*Cozonacei de noiembrie-decembrie 2008 (45)*
Raspunsuri - Pagina 16
spiridusul spune:
Citat: |
citat din mesajul lui julia16 Buna dimineata fetelor! Cred ca intru si io in depresie. Nu ma mai descurc. Casa nu e niciodata aranjata, ca foc totul doar pe bucati si cand termin intr-o parte trebuie sa o iau de la capat. Am multe rufe necalcate. Pentru mine nu am timp deloc, doar la forum n-am renuntat.. |
bine ai venit in lumea mea
azi noapte la 12 frecam aragazul
mhai, da-o-n spanac de depresie, io n-am timp de depresie
las' ca o fac la batranete
fruntea sus, ca maine -poimaine ii pui pe copii sa faca ordine si tu stai pe fotoil cu telecomanda in mana
si azi am un gand bun pentru Ginye
Mary,o mamica de ian feb 2007,are nevoie de noi
julia16 spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Z_IULIA M-am intors de la doctor! Da, i-a facut vaccinul! Nu temperatura, nu rosu in gat, nu semne ca ar fi racit la plamani! Deci tusea provine de la mucisorii care i se duc in gat si o ineaca! Sper ca totul sa fie bine. Am fost tare mandra de fata mea! M-a inspirat Julia asa ca am urcat-o in masina pe scaunul dinfata, am ancorat-o cu centura si...la drum! A fost super cuminte, a ras si gangurit cu asistenta. Are 66cm si 9.250kg! Am o fata mare! Si frumoasa!(ca doar si cioara isi lauda copchilu!) O sa pun poze noi ca sa ma laud Iulia lui Claudiu George (23.04.2002) si Diana Maria (20.12.2008) http://picasaweb.google.com/savanta.iz/Martie# |
Ce mareee e! Tudor are aceeasi lungime dar cu 2 kile mai putin, iar la nastere vad ca au avut greutate apropiata. O alaptezi exclusiv?
Eu la traficul din Bucuresti, nu merg decat cu el in scoica si scoica asigurata cu centura.
Julia
Tudor Stefan (26.12.2008) si Maria (26.12.2002)
http://family.webshots.com/album/569840607QnUwJU
Z_IULIA spune:
WOW Ce frumos visezi!
[/quote]
bine ai venit in lumea mea
azi noapte la 12 frecam aragazul
mhai, da-o-n spanac de depresie, io n-am timp de depresie
las' ca o fac la batranete
fruntea sus, ca maine -poimaine ii pui pe copii sa faca ordine si tu stai pe fotoil cu telecomanda in mana
si azi am un gand bun pentru Ginye
Mary,o mamica de ian feb 2007,are nevoie de noi
[/quote]
Iulia lui Claudiu George (23.04.2002) si Diana Maria (20.12.2008)
http://picasaweb.google.com/savanta.iz/Aprilie#
Z_IULIA spune:
Da, o alaptez exclusiv. Ieri am facut suc de morcov si am incercat sa-i dau. Nu-i place. Asa ca m-am lasat pagubasa. Mai incerc dupa 5 luni incolo. Asa m-a sfatuit si doctorul azi.5 luni jumate-6 alaptare exclusiva(daca se poate). Eu in iunie intru in sesiune si as fi vrut sa incep diversificarea pana atunci. Dar mai e...
Citat: |
citat din mesajul lui julia16 Ce mareee e! Tudor are aceeasi lungime dar cu 2 kile mai putin, iar la nastere vad ca au avut greutate apropiata. O alaptezi exclusiv? Eu la traficul din Bucuresti, nu merg decat cu el in scoica si scoica asigurata cu centura. Julia Tudor Stefan (26.12.2008) si Maria (26.12.2002) http://family.webshots.com/album/569840607QnUwJU |
Iulia lui Claudiu George (23.04.2002) si Diana Maria (20.12.2008)
http://picasaweb.google.com/savanta.iz/Aprilie#
mamiseli_11 spune:
Am gasit ceva interesant despre diversificare, poate va ajuta:
"The nursing mother's companion' de Kathleen Huggins.
(Spicuiri)
Despre vitamina D. In urma unor studii Academia Americana de pediatrie(AAP) recomanda ca toti copii, inclusiv cei alaptati, sa primeasca cel putin 200IU de vitamina D pe zi, incepand nu mai tarziu de luna a 2 si continuand in copilarie si adolescenta. De vreme ce toate tipurile de formula au vitamina D, copiii care mananca cel putin 500ml de formula pe zi nu mai au nevoie de supliment. Totusi, soarele este cel mai des intalnit mod de a 'fabrica' vitD. Expunerea copilului la soare depinde de mai multi factori, cum ar fi latitudinea, anotimpul, altitudinea, starea vremii,momentul zilei, poluarea aerului. De asemeni depinde si de cat de mult pielea e expusa la soare, daca se aplica sau nu sunscreen. De exemplu, un copil care locuieste la latitudine 39grade, are sub 6 luni si e alaptat exclusiv, are nevoie de 30min/sapt de expunere, daca sta doar in scutec, sau de 2h/sapt daca e imbracat si are palariuta. DAca locuiesc mult la nord de lat39, vor avea nevoie de mai multa expunere la soare, asa cum cei care locuiesc mai aproape de Ecuator vor avea nevoie de mai putina expunere.Pentru toti copii, expunerea trebuie sa fie in lumina directa a soarelui. In momentul de fata in US e controversata administrarea de vitD la copii, intrucat nu se cunoaste efectul in caz de supradoza a vitD si a vitaminelor care insotesc D in picaturi(A si C). Daca vrei sa eviti sa dai vitD ca supliment,exista mai multe optiuni, una este ca in timpul sarcinii sa stai cat demult la soare, si astfel, bebele va avea la nastere suficienta vitD pentru primele 2 luni, chiar daca nu e expus la soare. Alta varianta e sa iei supliment de vitD pe cale naturala din somon, sardine,hering, oua, sau laptele imbogatit cu vitD. Dupa 2 luni poti mentine nivelul de vitD expunand copilul la soare.
Despre FIER. Copilul nascut la termen are suficient Fe pentru primele 6 luni de viata. CAntitatile mici de Fe din laptele mamei este f.b. folosit de copil, astfel ca suplimentarea de Fe nu este necesara. Totusi la copii nascuti prematur, este nevoie de o suplimentare a Fe incepand cu luna a 2 sau chiar mai devereme.
Despre FLUOR. Se presupune ca administrarea de Fl inca din copilarie, reduce aparitia cariilor cu 50-60%. Chiar daca mama ia supliment de Fl, foarte putin va trece in lapte. Astfel, AAP recomanda ca un bebe sa primeasca 0,25mgFl /zi,asta daca nu e hranit cu formula preparata cu apa imbogatita cu Fl.
Unii medici insa nu recomanda suplimentarea cu Fl, intrucat zic ei, acesta poate duce la probleme ale smaltului dintilor.In plus, unii copii au avut ca efecte secundare,stari nervoase si probleme gastrointestinale.
Din acest motiv AAP recomanda amanarea suplimenatrii cu Fl pana copilul are 6 luni.
ALAPTATUL COPILULUI INTRE 2 SI 6 LUNI
Pe parcurs ce copilul creste veti observa ca i se schimba si 'schema' de alaptat. Va puteti astepta la doua perioda de crestere rapide, una la 2.5-3 luni, si una intre 4.5 si 6 luni. In oricare din aceasta perioade, bb va vrea sa suga mai des pe o perioada de cateva zile, pentru a stimula cresterea lactatiei. Majoritatea mamelor produc in aceasta perioada intre 900 si 1200 ml de lapte in fiecare zi, ceea ce inseamna o crestere cu 50 pana la 80% mai mult decat in prima luna.
La 3-4 luni, multi copii au renuntat la o masa sau 2, cerand sanul caam de 7-8 ori pe zi. Alaptand mai rar de 7ori/24h poate duce la o scadere a lactatiei, si la o crestere mai inceata in greutate a copilului. Aceasta se intampla mai ales cand bb petrce mult timp sugandu-si degetele sau suzeta, sau cand incepe sa doarma pe durata mai lunga noaptea, dar nu e hranit mai des ziua. Se mai poate intampla scaderea lactatiei cand mama lucreaza, dar pompeaza la intervale necorespunzatoare. Bb ar trebui sa puna in greutate cam 30gr/24h, pana la 3-4 luni, si continua cu 15gr/24h pana la 6 luni.
In aceasta perioda multe mame incep sa aiba griji, ca bb nu ia in greutate cat ar trebui. Vei vedea ca sanii nu mai sunt asa plini, ca vor curge mai putin, sau chiar deloc. Asta nu inseamna ca nu mai ai lapte, ci ca bb ii goleste comlet.
Totusi, daca bb nu suge bine, sau nu mananca destul de des, daca iei medicamente care afecteaza lactatia, daca iei anticonceptionale care contin estrogen, productia de lapte este intr-adevar mai mica.
Luarea in greutate a copilului este cel mai bun mod de ati da seama daca lactatia este adecvata.
Unii bb prefera un san in detrimentul celuilalt. Cat timp ia in greutate asa cum trebuie, nu trebuie sa va faceti griji.
Veti observa de asemeni ca bb va suge pe o durata de timp mai scurta. Bb poate acum sa suga o cantitate maimare de lapte intr-un timp mai scurt.
TREZITUL NOAPTEA
Cu toate ca unii bb incep sa doarma pana la 10 ore pe noapte,de la varsta de 10 sapt, unii bb vor continua sa se trezeasca pana la varsta de 6-12 luni. Cu toate ca trezitul noaptea poate fi frustrant pentru mama, tebuie sa tii cont ca e normal ca un bb sa se trezesca noaptea la aceasta varsta. De acest lucru trebuie sa tii cont cand esti tentata sa dai bb formula sau sa adaugi cereale la masa de seara, pentru al face sa doarma mai mult.
Copii care dorm mai mult in primele luni, de obicei incep sa se trezeasca din nou noaptea in jurul varstei de 3-4 luni. Poate de vina sunt dintisorii. Un bb se mai poate trezi noaptea din cauza ca ziua nu mananca destul din cauza ca mama nu e langa el, sau se mai poate trezi din cauza ca petrece prea mult timp sugand degetul sau suzeta. Pt a incuraja sa manance mai bine ziua, incearca sa-i oferi sanul intr-o camera intunecata, cu liniste, de cate ori incepe sa-si suga degetul.
Trezitul la fiecare 1-2 ore nu e normal la bb de varsta asta(2-6luni). Dc incepe sa s e trezeasca foarte des, poate de vina sunt dintisorii sau o infectie la urechi, sau o alta cauza medicala. Daca bb se trezeste des noaptea din diverse motive, faptul ca il iei in pat cu tine pentru toata noaptea sau pentru o parte a noptii va face alaptatul mai usor si nu va afecta asa mult nici somnul mamei.
INTRODUCEREA SOLIDELOR
Probabil nici o etapa din dezvoltarea copilului nu produce asa multa confuzie si diferente de opinii ca introducea solidelor. Familia, prietenii, medicul, toti au opinii diferite despre cand si cum sa incepe sa dai copilului tau solide. De departe cea mai sensibila abordare a subiectului am gasit-o la Ellyn Satter,medic nutritionist. Cartea se numeste:" Child of mine: Feeding with love and good sense"(1991)
Solidele sunt cel mai bine de introdus cand copilul este pregatit d.p.d.v. al dezvoltarii sa le accepte si este capabil sa beneficieze d.p.d.v. nutritional de pe urma lor. Desi acest lucru nu se intampla decat cand bb e aproape de varsta de 6 luni, multe mame simt nevoia sa introduca solidele mai devreme.
In momentul de fata, Academia americana de pediatrie recomanda ca solidele sa fie introduse cand bb au cel putin 6 luni.
VEi sti ca copilul tau e pregatit pentru solide cand poate sta in fundulet cu suport, poate sa-si controleze miscarile capului si ale gatului, cand e capabil sa-ti 'spuna ' ca ii e foame sau ca e satul aplecandu-se inainte cu gurita deschisa sau lasandu-se pe spate si intorcand capul. Poate sa-ti indice ca e gata pentru solide daca apuca mancare din farfuria ta sau din mana.
Tot acum ar trebui sa fie capabil sa miste limba nu ca la supt din interior catre exterior ci invers favorizand astfel mestecatul pentru a duce mancarea spre gat. Sistemul digestiv al copilului va fi de asemeni destul de dezvoltat pentru a digera solidele. DE asemeni, la 6 luni, rinichii vor fi capabili sa elimine toxinele ramase de la solide, si astfel vor scade sansele de a dezvolta vreo reactie alergica. Depozitele de Fe se vor 'subtia' si astfel Fe din solide va fi benefic pentru bb.
Oferind solidele prematur inseamna sa-l privezi pe bb de laptele matern, care este perfect d.p.d.v. nutritional, in favoarea solidelor care sunt imperfecte din acest punct de vedere.
In plus, introducerea prea devreme a solidelor poate duce la obezitate, reactii alergice, scaderea lactatie la mama, si intarcatul prematur.
Poti sta linistita, laptele tau de mama ii asigura tot ce are el nevoie cel putin pentru primele 6 luni de viata.
Si in plus, introducand solidele mai tarziu, vei putea sari peste etapa de 'baby food'(pireuri din borcanase) si vei trece direct la 'table foods'(mancarea mai normala, nu pasata)
Diversificarea alimentatiei sugarului inseamna introducerea in meniul zilnic al bebelusului a altor alimente, in afara laptelui. Este o etapa importanta in viata copilului, care se impune, deoarece necesitatile sale nutritive sint in crestere si nu mai pot fi acoperite in totalitate de alimentatia lactata.
Ca regula, se incepe diversificarea la 4 luni pentru copiii alimentati artificial si la 6 luni pentru cei alimentati natural, iar in paralel, se impune conditia ca bebelusul sa fi atins limita de 6 kilograme.
Principiile diversificarii sint:
Se incepe la sugarul sanatos, fara nici o urma de boala
Se introduce un singur aliment nou odata, pentru a testa toleranta copilului la acesta; se incepe cu cantitati mici si se va merge progresiv pina la inlocuirea completa a unei mese de lapte
Se va tenta alimentatia cu lingurita, cu copilul asezat in sezut
Daca bebelusul refuza un anumit aliment, nu se va insista, se renunta, apoi se va relua administrarea lui dupa citeva zile
Alimentele utilizate pentru alimentatia sugarului trebuie sa fie proaspete, facute in casa, de preferinta, fara conservanti, condimente, fara sare sau zahar, pina la virsta de 1 an
Se vor urmari scaunele bebelusului, daca apar varsaturi, si se monitorizeaza cresterea ponderala
Se va incepe cu cerealele instant amestecate cu lapte, in cazul copiilor hipotrofici (mai slabuti), sau cu supa de zarzavat, la copiii eutrofici (cu greutate normala) sau hipertrofici (greutate peste normal). Cerealele se administreaza de preferinta la masa de seara, in biberon; se vor cauta initial cele fara gluten, mai dificil de digerat de sugarii pina la 6 luni.
Supa de zarzavat se administreaza la masa de prinz; se folosesc pentru prepararea ei initial numai radacinoase (morcov, telina, albitura), apoi cartof, dovlecel, ardei, ceapa, etc., respectindu-se regula introducerii treptate. Este permisa adaugarea in supa a unei lingurite de ulei, pentru a ii creste valoarea calorica si nutritiva. In primele zile se administreaza numai zeama, incepindu-se cu 20-30 ml, apoi se va creste cu 20-30 ml/zi pina la 100ml, dupa care se vor adauga si legumele fierte si pasate, deasemenea in cantitati crescute progresiv.
A treia masa care se va inlocui este cea de la ora 10 -11, cind se introduc sucurile de fructe (mar, portocala, piersica) si sucul de morcov, urmate de "ingrosarea" acestuia cu pulpa fructelor mentionate, plus, in functie de sezon, altele: caisa, para, strugure. Sint controversate administrarea de banana si kiwi - cu continut vitaminic si de minerale bogat, dar cu potential alergogen, de aceea recomandate de unii medici dupa virsta de 1 an.
In toate cazurile, introducerea acestor noi alimente se va completa cu laptele pe care il primea sugarul in mod obisnuit la acea ora; inlocuirea completa se face numai cind noul aliment are consistenta crescuta (piure) si sugarul primeste 120 - 150 g din respectivul aliment.
La virsta de aproximativ 6-7 luni, dupa ce bebelusul s-a obisnuit cu cele 3 mese diferite se va adauga brinza de vaci - de obicei amestecata cu piureul de fructe; Ulterior, se va introduce carnea, in piureul de legume de la masa de prinz - pui ,vita sau peste - mixata, in cantitati progresiv crescute. De doua ori pe saptamina se poate da galbenus de ou fiert tare, in locul carnii. Ca garnituri se poate inlocui piureul de legume cu spanac, orez, ciulama (sos alb); se pot prepara perisoare cu orez sau galuste de gris, facute numai cu galbenusul de ou.
De la 8 luni se poate introduce in alimentatie iaurtul, simplu, natural, cantitati mici de unt si smintina, adaugate la masa de prinz sau constituind o masa separata (la ora 17:00-18:00), alaturi de mamaliguta sau paste fainoase (taietei). De la aceasta virsta este permisa piinea, biscuitii, prajiturele dietetice de casa (papanasi,de ex.). Sugarul va fi incurajat sa tina aceste alimente in mina si sa manince singur.
Dupa 9 luni se poate schimba usor gustul alimentelor cu lamiie, bors, adaugate in supe sau cu usturoi in sosurile albe sau de rosii. Practic, pe masura ce se apropie de un an, copilul va putea sa manince mincare gatita, foarte variat, asemenator cu restul familiei, cu restrictie la sare, prajeli, condimente, oul crud/ albusul de ou, chiar preparat, carnea de porc, grasimi animale/vegetale in cantitate crescuta.
De la virsta de un an laptele praf folosit se poate inlocui cu lapte de vaca, dar pentru mamele care mai alapteaza, este foarte bine sa nu intarce copilul, daca lactatia este prezenta si copilul manifesta inca interes pentru supt.
Total interzise pina la un an sunt :
Mierea de albine
Albusul de ou
Carnea de porc
Alune, nuci, alte seminte (pericol de innecare)
Ciocolata
Alimente prajite, grase, condimentate
Odata cu inceperea diversificarii se va tine cont ca sugarul trebuie sa primeasca si lichide in cantitate suficienta - apa minerala plata, sucuri de fructe facute in casa, ceai.
Pe toata perioada diversificarii, parintii trebuie sa tina legatura cu medicul copilului, care va monitoriza starea de nutritie a copilului si evolutia curbei ponderale. Un lucru trebuie avut in minte, si anume ca fiecare copil are apetitul sau si ritmul sau de crestere si dezvoltare, de aceea el nu trebuie comparat cu alti copii, ci evaluat din punct de vedere clinic de catre medic.
"
Mihaela de Miruna Cosmina (13.11.2008)
Pozele mele
Mirunica
malinas spune:
Parametrii finali pentru intalnire
Cismigiu - zona intrarii principale, cea din fata primariei capiatei
Ora - 11.30- 12.00
Acu' o sa fac un rautacism, deci cine e mai sensibil sa nu citeasca.Eu nu am propus ora 11.30-12 pt intalnire, fiindca lucrez dimineata, fac training-uri. Dar, daca am vazut ca lumea propune ora 11-12 ca ora de intalnire, mi-am anulat training-urile si vin la intalnire. Toti copii au program de papa si de somn, inclusiv al meu, dar iau mancarea la mine, carutul ca sa doarma, si nu vad nici o problema. Nu ne intalnim toata ziua si sunt de parere ca daca nu sunt alte impedimente se poate face un efort.Ca sa fiu cinstita mie imi convenea de minune ca intalnirea sa se faca in parculetul de vis-a-vis de liceul Tudor vladimirescu, la ora 14.30, iar monicai sigur i-ar fi placut undeva aproape de casa, stelianei in drumul taberei, dar...facem un minim de efort ca sa ne vedem.
Cu astea fiind zise maine, daca nu ploua, vin in Cismigiu la ora 11.30-12.00, cine vrea sa ne intalnim ma gaseste acolo.
Alra, loralay...unde sunteti????????
Un gand bun pt Ginye si Stefanut .
_
"You gotta sing like you don't need the money /You gotta love like you'll never get hurt
You gotta dance like there's nobody watching/ It's gotta come from the heart/If you want it to work" Adam Brand
Alina, mama de bebe David (10 noiembrie 2008)
poze
povestea, povestilor: de la fasolica la soricutz
julia16 spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui spiridusul
bine ai venit in lumea mea azi noapte la 12 frecam aragazul mhai, da-o-n spanac de depresie, io n-am timp de depresie las' ca o fac la batranete fruntea sus, ca maine -poimaine ii pui pe copii sa faca ordine si tu stai pe fotoil cu telecomanda in mana si azi am un gand bun pentru Ginye Mary,o mamica de ian feb 2007,are nevoie de noi |
Spiridus, deja incep sa ma lupt cu Maria sa fie mai ordonata. Adevarul e ca n-ar trebui sa ma plang eu, ca voua, cele care aveti ambii copii mici, trebuie sa va fie si mai greu.
Julia
Tudor Stefan (26.12.2008) si Maria (26.12.2002)
http://family.webshots.com/album/569840607QnUwJU
carmendu spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Z_IULIA Alra sar'mana pt grija. Nu am scaun pt masina. Pur si siplu am pus-o pe scaunul de langa mine(sta ff bine in fundulet) si am legat-o cu centura. Stau la 3 min (cu masina) de dispensar altefel nu aveam curajul. Am vrut sa plec cu caruciorul dar mi-a fost frica de vant, cam sufla! |
glumesti, nu? ti-e frica mai mult de vant decat de vreun accident??!??!?!?!
carmen lui Victor 15 noiembrie 2008
pozele noastre
Povestea nasterii lui Victor
julia16 spune:
Iulia. Nici Mariei nu am reusit sa-i dau suc de morcov simplu. Il dadeam amestecat cu banana sau portocala.
Si eu mai astept cu diversificarea, asta e, copiii nu cresc la fel.
Referitor la intalnirea de maine, eu vin, asa cum a scris Malinas.
Julia
Tudor Stefan (26.12.2008) si Maria (26.12.2002)
http://family.webshots.com/album/569840607QnUwJU
carmendu spune:
Citat: |
citat din mesajul lui malinas Parametrii finali pentru intalnire Cismigiu - zona intrarii principale, cea din fata primariei capiatei Ora - 11.30- 12.00 |
malinas- mi-ai luat-o inainte.
asta intentionam si eu sa zic. cineva a facut o propunere iar nu facem decat sa ne plangem cum nu putem veni.
eu stau in baneasa-otopeni. si am propus cismigiu. explicatia am dat-o la momentul respectiv. ca sa-mi fie mie bine, as fi putut sa spun herastrau. dar nu am facut-o. victor mananca la ora 11, 14 si 18. dar nu am specificat nici o ora de intalnire, pentru ca stiu ca pot sa-i dau sa manance si in parc. de dormit poate sa doarma si in carucior la fel de bine ca in patul lui de acasa.
deci, fetelor, un pic de flexibilitate. va rog. ar fi frumos sa ne vedem si sa ne cunoastem mai bine.
carmen lui Victor 15 noiembrie 2008
pozele noastre
Povestea nasterii lui Victor