Topic - legislatia muncii, pensii,contracte
Topic dedicat.
Pagina familiei / Mai multe...
www.youtube.com/user/mariuspernes" target="_blank">Video
Pagina legislativa
Raspunsuri
diafera spune:
Buna Marius,
Sunt insarcinata si ma intereseaza anumite chestiuni legislative. Am citit sectiunea "Ce este bine sa cunoastem" si totusi am niste nelamuriri.
In ciuda faptului ca acolo spui ca "CCMN e in Mon Ofic deci e lege in vigoare - contractul colectiv de munca la nivel national e obligatoriu..." ma intereseaza daca un Contract colectiv de munca la nivel de societate (CCMS) este mai presus decat Contractul Colectiv de Munca la nivel national (CCMN). Spre exemplu :
in CONTRACT COLECTIV DE MUNCA UNIC nr. 2.895 din 29 decembrie 2006 :
"ART. 51
Īn afar#259; de ajutoarele prev#259;zute de lege, la care au dreptul, salaria#355;ii vor beneficia #351;i de urm#259;toarele ajutoare:
...
c) un salariu mediu pe unitate, pl#259;tit de aceasta mamei, pentru na#351;terea fiec#259;rui copil; dac#259; mama nu este salariata, so#355;ul acesteia beneficiaz#259; de plata unui salariu mediu pe unitate;
"
iar in Contractul Colectiv de Munca al societatii:
" In afara de ajutoarele prevazute de lege, la care au dreptul, salariatii vor beneficia si de urmatoarele ajutoare:
...
c) un salariu de baza, platit de unitate mamei, pentru nasterea fiecarui copil, pentru nasterea fiecarui copil; daca mama nu este salariata sotul acesteia beneficiaza de plata unui salariu de baza;
"
sau un alt exemplu:
in acea sectiune, la drepturi spui "5 zile acordate tot prin CIM pt nstere 5 zile lucratoare pt tata si 5+10 zile pt curs puericultura " .. sa inteleg ca o viitoare mama (salariata) mai beneficiaza prin CIM (Contractul Individual de Munca - banuiesc) de 5 zile acordate pentru nastere? (Daca da, cand se pot acorda aceste zile.. dc mamica se afla deja in concediu de maternitate ?)
in CCMS se mentioneaza:
"Salariatii au dreptul la zile libere platite pentru evenimente deosebite in familie, sau pentru alte situatii, dupa cum urmeaza:
...
- nasterea unui copil, 2 zile
...." .
Intrebare : ce trebuie sa fac pentru a beneficia de prevederile CCM la niv National , in conditiile date?
In aceeasi sectiune, recomanzi ca:
-sa "am toate taxele platite la stat de catre firma in ultimul an de activitate, mai ales la asigurarile de sanatate"
Intrebare: unde pot sa ma interesez de acest lucru, mai ales ca am dubii in privinta firmei?
iti multumesc anticipat pentru raspuns,
Aura
marius spune:
Citat: |
citat din mesajul lui diafera Buna Marius, ma intereseaza daca: 1. un Contract colectiv de munca la nivel de societate (CCMS) este mai presus decat Contractul Colectiv de Munca la nivel national (CCMN). sau un alt exemplu: in acea sectiune, la drepturi spui "5 zile acordate tot prin CIM pt nstere 5 zile lucratoare pt tata si 5+10 zile pt curs puericultura " .. 2. sa inteleg ca o viitoare mama (salariata) mai beneficiaza prin CIM (Contractul Individual de Munca - banuiesc) de 5 zile acordate pentru nastere? 3. in CCMS se mentioneaza: "Salariatii au dreptul la zile libere platite pentru evenimente deosebite in familie, sau pentru alte situatii, dupa cum urmeaza: ... - nasterea unui copil, 2 zile ...." . 4. Intrebare : ce trebuie sa fac pentru a beneficia de prevederile CCM la niv National , in conditiile date? In aceeasi sectiune, recomanzi ca: -sa "am toate taxele platite la stat de catre firma in ultimul an de activitate, mai ales la asigurarile de sanatate" 5. Intrebare: unde pot sa ma interesez de acest lucru, mai ales ca am dubii in privinta firmei? iti multumesc anticipat pentru raspuns, Aura |
1. NU
2. NU - acest articol se aplica sotului tau
3. idem
4. sa le soliciti
5. La CASS pe baza de carte de identitate si cerere tip
Pagina familiei / Mai multe...
www.youtube.com/user/mariuspernes" target="_blank">Video
Pagina legislativa
vladia1 spune:
banuiesc ca aici trebuie postat.........
daca imi schimb jobul la 1 nov, mai beneficiez de al 13-lea salariu la vechiul job, raportat la 10 luni muncite la ei??? stiu ca la noul job voi primi al 13-lea pentru cele 2 luni.
daca mai am zile de concediu de odihna neefectuate la plecare voi primi contravaloarea lor in bani sau doar zile libere?
multumesc
paky spune:
buna seara
as avea nevoie de niste informatii referitoare la calculul pensiilor de drept si pensii anticipate partial:
1. care e diferenta intre pensii anticipate si cele anticipate partial?
2. mama mea este nascuta in 1955 si lucreaza din ianuarie 1975, cand are dreptul la pensie de drept si/sau pensie anticipata?
3. tatal meu este nascut in 1951 si lucreaza din 1971, aceleasi intrebari si pentru el.
si cati ani de grupa II are nevoie pt a iesi la pensie de drept.
multumesc si astept raspunsuri.
cool spune:
1)Pensia anticipata = daca se depaseste vechimea in munca ceruta de lege cu cel putin 10 ani.(pensia nu este diminuata)
Pensia anticipata partiala = daca depaseste vechimea in munca ceruta de lege cu pana la 10 ani (pensia va fi diminuata in functie de numarul de ani cu care se depaseste)
*** Vechimea ceruta de lege in cazul femeilor este de 30 ani.
*** Vechimea ceruta de lege in cazul barbatilor este de 35 ani.
2)mama = limita varsta in 2015; anticipata = 2010 (cu 5 ani mai devreme)
tatal = limita varsta in 2016; anticipata = 2011 (cu 5 ani mai devreme)
***daca are grupa II de munca, ne spuneti dvs cati ani de grupa are sa calculam cum poate influenta grupa***
kalosalina spune:
Buna!
As vrea sa stiu ce perioada avem dreptul la reducere de program, in cazul intoarcerii la servici pana in 2 ani de la nastere. Eu m-am intors deja la servici din iulie (cand fetita mea avea 6 luni) si le-am spus ca vreau program de 6 ore cat alaptez (asa auzisem ca am dreptul). Acum, eu deja am intarcat-o pe Daria de vreo luna, dar totusi nu vreau sa revin la vechiul program ca mi-ar fi ff greu. Am citit in ctr colectiv de mca la nivel national art 17 cf caruia avem dreptul la program redus pana la 2 ani. Acum intrebarea mea ar fi, daca firma la care lucrez nu are intocmit un contract colectiv de mca pe unitate, atunci pot beneficia de aceasta reducere?
M-a bagat in ceata pct 5 al art. 17 "(5) Procedura de aplicare a prevederilor alineatelor precedente se stabileste prin contractele colective de munca la nivel de unitate."
Multumesc!
Poze
Poze Daria
Poze botez
Cum creste Daria
www.youtube.com/results?search_query=dariamihaela&search_type=&aq=f" target="_blank">2 FILMULETE
Alina de printzesica Daria Mihaela (12.01.2008)
cool spune:
Firma care nu are intocmit Contract Colectiv de Munca, este OBLIGATA sa respecte clauzele minimale stabilite in Contract Colectiv de Munca la Nivel National.
Prin urmare, beneficiezi de programul redus cf art 17 din CCMN, iar "Procedura" va fi stabilita bilateral la momentul in care soliciti acest lucru.
viorica avram spune:
Buna!
Am si eu o intrebare: daca o firma cu sediul in bucuresti are o filiala in galati unde are peste 21 de angajati dar nu a incheiat cu acestia contract colectiv de munca de la inceput, ce se poate intampla daca vine un control de la itm galati si unde ar trebui inregistrat contractul colectiv de munca, la galati sau la bucuresti unde firma are personalitate juridica.
in cazul in care nu exista contract colectiv de munca la nivel de societate intra in vigoare in mod automat contractul colectiv la nivel national? nu prea stiu procedutile astea deoarece nu am experienta intr-o unitate cu mai mult de 10 angajati.
va multumesc. astept cu nerabdare un raspuns!
cool spune:
Daca la nivel de ramura sau la nivel de grup de unitati, exista Contract Colectiv de Munca, atunci, firma ta este obligata sa respecte acel CCM. Daca nu exista acest CCM, trebuie sa isi faca propriul CCM, chiar daca il copiaza pe cel National si il inregistreaza la Directia Muncii de care apartine SEDIUL angajatorului. (in cazul tau, inregistrarea CCM se face la Bucuresti iar filialele din tara vor primi cate o copie spre a fi prezentata ITM-ului local la un eventual control).
..............................................................
Vezi LEGEA Nr. 130 din 16 octombrie 1996 *** Republicat#259;
privind contractul colectiv de munc#259;
marylenac spune:
Buna seara,
Mai am o nelamurire, pentru cunoscatori, va rog: Pot eu, ca pers. fizica sa o angajez pe mama mea care este pensionara grad III (cu drept de munca la 4 ore/zi) ca fiind baby sitter. cred ca ii pot face contract , il inregistrez la ITM dar totusi cum fac platile catre asigurarile sociale. As vrea sa fac acest contract , in speranta ca i se vor mai adauga ceva banuti la pensia fff mica pe care o are in prezent si oricum chiar cu asta se ocupa, are grija de baietelul meu . deci cum fac platile catre catre stat? Multumesc frumos