ajutoor
Raspunsuri - Pagina 5
AYSHA 2 spune:
karligutza, lipsesc unele explicatii din postarea mea pentru ca nu toata lumea e dispus sa citeasca odiseea mea. Am tras cu pompa dupa ce am constatat ca e lihnit de foame, nu puteam sa fac proba suptului pt ca nu statea pe cantar, se agita, si astfel am vrut sa verific daca lipsa laptelui este problema. In concret, il lasam sa suga intai la san si apoi ii dedeam completare cu bibe, am facut asta timp de 5 luni, eu chiar m-am straduit sa alptez. Daca nu ii dedeam completare, tipa dupa o ora sau chiar mai devreme. Daca s-ar fi saturat cu san, nu ar fi plans atat de repede. Asta e , unii copii sunt mai mancaciosi decat altii si nu toate femeile au aceeasi secretie lactata, oricat de mult si-ar dori dr. Culcer, de a carei experienta eu, din pacate nu am avut privilegiul sa am parte.
In locul tau nu as fi tras concluzii inainte sa am toate datele problemei...
OanaRusu spune:
Citat: |
citat din mesajul lui ramonela deeeeeeeci... in primul rand eu am vrut sai dau sa suga insa din disperare - efectiv nu stiam ce sa mai fac - am incercat sai dau supliment-la sugestia mamei mele si a doctorului.daca am vazut ca starea i sa schimbat mult in bine am concluzionat ca fac orice sai fie bine inclusiv sa nui mai dau tzatza.nu ma intelegeti gresit iam dat sa suga cu cea mai mare placere-desi un san mia facut ragade sau cum le zice si urlam cand il alaptam...am folosit apoi o aparatoare din plastic- dar cand mam muls si am scos doar 40 ml din ambii sani ... am zis sa ascult si de altii in al doilea rand doctorita mea este o .... cum sai zic sa nu o jignesc...aeriana.nu isi prea da interesul.mia zis ca copilul ia in greutate deci e ok.sa numi mai fac griji ca copii au fiecare metabolismul lor. ceaiul il diluez mai mult si eu. bea cam 130 ml lapte din 2ore juma si ziua si noaptea. acum a mai lasato moale cu tura de noapte mam mai odihnit si eu... copilului ii dau bonnisan de la o saptamana.nu stiu daca are sau nu efect... in concluzie toate ma certati :( si nimeni nu a trecut prin asta :( |
Departe de mine intentia sa te cert....
Pentru unele mame e foarte greu, si totusi merita. Am avut nopti nedormite (deloc) intr-una in primele 4-5 luni, apoi au inceput sa iasa dintii, mereu apare ceva. Am fost obisnuita cu 8 ore de somn pe noapte si uite, de 11 luni imi ajung si numai 5-6 in 2-3 ture (am si un baietel de aproape 3 ani care ma ia de proaspata in fiecare dimineata )
Deci, lapte este desi n-am sani ca pepenii si mi-a spus si mie o vecina ca sanii astia n-au lapte si provocarea e foarte mare.
Cum spunea o alta mamica, nu e pentru ce a fost ci pentru ce poate fi la bb2 sau la bb1 daca incerci sa reiei alptatul.
Oana, mami de
Ana Maria (intr-o zi de 13... 13 iunie 2008)
si Paul-Victor (ziua cea mai lunga: 21 iunie 2006)
Priveste partea buna a lucrurilor
alegriacasa spune:
buna
si eu am trecut prin experiente multe cu alaptatul...
dar citind aici postarile, o inteleg pe autoare... virsta, experienta nedormitul, parerile rudelor ... te dau peste cap .
koko 76
un copil de aproape 11 kg la 6 luni , NUMAI ALAPTAT... SI ATIT.. SPECIFIC NUMAI ALAPTAT!!! ESTE UN COPIL NORMAL..
am baietelul cel mare, are acum 7 ani, si a avut la vaccinul de 6 luni aproape 11 kg, mi s a spus ca este normal, sanatos, am avut laptele fff gras, am trecut la diversificare la 8 luni... a supt pina la 1 an si o luna si acum este fff sanatos, maninca orice... mai putin carne ( greu , greu dar maninca) ,
S A PUS PROBLEMA la o sedinta cu pediatrii din constanta .
medicul a intrebat de chestia asta!! au spus toti BRAVO!!! DECI....este normal.
2. cu cel mic ,alta experienta, de la 2 luni nu a mai vrut sa suga!!! stiam cam cu ce se maninca.... nici chip sa l dau pe brazda, deciiiiiiiiiii.... mi am cumparat pompa de 2, 5 milioane, m am muls pina la 6 - 7 luni, a supt numai la biberon, mi am scos banii pe pompa cu varf si indesat , iar de la 7 luni... MI A LUAT PIEPTUL , facem 2 ani SI SUGE INCONTINUARE cam dimineata si noaptea de 2 ori, si am sa i dau pina se intarca singur..... (nu cred ca se va intimpla, dar..)
asa ca ... eu o inteleg pe autoare ... daca eu eram la primul copil si sa mi faca ce mi a facut baietelul cel mic.... pai " toate drumurile duc la roma" - -laptele praf -.
cu mina pe inima va spun ALAPTATI - ESTE FFFFFF BINE, SI FFFFF COMOD.
spic de grau spune:
Aysha si cele care spuneti ca nu aveati lapte: eu cnd simt ca nu am lapte pun mana pe sticla de apa/suc/lapte - ce imi cade in mana si golesc cel putin juma de litru pe nerasuflate.
Aseara simteam ca nu mai am lapte. Dormisem impreuna dupa-masa, si evident, ptr bebelina a fst "open bar"... la discretie.
Dupa ce am baut cum va spuneam, i-am facut baie sa castig timp (sa prepare corpul lapte), si sincer - dupa baie sanii mei erau deja plini.
Ca sa nu faceti ragade - super importanta^pozitia lui bebe la san!!
Cu fatza spre voi, buricul lui contra la buricul vostru.
IAr cand termina de supt, bagati degetul mic intre sfarc si gurita lui bebe, sa eliberati vidul. Altfel va doare si va intrebati de ce faceti crevase.
Nu va luati dupa bunici si soacre care va spun sa spalati sanul si inainte si dupa masa. Apa usuca locul si va crapa pielea.
Luati crema de sani, contra crevaselor, care nu tb indepartata cu apa si sapun inainte de supt. Eu folosesc Lansinoh.
Daca azi am probleme cu sanii, maine, cu crema asta, nu mai am nimic!
Bafta la hranit bebeii.
PS: Popescudora: aceiasi problema cu sfarcurile am avut-o la primul copil. Crede-ma! e o falsa problema!! Imi vine sa merg la toti care mi-au spus la maternitate ca nu pot alapta cu sanii astia, sa le arat cum se poate alapta!
In ceea ce priveste somnul....hm..e greu; insa nu imposibil. Am un "copchil" mai mare, insa.. se rezolva. Ii pun ziua sa doarma - si dorm si eu cu ei, si recuperez
flaviutza spune:
Kariguld, un copil care ia 20 grame / supt e un copil mort de foame. si-n urmatoarele 20 minute iar vrea la san si iar trage 20 ml si tot asa. sa nu mai spun ca eu personal am niste bidonase de toata frumusetea(comoara mea :P) dar cu un mamelon plat,plat ca vai mama lui.am inteles ca si din cauza greutatii sanului ,la cele cu sani mari cu greu se formeaza sfarcul sa suga copilul.
Ah, o constatare.vecina mea cand strangea de obiect...sarea laptic ca din stropitoare. suvoaie groase in comparatie cu mine ,abia picura,orice as fi facut. si nu-mi spuneti ca nu era stimulat, ca sugea saraca non stop...ca sa nu mai spun ca se enerva,urla(nu plans, un fel de urlet de nervi)musca cu gingiile de nervi...si cum frate,dupa 3 sferturi de ora,pusa pe cantar, lua 20 grame.
Bineinteles ca lua in greutate. Dar care om rezista,singur, cu un bebelus care suge 20 din 24? Ca eu am vazut bebelusi alaptati care sug 10 minute si apoi fac pauza de macar o ora,doua. Eu n-am vazut bebelusi care sug 3/4 de ora si ia 20 grame de lapte. si nici san de alaptatoare care dupa ce o zi cupilul sta lipit de el,deci stimulat de numai abia picura cateva picaturi.(nu mai vb de chinul de a nu-l sufoca cu obiectul cu pricina si saispe mii de tehnici de alaptat care mai de care)
Ah, eu nu am renuntat la alaptat,din contra. o puneam la fiecare masa la san, dupa care biberonul frate. singurele situatii cand da, aveam lapte, le intalneam dupa un somn bun. Ce legatura o avea somnul cu productia? Hm, nu stiu...ce e ca sigur productia e ajutata de hormonul ala...oxitocina...s-o elibera in somn???
flaviutza spune:
Alegriacasa...eu personal,desi nu sunt medic ma indoiesc ca un copil de 6 luni cu 11 kg nu trebuie urmarit si ca e perfect normal,alaptat au ba. in conditiile in 11 kg e greutatea medie,paremi-se de doi ani.
Nu pot sa arat eu o poza fara permisiunea mamicii, dar am avut la ziua fi-mii un bebeu alaptat bine mersi dar cu un apetit si un stomac.....l-a lasat sa pape cat a vrut,papa sanatoasa pregatita de mine special pt copii,sa vad cu ochii mei cat baga si cu ce pofta,mi-a venit rau...si are 18 kg la 1 an jumate si nu,nu e bine. Nu toti slabesc intre 1,2 ani...uni se ingrasa ,pt ca au in continuare un apetit urias.
Inclusiv al meu copil are un apetit peste medie,este dezvoltat peste medie, pare la 5 ani ca are lejer 7 si nu, nu a slabit intre unu si doi ani, desi e extrem de energica si mananca in proportie de 80 la suta bio ,fara fainoase in exces, fara dulciuri, exact o alimentatie ca la carte.
Din experienta mea si-a altora spun nu ca nu e normal sa aiba 11 kile la 6 luni, dar ca trebuie urmarit,pentru ca risca sa devina supraponderal.
si tot din experienta spun ca ce ne spun pediatrii nu e valabil pt toata lumea. nu toate mamele simt placere in timpul alaptatului, nu toti copiii papa la fel, nu toate mamele rezista stoic sa nu doarma cu lunile si tot asa. si unele din astea care nu pot din X motiv, mai citind si predici in genul "alaptatul e o placere ,asa trebuie sa fie pentru tooota lumea,alaptatul e asa si pe dincolo" intra si mai rau in agonie.
anya spune:
Flaviuta, ai dreptate. Nu toti sunt la fel. Toata lumea (sau asa sper) considera ca laptele de mama e cel mai bun pt bb. Dar de aici si pana la a face o obsesie din asta...astfel incat cele care nu au putut din diverse motive sa alapteze puiul sa cada in depresie...e cale lunga.
Nici la mine prima luna n-a fost o fericire la nici unul din baieti. Cand luau sfarcul in gura ma durea de mi se ridica parul in varful capului (nu aveam nici ragade, nici mastita). De dormit...eram zombi la primul copil, asta pt ca eu nu pot dormi daca e lumina in camera, asa ca dormeam doar noaptea...cand ma lasa si cum a avut colici ingrozitori de la 2 saptamani la 3 luni jumate... iti imaginezi. La al doilea copil m-am desteptat si am facut niste jaluzele bleumarin care aleneca pe niste sine si obtureaza perfect geamul - si asa am reusit sa mai dorm.
Culmea e ca desi m-am straduit cu litri de apa, ceai, galactogil si alte minuni...tot nu luau in greutate, asa ca a trebuit facuta completare cu lapte praf - pe care il primeau doar dupa ce goleau ambii sani.
Cat despre colici si "fermentat burtica" la primul baiat am servit de la banalul babycalm pana la debridat, sabsimplex, bonisan, pana la un preparat de farmacie special facut dupa reteta medicului...si degeaba. Tin minte si acum ca a avut odata niste dureri ca nu se mai ingramadea numai in fata ci deja se arcuia pe spate sa-si rupa coloana de durere. La 3 luni jumate au disparut brusc. A compensat faptul ca n-au avut dureri la iesirea dintilor, probabil isi luasera portia.
M-am straduit sa aiba lapte de mami macar pana la 6 luni, chiar daca nu 100%.
karligutza spune:
apropo de cat de des sugea bebe inca din primele zile nu cred ca vreti sa stiti ca si la mine era asa: din jumatate in jumatate de ora... unde mai puneti ca eram intr-o depresie postnatala de toata frumusetea si nimic nu-mi convenea in afara de copilasul meu bineinteles; voiam sa fiu lasata in pace eu cu bebe, si cu sotul, cu toate ca in cca. 2 saptamani de depresie m-am luat de vreo 2 ori si de sot .... imi amintesc si acum cum plangeam la fiecare 5 minute! era vara, 42 grade afara, in casa cald, deschid fereastra dau de praf, deschid usa dau de soacra, stau in camera se deschide usa curiosilor (adica socrii), eu lauza, ma simteam deloc confortabil dupa o cezariana inca dureroasa.... bebe incercand sa inteleaga lumea de afara de burtica, sugea de drag, de foame, nu conta, important e ca am tinut-o la san ori de cate ori scancea; alta metoda ca sa o impac nu aveam dupa ce verificam pampersul ori doar tinutul in brate; asa incat in timp ce alaptam din jumatate in jumatate de ora nu mi-am mai pus intrebari de genul "de ce suge atat de des, nu se satura?!" ... eu efectiv eram acolo ca sa ii acopar nevoile; asta trebuia sa fac asta am facut, am fost "cordonul ei ombilical" pentru mult timp in continuare; si ma gandeam ce o fi avut CAPRARU in cap de exemplu de-a scris in cartea lui "mama si copilul" ca bebe suge la distanta de ore, 2-3 sau cel putin o ora... eu abia asteptam dupa cateva zile de cand am nascut sa dau tzitzi la distanta de 2 ore macar! asa incat am incercat sa inteleg ce aveam noi doua, eu cu fetita mea, si sa nu mai visez la teoriile lui CAPRARU... pana la urma am ajuns si noi la momentele descrise de el, dar mult mai tarziu, tot timpul mai tarziu; inclusiv cu dormitul pentru o noapte intreaga din partea bebelusului... Abia cand am intarcat-o complet (adica la 1 an 8 luni si 5 zile) pe Adeluta, si-a format si ea un somn legat pentru toata noaptea, adica de la 9-10 seara pana in jur de 8 dimineata.
Si apropo de cantarirea bebelusului mi se pare absurd sa cantaresti copilul la cateva minute dupa ce a ingerat nitzica papica... ca si cum ma apuc eu acum de cura de slabire si pana maine dimineata nu mai mananc nimic, ma urc repede pe cantar sa vad cat am slabit..... anyway, si cand ai prea multe informatii si tehnica STRICA!
numai bine!
karligutza
sunt mamica Adelutei
mihuta spune:
Citat: |
citat din mesajul lui karligutza referitor la somn, va spun si eu ca Adeluta mea n-a dormit decat tarziu cateva ore bune legate! daca si la 1 an si 4 luni ea se trezea de vreo 4-5 ori pe noapte sa suga! si nu doar motzaia... isi lua necesarul si se intorcea pe partea cealalta si somn! dar pauzele de masa si le facea destul de des si la varsta aceea dupa cum va spuneam; asta pana cand mi-a ajuns si mie cu oboseala, ca nu eram nici eu prea odihnita, si am hotarat sa fac putina militarie cu ea, mai ales ca si ziua era obisnuita sa adoarma NUMAI la tzitzi, fapt care deja incepuse sa nu mai fie ok. Astfel incat dezobisnuind-o de adormit la san in timpul amiezii, si-a desfiintat si pauzele din timpul noptii; ea probabil cerea sa suga noaptea asa de des si pentru ca poate se trezea si nu stia cum sa readoarma altfel decat sugand. Ei bine, s-a dezvatat. Insa cred ca la bebelusii mai mici, cel putin la cei alaptati exclusiv (sau care ar trebui alaptati exclusiv) adica pana pe la 6 luni nu cred ca trebuie coborata militaria asta din pod. E normal sa suga si noaptea atat de des pentru ca se zice ca ei atunci cresc mai bine, atunci asimileaza cel mai bine hrana primita. Eh, dar fiecare cu ale lui... cine are urechi de auzit, aude sigur! numai bine! ramonela sper sa mai intri pe aici sa mai vorbesti cu noi! karligutza sunt mamica Adelutei |
Total offtopic, cum ai dezvatat-o de adormitul la san ? Eu sunt ingrijorata ca am vazut o pata neagra pe interiorul unui dintisor si ma tot gandesc daca n-ar trebui oare sa o intarc partial - adica noaptea. Fetita mea are 1 an jumate si se trezeste noaptea de cateva ori, baga laptic si apoi se intoarce cu fundul si isi continua somnul. Ea mai adoarme ocazional si leganata sau ascultand muzica, dar numai dupa ce si-a facut plinul de laptic.
mami de Sophia
karligutza spune:
mihuta o sa iti raspund aici si nu in PM pentru ca s-ar putea sa mai aibe si alte mamici aceeasi intrebare si daca va e de folos experienta noastra pe mine nu ma deranjeaza sa va spun cum am procedat..
so, datorita faptului ca Adeluta sugea inca mult, adica la trezire, la somnul de pranz, seara la culcare si pe parcursul noptii mai ales, am ales intr-o buna zi sa zic eu stop la atatea reprize de supt tocmai pentru ca ea lega foarte mult suptul de adormit; si pe cel de dimineata probabil de foame; insa eram hotarata tare sa ii scot suptul de la amiaza, asa incat am fost cat se poate de ferma cand am refuzat-o prima data. Atat de ferma incat ea plangea non-stop si nu te mai puteai intelege cu ea; plangea si in brate, plangea si in pat, plangea si cand se tavalea pe jos, plangea pana vomita. Noi avem si problema asta, daca plange prea mult, o da in voma! pur si simplu isi face singura spectacolul asta pentru ca alta problema nu are; deja stiu de la un anumit moment al plansului daca urmeaza si sa vomite sau nu; de aceea de cele mai multe ori nu o las sa planga, insa atunci a fost nevoie. Drept pentru care militaria noastra a fost dura!; a inclus de toate, dar a functionat; am mers la nani in pat, evident mami trebuia sa ridice tricoul; nu l-am ridicat; ea insista (maraind,plangand); eu nimic; eu ii tot spuneam: "tzitzi e pentru papa, nu e pentru nani!" ea nimic; eu nimic; si tot asa... pana cand am ridicat-o din pat zicandu-i "daca ti-e foame, mergem in scaunelul de masa sa papam"; evident nu-i convenea, nu a stat, plangea in continuare; deci nu era foamea; am luat-o din scaunel spunandu-i "daca nu ti-e foame, atunci hai la nani" (ea deja fiind super somnoroasa)... apoi iar in pat, iar plans, iar sus, iar in pat... si uite asa 3-4 reprize pana cand a inteles ca nu primeste tzitzi la amiaza ca sa doarma; si i-am facut eu "show-urile" astea timp de cateva zile (cred ca in vreo saptamana se dezvatase de adormitul la san) pana cand Adeluta adormea frumos langa mami fara nicio tzitzi. NU A FOST USOR dar trebuia sa fac asta; bineinteles ca oarecum imi era mila de ea, dar stiam ca nu ii produc nici o suferinta decat aceea ca ea se enerva ca nu ii dau ce vrea cand vrea si pentru ca plangea. In rest, ne iubeam ca-n prima zi .... cand se trezea nu mai avea nici o problema, dar eu aveam grija sa ii tot repet ori de cate ori dorea tzitzi la nani ca "tzitzi nu e pentru nani, ci doar pt.papa".. am cam cicalit-o ce sa zic!
Ulterior seara erau dati cand nu mai dorea tzitzi alteori dorea; oricum am zis ca in prima faza o refuz la amiaza, pt.ca nu voiam sa aplic acelasi tratament inspre seara si inspre somnul lung de noapte.... apoi seara oricum tzitzi era si ca masa intrucat alt lapte nu a dorit deloc deloc. Cum a fost, ce s-a intamplat, cert e ca din zilele respective nu s-a mai trezit noaptea sa suga niciodata! papa tzitzi seara la culcare si dimineata la trezire. Ce s-o fi prins in mintea ei nu stiu, dar fraza respectiva ("tzitzi nu e pentru nani, ci doar pt.papa") eu i-am repetat-o indelung! Toate astea s-au petrecut dupa ce implinise 1 an si 4 luni, ca pana la 1 an si 8 luni sa mai suga in ritmul pe care vi l-am spus, ba ciar uneori uita sa mai pape ori seara, ori dimineata; deja incepuse sa ii placa somnul si stia sa adoarma fara tzitzi din timpul zilei; important era sa fiu si eu intinsa in pat langa ea pt.ca uneori chiar adormea cu mainile in jurul gatului meu, jucandu-se prin parul meu!
cam asta a fost.... la 1 an, 8 luni si 5 zile am intarcat-o definitiv, refuzand sa ii dau masa de dimineata pe la 5-6... in prima zi a facut un pic de scandal, dar putin de tot, a plans nitel, s-a foit, dar eu eram acolo cu explicatia "esti fetita mare, nu mai papi tzitzi, daca ti-e foame ne trezim de tot, ne asezam in scaunel si papam mancarica cu lingurita"... tot eu, cicalitoarea! si i s-a facut lehamite de atata teorie; se culcase la loc; a doua zi la fel, iar a treia zi nici gand sa se mai trezeasca dimineata (se gandea probabil ca iar o refuz si se scoala degeaba )... si cam asta a fost...
va doresc si voua succes! eu cred ca daca vorbiti cu copilasii vostri o sa se intarce oarecum de la sine... voi va cunoasteti cel mai bine relatia si nervii si pana unde poate merge fiecare din voi!
karligutza
sunt mamica Adelutei