Cozonacei de noiembrie-decembrie2008 (13)
Raspunsuri - Pagina 5
isaelena spune:
Olivia LA MUTI MULTI ANI, sa fi sanatoasa si sa iti dea DUmnezeu tot ce nu ai si iti trebuie!
Elilov super faza cu jucarica!
isaelena spune:
Fetelor am uitat sa va spun ca am luat si eu batista bebelusului si sunt tare incantata de ea. MULTUMESC CA M-ATI INCURAJAT SA O IAU.
elilov3 spune:
alra zi asa sa tabacesc pielea pai cum puii mei sa fac asta..cand ea se ia de pe zona din fata cand ma mulg si pana la urmatoarea mulsoare se face la loc...ha...eu decat ;e spal nu le mai dau cu crema...ca am vazut ca nu prea suport eu cremaraiele..deh ciudata mai sunt
fetele multumim de aprecieri , dar pe mine sincer ma sperie suncile lui cand am fost cu el la pediatra a zis ca el nu papa de foame ci de placere....serios.....
vazurati pozele..sa va uitati pe body ce scrie
Eliza mamica de inger Ionut Pavel
si de
Dimitrie Gabriel 12.11.2008
Sine amicitia vitam esse nullam - Fara prietenie nu exista viata ! - Cicero
elilov3 spune:
anes felicitari a iti traiasca micutul crestin sa va aduca numai bucurii si impliniri ..a si am vazut pozele doamne ce mai plangea la tati in brate de asta imi e si mie teama sa nu planga...a si bine ca nu a racit ce ti-am zis la boten nu raceste nici un bb are grija Dumnnezeu si Maica Domnului de copilasi
ginye si eu ma bucur bine ca am scapat de alte reactii
isaelena sa vezi ce se strofoaca sa ajunga la ele rade la floarea soarelui, se impinge in calcaie, doar doar o ajunge la ele si vorbeste el cu ele acolo pe limba lui..asa scoate niste chiuituri de mai mare dragul
Eliza mamica de inger Ionut Pavel
si de
Dimitrie Gabriel 12.11.2008
Sine amicitia vitam esse nullam - Fara prietenie nu exista viata ! - Cicero
anca_27 spune:
Citat: |
anca_27.. eu nu as putea sa pun sa doarma pe burtica.. este periculos.... ai mare curaj sa faci acest lucru. |
Of Monicus, ce nu dormeam pana acum grozav, acum n-o sa mai dorm nici atat...Am dat un google si-am gasit tot felul , ca nu conteaza daca-si intoarce sau nu bine capul, ceea ce Sara face, ca le e construit altfel gatutul si daca regurgiteaza sau vomita le merge direct pe caile respiratorii ... Ce sa-i fac daca doar asa doarme bine? Pe o parte sau pe spate doarme cu jumatatile de ora Si si de la colici tot asa se calmeaza cel mai bine, in seara asta atata a plans si n-am mai putut-o linisti nicicum (decat pe burta intr-un final) c-am plans si eu langa ea, n-am mai stiut ce sa-i fac. Na, ma sacrific in noaptea asta ca oricum am de invatat pt un exam si-o pun pe spate sa vedem cum e. Va spun maine. |
Draga mea, noua ne-a spus asistenta pediatrei de fiecare data cand ne intalneam (incepand de la 10 zile) sa il punem sa doarma pe burta ca este cel mai bine, atat pt. tonusul muscular , cat si pt. a evita infectiile (otitele) in urma laptelui regurgitat. Pozitia asta fiind cea mai sigura impotriva sufocarii cu lapte. Spunea ca la copiii vanjosi (asa cum era si Remus al meu) se recomanda pozitia asta. L-a testat pe Remus... statea cu mainile indoite spre zona fetei, cu picioarele sub el, toracele era miscat cu putere de inspiratie si expiratie, deci...no problem! Daca si fata ta se simte bine in pozitia asta nu te panica. Aa... si inca ceva..sa doarma pe o suprafata tare, dreapta, fara perna... o conditie obligatorie. |
Eu care sustineam sus si tare cand am predat stafeta fetelor ca fiecare mama e cea mai buna pt puiul ei, infiintez acum CMI (Clubul Mamelor Incompetente/Inconstiente/Iresponsabile/Imorale, dupa caz, care pun bebeii sa doarma pe burta )
Aseara, a venit si soatza in pat, zibe dormea dusa, era 12 jumate, am zis hai s-o-ntorc pe spate. Buuuun. Zibe intoarsa usurel pe spate sa nu se trezeasca. Ei, dar cum pe spate are tzepi, a inceput sa tresara, la fiecare 3 secunde tresarea si dadea din maini si picoruse, instinctul Moro am zis eu. Moro, neMoro, la 15 minute era gata treaza si urlatoare. Cumva, pe la 1 jumate am readormit-o, pe burta, cu ideea ca azi incercam din nou.
Azi. 9 jumate trezirea de tot (trezit si noaptea la 2-3 ore), papat, schimbat, toaletat, 10.20 incercare de culcat pe o parte. Nereusit. Facut ca la carte de data asta, lasat sa de mai multe ori, mers, linistit doar cu vorbe si mangaiat usor. Nimic. Luat sus, schimbat, pupat, mangaiat, jos. Iar lasat sa planga, mers doar la linistit si calmat. Iar plans isteric. Iar luat sus, dat si papa, ragait, linistit, cantat. Iar pus jos, pe o parte de fiecare data, uitasem sa precizez.. Iar linistit, calmat, vorbit usor, cantat....iar plans isteric, luat sus, vorbit usor, explicat, dat detalii despre iubire si dragoste mare , iar jos pe o parte....ametit, parasit, venit la laptop, povestit la voi. Acum....doarme, sper, asa se-arata . Speram sa reusim si mai incolo si cand vine seara la fel, cumva printre colici.
Dau un copy/paste mai jos la articolul despre somn, sorry, nu mai retin cine a pus fragmentele din carte (undeva la sfarsitul cap trecut).
Despre somn:
- Dr. Richard Ferber de la Centrul pentru Copii cu Probleme de Somn din Boston recomanda ca bebelusul sa doarma in patutul lui si sa fie pus in pat inainte sa fie adormit pentru a fi invatat sa faca astfel si cand va fi mare; daca copilul plange pentru ca vrea sa fie luat din patut, va fi lasat sa planga perioade din ce in ce mai lungi, intai 5 min, apoi 10 etc.
- "somnul destept" este o cale de mijloc intre a culca copilul in pat cu parintele (o teorie mult sustinuta ca fiind cea mai benefica pt copil) sau a-l izola singur in camera lasandu-l sa planga; copiii trebuie sa invete sa adoarma singuri, in patul lor, dar au nevoie si de noi pentru a-i alina atunci cand ceva nu e in regula cu ei; de asemenea, parintii au nevoie de odihna si de a fi putin timp departe de copil, in acelasi timp concentrand timp, energie si asupra copilului; iata cateva reguli:
* incepeti asa cum doriti sa continuati: ganditi in perspectiva, nu uitati ca tot ceea ce faceti il invata ceva pe copilul dvs.
*independenta nu inseamna neglijenta: acest lucru nu inseamna sa lasam copilul sa planga dar inseamna ca in momentul in care nevoia pentru care plangea i-a fost satisfacuta, il lasam jos
* observati fara a interveni: ca si in cazul jocului, e bine sa observam copilul, sa ii observam ciclul de somn pentru a-i da posibililtatea sa adoarma singur si a nu-i intrerupe ciclul natural
* nu faceti copilul dependent de ajutoare (lucruri cu care este adormit); nu ne putem astepta la copii sa invete sa adoarma singuri daca atunci cand sunt mici ii invatam sa adoarma leganati, pe pieptul tatei, plimbati prin casa sau la san, cu suzeta; copiii trebuie lasati sa isi descopere metodele personale de linistire pt somn (care includ mai tarziu o paturica preferata sau o jucarie de plus - acestea nefiind incluse in categoria de mai sus)
* creati ritualuri de somn: copiilor le place mult rutina
* cunoasteti modul in care merge la culcare copilul dvs.: pt aceasta se poate tine un jurnal de somn pt 4 zile: notati cand adoarme si cand se trezeste in 24 de ore - descoperirile din acest jurnal va pot ajuta sa va planificati ziua si sa intelegeti copilul
Cele trei stagii ale somnului (intregul ciclu ia cam 20 de min):
1. Fereastra: bebelusul nu poate spune "sunt obosit" dar va da semne de oboseala. La al treilea cascat, il puneti in pat. Daca nu va incepe mai degraba sa planga decat sa treaca la stadiul 2.
2. Zona: in acest moment bebelusul fixeaza cu privirea ceva pentru 3,4 minute. Ochii sunt larg deschisi dar nu vede cu adevarat ceva, e "plecat".
3. Relaxarea: acum bebelusul parca este o persoana care atipeste intr-un tren; inchide ochii si capul ii cade inainte sau pe o parte; de indata ce ziceti ca a adormit, deschide brusc ochii tresarind cu tot corpul. Procesul se repeta pana adoarme.
Semne care indica faptul ca bebelusului ii este somn:
- cand isi poate misca capul: intoarce capul de la obiectele cu care se juca; daca sunt in brate, isi ingroapa capul in pieptul dvs; fac miscari involuntare cu mainile si picioarele
- cand isi pot controla membrele: se freaca la ochi, se trag de urechi sau se zgarie pe fata
- cand incep sa aiba mobilitate: devin mai putin coordonati si isi pierd interesul pt jucarii; daca sunt in brate, se lasa pe spate; in carut, se pot refugia intr-un colt, sau se sucesc intr-o parte si se blocheaza asa pt ca nu se pot suci in cealalta parte
- cand pot merge in patru labe: in primul rand le piere coordonarea cand sunt obositi; daca incearca sa se ridice, cad; daca merg, se impiedica; cum isi controleaza bine corpul se vor agata de adultul care incearca sa ii aseze jos.; pot sa stea in picioare in patut dar nu intotdeauna stiu sa se si aseze, singura posibilitate devenind caderea (care se si intampla de multe ori.
Ritualul de culcare e f important. Respectati-l inainte de fiecare culcare. Nu folositi culcarea ca si pedeapsa "ia treci tu la culcare daca nu esti cuminte" sau copilul se va obisnui cu ideea ca atunci cand doarme pierde distractia.
Puteti sa incercati diferite variante de a va calma copilul inainte sa adoarma, intocmai cum un adult citeste sau se uita la tv inainte de culcare. Putin leganat, cantat, poate chiar o poveste, dar nu mult timp si nu adormit in brate. In momentul in care copilul intra in stadiul 2 al somnului (cand se uita fix) si cand ochii incep sa i se inchida, e semn ca trebuie pus in pat.
Nu invitati musafiri cand este momentul de culcare al copilului.
Puneti copilul in patut inainte sa fie complet adormit. Este cea mai buna modalitate de a-l invata cum sa se adoarma singur. Daca va adormiti in brate copilul si el se trezeste apoi in patut e ca si cum v-as fi impins patul in gradina in timp ce dormeati: "Unde sunt? Cum am ajuns aici?" Doar ca bebelusii nu pot rationa "a, mama m-a pus in pat" ci doar devin dezorientati si confuzi.
Nu uitati ca un copil nu adoarme imediat. Ritualul dureaza cca 20 min. Daca spre finalul ritualului, cand copilul este gata de somn ceva il intrerupe (zgomot de exemplu), totul trebuie luat de la capat (e ca si cand dvs sunteti pe cale de a adormi si suna telefonul - va este greu uneori sa adormiti la loc).
Daca nu va dati seama ca bebelusului ii este somn si nu observati indiciile pe care acesta vi le da, incercati sa nu il supra stimulati in continuare (nu il zgaltaiti, nu il scuturati, nici sa nu il leganati sau sa il plimbati prea mult). Pentru a-i ajuta sa adoarma puteti sa: ii infasati cat e mic si sa il ajutati sa isi duca mainile la gura cand e mai maricel; asigurati-l ca sunteti langa el, mangaiati-l pe spate, vorbiti cu el, scoateti sunete gen sh,sh,sh... vorbiti-i incet si calm. Daca ati facut asta avandu-l in brate puneti-l in pat si continuati ce faceati - acest aspect face tranzitia mai usoara.; blocati orice stimulare vizuala.
Nu renuntati, de obicei cand copiii sunt f obositi tipa tare, pana ajung la un plans f ascutit. Apoi se opresc putin si reincep. De obicei le ia bebelusilor trei astfel de faze si se opresc si adorm. Problema apare cand, la a doua faza parintii nu mai pot rabda si il iau din pat.
- pt bebelusi ziua are 24 de ore, ei nu cunosc diferenta dintre zi si noapte; de aceea este greu pt ei sa doarma noptile intocmai ca adultii; exista cateva modalitati insa prin care ii puteti ajuta:
* nu ii lasati in timpul zilei sa doarma mai mult de un ciclu dintr mese (3 ore); un copil care a dormit 6 ore nu va mai dormi noaptea neintrerupt
* hraniti-l inainte sa mergeti la culcare: copilul fiind adormit, in jur de ora 10, 11, il luati usor din pat si il hraniti, nu il ragaiti, doar il puneti inapoi in pat incet, oferindu-i astfel destule calorii ca sa nu se mai trezeasca noaptea
* daca este vorba despre un bebelus mai mare care mananca mult in timpul zilei si totusi se trezeste noaptea, s-ar putea sa fie doar pentru a suge, nu pt a manca - in acest caz e bine sa ii dati suzeta; se va obisnui progresiv cu ea.
* de multe ori copiii se trezesc f putin, dupa un vis sau pur si simplu pt a adormi imediat la loc; parintii ar trebui sa nu se repeada in camera si sa ii lase sa adoarma
Situatii in care apar probleme de somn:
- cand se introduce mancarea solida: copiii au gaze si se trezesc
- cand incep sa se miste mai mult: tresar (in acest caz, intrati la copil si f usor vorbiti-i "sh,sh ... gata, e totul in ordine"
- cand sunt intr-o faza de crestere: se trezesc de foame
- cand au scutecul murdar: schimbati-l fara sa aprindeti toate luminile (in general cand copilul se trezeste noaptea nu va jucati cu el si nu fiti prea prietenosi; fiti dragastosi si ingrijiti-l dar aveti grija sa nu ii creati falsa idee ca e zi).
Nu mai stiu unde se termina instinctul de mama si unde incepe ratiunea `asa trebuie facut`. E un amalgam din care sper sa ies triumfatoare fara sa chinui kupilu.
Pusici!
Mami de Sara (8 dec 2008)
_
Bazar pentru Sonia si Andrei
Emma este iubire
alra spune:
citat din mesajul lui elilov3 alra zi asa sa tabacesc pielea pai cum puii mei sa fac asta..cand ea se ia de pe zona din fata cand ma mulg si pana la urmatoarea mulsoare se face la loc...ha...eu decat ;e spal nu le mai dau cu crema...ca am vazut ca nu prea suport eu cremaraiele..deh ciudata mai sunt |
teracortril ii zice la crema cu cortizon. eu cum am intors-o tot la ea am ajuns. te dai cu ea pana isi revin sfarcurile, in strat subtire si apoi stai cu tz la aer si la soare daca ai si cand pui sutien nu pui compresa de san ci o batista sa o compresa sterila daca e nevoie. ideea e sa nu bagi pielea cremuita sub compresa ci dupa supt sa lasi sa sa usuce cateva min sau mai mult. zau merge!
ALRA mami de Laura(06/02/2006) si Nicole(08/12/2008)
Vacanta cu Laura in Romania
bertha spune:
La multi ani, Otilia! Sanatate, liniste si impliniri cat mai multe alaturi de familia ta minunata!
La multi ani micilor sarbatoriti: Tudor Stefan, Antonio-Gabriel, Daria Alexandra, Vlad-Stefan, Mihnea!
N-am apucat sa citesc din urma, fug acum.
Am pus poze noi, de aici la dreapta.
Bertha, mamica a doua comori - Darius-Andrei (DN 08.06.2004) si Ioana-Ruxandra (DN 12.11.2008)
poze
Cum s-a nascut Ioana
Ramo2007 spune:
Fetelor, are cineva umidificator?Nu stiu de care sa iau...
Ramo mami fericita de Sara Maria
02.12.2008
http://community.webshots.com/user/Ramona198080
ginye55 spune:
Babyzapi ce-mi mai spui de bb Raphael?
Mirtha pe unde esti?
ginye Eduard Stefan (12.10.2008)
Stefanut
Povestea nasterii
Alexa.1983 spune:
Ramo...mai dai bani pe umidificator???...pune mama un vas cu apa pe calorifer...tot aia e... da gratis....asa am luat eu sterilizator....si de bine ce am dat banii.... le fierb in oala...