Topic - legislatia muncii, pensii,contracte

Raspunsuri - Pagina 14

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns gogosel spune:

buna!
am si eu cateva nelamuriri referitoare la plata darilor catre stat , ca persoana fizica.
sunt din bucuresti, sector 6.
din 11.08.2009 ies din cei 2 ani de CIC. nu ma mai duc la niciun job, deci voi fi pe cont propriu insa vreau un al doilea bb. sper sa vina exact in august viitor, deci nu vreau intrerupere pe cartea de munca.
intrebari:
1. daca imi platesc darile pt salariul minim pe economie, voi beneficia de cei 600 lei, indemnizatia de maternitate?
2.din cate am citit mai sus trebuie sa merg la casa de pensii si de sanatate si sa inchei contracte cu ei. pt 600 lei, minim pe economie, in jur de 200 lei ambele/luna?
3.catre ce casa sa ma indrept-cele din sector sau ale municipiului?
4.mai trebuie sa lucrez inainte de a intra in prenatal?

multumesc mult!

mami & bubu, foarte specialul meu

NU voi fi un parinte obisnuit, deoarece am ocazia sa fiu unul extraordinar

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns marius spune:

Nu stii corect. Contractele mentionate de tine iti asigura pensia de batranete si sa nu platesti spitalizarea.
Pt ceea ce vrei tu iti trebuie contract de munca chiar si pe minim dar contract de munca in toata regula.

Eu pur si simplu / Pagina familiei / Tot noi / Mai multe... / www.youtube.com/user/mariuspernes" target="_blank"> Video
Pagina legislativa

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns gogosel spune:

marius, deci musai trebuie sa lucrez undeva cu contract de munca?plata darilor nu imi asigura ,deci, cei 600 lei.
ptiii, ce chestie! acum trebuie sa imi caut de lucru.
naaasoool rau de tot!

mami & bubu, foarte specialul meu

NU voi fi un parinte obisnuit, deoarece am ocazia sa fiu unul extraordinar

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ttwetty spune:

Buna Marius! Eu sunt insarcinata si incerc sa ma documentez despre drepturile mele. De exemplu:
- stiu ca exista o indemnizatie '' salariul mediu pe unitate ( sau asa ceva) la nastere, dar nu stiu cum pot dispune de ea mai ales cand ti se spune ca nu exista CCMS deoarece nu sunt 21 de angajati( este o firma particulara, in plus ca cea care se ocupa de asa ceva este foarte dezinteresata si nu stiu legea sau art. pt. a putea dispune de acei bani;
-stiu ca exista compensarea salariului brut de 100% in perioada concediului de maternitate pt. cel putin 6 saptamani dar nu stiu legea sau art. ca sa le pot arata pentru a dispune de acest drept;
- exista posibilitatea de a dispune de alocatia copilului din luna din care se naste......dar nu stiu unde trebuiesc depuse actele;
- in legea privind indemnizatia pentru concediul de '' maternitate'' ( de pana la 2 ani)dar nu este specificat daca cei 85% sunt din net sau din brut?!
- trusoul, prima de nastere si indemnizatia de nastere sunt unul si acelas lucru?

Mergi la inceput

http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=123679

Eu pur si simplu / Pagina familiei / Tot noi / Mai multe... / www.youtube.com/user/mariuspernes" target="_blank"> Video
Pagina legislativa

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns monis5 spune:

citat din mesajul lui ttwetty

Buna Marius! Eu sunt insarcinata si incerc sa ma documentez despre drepturile mele. De exemplu:
- stiu ca exista o indemnizatie '' salariul mediu pe unitate ( sau asa ceva) la nastere, dar nu stiu cum pot dispune de ea mai ales cand ti se spune ca nu exista CCMS deoarece nu sunt 21 de angajati( este o firma particulara, in plus ca cea care se ocupa de asa ceva este foarte dezinteresata si nu stiu legea sau art. pt. a putea dispune de acei bani;

CONTRACT COLECTIV DE MUNCA UNIC nr. 2.895 din 29 decembrie 2006
la nivel national pe anii 2007-2010
ART. 51

Īn afara de ajutoarele prevazute de lege, la care au dreptul, salariatii vor beneficia si de urmatoarele ajutoare:
c) un salariu mediu pe unitate, platit de aceasta mamei, pentru nasterea fiecarui copil; daca; mama nu este salariata, sotul acesteia beneficiaza; de plata unui salariu mediu pe unitate;

-stiu ca exista compensarea salariului brut de 100% in perioada concediului de maternitate pt. cel putin 6 saptamani dar nu stiu legea sau art. ca sa le pot arata pentru a dispune de acest drept;

CONTRACT COLECTIV DE MUNCA UNIC nr. 2.895 din 29 decembrie 2006
la nivel national pe anii 2007-2010
ART. 66
(1) Īn cazul īn care salariata se afla īn concediu de maternitate, unitatea va compensa, pe o anumita perioada, diferenta dintre salariul de baza individual avut si indemnizatia legala la care are dreptul.
(2) Perioada pe durata careia sa acorda compensarea va fi stabilita prin contractele colective de munca la nivel de unitate, dar nu mai putin de 6 saptamāni.
(3) Diferentele de salarii vor fi acordate din fondul de salarii.

- exista posibilitatea de a dispune de alocatia copilului din luna din care se naste......dar nu stiu unde trebuiesc depuse actele;
Aici nu prea stiu s ate ajut. Asteptam pe altcineva
- in legea privind indemnizatia pentru concediul de '' maternitate'' ( de pana la 2 ani)dar nu este specificat daca cei 85% sunt din net sau din brut?!
Net
- trusoul, prima de nastere si indemnizatia de nastere sunt unul si acelas lucru?
Nici aici nu stiu

Oricum daca ai timp, citeste cu atentie paginile anterioare ca sunt multe info utile. Bafta

EDIT: A, uite ca ti-a pus Marius sinteza mai sus, eu nu mai stiam exact unde este.

monis 26+

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns aeperju spune:

Buzz, mie nu mi-a raspuns nimeni: trebuie sa lucrez cele 7 luni si apoi intru in prenatal normal fara sa fie vreo problema?Adica ies din sept din CIC, raman insarcinata lucrez 7 luni intru in prenatal si e totul ok? sau trebuie lucrata o anumita perioada inainte de prenatal? Multumesc!

Emma si Andrei (21.09.2007)

Mergi la inceput

Cand ai DPN pt al doilea?

Pagina legislativa

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns aeperju spune:

mai anul viitor.

Emma si Andrei (21.09.2007)

Mergi la inceput

Atunci ceea ce ai scris tu este corect cu mwntiunea ca nu trebuie sa lucrezi pana in luna mai adica poti sa intri in prenatal mai repede. De aceea e prenatal. Martie-Aprilie in zona aia.

Pagina legislativa

Mergi la inceput