Topic - legislatia muncii, pensii,contracte

Raspunsuri - Pagina 17

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Andries spune:

Multumesc frumos pentru ajutor. Sper sa ma descurc cu birocratia ... asa angajator lasa-ma sa te las ...nici nu ma mir ca ii merge prost firma.

Andries

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Mediajust spune:

Citat:
citat din mesajul lui Andries

Multumesc frumos pentru ajutor. Sper sa ma descurc cu birocratia ... asa angajator lasa-ma sa te las ...nici nu ma mir ca ii merge prost firma.

Andries

Daca angajatorul nu accepta incetarea contractului de munca prin acordul partilor, are la indemana demisia in urma careia va ma itrebui sa stea maxim 15 (sau 30, daca este sef) zile, perioada de preaviz. Astfel, macar va avea un termen clar al momentului "plecarii".

Mergi la inceput

Stiu de demisie, dar uite ca e clasicul exemplu de firma mica, sediu social in casa in care si traieste, import de piese de origine si servisare pentru niste echipamente/masini, contabila angajata part time o vede la 1 luna...nici nu am unde sa inregistrez demisia, ma intelegi? Trebuie sa il iau cu binisorul si sa ma tin de capul lui. Nu e un patron rau, doar ca e puturos, cat a fost nevasta-sa pe baricade altfel mergeau lucrurile, acum au dat divort si e o vraiste in firma aia (i-a ramas lui) de nu-ti poti imagina.

Andries

Mergi la inceput

Citat:

Stiu de demisie, dar uite ca e clasicul exemplu de firma mica, sediu social in casa in care si traieste, import de piese de origine si servisare pentru niste echipamente/masini, contabila angajata part time o vede la 1 luna...nici nu am unde sa inregistrez demisia, ma intelegi? Trebuie sa il iau cu binisorul si sa ma tin de capul lui. Nu e un patron rau, doar ca e puturos, cat a fost nevasta-sa pe baricade altfel mergeau lucrurile, acum au dat divort si e o vraiste in firma aia (i-a ramas lui) de nu-ti poti imagina.

Andries

Pai, nu prea inteleg.
Firma poate sa fie si in gaura de canal, are un sediu declarat la Registru, care apare si in contractul de munca la identificarea angajatorului. Acolo trimiti demisia, cu confirmare de primire/recomandat sau in orice alt mod care sa-ti permita apoi dovada acestei inregistrari.
Regretabil ce se intampla in viata lui privata, dar nu cred ca tristetea angajatorului trebuie sa aiba urmari asupra situatiei legal-profesionale a angajatului.

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui Miillyy

Multumesc de raspuns, dar intreband la Casa de pensii ni s-a spus ca este adevarat ceea ce auzisem. In legea 19/2000 - art. 62-aliniatul(7)se stipuleaza-
Nu sunt supu#351;i revizuirii medicale periodice pensionarii de invaliditate care:
a) prezint#259; invalidit#259;#355;i care afecteaz#259; ireversibil capacitatea de munc#259;;
b) au īmplinit vārstele prev#259;zute de prezenta lege pentru ob#355;inerea pensiei pentru limit#259; de vārst#259;;
c) au vārsta mai mic#259; cu pān#259; la 5 ani fa#355;#259; de vārsta standard de pensionare #351;i au realizat stagiile complete de cotizare, conform prezentei legi.
Mama s-ar incadra la punctul c) - are 55 ani si stagiul de cotizare 23 ani si 5 luni + 7 ani de pensie invaliditate (in ianuarie 2010).

Sunt putin confuza acum cu raspunsul tau. Ce nu inteleg este care este stagiul de cotizare complet pe care trebuie sa il aiba mama. E posibil sa te fi inselat?

M. cu Mihnea Gabriel
si fericita 34+ cu Codrin Daniel

Nu, Marius nu s-a inselat, ci ti-a prezentat conditia generala de nerevizuibilitate (pct.b al art.62 alin.7 invocat).
Doar Casa de Pensii iti poate spune CARE este varsta standard de pensionare pentru mama ta, si CAT este stagiul de cotizare de care are nevoie (el difera in acest moment de la persoana la persoana, iar in 2013 va ajunge la 60 de ani varsta si 30 de ani vechime pentru femei). Abia apoi vei vedea CAND si DACA se poate incadra in situatia particulara prevazuta de pct.c) inaintea cazului general de nerevizuibilitate.
E mai lamuritor acum?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Miillyy spune:

Da, am inteles. Multumesc foarte mult. Cred ca este OK daca cei de la Casa de Pensii ne-au spus ca se incadeaza. Va doresc o zi buna!

M. cu Mihnea Gabriel
si fericita 35+ cu Codrin Daniel

Mergi la inceput

Tot eu, revin. Am primit un raspuns de la cei doi asociati...de m-a lasat masca si anume:
contabila e ft greu de gasit si lor le face abia actele obligatorii, nu mai alearga la ITM;
sa-mi caut eu la ITM formularul care trebuie semnat de ei pentru reducerea activitatii si desfiintarea postului si ei il semneaza (de fapt cel care este administrator)
apoi sa ma duc eu sa il depun la ITM ??? si sa iau cartea de munca de acolo...e posibil asa ceva?

exista vreo formula prin care ei sa ma imputerniceasca sa rezolv problema singura? (e vorba de cartea de munca a mamei mele)

Andries

Mergi la inceput

Citat:

Tot eu, revin. Am primit un raspuns de la cei doi asociati...de m-a lasat masca si anume:
contabila e ft greu de gasit si lor le face abia actele obligatorii, nu mai alearga la ITM;
sa-mi caut eu la ITM formularul care trebuie semnat de ei pentru reducerea activitatii si desfiintarea postului si ei il semneaza (de fapt cel care este administrator)
apoi sa ma duc eu sa il depun la ITM ??? si sa iau cartea de munca de acolo...e posibil asa ceva?

exista vreo formula prin care ei sa ma imputerniceasca sa rezolv problema singura? (e vorba de cartea de munca a mamei mele)

Andries

Asta-i aberant! Cum adica, sa faci tu decizii, fundamentarea desfiintarii postului si restul pasilor??
Dar de ce vrea mama ta desfiintarea postului, ii trebuie somaj? Sau vrea doar sa scape de astia?

Mergi la inceput

Stiu ca este aberant ce mi-au spus, dar totusi ma gandeam sa intreb poate nu stiu eu despre ce e vorba.
Mama vrea sa-si ia CM ca sa poata merge la casa de pensii sa faca un contract de asigurari pentru inca 2 ani sau cat mai are ea nevoie pana la varsta de pensionare.
Practic, in acest moment nici nu ma intereseaza cum anume isi va lua CM de la fostul angajator prin demisie, acordul partilor, reducere post, ideea este sa gasesc o rezolvare rapida. Totusi stagiul inregistrat pana in aceasta luna trebuie sa ii fie recunoscut.
Angajatorul i-a spus ca trebuie sa ii reduca postul pentru ca nu mai are activitate, ea efectiv nu se mai duce la serviciu.
Exista o varianata cu demisia? Sa rezolv eu adica.

Andries

Mergi la inceput

Citat:

Stiu ca este aberant ce mi-au spus, dar totusi ma gandeam sa intreb poate nu stiu eu despre ce e vorba.
Mama vrea sa-si ia CM ca sa poata merge la casa de pensii sa faca un contract de asigurari pentru inca 2 ani sau cat mai are ea nevoie pana la varsta de pensionare.
Practic, in acest moment nici nu ma intereseaza cum anume isi va lua CM de la fostul angajator prin demisie, acordul partilor, reducere post, ideea este sa gasesc o rezolvare rapida. Totusi stagiul inregistrat pana in aceasta luna trebuie sa ii fie recunoscut.
Angajatorul i-a spus ca trebuie sa ii reduca postul pentru ca nu mai are activitate, ea efectiv nu se mai duce la serviciu.
Exista o varianata cu demisia? Sa rezolv eu adica.

Andries

Da, demisia este ceva mai usoara. Iti fac eu un draft de cerere si o decizie, le completezi si le tiparesti, i le bagi sub nas la semnat, apoi trebuie duse (teoretic de catre firma) la ITM si inregistrate. ITM opereaza demisia, "inchide" carnetul, si ti-l iei.
Daca vrei asa, ramanem in contact.

Mergi la inceput