Clisee, prejudecati si "perle" despre RUAM/FIV
Raspunsuri - Pagina 7
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/unducthable/unducthable.jpg)
unducthable spune:
sunt tot felul de aluzii care se fac ... de catre femeile ce au nascut copii ... unele din preajma mea ... care trebuie sa puncteze ele ca au valoare in lumea asta spre deosebire de mine ... care nu am dat nastere ...
daca numai prin a da nastere unui copil esti de valoare , mama buna si femeie de caracter spre deosebire de noi celelalte , nu ar mai fii orfelinatele pline de copii
sa cresti un copil pana la 18 ani e o meserie grea si cu responsabilitate , cate dintre femei duc aceasta "meserie" cu bine pana la capat ? raspunsul este sa nu mai fim judecate dupa mentalitati de evul mediu , sa nu mai fim judecate deloc chiar si nimeni sa nu mai judece pe nimeni ,s a fim atenti cu totii ce invatam pe oamenii mici de azi ce fel de oameni vor fii ei cand vor fii mari , in nici un caz unii care sa isi bage nasul in curtea altuia
diana
A FI MARE NU-I MIRARE, A FI OM E LUCRU MARE .
http://diana74.webs.com/index.htm
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/valentinag/valentinag.jpg)
valentinag spune:
Nu-mi vine sa cred ce-a scris individa aia,ca dr in nici un caz nu cred ca este!Sau o fi vreuna frustrata care n-are paciente,care evident ca bani nu are,ca deh,spaga o dai la aia k lumea nu la cretine ca ea!Doamne mare e gradina domnului si gardul se muta mereu!
"La vita e bella"
De mancare
Dulciuri
Din gradina mea
![](images/user_woman.png)
ioana_p76 spune:
Reiau si pe aceasta pagina sinteza de pana acum, va rog sa veniti cu completari.
PREJUDECATI:
1. infertilitate = impotentza
2. reproducerea umana asistata medical (RUAM) = eugenie (ameliorarea calitatilor biologice umane prin masuri genetice): "parintii fac fiv pentru a avea copii blonzi cu ochi albastri", "parintii apeleaza la fiv pentru a alege sexul copilului" (asta e declarata de un medic(!!!!) roman intr-un ziar local, o sa dau linkul)
3. copiii obtinuti prin RUAM sunt handicapati/urati/prosti/extraterestri etc.;
4. femeile care sunt nevoite sa apeleze la RUAM sunt "babe", sexagenare etc.;
5. cei care apeleaza la ruam/fiv sunt niste egoisti atroce, carora nici nu le trece prin cap varianta adoptiei;
6. infertilitatea nu e o boala - este un moft, fiind pusa in aceeasi categorie cu operatiile estetice, iar fiv-ul nu este o cucerire a stiintei, ci o monstruozitate periculoasa, plasata in acceasi categorie cu clonajul;
7. copiii conceputi prin fiv sunt copii nedoriti de Dumnezeu (!!! - autentica, perla produsa de colega unei coforumiste).
8. fiv-ul este considerat de anumite persoane ca un avort multiplu
CONTRA-ARGUMENTE:
Pt pct 1 : Infertilitatea nu inseamna impotenta.
Infertilitatea este incapacitatea de a procrea, iar impotenta incapacitatea de a avea relatii sexuale
Printr-o simpla cautare pe google, oricine poate gasi urmatoarele definitii:
Definitia infertilitatii - incapacitatea unui cuplu de a obtine o sarcina dupa un an de contacte sexuale neprotejate
Definitii infertilitatea primara = cupluri care nu au reusit sa obtina nici o sarcina infertilitate secundara = cupluri in care apar mai putini copii decat se doreste
Definitie sterilitatea = infertilitate- termenul de sterilitate desemneaza infertilitatea dovedita si ireversibila
Definitia impotentei - Disfunctia erectila, cunoscuta in mod frecvent sub denumirea de impotenta, reprezinta incapacitatea persistenta sau recurenta de a atinge sau de a mentine o erectie suficient timp pentru a finaliza actul sexual sau o alta activitate sexuala aleasa.
Pt. pct. 2 : in cadrul procedurilor fiv se creaza embrioni carora nu li se poate stabili sexul, cu atat mai putin alte caracteristici genetice. Iar persoanele care apeleaza la fiv, o fac din motive de infertilitate, nu pentru ca si-ar dori anumite caracteristici pt copiii lor
Chiar daca in prezent, in unele state se cerceteaza genetica embrionilor, in scopul eliminarii genelor care sunt responsabile de aparitia anumitor boli, acest lucru nu se aplica la fiv
RUAM versus Eugenie
Eugenie - tehnicile de mani****re genetica a embrionilor tin de ingineria genetica si sunt controversate pt ca au scopul declarat de a imbunatati sanatatea/ calitatea vietii, dar sunt susceptibile de scop egoist de afirmare a cercetatorilor. Nu avem cum sa influentam astfel de experimente si nu suntem interesate de manip.ularea genetica a embrionilor. Suntem convinse ca statele lumii nu vor permite prin lege:
a) selectarea sexului viitorului copil - practicarea acestei selectii ar strica sex ratio de 1:1, probabilitatea de aparitie a celor 2 sexe in specia umana, iar stricarea acestui raport ar avea consecinte demografice neplacute in viitor;
b) selectarea caracteristicilor viitorului copil - ar insemna aparitia de indivizi favorizati dpv genetic, fapt de contravine bioeticii;
RUAM - acestea sunt tehnici medicale ce au inceput sa se dezvolte cu trei decenii in urma si sunt practicate pe scara larga, de multi ani in majoritatea statelor lumii, sunt aplicatii ale medicinei moderne, ajuta cuplurile cu probleme de infertilitate sa conceapa urmasi si nu au legatura cu tehnicile de manip.ulare genetica. Tehnicile RUAM sunt cotate ca fiind inrudite cu cele de transplant de organe, de accea clinicile specializate in RUAM trebuie sa aiba autorizatie de functionare din partea Agentiei Nationale de Transplant si se afla sub permanentul control al acesteia. Doar insuficienta informare depre aceste tehnici duce la confuzie, intr-o tara ca Romania in care subiectele de genul "Infertilitate" au fost pana de curand considerate tabu.
Pt. pct. 3 : Primul om nascut ca urmare fiv, - Luise Brown - este in prezent adult de 31 de ani, un om normal
http://en.wikipedia.org/wiki/Louise_Brown
Plus miile de copii/adolescenti conceputi prin fiv!
Cine are timp sa caute niste link-uri unde sunt rezultatele statisticilor referitoare la copiii conceputi in vitro fata de cei conceputi natural? Erau cateva studii pe gineco.ro
Pt pct.4 Aici daca am avea o statistica, ne-ar prinde bine, dar pt ca nu avem, trebuie sa gasim noi argumente.
Pe cei care fac astfel de afirmatii ii putem trimite intr-una din clinicile unde se fac proceduri RUAM, sa vada ca femeile care asteapta acolo nu sunt nicidecum "babe", "sexagenare".
Faptul ca la noi in tara s-a facut atata valva in urma cazului Adriana Iliescu a condus la perceptia asta gresita. Aici putem chiar sa venim cu argumentul ca daca ar exista o lege privind RUAM, nu se vor mai realiza astfel de experimente, deoarece orice lege prevede ca persoanele care fac proceduri RUAM trebuie sa se afle la varsta reproductiva. ( de obicei se stabileste o varsta pana in 45 de ani -asta se observa din legile altor tari)
In plus alte argumente: sunt cazuri cand se ajunge la fiv deoarece chiar la varste tinere, din anumite cauze (care pot fi pierderea trompelor, alte afectiuni -PCOS, endometrioza etc) unica sarcina de a obtine sarcina este fiv-ul.
La fel si pentru cazurile de infertilitate masculina.(ps- de ce se vorbeste numai de "babe", iar de mosi" nu?!:))
Pt pct.5
FIV-ul si adoptia nu se exclud, uneori chiar se succed.
Pt pct.6
Pt. pct.7 - chiar daca nu e contra-argumentatie, e un raspuns tare frumos si il redau aici - mesaj Claudia79
O parte din mesaj poate fi si o contra-argumentatie:
unui bolnav de cancer nu i se va spune vreodata ca "Asa a dorit Dumnezeu", de ce sa i se spuna asta unui om afectat/ bolnav de infertilitate?!
Pt punctele 7 si 8 : Luca a raspuns foarte clar si complet aici
Pe masura ce mai gasim contra-argumente, completam lista, astept idei de la voi!
Ioana
animalutele mele iubite
CAMPANIA NOASTRA *** www.petitieonline.ro/petitie-p28651051.html" target="_blank">PETITIA NOASTRA - semneaza si tu!!
http://.
ioana_p76 spune:
Reiau intrebarea, ca se observa mai bine decat in mesajul anterior.
Pt. pct. 3
Cine are timp sa caute niste link-uri unde sunt rezultatele statisticilor referitoare la copiii conceputi in vitro fata de cei conceputi natural?
Erau cateva studii pe gineco.ro
Ioana
animalutele mele iubite
CAMPANIA NOASTRA *** www.petitieonline.ro/petitie-p28651051.html" target="_blank">PETITIA NOASTRA - semneaza si tu!!
verga spune:
sper sa mearga
http://gineco.pulsmedia.ro/index.php?page=search&keyword=fiv&skip=10
Cand o usa a fericirii se inchide, o alta se deschide; dar deseori ne
uitam atat de mult la usa inchisa ca nu o mai vedem pe cea care s-a deschis pentru noi."
ioana_p76 spune:
Multumesc Verga
Insa daca ai timp, poate gasesti ceva care sa se refere la copii prin fiv, nu doar cei prin transferul unui singur embrion -cum se referea articolul din link-ul pe care l-ai dat.
Citat: |
Copiii nascuti prin set (single embryo transfer) sunt la fel de sanatosi ca si cei conceputi natural Doua studii prezentate la data de 21 iunie 2005, la Cea de-a 21-a Conferinta Anuala a Societatii Europene de Reproducere Umana si Embriologie, aduc noi dovezi pentru SET, care da nastere la copii mai sanatosi decat cei conceputi prin implantari multiple si la fel de sanatosi ca si cei conceputi natural. Au fost examinate rezultatele obstetricale pe termen lung ale acestor sarcini si s-a identificat daca rezultatele proaste sunt corelate cu varsta sarcinii la momentul reductiei spontane. Din toate nasterile prin FIV, circa 10% rezultate proaste au aparut in urma unei sarcini multiple in prima parte a sarcinii. S-a descoperit o corelatie clara intre incidenta tulburarilor neurologice la acesti copii si momentul reductiei spontane - cu cat a fost mai tarziu in cursul sarcinii, cu atat riscul era mai mare la supravietuitor. Mai mult, riscul decesului infantil in perioada de urmarire era mai mare la supravietuitorii unor sarcini gemelare decat cei nascuti dintr-o gestatie simpla. Dr. Pinborg considera ca SET ar trebui recomandat femeilor sub varsta de 37 de ani, cu cel putin doi embrioni de calitate disponibili. Criteriul varsta ar putea creste, dar trebuie informati pacientii de riscul pe care il reprezinta pierderea unui copil dintr-o sarcina gemelara obtinuta prin FIV. n European Society for Human Reproduction and Embryology |
In plus, afirmatia pe care am accentuat-o, chiar este impotriva a ce vrem noi sa demonstram - daca zicem mai sanatosi decat cei conceputi prin implantari multiple si la fel de sanatosi ca si cei conceputi natural- se intelege clar ca cei conceputi natural sunt mai sanatosi.
Cred ca termenul de implantari multiple se refera la implantarea mai multor embrioni, ceea ce se intampla in mai toate cazurile de fiv, unde se implanteaza doar un embrion doar daca atat s-a putut obtine prin stimulare.
Ioana
![](indragostita.gif)
![](sofer.gif)
![](auto.gif)
![](foto.gif)
![](olala.gif)
![](inlove.gif)
![](cat.gif)
Beatriz spune:
Fetelor - foarte bune argumentele, felicitari! Sper ca mai incearca si alte fete sa construiasca, ca sa avem material de lupta contra "balaurilor" care nu ne inteleg. Totodata, cu argumentatie solida putem castiga de partea nostra oameni care sunt bine intentionati dar nu au idee cu ce se mananca RUAM si atunci fac niste confuzii.
Incerc si eu sa brodez ceva pt pct.2: RUAM versus Eugenie
Eugenie - tehnicile de manip.ulare genetica a embrionilor tin de ingineria genetica si sunt controversate pt ca au scopul declarat de a imbunatati sanatatea/ calitatea vietii, dar sunt susceptibile de scop egoist de afirmare a cercetatorilor. Nu avem cum sa influentam astfel de experimente si nu suntem interesate de manip.ularea genetica a embrionilor. Suntem convinse ca statele lumii nu vor permite prin lege:
a) selectarea sexului viitorului copil - practicarea acestei selectii ar strica sex ratio de 1:1, probabilitatea de aparitie a celor 2 sexe in specia umana, iar stricarea acestui raport ar avea consecinte demografice neplacute in viitor;
b) selectarea caracteristicilor viitorului copil - ar insemna aparitia de indivizi favorizati dpv genetic, fapt de contravine bioeticii;
RUAM - acestea sunt tehnici medicale ce au inceput sa se dezvolte cu trei decenii in urma si sunt practicate pe scara larga, de multi ani in majoritatea statelor lumii, sunt aplicatii ale medicinei moderne, ajuta cuplurile cu probleme de infertilitate sa conceapa urmasi si nu au legatura cu tehnicile de manip.ulare genetica. Tehnicile RUAM sunt cotate ca fiind inrudite cu cele de transplant de organe, de accea clinicile specializate in RUAM trebuie sa aiba autorizatie de functionare din partea Agentiei Nationale de Transplant si se afla sub permanentul control al acesteia. Doar insuficienta informare depre aceste tehnici duce la confuzie, intr-o tara ca Romania in care subiectele de genul "Infertilitate" au fost pana de curand considerate tabu.
unombun spune:
unduchtable,felicitari pentru ce ai scris.Ce or avea femeile care au nascut cu celelalte,care ar vrea sa nasca,dar...Eu m-am simtit handicapata,ca sa nu zic altfel,cind am felicitat de zor pe cineva pe forum,pe drept,pentru eforturile din timpul sarcinii si am primit"mici"demonstatii de cum e sa simti copil in pintece,sa fii extraordinara,vizavi de mine care am avut liniute 2,dar am pierdut sarcina.Eu eram aia proasta,bineinteles.si cam asa am patit-o de la alte forumiste,cu sarcina,in timp ce intrebam si eu,ca omul diverse.Eu eram prapadita care ma rugasem degeaba la Dumnezeu si ele erau desteptele care erau binecuvintate.Mi-am inghitit lacrimile,ce sa mai zic.Si am avut o amica,eram prietene bune,la fel.Ea centrul ,eu,ca am pierdut sarcina,nu a mai vorbit cu mine,ca sunt om prost.
ioana_p76 spune:
Readuc acest subiect pe prima pagina, cu rugamintea, daca mai aveti ceva idei ref la combaterea prejudecatilor, sa le spuneti aici.
Vrem sa finalizam cat mai curand articolul.
Ioana
animalutele mele iubite
mirimir spune:
Am gasit si eu mai multe articole.
www.superbebe.ro/tag/fertilizare_in_vitro.html
www.med-new-life.ro/reproducerea.la.om.html
www.intactimages.ro/fotoweb/Eventgrid.fwx?archiveId=5000&search
Mai sunt cateva interesante dar mi se spune ca este reclama mascata.
Pot face o sinteza daca intereseaza.