Cinematografia europeana

Raspunsuri - Pagina 8

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns loryi1974 spune:

Eu am incercat in ultima perioada sa inchiriez filme europene ,dar nu prea sunt de gasit.
Am vazut si mi-au placut:"In slujba regelui Angliei"-filmul lui Jiri Menzel,"De battre mon coeur s'est arrete","Cache","Falsificatorii de bani" Si ,din cinematografia asiatica,filmul lui Wong Kar Wai "Menage a trois".Am si "iubire cu gust de afine" dar n-am apucat sa-l vad.
Exista prin bucuresti vreun centru cu mai multe filme europene?
Aaa,si imi mai place ce iese din colaborarea dintre Johnny Depp si Tim Burton.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns beshter spune:

Citat:
citat din mesajul lui loryi1974
Am vazut si mi-au placut:"In slujba regelui Angliei"-filmul lui Jiri Menzel,"De battre mon coeur s'est arrete","Cache","Falsificatorii de bani" Si ,din cinematografia asiatica,filmul lui Wong Kar Wai "Menage a trois".Am si "iubire cu gust de afine" dar n-am apucat sa-l vad.

Exista prin bucuresti vreun centru cu mai multe filme europene?


Loryi, vreau impresii despre 'De battre...' si 'Cache'
Mie mi-au placut teribil.

Nu prea stiu centre de inchiriere cu filme evropenesti. Eu le pandesc la Elvira Popescu, la cinemateci, la Studio (din cand in cand) si la Europa.


You cannot both dance and not pay the piper.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns beshter spune:

Am vazut doua filme weekeendul asta: unul fenomenal de prost (sambata) si unul exceptional din toate punctele de vedere (duminica).

Primul este britanicul www.imdb.com/title/tt0893402/" target="_blank">Franklyn. Desi e, cum am spus, fenomenal de prost, eu as l-as recomanda cinefililor. In primul rand, e atat de prost incat devine un deliciu. In al doilea rand, e un exemplu tipic de film frustrant - ar avea si ce sa spuna si cum sa spuna da' nu poate. Finalul e, din acest punct de vedere, cu adevarat apoteotic.

Al doilea este romanescul www.cinemagia.ro/filme/elevator-14110/" target="_blank">Elevator. Produs cu 200 de euro (!!!!), filmat in liftul de serviciu al teatrului Odeon, cu doua personaje mari si late, cu muzica incredibila a Adei Milea, regizat de incepatorul George Dorobantu, filmul asta mi s-a parut atat de intens incat m-a durut burta si a doua zi. Filmul e in format digital - nu e 'filmat' pe pelicula - si nu poate rula in cinematografe; poate fi proiectat in cluburi.
Panditi-l pe unde puteti si vedeti-l.


You cannot both dance and not pay the piper.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns loryi1974 spune:

La "De battre..."mi-a placut mult interpretarea lui Romain Duris-mai vreau filme cu el- si pendularea aia dintre doua lumi atat de diferite,una atat de murdara ,cealalta ,cea a muzicii,calma.Si relatia aproape fara cuvinte dintre chinezoaica si Thomas.El nu se desprinde total de lumea urata nici in final,alege sa-si razbune tatal si apare plin de sange in lumea cea linistita.As vrea sa vad si filmul dupa care sa facut acest remake.
La "Cache" mi-a placut cum se acumula tensiunea psihologica si cum ,pe masura ce aceasta crestea,ni se dezvaluiau amanunte mai putin placute din trecut.Si,da,m-a socat scena mortii lui Majid.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ancamac spune:

Admiratoarelor filmelor italienesti recomand cu caldura Gomorra!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns beshter spune:

Ieri am vazut la cinema Studio www.imdb.com/title/tt1186369/" target="_blank">Le Silence de Lorna, castigatorul premiului pentru scenariu la Cannes, 2008 si regizat de fratii Dardenne, autorii unui alt film cu tematica 'sociala', care mi-a placut la fel de mult ca asta - castigator Palme D'Or in 2005 - www.imdb.com/title/tt0456396/" target="_blank">L'Enfant.

E un film despre deja vechea problema a cautarii norocului in Vest, despre saracie si suferinta, dar tema e tratata glacial si rezervat. Actrita care o joaca pe Lorna e perfecta in rolul ei de albaneza maritata din interes cu un junkie belgian, care urmeaza sa fie ucis de mafia casatoriilor pentru cetatenie dupa ce Lorna devine belgianca.

Desi o incurca si o enerveaza, Lorna se trezeste ca vrea sa-l scape pe belgian, de unde o seama de aventuri triste. Finalul mi s-a parut remarcabil. Un 'punct' pus cu forta exact unde trebuie.

Un film de vazut.


You cannot both dance and not pay the piper.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns beshter spune:

Am vazut ieri - cu sala (aproape) plina - www.festival-cannes.com/en/archives/ficheFilm/id/10898967/year/2009.html" target="_blank">Politist, adjectiv, regia Corneliu Porumboiu, distins cu FIPRESCI si cu premiul juriului la sectiunea Un certain regard din cadrul festivalului de la Cannes.

Dintre filmele care apartin de noul val al cinematografiei romanesti (btw, cred ca ar trebui sa dcshid un subiect separat cu filme romanesti) 'Politist...' se apropie cel mai mult de notiunea de cinema de arta. E un film nemaipomenit, care obtine maximum de sentimente dilematice cu minimum de mijloace. Un film 'minimalist', cu cadre lungi - care urmaresc indeaproape miscarile si figura personajelor, cu Dragos Bucur in cel mai bun rol al lui de pana acum, cu dialoguri putin dar pline de miez, cu o pasiune pentrru detaliul semnificativ ccum rar am vazut.

Filmul cere spectatorului rabdare si intelegere. Daca aveti rabdare, veti descoperi cel mai bun film romanesc al anului (poate al deceniului).

Prima parte a filmului - care e lung, are aproape doua ore - e aproape lipsita de dialog. Lipsa cuvintelor e compensata de felul minunat in care ganduri si sentimente defileaza pe figura lui Dragos Bucur. A doua parte - mult mai scurta decat prima - e incarcata de cuvinte, dialoguri si semnificatii.

De fapt, daca ma gaandesc bine, filmul nu e despre morala si lege, ci despre cuvinte si despre cine alege sensul lor literal si cine nu.

Mergeti si-l vedeti. Nu veti regreta.


You cannot both dance and not pay the piper.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns beshter spune:

Duminica am vazut - de data asta cu doar 6 (sase) spectatori in sala; ce inseamna ca filmul sa nu fi luat niciun premiu (ma rog, niciun premiu important) - www.ceamaifericitafatadinlume.ro/" target="_blank">Cea mai fericita fata din lume, filmul de debut al regizorului Radu Jude.

Pentru un film de debut e bun. Are atmosfera, gradatie de tensiune, cadre bune, e jucat bine, are o poveste destul de solida. E o poveste intepatoare despre umilinta testimonialelor, despre santajul parintesc si despre inadaptare.

Nu e o capodopera - e greu sa judeci 'limpede' dupa 'Politist, adjectiv', dar e bun. Si o sa fiu cu ochii pe Radu Jude.

Hei, da' mie nu-mi mai raspunde niminea p-aci?


You cannot both dance and not pay the piper.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns aiska spune:

Dar despre filmele finlandeze ce parere aveti ?
Nu stiu daca le puteti cumpara in Romania sau in alte tari. Pe vremea cand locuiam in Bucuresti vazusem afisat la muzeul de arta,chiar un mic festival al filmului finlandez.
Filme romanesti nu se gasesc pe aici, dar pentru ca a castigat premiul de la Cannes, acum exista de vanzare pe net filmul lui Cristian Murgiu cu subtitrari finlandeze si scandinave. Nu l-am cumparat inca fiindca nu stiu daca merita.

De recomandat, nu ma prea pricep, finlandezii au filme bunicele, atat pentru adultii, cat si pentru copii si adolescenti.
Pana si de nominalizari la Oscar au avut parte, unul dintre filme se numeste "Cea mai buna dintre mame", o poveste trista despre copiii finlandezi orfani / sarmani din timpul celui de-al doilea razboi mondial, care sunt trimisi in tara vecina in grija familiilor suedeze. Pe vremea mea nu se invata in Romania mai nimic la istorie despre aceasta situatie din Finlanda anilor '40. Venind aici, mi s-a parut interesant sa aflu si punctul de vedere finlandez asupra celui de-al doilea razboi mondial.
De altfel, finlandezii au destule filme despre razboaie, in special despre acestea "doua" numite in finlandeza "Razboiul de iarna"(1939-1940) si "Continuarea razboiului" (1941-1944) )
Cel mai vizionat film este "Tuntematon sotilas"= "Soldatul necunoscut", ecranizare a romanului cu acelasi nume si cu impact de vreo trei generatii, de la bunici la nepoti. L-am vazut si sub forma de teatru.
In Finlanda a existat si "goana dupa aur", dupa descoperirea metalului pretios in Laponia, la sfarsitul secolului al-XIX-lea.Un film care mi-a placut pe acest subiect ar fi cel al regizorului Ake Lindman "Sclipirea aurului din Laponia".

Un film premiat la Cannes a fost "Barbatul fara trecut" a lui Kaurismaki. Este realistic presarat cu umor fin, despre un barbat care calatoreste cu trenul si ajungand la destinatie este batut de niste tilhari, ii iau toate actele si portmoneul, iar cind se trezeste are amnezie si nu-si mai aminteste absolut nimic. Pe linga faptul ca nu mai stie cine este si de unde vine, ii lipseste ceva esential in Finlanda, CODUL NUMERIC PERSONAL, fara de care nimeni nu il poate angaja legal, nu poate inchiria o locuinta sau deschide un cont, nu beneficiaza de servicii medicale si efectiv este ca si cum nu ar exista. Se descurca si el ca romanul: se intelege cu un politist care il lasa sa locuiasca intr-o baraca, incepe sa planteze cartofi linga baraca, chiar incearca sa-si caute de lucru, dar peste tot se loveste de faptul ca nu stie cum il cheama si nu are codul numeric personal, care ar echivala cu un buletin + certificat de nastere romanesc.
Fara sperante se indreapta spre sediul Armatei Salvarii (in Romania cand am plecat nu exista asa ceva, acum vad ca este )si acolo gaseste intelegere si ajutor.Povestea continua, dar nu va mai spun, poate aveti ocazia sa-l vizionati?
Mi-a mai placut si o co-productie estoniano-finlandeza, "Nume pe placa de marmora", despre razboiul de independenta al Estoniei, tara cu limba cea mai apropiata de finlandeza, asa cum ar fi italiana si romana.
Pentru copii ar fi desenele cu "Muumit"( "Moomin" in engleza), filme despre protectia animalelor si impotriva braconajului, pentru adolescenti "Paha maa" (Tara cea rea), "Sibelius", "Pahat Pojat" (Baietii cei rai).
Ati vazut filmul coproductie Norvegia-Danemarca-Suedia-Germania-Franta
care se numeste "I am Dina" (cu Gerard Depardieu si Marie Bonnevie )dupa romanul cu acelasi nume? Acum cativa ani mi s-a parut ok, cand l-am revazut parca nu mai e asa grozav.

Desi in general nu ma uit la filme de groaza, filmului japonez "Dark Water"(2002) mi s-a parut interesant din punct de vedere al implicatiilor psihologice.

La biblioteca mai gasesc filme europene, dar de obicei nu cele recente. In felul asta am dat de "Io no ho paura" si "Non ti muovere" (cu Penelope Cruz si Sergio Castellitto), dar nu m-au prea impresionat.

Inainte sa inchei, Finlanda se mai mandreste cu un regizor care a reusit sa fie cunoscut si la Hollywood, Renny Harlin, pe numele adevarat, Lauri Mauritz Harjola. Daca ati auzit de Die Hard II, Long Kiss Good Night, Born American, Deep Blue Sea, Driven, Mind Hunters, etc atunci il "cunoasteti".

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns beshter spune:

Aiska, bine-ai venit!

Citat:
citat din mesajul lui aiska

Dar despre filmele finlandeze ce parere aveti ?

Eu una am o parere foarte buna despre cinematografia nordica. barbatu-meu spune ca e pe 'genul meu de nebunie'.

Citat:

Filme romanesti nu se gasesc pe aici, dar pentru ca a castigat premiul de la Cannes, acum exista de vanzare pe net filmul lui Cristian Murgiu cu subtitrari finlandeze si scandinave. Nu l-am cumparat inca fiindca nu stiu daca merita.


Eu as zice ca merita. Foarte multe filme romanesti din ultimul deceniu merita (de fapt, sunt foarte putine cele care nu merita). Ce zici, il vezi si revii aici ca sa schimbam impresii?

Citat:

Un film premiat la Cannes a fost "Barbatul fara trecut" a lui Kaurismaki. Este realistic presarat cu umor fin, despre un barbat care calatoreste cu trenul si ajungand la destinatie este batut de niste tilhari, ii iau toate actele si portmoneul, iar cind se trezeste are amnezie si nu-si mai aminteste absolut nimic. Pe linga faptul ca nu mai stie cine este si de unde vine, ii lipseste ceva esential in Finlanda, CODUL NUMERIC PERSONAL, fara de care nimeni nu il poate angaja legal, nu poate inchiria o locuinta sau deschide un cont, nu beneficiaza de servicii medicale si efectiv este ca si cum nu ar exista. Se descurca si el ca romanul: se intelege cu un politist care il lasa sa locuiasca intr-o baraca, incepe sa planteze cartofi linga baraca, chiar incearca sa-si caute de lucru, dar peste tot se loveste de faptul ca nu stie cum il cheama si nu are codul numeric personal, care ar echivala cu un buletin + certificat de nastere romanesc.
Fara sperante se indreapta spre sediul Armatei Salvarii (in Romania cand am plecat nu exista asa ceva, acum vad ca este )si acolo gaseste intelegere si ajutor.Povestea continua, dar nu va mai spun, poate aveti ocazia sa-l vizionati?


L-am vazut si mi-a placut chiar foarte mult. Il recomand si eu mai departe.

Citat:

Ati vazut filmul coproductie Norvegia-Danemarca-Suedia-Germania-Franta
care se numeste "I am Dina" (cu Gerard Depardieu si Marie Bonnevie)dupa romanul cu acelasi nume? Acum cativa ani mi s-a parut ok, cand l-am revazut parca nu mai e asa grozav.


L-am vazut si pe-asta si tin minte ca am fost incantata. Iar Maria Bonnevie imi place - am mai vazut-o in filmul danez www.imdb.com/title/tt0366943/" target="_blank">Reconstruction, un film foarte interesant despre iubire, liber-arbitru si scriitura.

Citat:


Inainte sa inchei, Finlanda se mai mandreste cu un regizor care a reusit sa fie cunoscut si la Hollywood, Renny Harlin, pe numele adevarat, Lauri Mauritz Harjola. Daca ati auzit de Die Hard II, Long Kiss Good Night, Born American, Deep Blue Sea, Driven, Mind Hunters, etc atunci il "cunoasteti".


Il cunoastem. N-a fost insurat cu Geena Davis?

Acum cateva luni am vazut o coproductie romano-finlandeza - www.imdb.com/title/tt1105723/" target="_blank">Crossing Dates, aka Intalniri incrucisate, chestie care mi s-a parut destul de stranie. Din pacate, rezultatul nu mi s-a parut cine stie ce, ba chiar dimpotriva. Imi amintesc si acum cum se radea in sala exact acolo unde regizoare n-ar fi dorit asta pentru nimic in lume.




You cannot both dance and not pay the piper.

Mergi la inceput