mesele copilului
Raspunsuri - Pagina 2
Amina_Marina spune:
Citat: |
12:30 - masa de legume + carne, urmata de laptic de la sin 17:00 - masa de fructe + cereale, urmata laptic de la sin sau apa, citeodata nu mai vrea lapte |
Intre aceste doua mese se introduce gustarea de la ora 15:00.
moasa din sat pe care o mai intreb imi zice ca ar trebui sa manince 200 de grame la masa de prinz, |
Un copil de 8 luni nu are voie sa manince 200g. asta e gramajul pentru un an. Nu conteaza cantitatea, ci calitatea.
La 8 luni cam 100g.
.............................................
Doi Trandafiri Albi,
in Rasaritul Primaverii.
...........................
"The kingdom of God is inside you and all around you, not in buildings made of stone.... Break a piece of wood and I am there... lift a stone and you will find me."
lisaelisa spune:
citat din mesajul lui turturica conchita, ai ceva linkuri legate de treaba asta de la OMS sau AAP? Care era programul dupa care ii dadeai tu Soniei si ce anume ii dadeai la masa Soniei? Sincera sa fiu si eu sint cam debusolata cu mesele, la pediatra am fost doar la controlul de 6 luni si n-o mai vad decit la controlul de 1 an, deci pe ea nu pot s-o intreb. Mai tot citesc prin diverse locuri, dar sfaturile se dau cap in cap si nu prea stiu cum sa ma organizez. Noi am inceput diversificarea la 6 luni, asa ca sint cam in urma atunci cind compar diverse site-uri care discuta diversificarea, dar incepind de la 4 luni. Deocamdata noi avem asa (la 7 luni jumatate): trezirea pe la 7 jumate 8:30 - alaptat (deci nu stiu cit papa) 12:30 - masa de legume + carne, urmata de laptic de la sin 17:00 - masa de fructe + cereale, urmata laptic de la sin sau apa, citeodata nu mai vrea lapte 20:00 - alaptat Citeodata se mai trezeste noaptea si mai vrea ceva laptic, insa nu mereu. Problema e ca daca incerc sa ii dau masa de prinz mai devreme nu maninca, chiar si asa maninca destul de putin dupa parerea mea, moasa din sat pe care o mai intreb imi zice ca ar trebui sa manince 200 de grame la masa de prinz, dar Mara maninca doar in jur de 100-150 g. Insa mi se pare cam slabuta, la 7 luni avea doar 7.300 kg, fata de alti copii de virsta ei are mai putin, deci tind sa cred ca nu fac ceva bine cu mesele. Asa ca ma intereseaza si pe mine experientele voastre. |
Poate ca dupa ce o alaptezi, ar fi bine sa-i dai un biberon de lapte.
ANDREEA11 spune:
Eu zic ca fiecare copil are ritmul lui la fel ca si fiecare om.
Cris de ex la 8 l manca 5 mese
9 lapte
11 fructe
14 30 pranz legume + carnita/ou/peste
19 iaurt cu cereale
22 30 lapte
Asta asa in medie ca nu puteam sa tin orele intocmai. Acumla 1 an si 7l are 4-5 mese. Eu cred ca tb sa ii dai in functie de cum cere copilul. Unii mai mancaciosi pot avea si 6 mese, pe candsiclifositi numai 3.
nico_7denys spune:
buna eu am copil de 1 anisor si pot spune k are 9 kg nu e grasut si mananca orce dar as vrea ceva cu mai multe vitamine k sai dau sa manance.cine imi poate da o parere?
mamy de denys
natynic spune:
Turturica, la 7 luni mi se pare super-suficient cat mananca iar greutatea de 7300 e super ok, pai cat vrei sa aiba?? M-am uitat pe un grafic afisat la policlinica, cand am dus fata la vaccinare la 1 an...La 1 an la fete greutatea normala medie era de 9500 g...
Ideea cea mai importanta, subliniata si de alte fete aici, e ca mult mai bine dai un numar mai mare de mese (si mai mici cantitativ) decat 2-3 mese f copioase, ceea ce la varsta asta e teribil de greu de dus de catre tubul digestiv...
Naty
mamica Iuliei Elena-esenta tare in sticluta mica (30.01.2008)
DA-I DOAMNE MINUNII MELE SANATATE, MINTE SI NOROC!
www.onetruemedia.com/shared?p=7f4020c8ca8fe8c9c90c20&skin_id=601&utm_source=otm&utm_medium=text_url" target="_blank">Primul an al Iuliei...
Tala spune:
Mesele unui copil (ca si ale unui adult) trebuie sa acopere cele 4 grupe: fructe, legume, carne si cereale - evident ca nu toate odata.
Baietelul meu nu e un model (cel putin nu era cand avea 8 luni pt ca pana la 1 an jumatate cand l-am intarcat, n-ar fi mancat nimic ci ar fi supt continuu), dar atunci ca si acum ii imparteam mesele astfel (cu mentiunea ca acum nu mai suge):
- inainte de trezire tzocaia laptic (nu stiu cat)- se trezea pe la 9
- la 10 ~ masa de fructe - cele permise pt varsta lui, blenduite
- la 13 ~ masa de legume - un fel de ghiveci de legume (ca un fel de ciorba f groasa; fara bors- nici acum nu-l prefera); sugea san pana adormea
- dupa somnul de pranz - piure de cartofi cu ficatel, ciulama de conopida cu carnita pisata, piure de spanac cu ficatel, ciulama de pui (cateva idei)
- seara inainte de baita - aici era o problema pt ca nu a acceptat nici un lapte pana acum de curand la 2 ani jumatate, asa ca ii dadeam iaurt cu cereale sau fructe sau cu biscuiti
- inainte de nani - tzocaiala
Cu apica a fost f greu pt ca nu accepta nici un recipient (de gen biberon, canuta cu tuturoi) doar pahar si, oricum la varsta aceea nu intelegea de ce il chinui cu mancarea cand el dorea numai tatica...
Poate daca reusesti sa renunti la alaptat dupa aceste mese si sa te rezumi doar la cel de dimineata si noapte (eventual si la somnul de pranz), poate ia mancarea mai in serios.
Incurajez alaptatul cu toata fiinta mea, dar in cazul nostru...ne-a cam incurcat dupa 8-9 luni pt ca manca f greu, iar dupa ce l-am intarcat, la o saptamana s-a simtit o mare diferenta. Pana atunci nici nu mesteca, trebuia sa-i dau totul blenduit plus ca ajunsese de sugea toata noaptea, incontinuu si nu cred ca era sanatos pt stomacelul lui.
Sfatul meu este sa incerci cat mai multe retete, pana descoperi ce-i place si sa nu te mire daca peste o luna, mancarea ei preferata ajunge la gunoi - isi schimba preferintele uluitor de radical si brusc, si o iei de la capat...
rabdare (si sa nu intelegi ca te incurajez sa intarci, chiar daca m-as chinui la fel de mult, pe al doilea copil tot atat l-as alapta, incearca doar sa separi mesele de laptic de cele de mancare gatita)
Bucurie!
Lori_75 spune:
Mihnea are 8 luni si practic si-a fixat singur orele de masa:
6.30 - lapte
10.00 - fructe cu sau fara brinzica
13.30 - diverse piureuri de legume cu sau fara carne, supa de legume
17.30 - lapte
20.30 - cereale sau iaurt cu cereale
Desi am incercat, nu ii mai dau gustari intre mese pentru ca nu mai maninca masa principala.
Intrucit la mesele de lapte nu vrea mai mult de 120 ml., ii mai dau si lapte la fiecare din celelalte mese.
Medicul pediatru a spus ca sunt bine fixate mesele, important este sa manince cantitatea necesara, adica aprox.150 - 200 ml. la o masa. Uneori consuma aceasta cantitate, alteori nu, dar este OK daca ia in greutate atit cit trebuie.
Laura25 spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui lisaelisa
Poate ca dupa ce o alaptezi, ar fi bine sa-i dai un biberon de lapte. lisaelisa mami de Ancuta ingeras iubit si dragalas |
DE CE?!?!?! Pt ce sa-i dea bibe cu lapte daca o alapteaza!?!??! Cat ar trebui sa aiba la 7 luni? 10kg,11,12? gras si pufos, copilul ideal!!! cu cat mai obez cu atat mai bine!
Laura, mami de shtrumphi gemeni: Bianca Andreea si Rares Mihai (13.06.2005)
www.desprecopii.com/POZECONCURS/folderview.asp?folder=Clipe%20de%20viata%202008&page=14" target="_blank">Clipe de viatza - gemei pupaciosi
Cugetari gemene, Fotografiile noastre
Filmulete cu shtrumphi
Poveste cu shtrumphi
'Cos what I feel is the only truth for me
manucu spune:
Citat: | ||||
citat din mesajul lui Amina_Marina
Intre aceste doua mese se introduce gustarea de la ora 15:00.
Un copil de 8 luni nu are voie sa manince 200g. asta e gramajul pentru un an. Nu conteaza cantitatea, ci calitatea. La 8 luni cam 100g. |
Poate in Japonia ca toti sunt ff slabi mananca 100 g la 8 luni , in Romania de la 6 luni, daca copilul cere poti sa-i dai 210 ml, kiar asa scrie si pe cutia de lapte praf.
Legat de gustarea de la ora 15, nu e nevoie sa indopi copilul daca lui nu i-i este foame.
Mihnea are 6 luni jumate, si papa asa:
6-7(depinde cand se trezeste)-lapte 210 ml (daca i-i dau mai putin urlaaaaaa)
10 - masa de fructe
14 - masa de supa sai pireu cu ou /peste/carne (/=sau)
18 - lapte
22 - lapte - nu-i dau cereale pt ca constipa si ingrasa.
mamica lui Mihnea-Gabriel (15.09.2008)
Ajutati-l pe Dan sa mearga din nou !!! Avem TELEDON !!!
Amina_Marina spune:
Poate in Japonia ca toti sunt ff slabi mananca 100 g la 8 luni , in Romania de la 6 luni, daca copilul cere poti sa-i dai 210 ml, kiar asa scrie si pe cutia de lapte praf. |
Japonzii sunt cei mari longevistii de pa planeta pentru ca au o mancare foarte echilibrata.
E vorbeam de cantiatea mancarii, nu de laptele praf.
Fata mea la un an papa 200g( totalul), mancare, meniu format din trei feluri . Daca la supa am folosit baza ceapa, morvoc , ardei, la felul doi folosesc alte legume si la felul trei la fel.
Dupa an , dimineata se incepe cu mancare , nu cu lapte.
Ora 7;30= mancare
Ora10:lapte(cit vrea sa bea)+gustare(pireu de fruncte cu biscutie, ceva..)
Ora 12;30 prinzul
Ora 15:30lapte+gustare
Ora18:30 cina.
Dimineata.
Iaurt+fruct( banana)+gratin de legume sau spagehtii, ou cu legume, doria de legume etc.
Prinzul= supa de legume( japoneza ori minestrone, ori romaneasca)+legume cu carne sau paste japoneze cu legume+un pic orez+fruct
Seara= supa japoneza bogata in vitamine, minerale si proteine( tofu), felule doi legume cu un pic de peste +orez+ ceva desert. in general fructe.
Intre mese, gustarea care e formata din laptic cit vrea plus, biscuite, napolitana, fructetc.
Nu-i dau in fiecare zi acelasi fel de mancare, sau fromat din legumele pe care i le-am dat ieri sau la masa de prinz.
Japonia este tara cu cele mai multe legume dupa fata pamintului, plus sea vegetables.
Pina si loboda, si stevie au, urzici nu am vazut , dar e imposibil sa nu aiba.
Abia astetp sa-i introduc Goya, chiar daca e amaruie mie-mi place foarte mult.Intrati pe acest link si-n josul paginii( dreapta) scrie ce contine. Daca aveti vreodata ocazia nu ratati sa-i dati si copilului.
http://en.wikipedia.org/wiki/Bitter_melon
Inca un link important, ctiti pina jos. Eu deja i-am introdus fetei mele , wakame si nori.
http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=135
.............................................
Doi Trandafiri Albi,
in Rasaritul Primaverii.
...........................
"The kingdom of God is inside you and all around you, not in buildings made of stone.... Break a piece of wood and I am there... lift a stone and you will find me."