt clasa, dormitor respectiv sala de mese. Evident sa aiba autorizatie de functionare; acreditarea nu cred ca este o cerinta obligatorie, dat fiind faptul ca este un proces de durata si multe gradinite sunt de abia la inceput de drum.
- personal: pregatiti adecvat, si care sa isi faca cu placere meseria. Sa se joace impreuna cu ei, sa le fie alaturi atunci cand le este greu (de exemplu, in perioada de acomodare), cu o atitudine ferma si echitabila atunci cand este cazul. Si sa comunice cu parintii.
- activitati: sa fie specifice varstei (de acord cu Magda, fara caiete si lectii la 3-5 ani) si derulate sub forma de joc, in cadrul carora cei mici sa fie incurajati sa isi dezvolte imaginatia, comunicarea. Sa nu fie obligati sa faca nimic din ceea ce nu vor, dar sa fie incurajati sa isi dezvolte sfera preocuparilor. Noi am optat pt o gradinita cu "predare" intensiva in engleza; la grupa mica asta inseamna invatarea a 2-3 cuvinte la fiecare tema pe care o abordeaza. Nu mi se pare prea buna metoda de invatare " la ora", cu profesor, ci mai degraba folosirea uzuala in activitatile derulate in gradinita a unor cuvinte si expresii in limba respectiva, cum ar fi de exemplu formulele de politete.
- activitati fizice: daca ploua si nu se poate afara (unde sa aiba curte cu loc de joaca amenajat), macar in sala de sport
Adriana, mami de Tudor alias 'Dudu'(26sept2006)
Uite ce mare am crescut...
www.totsites.com/tot/tudorandrei" target="_blank">Povestea merge mai departe...
anemona spune:
Sorana, vad ca in mare ai aceleasi puncte de vedere ca si mine, asta pentru ca fetele noastre sunt mai mari si se pune altfel problema.
Eu cand am inscris fetita la doi ani la gradi, tot ce doream era sa fie ingrijita si fericita.
Acum se schimba lucrurile simtitot, la aproape 5 ani. Va intra in toamna la grupa pregatitoare si deja simt ca procesul educativ devine foarte foarte important. Desigur, facut cu cap si fara stres, dar cred ca este important ca atunci cand merge la scoala sa aiba cunostintele elementare de inceput. Intr-un cuvant sa se lucreze cu ei. Nu ma refer la chestii exagerate, nu vreau sa arate copilul meu cat de genial e, sa citeasca cursiv, sa faca calcule astronomice, sa turuie informatii memorate la tona, ci chestii specifice varstei lor, dar pe care sa fie stapana. Cred ca se poate invata si in joaca si de placere, daca educatoarea are talentul asta.
Nu agreez ideea de a comasa grupele mare si pregatitoare in aceeasi grupa, deoarece programa MEC pentru aceste doua grupe este diferita si trebuie lucrat diferentiat.
Ceea ce vreau sa spun inca o data este ca pretentiile difera mult in functie de varsta. Gradinitele privare ar trebui sa faca fata atat nevoilor copiilor micuti (2-3-4 ani), cat si celor mai mari, cu care trebuie lucrat mai mult.