Topic - cadastru, asociatii, teren, proprietati
Raspunsuri - Pagina 7
kid spune:
olguttza Multumesc mult de tot pentru raspuns.
de
Bazar pentru Mihaita
Bazar pentru Bogdan
marius spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui olguttza
s-ar putea sa vina prea tarziu raspunsurile, dar, decat deloc... :) 1)teoretic, se pot face si-n aceeasi zi - e vorba de carti funciare diferite (una in care nu mai esti proprietar, una in care ti se inregistreaza dreptul de proprietate). ca idee, termenul pentru intabularea dreptului de proprietate, la cartea funciara, este de 9 zile lucratoare. mergi la un notar sa te lamureasca in privinta actelor si a costurilor (impozitul e mare). 2) OCPI nu e inchis vara (au concedii, banuiesc, prin rotatie, ca tot omu). cel mai sigur e sa suni la ei (http://www.ancpi.ro/pages/ocpi.php?oid=8#9001;=ro, daca e vb de bucuresti) ca sa te puna in legatura cu un cadastrist. oricum, treaba e de durata (cam 3-4 saptamani), iar costurile sunt, in general, in functie de suprafata masurata. nu-ti recomand intermediari pentru treaba asta. 3) pentru dezbaterea unei succesiuni, este obligatoriu sa fie adusi 2 martori, care sa nu fi fost rude de pana la gradul IV cu defunctul si care sa-l fi cunoscut cu cel putin 10 ani inaintea decesului. sper ca ti-am putut fi de folos. mami de Olga Cristiana 5.07.07 Daca ar fi sa am doua vieti, as trai o singura data. |
"3) pentru dezbaterea unei succesiuni, este obligatoriu sa fie adusi 2 martori, care sa nu fi fost rude de pana la gradul IV cu defunctul si care sa-l fi cunoscut cu cel putin 10 ani inaintea decesului."
Care ar fi baza legala pentru martorii notariali care nu trebuie sa fie rude pana la gradul IV si sa-l stie pe decedat de 10 ani?
Eu pur si simplu / Pagina familiei / Tot noi / Mai multe... / www.youtube.com/user/mariuspernes" target="_blank"> Video
Pagina legislativa
olguttza spune:
Marius, intr-adevar, nu stiu sa fie o lege explicita, dar asta este practica notariala care are la baza Art. 77 din Legea nr.36/12 mai 1995, privind legea notarilor publici si a activitatii notariale
"Calitatea de mostenitor si numarul acestora se stabilesc prin acte de stare civila si cu martori, iar bunurile ce compun masa succesorala se dovedesc prin înscrisuri sau orice ale mijloace de proba admise de lege."
nu ai cum altfel dovedi calitatea legala de mostenitor a cuiva decat daca il cunosti, practic, pe defunct, de-o viata sau de minimum 10 ani, iar ca sa dovedesti impartialitate trebuie sa nu chemi rudele decedatului (in afara de mostenitori, evident). cineva care nu are mostenitori rezervatari si lasa testament unei terte persoane: cum dovedeste notarul ca respectivul nu mai avea rude?
mami de Olga Cristiana 5.07.07
Daca ar fi sa am doua vieti, as trai o singura data.
marius spune:
Olgutta Inutil sa intreb de ce 10 ani, si 9 sau 11? Si cum ar putea verifica notarul daca eu il cunosc pe mort de 2 sau de 15 ani? Intrebarea din final sper ca este o gluma. Pai, daca nu are mostenitori rezervatari, care-i relevanta rudelor? Si, chiar daca ar avea, care este problema? Notarul nu face decat sa dea autenticitate testamentului. El se va bucura de forta probanta a actelor autentice, si drept urmare, sarcina dovezii revine celui care îl contesta. Trecand la subiect: nu pot fi martori notariali minorii, cei implicati direct, interzisii. In rest - nicio problema. Nu scrie nicaieri ca nu pot fi rude, cu atat mai putin pana la gradul IV. Pana si pe procedura civila se admit martori rude de gradul IV, deci nu poate fi procedura notariala mai "tare". Art. 50 din Legea notarilor. Partile participante la actul notarial pot fi identificate de notarul public prin mentiunea in incheiere ca ele sunt cunoscute personal de acesta. In cazul in care notarul public nu cunoaste partile, este obligat sa se convinga de identitatea acestora, stabilita, dupa caz, prin: a) acte de identitate sau legitimatii oficiale prevazute cu semnatura, stampila si fotografia posesorului; b) atestarea avocatului care asista partea; c) doi martori de identitate, cunoscuti personal de notarul public sau legitimati conform lit. a). Nu poate fi martor de identitate cel care: a) nu a implinit 18 ani; b) figureaza in act ca parte sau ca beneficiar; c) din cauza unei deficiente psihice sau fizice nu este apt pentru dovedirea identitatii. Daca stii un alt text explicit, pune-l, te rog, ca sa nu inducem in eroare pe cei interesati.
Eu pur si simplu / Pagina familiei / Tot noi / Mai multe... / www.youtube.com/user/mariuspernes" target="_blank"> Video
Pagina legislativa
olguttza spune:
Marius, in primul rand, dpdv. legal, rudele de pana la gradul 4 inclusiv (sotul supravietuitor nefacand parte din nicio clasa pt. ca nu este ruda) fac parte din cele 4 clase de mostenitori legali – cf. art. 659,669-675 Cod civil. Deoarece, insa, rudele sunt chemate la mostenire in ordinea claselor, cele de gr. 4, de ex., au calitatea de mostenitori doar daca nu mai exista nicio ruda de grad inferior. De-aia nu pot fi martori. Mostenitori rezervatari sunt doar descendentii in linie directa (copiii defunctului si urmasii lor) si parintii defunctului.
In al doilea rand, art. 50 invocat se refera strict la autentificarea actelor (declaratii, procuri, antecontracte si contracte, testamente, statute, acte constitutive), respectiv incheierea de autentificare in care se face identificarea persoanelor, iar noi vb aici de procedura succesorala, care este procedura distincta complexa – in cadrul ei, se elibereaza certificatul de mostenitor/legatar, nu se autentific#259; niciun act juridic.
In al treilea rand, nu vb in mod explicit despre testament, care poate fi: 1. un act juridic autentic (autentificat de notar) – in sensul asta, probabil, ai spus ca „notarul nu face decat sa dea autenticitate testamentului”, dar asta se intampla mult inainte de dezbaterea succesiunii. :)) 2. un inscris olograf, neautentificat, a carui valoare este mai mult decat indoielnica in practica notariala (necesita probe grafologice la IML si alte investigatii).
Scopul depozitiilor martorilor este: sa declare cand si in ce imprejurari l-au cunoscut pe defunct, sa declare daca defunctul a fost sau nu casatorit, de cate ori si cu cine, daca a avut sau nu copii, cine este sotul/sotia, copiii etc, daca ii cunosc familia, in ce relatii au fost cu el si cu familia lui, daca defunctul mai are si alti copii legitimi sau nelegitimi, sa spuna daca mostenitorii au acceptat tacit/expres succesiunea in termen, etc. Logic luand-o, de cati ani ar trebui sa cunosti pe cineva ca sa stii toate lucrurile astea?
mami de Olga Cristiana 5.07.07
Daca ar fi sa am doua vieti, as trai o singura data.
LiliaToma spune:
Buna
V-as fi recunoscatoare daca mi-ati da un sfat( sau mai multe) legate de situatia mea:
Avem un teren extravilan agricol pe care vrem sa il trecem in intravilan.
Parcela noastra face parte dintr-un teren mai mare, de aproape 9000 mp. Acest teren de 9000 mp a fost parcelat de fostul proprietar inainte de vanzare www.postimage.org/image.php?v=aVTpJPr" target="_blank">in felul urmator
In prezent totul acolo arata ca un camp mare, care include cei 9000 mp parcelati si prevazuti cu un drum de servitute si plus prin jur alte terenuri mari ale altor proprietari.
Problema noastra este urmatoarea, cand am cumparat terenul era prevazut cu un drum de servitute de 4,5 m ca in poza. Acuma insa, unul dintre arhitectii consultati spune ca toata parcela respectiva trebuie reparcelata total din nou ptr ca drumul de servitute tr sa aiba minim 9 m.
Ce spune legea despre acest lucru?
Si daca e vre-un arhitect prin zona, poate sa imi spuna, va rog frumos, care sunt pasii recomandati pentru trecerea in intravilan? ( nu exista PUZ in zona)
Multumesc
marius spune:
Citat: |
citat din mesajul lui olguttza Marius, in primul rand, dpdv. legal, rudele de pana la gradul 4 inclusiv (sotul supravietuitor nefacand parte din nicio clasa pt. ca nu este ruda) fac parte din cele 4 clase de mostenitori legali – cf. art. 659,669-675 Cod civil. Deoarece, insa, rudele sunt chemate la mostenire in ordinea claselor, cele de gr. 4, de ex., au calitatea de mostenitori doar daca nu mai exista nicio ruda de grad inferior. De-aia nu pot fi martori. Mostenitori rezervatari sunt doar descendentii in linie directa (copiii defunctului si urmasii lor) si parintii defunctului. In al doilea rand, art. 50 invocat se refera strict la autentificarea actelor (declaratii, procuri, antecontracte si contracte, testamente, statute, acte constitutive), respectiv incheierea de autentificare in care se face identificarea persoanelor, iar noi vb aici de procedura succesorala, care este procedura distincta complexa – in cadrul ei, se elibereaza certificatul de mostenitor/legatar, nu se autentific#259; niciun act juridic. In al treilea rand, nu vb in mod explicit despre testament, care poate fi: 1. un act juridic autentic (autentificat de notar) – in sensul asta, probabil, ai spus ca „notarul nu face decat sa dea autenticitate testamentului”, dar asta se intampla mult inainte de dezbaterea succesiunii. :)) 2. un inscris olograf, neautentificat, a carui valoare este mai mult decat indoielnica in practica notariala (necesita probe grafologice la IML si alte investigatii). Scopul depozitiilor martorilor este: sa declare cand si in ce imprejurari l-au cunoscut pe defunct, sa declare daca defunctul a fost sau nu casatorit, de cate ori si cu cine, daca a avut sau nu copii, cine este sotul/sotia, copiii etc, daca ii cunosc familia, in ce relatii au fost cu el si cu familia lui, daca defunctul mai are si alti copii legitimi sau nelegitimi, sa spuna daca mostenitorii au acceptat tacit/expres succesiunea in termen, etc. Logic luand-o, de cati ani ar trebui sa cunosti pe cineva ca sa stii toate lucrurile astea? mami de Olga Cristiana 5.07.07 Daca ar fi sa am doua vieti, as trai o singura data. |
Voi incepe cu al doilea rand, ca sa punem lucrurile la punct din capul locului. Art. 50 din Legea 36 a notarilor publici nu se refera strict la nimic, ci la partile participante la ACTUL NOTARIAL.
Ce inseamna act notarial, ne defineste art. 8; printre altele, act notarial este si PROCEDURA SUCCESORALA NOTARIALA (lit. c).
Mai mult, art. 50 priveste dispozitiile comune de procedura notariala, autentificarea fiind reglementata in sectiune speciala. Asadar, afirmatia "art. 50 invocat se refera strict la autentificarea actelor (declaratii, procuri, antecontracte si contracte, testamente, statute, acte constitutive), respectiv incheierea de autentificare in care se face identificarea persoanelor" nu are niciun temei.
Teoria succesiunilor din raspunsul tau nu are, asadar, nicio relevanta.
Refuzi sa-mi spui unde este prevazuta interzicerea ca martor a rudelor pana la gradul IV. Poate fi si ruda de gradul II, daca nu figureaza in act ca parte sau beneficiar, poate fi linistit martor notarial. Faptul ca o ruda de gradul IV AR PUTEA fi mostenitor nu inseamna ca toate rudele pana la acest grad NU POT fi martori intr-un act notarial care nu-i priveste direct.
Cat priveste teoria testamentului, din nou fara relevanta. Intrebarea ta a fost "cineva care nu are mostenitori rezervatari si lasa testament unei terte persoane: cum dovedeste notarul ca respectivul nu mai avea rude?"
Si mi-am exprimat nedumerirea logico-juridica:
daca nu are mostenitori rezervatari (deci cei pentru care trebuie sa se pastreze rezerva succesorala), care-i problema testamentului??? Pentru ce sa dovedeasca notarul asta? Daca nu sunt mostenitori rezervatari, se poate testa oricui oricat!! Deci, care ar fi impedimentul legal?
Intrebarea din final deja este hilara. Ai dreptate, ii trebuie fix 10 ani ca sa afle ca defunctul a fost insurat si a avut doi copii. Nici 9, nici 5, nici 11! --- (Am o prietena care ma cunoaste de 7 ani, stam in acelasi imobil, te pomenesti ca ii mai trebuie inca 3 ani pentru a aprofunda ce stie despre mine si familia mea!).
Reiau rugamintea: da-mi textul legal in care este pomenit termenul asta de 10 ani, si ma voi inclina in fata evidentei legale. Pana atunci insa, postul anterior ramane la nivelul de interpretare personala, fara temei.
Eu pur si simplu / Pagina familiei / Tot noi / Mai multe... / www.youtube.com/user/mariuspernes" target="_blank"> Video
Pagina legislativa
tatiana87 spune:
Va rog daca ma puteti ajuta si pe mine cu un sfat, mai ales ca Marius e chiar din Oradea si daca am inteles eu bine problemele cu cf difera de la zona la zona?
la sfarsitul lunii februarie am fost sa facem succesiunea dupa fostul meu sot decedat,pentru o casa la tara si terenul intravilan din jurul casei,in favoarea celor doua fiice ale noastre(el nu s-a mai recasatorit si nu a mai avut copii, deci nu a fost nici o problema)...el a murit in urma cu cativa ani dar nu am facut succesiunea ca nu am avut bani.
Deci, am mers la notar sa facem succesiunea si in acelasi timp am cerut inscrierea in cartea funciara, pentru ca vrem sa vindem casa; am dus toate actele care mi le-a cerut, mai putin schita, dar mi-a spus ca e in regula ca se poate si fara schita, si cam intr-o luna sa mergem dupa cf; au trecut doua luni si tot nu era gata si apoi mi-au spus ca a aparut o lege si nu se mai poate intabula fara schita, deci succesiunea a fost facuta dar nu avem cf, adica am doar cf pe teren, pe care scrie asa: cota de 963/3664 parti teren...ca aici a aparut problema...am zis daca nu se poate nicicum fara schita(desi am fost si in audienta la oficiul de cadastru, ca zicea notarul ca legea a aparut dupa ce am bagat eu dosarul si ar trebui sa se faca dupa vechea lege), am mers la un inginer topograf sa masoare si sa faca schita, dar acesta ne-a spus ca e problema ca trebuie facuta dezmembrarea terenului.
suntem doi proprietari, celalalt coproprietar care e trecut in cf e mort si traieste nepotul lui, care nu e intabulat si nici nu are bani acum sa se intabule; prima data topograful mi-a zis ca sa vina doar sa semneze celalalt coproprietar in fata notarului ca e de acord, apoi mi-a zis ca fiindca nu e intabulat nu se poate; omul ar fi de acord sa semneze dar el nu are acum bani sa se intabule...noi atunci ce facem? am mai intrebat undeva si mi sa spus sa cer iesirea din indiviziune prin instanta; chiar nu se poate sa vina celalalt coproprietar sa semneze ca e de acord si atat? problema e ca nu mai avem bani, am zis ca facem cumva sa platim la un topograf pentru schita, dar sa merg si in instanta nu mai avem bani... nu mai exista alta solutie? sau credeti ca m-as descurca in instanta fara un avocat?
sper ca nu am fost incoerenta si va rog sa ma ajutati cu orice sfat, as vrea ceva cu costuri cat mai putine, va multumesc!
matahut spune:
Am si eu o intrebare legata de folosirea privata a spatiilor comune dintr-un bloc, mai exact, a spalatoriei.
La sedinta de bloc s-a propus ca aceasta spalatorie, bun comun al locatarilor, sa fie data spre folosinta unui nene care ar urma sa aiba grija de centrala blocului...chipurile. Adica ni s-a propus sa il lasam sa LOCUIASCA acolo, in schibul acestui serviciu...vag, de altfel...Unii, printre care si eu, ne-am opus. Noi suntem direct implicat, stam chiar sub spalatorie si nu vrem sa ne stricam linistea (acolo e ciment, se aduce orice miscare, nu e o incapare proiectata pentru a fi locuita). Pe de alta parte, este chiar utila, acolo putand sa speli covoare, chestii mari, in fine. Nu conteaza motivele, unii se tem ca nenea ar putea veni turmentat sau ar putea face chefuri aducand cine stie ce ciudati prin bloc etc.
Intrebarea este:
Legal, se poate face aceasta intelegere chiar daca nu sunt TOTI locatarii de acord? Sau e suficient ca majoritatea sa decida.
SI daca ti putea sa imi indicati un temei legal pt a putea sa imi sustin, eventual, dezacordul.
Edit:
Umbla deja o lista prin bloc cu semnaturi...
marius spune:
Citat: |
citat din mesajul lui tatiana87 Va rog daca ma puteti ajuta si pe mine cu un sfat, mai ales ca Marius e chiar din Oradea si daca am inteles eu bine problemele cu cf difera de la zona la zona? la sfarsitul lunii februarie am fost sa facem succesiunea dupa fostul meu sot decedat,pentru o casa la tara si terenul intravilan din jurul casei,in favoarea celor doua fiice ale noastre(el nu s-a mai recasatorit si nu a mai avut copii, deci nu a fost nici o problema)...el a murit in urma cu cativa ani dar nu am facut succesiunea ca nu am avut bani. Deci, am mers la notar sa facem succesiunea si in acelasi timp am cerut inscrierea in cartea funciara, pentru ca vrem sa vindem casa; am dus toate actele care mi le-a cerut, mai putin schita, dar mi-a spus ca e in regula ca se poate si fara schita, si cam intr-o luna sa mergem dupa cf; au trecut doua luni si tot nu era gata si apoi mi-au spus ca a aparut o lege si nu se mai poate intabula fara schita, deci succesiunea a fost facuta dar nu avem cf, adica am doar cf pe teren, pe care scrie asa: cota de 963/3664 parti teren...ca aici a aparut problema...am zis daca nu se poate nicicum fara schita(desi am fost si in audienta la oficiul de cadastru, ca zicea notarul ca legea a aparut dupa ce am bagat eu dosarul si ar trebui sa se faca dupa vechea lege), am mers la un inginer topograf sa masoare si sa faca schita, dar acesta ne-a spus ca e problema ca trebuie facuta dezmembrarea terenului. suntem doi proprietari, celalalt coproprietar care e trecut in cf e mort si traieste nepotul lui, care nu e intabulat si nici nu are bani acum sa se intabule; prima data topograful mi-a zis ca sa vina doar sa semneze celalalt coproprietar in fata notarului ca e de acord, apoi mi-a zis ca fiindca nu e intabulat nu se poate; omul ar fi de acord sa semneze dar el nu are acum bani sa se intabule...noi atunci ce facem? am mai intrebat undeva si mi sa spus sa cer iesirea din indiviziune prin instanta; chiar nu se poate sa vina celalalt coproprietar sa semneze ca e de acord si atat? problema e ca nu mai avem bani, am zis ca facem cumva sa platim la un topograf pentru schita, dar sa merg si in instanta nu mai avem bani... nu mai exista alta solutie? sau credeti ca m-as descurca in instanta fara un avocat? sper ca nu am fost incoerenta si va rog sa ma ajutati cu orice sfat, as vrea ceva cu costuri cat mai putine, va multumesc! |
Tatiana. Da, se poate face iesirea din indiviziune in instanta, in principiu cu costuri mai mici. Insa daca judecatorul isi da seama ca cererea are acest scop (deci ca nu exista impotrivirea reala a coproprietarului) respinge cererea. Ar fi necesar un avocat, avand in vedere totusi miza impartelii, poate se ajunge la experti cadastrali, si s-ar putea sa coste pana la urma cat un dezmembramant normal, notarial. Poate ar trebui consultate mai multe firme care executa lucrari cadastrale, poate sunt diferente de pret si dai de unul convenabil.
Eu pur si simplu / Pagina familiei / Tot noi / Mai multe... / www.youtube.com/user/mariuspernes" target="_blank"> Video
Pagina legislativa