Topic - legislatia muncii, pensii,contracte
Raspunsuri - Pagina 13
marius spune:
Nu se plateste nimic. Nu ai asigurare nu ai nimic.
Eu pur si simplu / Pagina familiei / Tot noi / Mai multe... / www.youtube.com/user/mariuspernes" target="_blank"> Video
Pagina legislativa
monis5 spune:
Citat: |
citat din mesajul lui micki_mica Multumesc! Ma mai freaca si ei cum si cat pot...nu credeam ca sarcina=ciuma...dar avand in vedere ca pana cum mi-au cerut tot felul de ciudatenii de adeverinte pana si copii dupa ctr intre unitatea unde e med de fam si casa de asigurari...si pentru faptul ca nu sunt singura cu acest nume si prenume mi-au zis ca nu e ok med de fam...si casa de asigurari ca deh! eu am in alta parte med de fam...si multe si marunte. O zi placuta si sarcina usoara! Mihaela 13+ bebe mic poze cununie poze bebe la 11+, 12+ |
Nu ai mai dat nici un semn pe PM, bine ca te-am regasit aici, sa ne tii la curent cu ce ineptii iti cer cei de la munca, daca te mai putem ajuta cu ceva... s-o facem.... Tine-te tare.
monis 24
Nerantula spune:
Am si eu o intrebare: cineva isi schimba jobul; noul angajator ii propune un contract de munca pe perioada determinata de 6 luni, dupa care, 'daca totul e ok', se semneaza contract pe perioada nedeterminata.
Mie mi se pare riscant asa, pentru angajat, cum se poate proteja impotriva eventualitatii ca noul angajator are, de fapt, nevoie e resurse pe aceasta perioada de 6 luni, dupa care poate sa renunte, pur si simplu, la el, chiar daca prestatia a fost conform specificatiilor? Exista vreo forma de contract de munca pe perioada nedeterminata, dar in care sa se mentioneze o perioada de proba si, eventual, criteriile de evaluare la sfarsitul acesteia? Adica justificarea pentru o eventuala respingere dupa perioada de proba sa nu fie cave de genul 'nu ne place de fata ta' (dar exprimat intr-un mod mai eufemistic)?
Multumesc frumos!
www.flickr.com/photos/30462666@N03/sets/" target="_blank">Gruia - haiducel iubit 16.09.2008
www.desprecopii.com/POZECONCURS/folderview.asp?folder=Ratusca%20din%20viata%20mea&page=7" target="_blank">Votati leusorul Iedi! (giu1)
marius spune:
Nu exista perioada de proba de 6 luni decat la debutul in profesie, pentru absolventi. In rest, perioada de proba este de maxim 30 de zile pentru functia de executie si 90 pentru conducere. Nu exista nici prevederi speciale in contract, de tipul evaluare etc. Pur si simplu, dupa perioada de proba printr-o simpla notificare una dintre parti poate renunta. In acest timp, beneficiaza de toate drepturile unui angajat (leafa, timp de lucru, vechime etc). Deci la tine, nu este vorba despre perioada de proba la 6 luni (daca zici ca ti-ai schimbat slujba, nu esti debutant in profesie), ci angajatorul probabil ca-si ia o masura de siguranta cu acest contract pe perioada determinata (atat in ceea ce te priveste, cat si privind capacitatea lui de a mentine postul, date fiind conditiile vremii). Daca vrei accepti, daca nu - gasesti altceva, cu CIM nedeterminat din capul locului.
Eu pur si simplu / Pagina familiei / Tot noi / Mai multe... / www.youtube.com/user/mariuspernes" target="_blank"> Video
Pagina legislativa
Nerantula spune:
Marius, multumesc frumos, ceva in genul asta stiam si eu, insa voiam un raspuns de la cineva in domeniu, sa il pot transmite persoanei interesate. Eu sunt in CIC acum si intentionez sa mai raman asa o vreme, la firma mea deja se 'taie costurile', daca m-as intoarce acum as lua mai putin decat indemnizatia de CIC ....
www.flickr.com/photos/30462666@N03/sets/" target="_blank">Gruia - haiducel iubit 16.09.2008
www.desprecopii.com/POZECONCURS/folderview.asp?folder=Ratusca%20din%20viata%20mea&page=7" target="_blank">Votati leusorul Iedi! (giu1)
aeperju spune:
Intrebare:
Eu sunt in CIC si din septembrie ar trebui sa ma intorc la munca. Daca mai fac un bebe cat timp trebuie sa lucrez efectiv (adica sa platesc darile la stat)pana sa intru in prenatal? Mai pot lua vreun medical ceva? Exista vreo perioada necesara care trebuie lucrata efectiv inainte de a intra in prenatal?
Multumesc!
Emma si Andrei (21.09.2007)
axxxa spune:
Buna seara
Am si eu o intrebare, pt cine ma poate ajuta. In data de 14 iulie am terminat concediul pt crestere copil. Intrucat nu ma mai intorc la vechiul loc de munca si nici nu voi reusi sa ma angajez in alta parte imediat, am fost la Casa de Pensii pt a-mi face un contract de asigurare, caci am inteles ca nu e bine sa ai intreruperi la plata contributiilor sociale catre stat, ci trebuie sa ai continuitate pt a nu pierde nu stiu ce puncte la pensie. Am facut contract pt salariul minim pe economie, 6 mil., la care cuantumul asigurarilor sociale este de 188 lei lunar. Pt pensia privata am inteles ca redirectioneaza ei automat fondurile. Ce fac cu cartea de munca? O inchid cu data de 14 iulie si o iau de la angajator? Mai trebuie sa merg undeva, sa platesc ceva? Ca nu prea inteleg ce am rezolvat cu acest contract de asigurare si in ce fel ma va ajuta pe viitor.
Avalon spune:
Axxxa
Cu acest contract nu vei putea lua un credit spre exemplu, deoarece cei 600 lei nu sunt venituri, ci doar o baza de calcul CAS. Astfel, intocmind contractul ti-ai "reglat conturile" cu Casa de Pensii, adica ti-ai asigurat un punctaj minim de pensie (referitor la vechimea in munca). Insa daca vei avea nevoie (Doamne fereste) de servicii medicale la stat (spitalizare, analize gratuite la medicul de familie, etc) va trebui sa platesti si contributiile la Casa de Sanatate. Cu alte cuvinte, va trebui sa mergi la Casa de Asigurari de Sanatate si sa faci contract si cu ei, sa cotizezi si acolo aprox 12% din acea baza de calcul pt CAS, adica aproximativ 7 lei lunar.
Referitor la dreptul de a beneficia de somaj, vei avea acest drept numai daca vei cotiza si la ANOFM (asta stiu ca e optional).
***************** Cand prezentul va fi trecut, visele vor deveni realitate*****************
Avalon 22+