Carti si ecranizari
Raspunsuri - Pagina 8
beshter spune:
Ei, iata ca am reusit sa vad inca o ecranizare exceptionala, pe care o recomand oricarui cinefil. E vorba despre filmul lui Teshigahara, www.imdb.com/title/tt0061065/" target="_blank">Tanin no kao / The Face of Another, dupa romanul lui Kobo Abe, tradus la noi sub titlul www.polirom.ro/catalog/carte/chip-strain-2246/" target="_blank">Chip strain.
Spre deosebire de 'Femeia nisipurilor' - dupa acelasi Kobo Abe - care reprezinta o ecranizare foarte fidela, 'The face of another' se departeaza putin de roman. Lipsesc niste scene importante, doua personaje sunt tratate in film ca 'principale' desi in roman sunt minore etc. Rezultatul este insa nemaipomenit si e pacat ca filmul e cvasi-necunoscut in Occident.
Filmul trateaza tema identitatii si a libertatii individuale si sociale si a fetei/figurii ca revelatoare a identitatii. Ce se intampla cu un om care-si pierde trasaturile intr-un accident? Cum ii vor descifra ceilalti personalitatea daca nu-i vad fata (pentru ca ea nu mai exista)? E posibila integrarea sociala cu ajutorul unei masti? Daca toti am purta masti, am mai avea nevoie de morala?
Cam asta (se) intreaba filmul. Pe langa 'continutul de idei', filmarea alb-negru, interioarele minimaliste, simbolismul psihologic - toate il asaza intre capodoperele lui Bergman si Antonioni.
Daca puteti pune mana pe el...vedeti-l neaparat!
P.S. I., esti un inger! Numai daca ai sti ce placere mi-a facut sa pot vedea filmul asta...
You cannot both dance and not pay the piper.
Delyutz spune:
Un pic off topic
Doi sobolani intr-un cinematograf rodeau o rola de film. Primul il intreaba pe al doilea: "cum ti se pare ma?" Iar al doilea raspune mestecand: "mai, cartea parca a fost mai buna"
beshter spune:
Din categoria slab reprezentata a filmelor mai bune decat cartea (dar care nu sunt neaparat filme 'bune':)), am vazut www.imdb.com/title/tt0926759/" target="_blank">In the Electric Mist, ecranizarea cartii 'In the Electric Mist with Confederate Dead' a lui James Lee Burke.
Filmul e ok; problema e ca de la un titlu atat de interesant te-ai astepta la ceva mai mult si mai bun. Tommy Lee Jones face un rol misto (io oricum il cam iubesc) si aparitia cetoasa a soldatilor morti in razboiul de secesiune, care-l ajuta pe detectiv sa rezolve 'mistere' e cel putin intriguing.
L-a mai vazut cineva?
Trouve avant de chercher
danutz spune:
Marturisesc ca top-ul acela alcatuit de The guardian mi-a atras atentia in mod deosebit.
In primul rand fiindca mi-am "bifat" filmele pe care le-am vazut dar mai ales pe cele pe care le mai am de vazut
Marturisesc ca, sub influenta momentului, m-am uitat in week-end la Dr.Jivago. Magistral Omar Shariff in rolul doctorului. Emotionanta Geraldine Chaplin. Si ce forta de a infrunta destinul se degaja...
Si iarna aproape siberiana prezenta, in total acord cu vremea de afara Mi-a placut!!!
In top bineinteles as adauga "Pe aripile vantului", film care cred ca a intrecut faima cartii si nu numai faima.
As mai adauga "golful francezului", ecranizarea pt televiziune din 1998. Ecranizarea din '44 nu am vazut-o, poate cineva imi arat si mie de unde pot sa o iau.
Si chiar daca nu-mi plac in mod deosebit filmele de actiune si spionaj, as mai adauga in top "Unde se avanta vulturii" cu un Richard Burton mirific si cu o succesiune a evenimentelor identica cu cartea, care oricum te tine cu sufletul la gura.
Mi-as fi dorit sa existe mai multe filme ecranizari ale romanelor SF in top. Genul e reprezentat de un singur film: Bladerunner, ecranizarea unui roman care mie mi-a marcat copilaria: "Viseaza andoizii oi electrice?". Mi-a placut si filmul, cu un Harrison Ford deceptionat si deloc invins, filmul asta m-a facut sa ma indragostesc de Rutger Hauer, dar nu mi-a placut deloc ca i-au schimbat finalul initial. M-au marcat pe viata ploaia aia atotprezenta din film si muzica semnata Vangelis.
Deci as adauga:
-"Lord of the rings"- cred ca P. Jackson a reusit in mod fantastic sa reprezinte ce a vrut Tolkien sa zica in toate operele sale.
- " Omul bicentenar" ecranizarea fidela a unei povestiri a lui I. Asimov, cu un R. Williams pe masura
- "Stalker" =Calauza, ecranizarea cartii fratilor Strugatki "Picnic la marginea drumului" cu finalul acela mirif, de totala renuntare la sine a eroului in favoarea "fericirii" universale.
J G spune:
Daca tot se vorbeste pe undeva de TV series englezesti, ecranizari de care eu sunt fana - va recomand "little Dorrit" (Dickens)care este absolut superb, in special cativa actori fac roluri geniale, de pilda Matthew McFadyen.
J si Carla (05.02.2006)
in the rear garden
beshter spune:
danutz, sunt de acord cu tot ce-ai scris. Un post foarte frumos
J G, si mie imi plac serialele englezesti. Am vazut ca pe TVR Cultural e 'Vanity Fair' si pare o ecranizare/serializare foarte buna.
Am vazut in we un Macbeth exceptional, www.imdb.com/title/tt0067372/" target="_blank">Macbeth-ul lui Polanski din 1971. A fost un adevarat regal artistic, cinematografic, scenaristic, de care vreti. Polanski schimba oleaca sfarsitul piesei, adica adauga o scena pe care Shakespeare n-a scris-o si face dintr-un personaj minor in 'Macbeth'-ul shakespearean intruchiparea venalitatii si a machiavelismului nepasator la suferinta. Vrajitoarele sunt nemaipomenit de bine 'inchipuite' iar Lady Macbeth a lui Polanski e singura Lady Macbeth -din cele vazute de mine - care plange cand il convinge pe Macbeth sa comita crima.
L-a mai vazut cineva? Pe asta sau oricare alt 'Macbeth'?
Trouve avant de chercher
musetto spune:
Mihaelka, o sa gasesc pana la urma curaj pt filmul lui Polanski, ca prea o iubesc pe... Francesca Annis .
Parca tu ziceai pe undeva ca ai fi citit "The Prime Of Miss Jean Brodie"? Exista si filmul :) iar Maggie Smith a luat Oscarul pt cea mai buna actrita in a leading role.
Includ niste secvente:
danutz, nu stiu mai nimic despre SF-uri, dar oare Dune nu s-ar incadra la subiect?
beshter spune:
musetto, ce bine-mi pare sa te revad!
Si eu o iubesc pe Miss Annis:)
Da, ziceam mai demult ca tare mi-as fi dorit s-o pot vedea pe Vanessa Redgrave in rolul lui Miss Brodie pe vreo scena londoneza. Multam ca mi-ai zis de film - cred ca Maggie Smith e in film la fel de buna cum trebuie sa fi fost Redgrave pe scena. I'll start searching:)
musetto spune:
Si eu ma bucur, e cam greu sa stau departe, nu-mi prea iese schema .
Pe youtube este cred intregul film, prima parte e aici:
http://www.youtube.com/watch?v=ksetfly1pZs
Am inteles ca piesa de care zici tu e putin diferita de carte, iar filmul e facut mai mult dupa piesa. Cred ca VR a fost o Miss Brodie perfecta...
Ce parere ai despre relatia dintre Miss Brodie si Sandy? Revin si eu cat de curand cu impresii (doar din perspectiva filmului, caci nu am citit cartea).
musetto spune:
Iata cum imi apare mie Miss Brodie, cea din film: la inceput e profesoara cu vederi progresiste, indragostita de arta, de tot ce e frumos, dedicata elevelor ei, pe care e mandra sa le educe in spiritul creativitatii si al gandirii libere. Inarmata cu umor sarcastic, matura pe jos cu metodele clasice de predare dand dovada de un comportament cu atat mai indraznet, cu cat scoala unde preda este o scoala declarat conservativa, iar directoarea va face bineinteles tot posibilul sa o determine sa isi dea demisia. Nu pot sa nu o plac, mai ales in scenele confruntationale cu respectiva directoare. Si in privinta sexului, un subiect inca tabu pe vremea aceea (1932-1936), are vederi cat se poate de liberale si nu face chiar un secret din faptul ca are doi iubiti, profesori la aceeasi scoala, din care unul e insurat si tatal a 6 copii.
Un mic indiciu despre adevarata Miss Brodie, apare chiar de la inceput, dar nu l-am recunoscut decat la o revedere a filmului: "I am in the business of putting old heads on young shoulders, and all my pupils are the creme de la creme. Give me a girl at an impressionable age and she is mine for life". ne spune ea. Incet, incet, ni se dezvaluie ca o manip.ulatoare iscusita, impingandu-le pe fete, "the Brodie set", sa o urmeze orbeste in tot ce considera EA ca e bun si demn de apreciat in viata. Mare admiratoare a lui Mussolini si a lui Franco (desi cred ca era doar o naiva, o idealista, ca multi la vremea aceea), nu se sfieste sa isi indoctrineze si elevele. Mary, una dintre ele, pleaca sa se inroleze in armata lui Franco, dar moare inainte sa ajunga pe campul de lupta, caci trenul in care calatoreste este bombardat. Miss Brodie e socata la aflarea vestii, dar nu se simte totusi responsabila pt moartea ei si tine inca un discurs politic. Profesoara noastra e de fapt o mica dictatoare si isi incadreaza fiecare eleva intr-un tipar, in care o incurajeaza apoi sa se mentina: Mary, fiind orfana, are "many needs", dar Miss Brodie o asigura ca va fi mereu alaturi de ea la nevoie, Jenny e frumoasa si demna sa ii succeada...in bratele profesorului deja insurat, iar Sandy, cea mai desteapta dintre fete, e "very dependable" si prin urmare devine confidenta ei, caci e persoana care nu ar trada-o niciodata.
"I am a teacher! First, last, always!". "If they want to get rid of me, they'll have to assasinate me." spune Miss Brodie la un moment dat si in mod ironic, dintre toti, tocmai lui Sandy, la final de film, va ajunge sa ii spuna: "Asasino!". Caci dupa moartea lui Mary, Sandy va fi cea care se va duce la directoare si o va denunta pe profesoara, fapt ce va duce in sfarsit la concedierea acesteia din urma.
In ce o priveste pe Sandy, fiind intr-adevar extraordinar de isteata, intelege care este adevaratul caracter al profesoarei. Totusi cateva lucruri imi sunt neclare. Este oare ambitioasa, vrea sa o "sape" pe cea care o educa deoarece isi doreste sa fie ca ea, sa ii ia locul? Caci pana la urma e ea cea care ajunge in patul profesorului si nu Jenny, iar cand descopera ca acesta tot pe Miss Brodie o iubeste cu adevarat, se infurie teribil. O denunta doar ca sa se razbune? Si totusi, cand alearga cu ziarul ce contine stirea mortii lui Mary, ii curg lacrimile pe obraji, e clar ca a fost afectata de moartea colegei, e clar ca o considera pe profesoara un pericol care tb inlaturat. Si la sfarsit, cand merge pe strada, dupa discursul de incheiere a scolii, are din nou lacrimi in ochi, de ca si cum i-ar fi parut rau ca a fost nevoita sa distruga un om.
Filmul merita cu prisosinta sa fie vazut. Despre carte poate ne spune mai multe Mihaelka daca are timp. Din cate am inteles sunt oarece diferente intre cele doua, una notabila fiind ca in film Miss Brodie afla cine a tradat-o: "Jean Brodie: It was you who betrayed me!
Sandy: I didn't betray you, I put a stop to you!"
Acuma vad ce mesaj lung a iesit , sper sa nu fi plictisit prea multa lume.