Topic - legislatia muncii, pensii,contracte
Raspunsuri - Pagina 16
Avalon spune:
Citat: |
citat din mesajul lui laura72 Multumesc mult,Avalon,nici nu ma asteptam sa primesc un raspuns asa rapid. mai cateva nelamuriri: ce puteri are primarul?poate refuza o lege data de guvern?prefectul il poate constrange cumva? unde gasesc toate astea ,in constitutie? vad ca si tu astepti 2 nazdrvani,iti doresc sarcina usoara ,la termen, o nastere fara problebe si copii sanatosi. LAURA SI GEORGE-STEFAN(22 04 2005) Poze:http://s254.photobucket.com/albums/hh109/laurag72/George%203%20ani/ |
nu stiu daca primarul poate refuza o lege data de guvern, stiu doar ca daca voi ati fost concediati prin hotarare de guvern si a aprut in monitorul oficial, atunci aceasta este considerata o decizie comunicata si intra in vigoare de la data publicarii...
multumesc, si tie iti doresc sarcina si nastere usoare, copii sanatosi si sa se rezolve favorabil toate aceste probleme cu care te confrunti
***************** Cand prezentul va fi trecut, visele vor deveni realitate*****************
Avalon 24+
Jasmin012 spune:
Buna seara, am si eu cateva intrebari, sper ca scriu bine la acesta sectiune: am un copilas de 1 an si 9 luni, pentru care nu primesc indemnizatie fiindca la firma la care lucram inainte de a naste nu am avut contract legal decat in ultimile 6 luni de sarcina. Problema este ca anul acesta mi-am dat licenta, astept si sa-mi fie eliberata autorizatia de traducator si as dori sa stiu cum mi se vor recunoste studiile. Stiu ca trebuie sa duc adeverinte de studii la firma la care legea, daca nu ma insel, spune ca inca mai sunt angajata pana cand copilul va implini varsta de 2 ani. Dar, pe de alta parte, stiu ca mi-am pierdut deja locul de munca, probabil ca va fi restructurat postul. As dori sa stiu cum sa procedez: sa duc adeverintele de studii la acea firma? E adevarat ca momentan, din punct de vedere legal sunt inca angajata a acelei firme? Si daca da, au actualii angajatori obligatia sa-mi inregistreze actele de studiu in carnetul de munca? Astfel incat in momentul in care imi voi gasi un alt servici noua firma sa nu trebuiasca sa faca acele completari? Intreb fiindca mi se pare un pic ciudat sa merg la o firma noua si sa le cer lor sa faca schimbarile necesare...
O alta intrebare ar fi cum pot obtine o adeverinta de venit necesara la inscrierea copilului la cresa? La un alt subiect cineva spunea ca atunci cand si-a inscris copilul la cresa i s-au cerut astfel de adeverinte si i s-a spus ca daca unul din parinti nu lucreaza nu i se va primi copilul la cresa de stat, mai ales daca mama se afla in CIC, caci statul nu-ti da bani si sa stai cu copilul pana la 2 ani si sa-l tii la cresa... cam asta e ideea. Or eu in afara de alocatie nu primesc nici un alt ban de la stat si nici nu-mi mai pot permite sa stau fara servici. Tocmai de aceea vreau sa-l dau la cresa, sa-mi pot cauta un alt servici... Multumesc anticipat pt raspunsuri.
Jasmin si micutzul Lucas Daniel (28.11.2007)
www.flickr.com/photos/23373490@N02/" target="_blank">poze cu mogaldeatza
www.flickr.com/photos/30849078@N05/" target="_blank">Lucas la 1 an
mihaeladm spune:
Cat timp esti in CIC, contractul de munca este suspendat conform Codului Muncii, si da esti in continuare angajata lor, poti merge sa le dai o copie dupa diploma/adeverinta de studii si ei iti vor face inscrisul in cartea de munca.
Jasmin012 spune:
citat din mesajul lui mihaeladm Cat timp esti in CIC, contractul de munca este suspendat conform Codului Muncii, si da esti in continuare angajata lor, poti merge sa le dai o copie dupa diploma/adeverinta de studii si ei iti vor face inscrisul in cartea de munca. Mihaela |
Mihaela, multumesc pt raspuns.
Jasmin si micutzul Lucas Daniel (28.11.2007)
www.flickr.com/photos/23373490@N02/" target="_blank">poze cu mogaldeatza
www.flickr.com/photos/30849078@N05/" target="_blank">Lucas la 1 an
Miillyy spune:
Buna ziua,
Am si eu o intrebare legata de mama mea. Mama este pensionata pe caz de boala gradul III, din ianuarie 2003, cu un stagiu de cotizare la acel moment de 23 ani si 5 luni.
In august anul acesta mama a implinit 55 ani si am auzit ca exista o lege din 2007 care face posibil ca din 2010 cand trebuia sa mearga la comisia medicala, acest lucru sa nu mai fie necesar (devine nerevizuibila).
Intrebarea este - este corecta informatia pe care am primit-o? Nu mai este necesara prezentarea in fata comisiei medicale? Are mama vechimea necesara, adunand la stagiul de cotizare (de 23 ani si 5 luni) cei 7 ani de pensie de invaliditate gradul III?
Multumesc anticipat.
M. cu Mihnea Gabriel
si fericita 23+ cu Codrin Daniel
Miillyy spune:
Nu ma poate ajuta nimeni cu un raspuns referitor la intrebarea de mai sus?
M. cu Mihnea Gabriel
si fericita 34+ cu Codrin Daniel
marius spune:
Nu.
Va deveni nerevizuibila in momentul in care va implini varsta standard pe pensionare, moment la care va putea opta pentru pensia cea mai avantajoasa.
La ce varsta va implini aceasta varsta standard ti se poate spune la Casa de Pensii (exista si un calculator on line, dar datele pot diferi in functie de felul muncii pe care a desfasurat-o).
Eu pur si simplu / Pagina familiei / Tot noi / Mai multe... / www.youtube.com/user/mariuspernes" target="_blank"> Video
Pagina legislativa
Miillyy spune:
Multumesc de raspuns, dar intreband la Casa de pensii ni s-a spus ca este adevarat ceea ce auzisem. In legea 19/2000 - art. 62-aliniatul(7)se stipuleaza-
Nu sunt supu#351;i revizuirii medicale periodice pensionarii de invaliditate care:
a) prezint#259; invalidit#259;#355;i care afecteaz#259; ireversibil capacitatea de munc#259;;
b) au īmplinit vārstele prev#259;zute de prezenta lege pentru ob#355;inerea pensiei pentru limit#259; de vārst#259;;
c) au vārsta mai mic#259; cu pān#259; la 5 ani fa#355;#259; de vārsta standard de pensionare #351;i au realizat stagiile complete de cotizare, conform prezentei legi.
Mama s-ar incadra la punctul c) - are 55 ani si stagiul de cotizare 23 ani si 5 luni + 7 ani de pensie invaliditate (in ianuarie 2010).
Sunt putin confuza acum cu raspunsul tau. Ce nu inteleg este care este stagiul de cotizare complet pe care trebuie sa il aiba mama. E posibil sa te fi inselat?
M. cu Mihnea Gabriel
si fericita 34+ cu Codrin Daniel
Andries spune:
Buna seara,
O persoana de la mine din familie are un contract cu o firma (din 2005 parca) pe timp partial. A predat CMunca si firma a depus-o la ITM (firma mica, 4 angajati cred).
Acum vrea sa place de acolo si sa-si ia cartea.
Dar firma tot amana, nu vrea nici hartie de acordul partilor sa faca ...dau vina pe contabil ca nu are timp vezi doamne.
Acum, eu vreau sa stiu:
1. cum pot afla daca CM este la ITM?
2. cum pot afla daca taxele aferente salariului de pe CM (atat ale firmei cat si ale angajatului)au fost platite?
3. cum pot sa-mi iau CM de la ITM?
4. in caz ca taxele nu au fost platite, se mai considera vechime in munca? In caz ca nu se considera vechime, pot eu sa platesc din buzunar pentru ca vechimea aia sa fie considerata?
multumesc,
Andreea
Andries
Mediajust spune:
citat din mesajul lui Andries Buna seara, O persoana de la mine din familie are un contract cu o firma (din 2005 parca) pe timp partial. A predat CMunca si firma a depus-o la ITM (firma mica, 4 angajati cred). Acum vrea sa place de acolo si sa-si ia cartea. Dar firma tot amana, nu vrea nici hartie de acordul partilor sa faca ...dau vina pe contabil ca nu are timp vezi doamne. Acum, eu vreau sa stiu: 1. cum pot afla daca CM este la ITM? 2. cum pot afla daca taxele aferente salariului de pe CM (atat ale firmei cat si ale angajatului)au fost platite? 3. cum pot sa-mi iau CM de la ITM? 4. in caz ca taxele nu au fost platite, se mai considera vechime in munca? In caz ca nu se considera vechime, pot eu sa platesc din buzunar pentru ca vechimea aia sa fie considerata? multumesc, Andreea Andries |
1. Faci cerere de imprumut (fiecare are posibilitatea de a-si lua cartea de munca pentru un timp scurt).
2. Aici e mai dificil -ar trebui sa mergi la fiecare fond in parte. Sigur, iti poti intreba angajatorul, el ar trebui sa-ti raspunda, ba chiar sa-ti dea copii/macar numar dupa ultimul OP - dar daca nu raspunde solicitarii, varianta e instanta (prea complicat, zic eu).
3. Pe baza de cerere adresata ITM, dar doar dupa ce opereaza angajatorul incetarea CIM.
4. Vechimea nu este influentata de plata.