Topic - legislatia muncii, pensii,contracte
Raspunsuri - Pagina 10
atlantiana spune:
Am aflat de curand de existenta Legii 304/2008 (M.Of. nr.848/17 decembrie 2008) si am citit-o. Am vazut ca prevede un spor de incordare psihica de 25% pentru activitatile desfasurate in unitatile de urgenta neurvasculare, de neurologie si neurochirurgie, plus un spor pentru conditii deosebit de pericuoase de 50 – 100%, pentru medicii din specialitatile chirurgicale (art. I pct. 12 alin.1 lit.c) si e) din OUG 115/2004 modificat#259; prin punctul 2 al Legii 304/2008).
In octombrie 2008 – martie 2009 am efectuat stagiul de neurochirurgie in SCJU Constanta, a carui angajata sunt, ca medic rezident in specialitatea neurologie. Am primit, in toata aceasta perioada, un spor de 15%. Ulterior am intrat in concediu de maternitate si indemnizatia de maternitate mi s-a calculat in functie de veniturile realizate.
Am banuiala ca ar fi trebuit sa mi se acorde un spor mai mare, si intentionez sa cer acest lucru spitalului, insa am niste nelamuriri:
- De la ce data se aplica Legea 304/2008 (M.Of. nr.848/17 decembrie 2008)?
- Este aplicarea ei conditionata de aparitia unor norme metodologice?
- Clinica de neurochirurgie a unui spital clinic judetean de urgenta e cuprinsa in sintagma „ unit#259;tile de urgenta neurovasculare, de neurologie si neurochirurgie “?
- Sporul de 50% se acorda pentru medicii de specialitate chirurgicala. Eu sunt rezident in specialitate medicala, dar am facut un stagiu de specialitate chirurgicala. Pana acum, am primit sporul sectiei in care am lucrat, dar nu stiu in ce baza legala. Ar trebui sa primesc si eu sporul de 50%, ca rezident efectuand stagiu chirurgical?
- Sporul de incordare psihica si cel pentru conditii deosebit de periculoase sunt distincte si se insumeaza? Sau se acorda doar sporul mai mare?
- In cazul in care mi s-ar cuveni un spor mai mare decat cel primit, de 15%, as putea cere si recalcularea indemnizatiei de maternitate?
As fi recunoscatoare daca cineva mi-ar putea raspunde macar in parte.
kid spune:
Buna,
am si eu o problema, va rog sa ma ajutati
M-am intors la munca din cic acum o luna, cand a implinit copilul 2 ani.
Azi mi-au dat sa semnez un act aditional la contractul meu de munca, prin care zice ca sunt de acord sa mi se modifice salariul net negociat, bineinteles acesta sa devina mai mic, in conditiile in care nu am negociat nimic cu nimeni.
Intrebarea mea este daca pot refuza sa semnez acest act si care sunt urmarile? Imi pot modifica salariul si fara acest act aditional?
Au voie sa imi desfaca contractul de munca daca refuz sa semnez?
Firma nu face disponibilizari pe motiv de criza si nici unui coleg nu i s-a scazut salariul.
Multumesc mult pentru orice lamuriri!
de
Bazar pentru Mihaita
Bazar pentru Bogdan
Cr3@t@ spune:
Salut Marius
Sa incep cu inceputul. Lucrez la Altex de cca.un an de zile. In decembrie cand a fost valul de "disponibilizari cu acordul partilor" am fost propusa pentru acesta asa zisa "disponibilizare" dar am refuzat sa semnez si de atunci nu mai sunt agreata de seful de magazin si de seful de zona. In data de 18.06.2009 am fost supusa la un abuz din partea sefului de magazin intr-un mod cat se poate de josnic. Am fost acuzata pe nedrept ca am sustras de pe gestiunea magazinului un produs fara sa il achit. Lucru neadevarat de altfel. Ideea este ca seful de magazin a pus un coleg (mana lui dreapta) sa declare in scris ca el a fost cel care m-a surprins cu produsul in mana si ca ulterior acesta a verificat stocul si a constatat ca ii lipseste acel produs. Sa intocmit un referat si a fost transmis catre sediu in vederea intocmirii unei comisii disciplinare pentru a fi data afara. Am incercat sa iau legatura cu bucurestiul insa si acestia ii dau dreptate sefului de magazin. Tin sa precizez ca doar declaratia colegului meu ma "incrimineaza" ceilalti colegi care au fost pusi astazi sa declare nu au declarat decat ca au auzit prin magazin ca acest coleg m-ar fi surprins pe mine dar nu ca m-au vazut parasind magazinul cu acel produs. Acum sunt chemata la comisia disciplinara si nu stiu ce sa fac. Seful de zona spune ca are toate probele ca sa ma dea afara si ca declaratiile colegului si celelalte declaratii sunt suficiente pentru a-mi desface contractul de munca disciplinar. A fost vorba de un mixer despre care am discutat cu sotul la prima ora cand am ajuns la servici si acestia m-au auzit discutand despre el. Ulterior am cerut si detalii colegului de pe raionul respectiv. Si probabil ei au speculat si au incercat sa abuzeze de acest aspect. Iar dupa-amiaza la ora 17 am fost sa il achit luand produsul de pe raft si achitandu-l la casa. In acel moment acel coleg si-a schimbat declaratia spunand ca am venit de acasa fara produs si ca l-am achitat ca sa scap de vina. Si apoi a inceput tot calvarul. Intrebarea mea este daca eu sunt nevinovata si nu am sustras acel produs ci l-am cumparat (am bon si garantie completata de coleg)dar daca ei au acea declaratie care ma invinovateste + declaratiile celorlalti colegi cum ca ar fi auzit pe acel coleg ca m-a surprins ce sanse am si ce trebuie sa spun in conditiile in care cei de la bucuresti le dau dreptate sefului de magazin si colegului care m-a invinuit. Cum ma pot apara de acest abuz. Tin sa precizez ca ei au doar niste declaratii scrise de ei fara capturi video sau alte probe care sa ateste ca eu am furat acel produs.
Multumesc anticipat si sper sa primesc un raspuns pentru ca sunt disperata si nu vreau sa imi pierd locul de munca pentru un abuz demn de cea mai joasa speta.
Avalon spune:
Creata
Pentru ca nu ai vrut sa semnezi incetarea raporturilor de munca "cu acordul partilor", au gasit ei in Codul Muncii cum sa te dea afara cu sanctiune disciplinara.
La cum povestesti ca a decurs totul, asa-zisa cercetare discipilara va fi tot un circ, un teatru de 2 lei, si ea va avea loc numai si numai pentru a respecta Codul Muncii care spune ca un salariat nu poate fi concediat daca firma nu intra in restructurare si daca nu accepta si nici nu-si da demisia, decat din vina acestuia, prin incalcarea regulamentului de ordine interioara... ori tu daca te duci la serviciu si nu ai absente nemotivate, incearca sa te incadreze la chestii mult mai urate si sa-ti desfaca contractul de munca prin Art. 58. - (1) "Concedierea reprezinta incetarea contractului individual de munca din initiativa angajatorului.
(2) Concedierea poate fi dispusa pentru motive care tin de persoana salariatului sau pentru motive care nu tin de persoana salariatului.
Art. 59. - Este interzisa concedierea salariatilor:
a) pe criterii de sex, orientare sexuala, caracteristici genetice, varsta, apartenenta na#355;ionala, rasa, culoare, etnie, religie, optiune politica, origine sociala, handicap, situatie sau responsabilitate familiala, apartenenta ori activitate sindicala;
b) pentru exercitarea, in conditiile legii, a dreptului la greva si a drepturilor sindicale.
Art. 60. - (1) Concedierea salariatilor nu poate fi dispusa:
a) pe durata incapacitatii temporare de munca, stabilita prin certificat medical conform legii;
b) pe durata concediului pentru carantina;
c) pe durata in care femeia salariata este gravida, in masura în care angajatorul a luat cunostinta de acest fapt anterior emiterii deciziei de concediere;
d) pe durata concediului de maternitate;
e) pe durata concediului pentru cresterea copilului în varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, pana la implinirea varstei de 3 ani;
...
h) pe durata exercitarii unei functii eligibile intr-un organism sindical, cu exceptia situatiei in care concedierea este dispusa pentru o abatere disciplinara grava sau pentru abateri disciplinare repetate, savarsite de catre acel salariat;
i) pe durata efectuarii concediului de odihna.
(2) Prevederile alin. (1) nu se aplica in cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare sau a falimentului angajatorului, in conditiile legii.
SECTIUNEA a 3-a
Concedierea pentru motive care tin de persoana salariatului
Art. 61. - Angajatorul poate dispune concedierea pentru motive care tin de persoana salariatului în urmatoarele situatii:
a) in cazul in care salariatul a savarsit o abatere grava sau abateri repetate de la regulile de disciplina a muncii ori de la cele stabilite prin contractul individual de munca, contractul colectiv de munca aplicabil sau regulamentul intern, ca sanctiune disciplinara"
mai departe:
"Art. 62. - (1 indice 1) In cazul in care concedierea intervine pentru motivul prevazut la art. 61 lit. a), angajatorul poate emite decizia de concediere numai cu respectarea dispozitiilor art. 263-268.
(2) Decizia se emite în scris si, sub sanctiunea nulitatii absolute, trebuie sa fie motivata in fapt si in drept si sa cuprinda precizari cu privire la termenul in care poate fi contestata si la instanta judecatoreasca la care se contesta.
Art. 63. - (1) Concedierea pentru savarsirea unei abateri grave sau a unor abateri repetate de la regulile de disciplina a muncii poate fi dispuss numai dupa indeplinirea de catre angajator a cercetarii disciplinare prealabile si in termenele stabilite de prezentul cod. "
adica:
CAP. 2 - Raspunderea disciplinara
ART. 263 – Prerogative disciplinare; definirea abaterii disciplinare
(1) Angajatorul dispune de prerogativa disciplinara, avand dreptul de a aplica, potrivit legii, sanctiuni disciplinare salariatilor sai ori de cate ori constata ca acestia au savarsit o abatere disciplinara.
(2) Abaterea disciplinara este o fapta in legatura cu munca si care consta intr-o actiune sau inactiune savarsita cu vinovatie de catre salariat, prin care acesta a ancalcat normele legale, regulamentul intern, contractul individual de munca sau contractul colectiv de munca aplicabil, ordinele si dispozitiile legale ale conducatorilor ierarhici.
ART. 264 – Sanctiunile disciplinare
(1) Sanctiunile disciplinare pe care le poate aplica angajatorul in cazul in care salariatul savarseste o abatere disciplinara sunt:
a) avertismentul scris;
b) suspendarea contractului individual de munca pentru o perioada ce nu poate depasi 10 zile lucratoare;
c) retrogradarea din functie, cu acordarea salariului corespunzator functiei in care s-a dispus retrogradarea, pentru o durata ce nu poate depasi 60 de zile;
d) reducerea salariului de baza pe o durata de 1-3 luni cu 5-10%;
e) reducerea salariului de baza si/sau, dupa caz, si a indemnizatiei de conducere pe o perioada de 1-3 luni cu 5-10%;
f) desfacerea disciplinara a contractului individual de munca.
(2) In cazul in care, prin statute profesionale aprobate prin lege speciala, se stabileste un alt regim sanctionator, va fi aplicat acesta.
ART. 265 – Interzicerea amenzilor disciplinare; aplicarea sanctiunilor
(1) Amenzile disciplinare sunt interzise.
(2) Pentru aceeasi abatere disciplinara se poate aplica numai o singura sanctiune.
ART. 266 – Modul de stabilire a sanctiunilor disciplinare
Angajatorul stabileste sanctiunea disciplinara aplicabila in raport cu gravitatea abaterii disciplinare savarsite de salariat, avandu-se in vedere urmatoarele:
a) amprejurarile in care fapta a fost savarsita;
b) gradul de vinovatie a salariatului;
c) consecintele abaterii disciplinare;
d) comportarea generala in serviciu a salariatului;
e) eventualele sanctiuni disciplinare suferite anterior de catre acesta.
ART. 267 – Cercetarile disciplinare prealabile
(1) Sub sanctiunea nulitatii absolute, nici o masura, cu exceptia celei prevazute la art. 264 alin. (1) lit. a), nu poate fi dispusa mai inainte de efectuarea unei cercetari disciplinare prealabile.
(2) In vederea desfasurarii cercetarii disciplinare prealabile, salariatul va fi convocat in scris de persoana imputernicita de catre angajator sa realizeze cercetarea, precizandu-se obiectul, data, ora si locul intrevederii.
(3) Neprezentarea salariatului la convocarea facuta in conditiile prevazute la alin. (2) fara un motiv obiectiv da dreptul angajatorului sa dispuna sanctionarea, fara efectuarea cercetarii disciplinare prealabile.
(4) In cursul cercetarii disciplinare prealabile salariatul are dreptul sa formuleze si sa sustina toate apararile in favoarea sa si sa ofere persoanei imputernicite sa realizeze cercetarea toate probele si motivatiile pe care le considera necesare, precum si dreptul sa fie asistat, la cererea sa, de catre un reprezentant al sindicatului al carui membru este.
ART. 268 – Aplicarea sanctiunii disciplinare; decizia de sanctionare
(1) Angajatorul dispune aplicarea sanctiunii disciplinare printr-o decizie emisa in forma scrisa, in termen de 30 de zile calendaristice de la data luarii la cunostinta despre savarsirea abaterii disciplinare, dar nu mai tarziu de 6 luni de la data savarsirii faptei.
(2) Sub sanctiunea nulitatii absolute, in decizie se cuprind in mod obligatoriu:
a) descrierea faptei care constituie abatere disciplinara;
b) precizarea prevederilor din statutul de personal, regulamentul intern sau contractul colectiv de munca aplicabil, care au fost incalcate de salariat;
c) motivele pentru care au fost inlaturate apararile formulate de salariat in timpul cercetarii disciplinare prealabile sau motivele pentru care, in conditiile prevazute la art. 267 alin. (3), nu a fost efectuata cercetarea;
d) temeiul de drept in baza caruia sanctiunea disciplinara se aplica;
e) termenul in care sanctiunea poate fi contestata;
f) instanta competenta la care sanctiunea poate fi contestata.
(3) Decizia de sanctionare se comunica salariatului in cel mult 5 zile calendaristice de la data emiterii si produce efecte de la data comunicarii.
(4) Comunicarea se preda personal salariatului, cu semnatura de primire, ori, in caz de refuz al primirii, prin scrisoare recomindata, la domiciliul sau resedinta comunicata de acesta.
(5) Decizia de sanctionare poate fi contestata de salariat la instantele judecatoresti competente in termen de 30 de zile calendaristice de la data comunicarii.
CAP. 3 - Raspunderea patrimoniala
ART. 269 – Despagubiri acordate salariatului
(1) (Legea 237/2007) Angajatorul este obligat, in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale, sa il despagubeasca pe salariat in situatia in care acesta a suferit un prejudiciu material sau moral din culpa angajatorului in timpul indeplinirii obligatiilor de serviciu sau in legatura cu serviciul.
(2) In cazul in care angajatorul refuza sa il despagubeasca pe salariat, acesta se poate adresa cu plangere instantelor judecatoresti competente.
(3) Angajatorul care a platit despagubirea isi va recupera suma aferenta de la salariatul vinovat de producerea pagubei, in conditiile art. 270 si urmatoarele.
ART. 270 – Raspunderea salariatilor
(1) Salariatii raspund patrimonial, in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale, pentru pagubele materiale produse angajatorului din vina si in legatura cu munca lor.
(2) Salariatii nu raspund de pagubele provocate de forta majora sau de alte cauze neprevazute si care nu puteau fi inlaturate si nici de pagubele care se incadreaza in riscul normal al serviciului.
ART. 271 – Raspunderea in cazul pagubelor produse de mai multi salariati
(1) Cand paguba a fost produsa de mai multi salariati, cuantumul raspunderii fiecaruia se stabileste in raport cu masura in care a contribuit la producerea ei.
(2) Daca masura in care s-a contribuit la producerea pagubei nu poate fi determinata, raspunderea fiecaruia se stabileste proportional cu salariul sau net de la data constatarii pagubei si, atunci cand este cazul, si in functie de timpul efectiv lucrat de la ultimul sau inventar.
ART. 272 – Restituirea sumelor si bunurilor nedatorate
(1) Salariatul care a incasat de la angajator o suma nedatorata este obligat sa o restituie.
(2) Daca salariatul a primit bunuri care nu i se cuveneau si care nu mai pot fi restituite in natura sau daca acestuia i s-au prestat servicii la care nu era indreptatit, este obligat sa suporte contravaloarea lor. Contravaloarea bunurilor sau serviciilor in cauza se stabileste potrivit valorii acestora de la data platii.
ART. 273 – Retineri din drepturile salariale; marimea ratelor
(1) Suma stabilita pentru acoperirea daunelor se retine in rate lunare din drepturile salariale care se cuvin persoanei in cauza din partea angajatorului la care este incadrata in munca.
(2) Ratele nu pot fi mai mari de o treime din salariul lunar net, fara a putea depasi impreuna cu celelalte retineri pe care le-ar avea cel in cauza, jumatate din salariul respectiv.
ART. 274 – Retinerile in cazul incetarii contractului individual de munca
(1) In cazul in care contractul individual de munca inceteaza inainte ca salariatul sa il fi despagubit pe angajator si cel in cauza se incadreaza la un alt angajator ori devine functionar public, retinerile din salariu se fac de catre noul angajator sau noua institutie ori autoritate publica, dupa caz, pe baza titlului executoriu transmis in acest scop de catre angajatorul pagubit.
(2) Daca persoana in cauza nu s-a incadrat in munca la un alt angajator, in temeiul unui contract individual de munca ori ca functionar public, acoperirea daunei se va face prin urmarirea bunurilor sale, in conditiile Codului de procedura civila.
ART. 275 – Retinerile in cazul depasirii a trei ani de plata a ratelor
In cazul in care acoperirea prejudiciului prin retineri lunare din salariu nu se poate face intr-un termen de maximum 3 ani de la data la care s-a efectuat prima rata de retineri, angajatorul se poate adresa executorului judecatoresc in conditiile Codului de procedura civila."
Exista 2 posibilitati:
- una, sa "joci cu cartile lor", adica marsav si sa-i hartuiesti si tu prin diferite chichite legilative (sa nu semnezi hartia prin care ti s aduce la cunostinta data si locul cercetarii disciplinare, sa-ti introduci la momentul oportun un concediu medical-adica exact cand iti vor emite ei decizia de concediere- pentru ca fii convinsa ca acolo se va ajunge si asta urmaresc; concedierea!);
- apoi sa-ti angajezi un avocat bun daca vrei sa faci contestatie la concediere si sa se constate incalcarea legii de catre angajator (daca stie ce sa caute, gaseste acel avocat iar instantele judecatoresti de obicei sunt de partea salariatului, si nu al angajatorului, mai ales cand se dovedeste intenta vadita a acestuia de a concedia cu motive fabricate);
- aici te avertizez ca ei nu au nevoie de alte probe video atata timp cat exista marturia sefului ierarhic care spune ca te-a vazut cand ai sustras...
A doua posibilitate e sa renunti la acest job daca hotarasti ca lupta pe care o vei duce nu merita efortul nervos si financiar pe care il ai de facut...
Vremuri de criza, iata la ce se preteaza angajatorii in aceste vremuri...
***************** Cand prezentul va fi trecut, visele vor deveni realitate*****************
Avalon 17+
Avalon spune:
Citat: |
citat din mesajul lui kid Buna, am si eu o problema, va rog sa ma ajutati M-am intors la munca din cic acum o luna, cand a implinit copilul 2 ani. Azi mi-au dat sa semnez un act aditional la contractul meu de munca, prin care zice ca sunt de acord sa mi se modifice salariul net negociat, bineinteles acesta sa devina mai mic, in conditiile in care nu am negociat nimic cu nimeni. Intrebarea mea este daca pot refuza sa semnez acest act si care sunt urmarile? Imi pot modifica salariul si fara acest act aditional? Au voie sa imi desfaca contractul de munca daca refuz sa semnez? Firma nu face disponibilizari pe motiv de criza si nici unui coleg nu i s-a scazut salariul. Multumesc mult pentru orice lamuriri! de Bazar pentru Mihaita Bazar pentru Bogdan |
Nu semnezi si basta. Nu au cum sa iti micsoreze salariul fara acordul tau, ar incalca legea. De asemenea nu-ti pot desface contractul de munca decat daca exista motive legale sa o faca (cele prevazute in Codul Muncii).
Dar citeste mai sus la ce se pot preta unii angajatori...
***************** Cand prezentul va fi trecut, visele vor deveni realitate*****************
Avalon 17+
Cr3@t@ spune:
avalon: si daca am semnat convocatorul la comisie discip,pt ca sa ma apara,pot baga medical cu 2 zile inainte? dar totusi sa ma prezint la aceasta comisie,caci nu pot intoarce spatele cand sunt acuzata pe nedrept,sp si mie ce sa fac,cum sa ma descurc?am mare nevoie de sfaturi,
nu puteam sa intorc spatele si sa ma acuze pe nedrept,cand eu am ca dovezi(nu declaratii scrise)-bonul fiscal,garantie scrisa,proba facuta la aparatul respectiv,!legal nu ar cam putea sa imi faca nimic atata timp cat am dovezi ca nu ma incrimineaza,iar ei ca sa ma incrimineze au sp ca la insistente am platit produsul
bun si daca era asa sa sp,faptul ca eram o delicventa,trebuiau sa cheme organele competente,trebuiau sa nu imi permita sa platesc produsul,sa nu imi dea bonul si nici un caz garantie...etc,trebuia sa fiu tratata ca atare,nu ca o "clienta",
am nevoie de sfaturi ca sa ma pot apara,macar sa nu imi incheie disciplinar,ca de dat demisia cu siguranta imi voi da ca nu se mai merita ,oricum am fost hartuita-abuzata destul,sa semnez pt dat afara"de comun acord",am uitat sa mai specific faptul ca dupa ce am nascut am cerut si salariul mediu iar copilasul meu are 3 luni,deci de 3 luni nu mi s-a acordat acest drept,
in concluzie exista 2 declarati :ale sefului de pe raionul respectiv,care sp ca a constatat lipsa produsului dupa ce am plecat de la servici la ora 3 (care mi-a dat si informatii despre acel produs)
ale unei colege care ma auzit in magazin vb de acel produs,caci vb cu sotul pt ca eram interesata sa il cumpar
ceilalti colegi au declarat ca au auzit vorbinduse de acest subiect de la seful de raion, si seful de magazin (care s-a prefacut ca nici nu a stie de asa ceva pana nu a fost instiintat)nici de cum ca m-au vazut si asa mai departe
am revenit am cumparat produsul si am fost acuzata,deci daca vroiam sa fur acel mixer de 150 roni nu mai vb in nici un caz ,ca sa fiu auzita ,nu ceream detalii,si mai grav nu eram tratata ca un client ,si ei au declarat ca eu am revenit sa platesc la insistente,insa cand am intrat in magazin la ora 5 nu aveam produsul la mine (asa au declarat),sincer sunt bulversata,am mare nevoie de sfaturi,caci sunt psihic demoralizata
va multumesc anticipat
Avalon spune:
Nu sunt avocat, dar din cultura mea juridica am impresia ca nu au dorit sa te acuze penal, asta pentru ca ai zis ca nu au chemat organele competente... ei urmaresc doar sa dovedeasca ca ai savarsit o abatere grava, respectiv ca ai luat produsul de pe raft si ca "l-ai platit ulterior, la insistentele lor"... desigur, totul e o inscenare doar ca sa te dea afara, intelegi? Incearca sa privesti lucrurile din exterior, si nu ca si cum ai fi implicata...
Daca ai semnat convocatorul trebuie sa te duci la convocare si sa-i lasi sa-si expuna motivele, oricum o vor face, apoi legea spune ca te lasa si pe tine sa te justifici... asta nu inseamna ca vor lua in considerare justificarea ta in vreun fel, decat ai grija sa se consemneze tot ceea ce ai spus in apararea ta... Ti-ar fi prins tare bine macar un martor care sa spuna ca seful de magazin a luat obiectul si nu tu, dar cine-si risca jobul pe "praful" asta... Esti o victima perfecta pentru ei... De aia am zis sa joci si tu necurat ca si ei, cu dreptata nu prea ai sanse... Eu i-as fi batut cu propriile arme in locul tau, adica as fi inscenat si eu ceva... De aia ti-am dat legea sa citesti cu atentie ce au voie sa faca si ce nu au voie...
Uite , eu in locul tau as avea o cerere de concediu crestere copil (la care ai dreptul ORICAND pana implineste copilul 2 ani) pregatita si nedepusa la angajator; in momentul in care iti vor da deciza de concediere s-o semnezi (sa fii sigura ca asta se va intampla), in locul tau as refuza s-o semnez; in acel moment ei o vor trimite prin posta la domiciuliul tau cu confirmare de primire... tu nu faci decat sa nu o ridici de la posta, sub nicio forma! ca se va intoarce inapoi la ei... si nu vor avea dovada ca ai luat kla cunostinta, dovada fara de care nu-ti pot desface contractul de munca; in acelasi tim p as trimite scrisoare cu confirmare de primire adresata resurselor umane cu cererea de concediu ingrijjire copil... s-ar putea, daca compania e mare sa cada in greseala, adica tu sa primesti confirmarea ca au primit cererea ta (si deci din acel moment esti dpdv legal in CIC) iar ei sa nu aiba dovada ca tu ai luat la cunostinta ca ai fost concediata... in lipsa de competenta a angajatilor de la resurse si din exces de zel ei pot considera ca daca ti-au trimis scrisoarea e suficient si sa-ti desfaca contractul de munca. Atunci e momentul sa-i "arzi'.
Am un prieten care s-a judecat cu Min de Finante pentru ca a fost concediat in timp ce se afla in medical. Procesul a durat mult. Ideea e ca a castigat si ministerul i-a platit daune, salariul retroactiv pentru perioada de un an, sau doi cat a durat procesul pentru ca a fost concediat nelegal, plus ca au fost nevoiti sa-l primeasaca inapoi.
La tine e putin mai complicat pentru ac exista aceste implicatii de asa-zisa frauda si pot forta nota ca sa faca plangere pt daune materiale, bie macar ca ai platit produsul si ai dovada... dar nu ar fi rau sa te consulti cu un avocat, totusi...
Sau sa pleci si sa-i bagi in ma-sa...
Dar nu uita un lucru, nu poti sa ramai cu forta, pe principiul "daca ei nu ma vor , eu ii vreau"... de aceea nu neglija macar aceasta optiune de a intra concediu crestere copil pana la 2 ani, macar temporar pana se linistesc apele...
ideea cu medicalul era ca la data emiterii deciziei de concediere sa fii in medical (citeste mai sus cand NU are voie sa-ti desfaca contractul de munca). Retroactiv nu stiu daca-ti da medicul de fam, si oricum ai semnat condica prezenta, deci nu vad cu ce te ajuta acum.
***************** Cand prezentul va fi trecut, visele vor deveni realitate*****************
Avalon 17+
Cr3@t@ spune:
daca e sa imi dau demisia voi mai primi dreptul meu la salariul mediu pe companie pt copil(cum e normal)-caci cererea am facut-o in aprilie si au trecut aproape 3 luni...astept raspunsul vostru urgent,ca sa stiu ce am de facut, va multumesc
Avalon spune:
scuze, nu am inteles prea bine? preferi demisia, dupa care nu vei mai primi nimic, sau cererea de concediu crestere copil dupa care vei primi 85% din salariul net pe ultimele 12 luni, dar nu mai putin de 600 ron?
sau poate nu ai 12 luni lucrate inainte de nasterea copilului?
la intrebarea ta, daca dreptul tau de a primi un salariu mediu pe companie pentru nasterea unui copil, eu cred ca nu este conditionat decat de a fi fost salariat al companiei la data nasterii copilului...
***************** Cand prezentul va fi trecut, visele vor deveni realitate*****************
Avalon 17+
copiloi spune:
Pe perioada cand am 2 contracte de munca incheiate, cum e cu plata contributiilor la asig. sociale? Un contract e full time, altul e cu 3 h/zi.
Merci mult!
Alina
***