Cinematografia europeana
Raspunsuri - Pagina 9
aiska spune:
Imi pare bine sa gasesc aici iubitori ai filmului european.
Mihaelka, da, Geena Davis a fost sotia lui Renny Harlin.
Sunt placut surprinsa sa citesc ca ai vazut filmul lui Kaurismaki, "Barbatul fara trecut" si o sa-ti urmez sfatul de a cumpara filmul lui Murgiu.
Am o problema legata de cinema : nu mai sunt in stare sa vizionez orice fel de filme ceea ce inseamna ca nu prea pot sa ma uit la multe dintre filmele pe care sotul meu ar dori sa le vada.
La cinematograf nu am fost de o groaza de vreme, dar inchiriez cand gasesc ceva acceptabil. Cand se intampla sa ma uit pe listele cu cele mai solicitate filme, imi dau seama ca preferintele mele sunt foarte diferite. Am cumparat si de pe ebay cateodata si asa am reusit sa-mi fac chiar o mica colectie.
Azi de exemplu am gasit la reduceri "My left foot", un film biografic despre scriitorul irlandez Christy Brown, pe care am vazut-o in adolescenta. Oare imi va mai place la varsta asta?
Saptamana trecuta m-am uitat la filmul intitulat "Nathalie" cu Gerard Depardiu si Fanny Ardent, dar nu stiu, povestea nu m-a captivat deloc, desi Depardieu este unul dintre actorii mei preferati.
Astept recomandari de filme bune europene, asiatice, sud-americane si de la voi daca aveti timp sa intrati si pe aici.
beshter spune:
Aiska, in Bucuresti sunt (cel putin) 3 cinematografe acre fac parte din reteaua 'Europa Cinemas' si care ruleaza filme europene. La unul din ele am vazut filmul lui Kaurismaki. A, si a fost si la TVR:) Eu oricum ma dau in vant dupa cinematografia nordica. Cum aud de vreun film finlandez, danez, suedez etc ma apuca trepidatiile si nu ma las pana nu pun gheara pe el.
Daca ai rabdare sa citesti cele 6 pagini ale subiectului vei descoperi o gramada de recomandari de filme europene excelente sau foarte bune (sau bune:)).
Eu te astept la subiect sa 'combatem' impreuna tot ce vezi/vedem.
You cannot both dance and not pay the piper.
avmaria spune:
Mihaelka, te rog nu te simti delasata caci eu te citesc cu sfintenie de cate ori ma conectez. Daca n-am mai comentat aici e ca n-aveam ce. M-am intors din tari "subdezvoltate" cu 6 filme (cumparate de pe strada) sa zic asa necomerciale - tucesc, iranian... dar n-am apucat sa vad niciunul inca. Lipsa de timp conjugata cu lipsa de dispozitie.
Please keep up the good work !
beshter spune:
avmaria, multumesc! Mult de tot! Sunt mai usurata acum cand stiu ca inca mai prezinta interes subiectul.
Te astept cu mare drag cand vezi filmele (si eu am oleaca de lipsa de dispozitie)
avmaria spune:
Mihaelka, special dedication for you, in sfarsit am vazut primul film. "Turtles can fly" de Bahman Ghobadi (iranian, filmul e coproductie iraniano-irakiana). Coplesitor de realist - o realitate insutenabil de dura, tragica, filmata in intregime prin prisma unor copii. Actiunea se petrece intr-un camp de refugiati kurzi in Irak la granita cu Iranul, in ultimele 2 saptamani inaintea invaziei US. Ochi de copii care nu mai au zambet nici copilarie, sau ochi de copii generosi si solidari, ochi de copil devenit mama in urma violului de catre ucigasii parintilor, ochi nevazatori de "bastard", ochi clarvazatori ai fratelui fara brate care prezice viitorul si dezamorseaza mine cu dintii, ochii lui Satellite care desi devenit sef lider al catorva zeci de copii, in momentul in care este ranit plange deznadajduit ca un copil oarecare, nu ca un adult al carui rol il luase prin carism dar si fortat de imprejurari, ochii sai fermecati umpluti de lumina cand primeste in dar pestii rosii.
Ochi filmati cu maiestrie si nu cu condescendenta. Copilaria si razboiul ca tema principala, dar cu multe alte reflexii "anexe" interesante, surprinse cu finete : lipsa de informare si deci de cunoastere, intelegere a conflictelor pt taranul care devine implicit actorul lor principal. Asteptarea americanilor ca pe Mesia - de catre o parte a po****tiei, traumele inimaginabile ale violului (dedic acest film tutoror celor care infiereaza avortul in urma unui viol) - acest fir al filmului mi s-a parut cel mai dur, insuportabil. Adaptarea quasi-imediata la schimbare in ce priveste biznisu - Satellite primeste in dar un brat din statuia lui Sadam, care va valora aur dupa zisele americanilor, gata comertul cu mine de razboi !
Nu zic mai mult, ca si asa am povestit prea mult, il recomand cu caldura dar si cu rezerva - deci celor care vor sa-l vada fara sa se "sperie" de prea multa tristete. Un film crud, realist si frumos - da, frumos - care-ti roade maruntaiele si care si-a prea binemeritat premiul pacii la festivalul filmului din Berlin in 2005.
Ames sensibles s'abstenir.
beshter spune:
avmaria, minunat comentariu!
Voi cauta filmul cu siguranta, chiar daca ma va umple de tristete.
beshter spune:
Pe caldurile de sambata, am vazut la sala Elvira Popescu (4 spectatori!) www.imdb.com/title/tt1068649/" target="_blank">Il y a longtemps que je t'aime, tradus 'Te iubesc de mult'. Film frantuzesc din 2008, regizat de un scriitor - Philippe Claudel - 'Il y a...' e un film bun, jucat bine, cu plot inteligent si bine gradat, si cu o foarte foarte mare incarcatura emotionala. (Adica am bocit - si eu si barbatu-meu - de ne-am rupt, lucru care nu se intampla foarte des). Atat de mare e incarcatura emotionala incat nu te mai lasa sa vezi si derapajele sau greselile de vreun fel sau altul.
Filmul nu este exceptional. E un film bun - Kristin Scott Thomas e geniala in rolul ei de iesita de la puscarie dupa 15 ani - care ar fi fost exceptional daca ar fi avut curajul de a nu ne spune (si explica si demonstra) direct de ce mama (KST) isi ucide baietelul de 6 ani. Oricum, de la jumatatea filmului cam toata lumea isi da seama care e motivul.
Recomand filmul amatorilor de cinema european, insa luati-va batiste multe.
avmaria spune:
Vazusem si eu "Il y a longtemps que je t'aime". Sunt perfect de acord cu tine Mihaelka, ai redat foarte bine impresiile mele (si ma simt magulita avand in vedere eruditia si precizia ta). Ce bun ar fi fost filmul daca nu ar fi umanizat-o excesiv pe KST (care e formidabila). Dar recunosc ca desi foarte emotionata si eu, spiritul logic nu m-a lasat in pace spre sfarsitul filmului - cand imi sufla la ureche ca e o greseala in scenariu, nu pusca nicicum.
M-a bulversat si pe mine suficient de mult ca sa caut sa-l "cunosc" mai bine Philippe Claudel - convinsa fiind ca ne va incanta in viitor, eu ii gasesc un talent cert. Si am aflat ca este un profesor de franceza, scriitor, si a facut acest prim film in amator. Este scriitorul cartii "Les âmes grises" , a carei ecranizare a avut succes in Franta (nu l-am vazut / citit cartea). Bravo lui.
beshter spune:
Citat: |
citat din mesajul lui avmaria Ce bun ar fi fost filmul daca nu ar fi umanizat-o excesiv pe KST (care e formidabila). |
Exact! Uite vezi, nu ma mai lauda, pentru ca tu ai surprins mult mai bine esentialul. Si mi se si urca la cap
In weekend ma pregatesc pentru www.imdb.com/title/tt0792965/" target="_blank">Ensemble, c'est tout, dupa romanul Annei Gavalda. Sa vedem daca reusesc.
Marox spune:
Mihaelka, ti-a placut filmul? Eu il vedeam diferit pe Franck din carte, mai mic, mai negricios, totusi Guillaume Canet a intrat bine in rol.
Acuma, recent, a iesit si un alt film dupa un roman al Annei Gavalda, "Je l'aimais", cu Daniel Auteuil, dar nu l-am vazut.
A fost lansat si "L'hérisson" dupa romanul lui Muriel Barbéry, cu Josiane Balasko, dar nici la asta n-am ajuns.