Topic - cadastru, asociatii, teren, proprietati

Raspunsuri - Pagina 8

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns marius spune:

Citat:
citat din mesajul lui matahut

Am si eu o intrebare legata de folosirea privata a spatiilor comune dintr-un bloc, mai exact, a spalatoriei.

La sedinta de bloc s-a propus ca aceasta spalatorie, bun comun al locatarilor, sa fie data spre folosinta unui nene care ar urma sa aiba grija de centrala blocului...chipurile. Adica ni s-a propus sa il lasam sa LOCUIASCA acolo, in schibul acestui serviciu...vag, de altfel...Unii, printre care si eu, ne-am opus. Noi suntem direct implicat, stam chiar sub spalatorie si nu vrem sa ne stricam linistea (acolo e ciment, se aduce orice miscare, nu e o incapare proiectata pentru a fi locuita). Pe de alta parte, este chiar utila, acolo putand sa speli covoare, chestii mari, in fine. Nu conteaza motivele, unii se tem ca nenea ar putea veni turmentat sau ar putea face chefuri aducand cine stie ce ciudati prin bloc etc.
Intrebarea este:

Legal, se poate face aceasta intelegere chiar daca nu sunt TOTI locatarii de acord? Sau e suficient ca majoritatea sa decida.
SI daca ti putea sa imi indicati un temei legal pt a putea sa imi sustin, eventual, dezacordul.

Edit:
Umbla deja o lista prin bloc cu semnaturi...

Matahut: Folosinta spatiilor comune din condominiu este reglementata de art. 39 din Legea 230/2007: ART. 39 Proprietatea comuna poate fi utilizata de catre terti, persoane fizice sau juridice, de drept public ori de drept privat, numai cu acordul majoritatii proprietarilor membri ai asociatiei si al proprietarilor direct afectati de vecinatate, in baza unui contract de inchiriere, de folosinta sau de concesiune. "Direct afectati" inseamna stanga-dreapta, jos-sus. Deci, te poti opune. Mai mult, detii drept "de veto" si in ceea ce priveste schimbarea destinatiei acelui spatiu (deci din spalatorie in casa de om), conform art. 42 din aceeasi lege.

Eu pur si simplu / Pagina familiei / Tot noi / Mai multe... / www.youtube.com/user/mariuspernes" target="_blank"> Video
Pagina legislativa

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns matahut spune:

O, ce bine. Multumesc Marius pentru raspuns. Notez legea, scot articolele si ma infiintez la administratie

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns olguttza spune:

Citat:
citat din mesajul lui marius
Voi incepe cu al doilea rand, ca sa punem lucrurile la punct din capul locului. Art. 50 din Legea 36 a notarilor publici nu se refera strict la nimic, ci la partile participante la ACTUL NOTARIAL.

Ce inseamna act notarial, ne defineste art. 8; printre altele, act notarial este si PROCEDURA SUCCESORALA NOTARIALA (lit. c).
Mai mult, art. 50 priveste dispozitiile comune de procedura notariala, autentificarea fiind reglementata in sectiune speciala. Asadar, afirmatia "art. 50 invocat se refera strict la autentificarea actelor (declaratii, procuri, antecontracte si contracte, testamente, statute, acte constitutive), respectiv incheierea de autentificare in care se face identificarea persoanelor" nu are niciun temei.
Teoria succesiunilor din raspunsul tau nu are, asadar, nicio relevanta.
Refuzi sa-mi spui unde este prevazuta interzicerea ca martor a rudelor pana la gradul IV. Poate fi si ruda de gradul II, daca nu figureaza in act ca parte sau beneficiar, poate fi linistit martor notarial. Faptul ca o ruda de gradul IV AR PUTEA fi mostenitor nu inseamna ca toate rudele pana la acest grad NU POT fi martori intr-un act notarial care nu-i priveste direct.
Cat priveste teoria testamentului, din nou fara relevanta. Intrebarea ta a fost "cineva care nu are mostenitori rezervatari si lasa testament unei terte persoane: cum dovedeste notarul ca respectivul nu mai avea rude?"
Si mi-am exprimat nedumerirea logico-juridica:
daca nu are mostenitori rezervatari (deci cei pentru care trebuie sa se pastreze rezerva succesorala), care-i problema testamentului??? Pentru ce sa dovedeasca notarul asta? Daca nu sunt mostenitori rezervatari, se poate testa oricui oricat!! Deci, care ar fi impedimentul legal?
Intrebarea din final deja este hilara. Ai dreptate, ii trebuie fix 10 ani ca sa afle ca defunctul a fost insurat si a avut doi copii. Nici 9, nici 5, nici 11! --- (Am o prietena care ma cunoaste de 7 ani, stam in acelasi imobil, te pomenesti ca ii mai trebuie inca 3 ani pentru a aprofunda ce stie despre mine si familia mea!).
Reiau rugamintea: da-mi textul legal in care este pomenit termenul asta de 10 ani, si ma voi inclina in fata evidentei legale. Pana atunci insa, postul anterior ramane la nivelul de interpretare personala, fara temei.

1. Marius, articolele din Codul Civil mentionate in postul anterior stau la baza faptului ca nu pot fi martori la succesiune rudele pana la gr. 4. Succesiunile nu se dezbat diferentiat, in functie de cine ce grad de rudenie are. "Faptul ca o ruda de gradul IV AR PUTEA fi mostenitor nu inseamna ca toate rudele pana la acest grad NU POT fi martori intr-un act notarial care nu-i priveste direct." BA DA!
2. Sa nu confundam identificarea persoanelor (cf. art. 50 - cu acte de identitate sau legitimatii, atestarea avocatului, doi martori de identitate) cu stabilirea calitatii de mostenitor si a numarului acestora (care se face DOAR cu acte si cu martori - art. 77).
3. In legatura cu martorii, am spus de prima data care este practica notariala - minim 10 ani. Intr-adevar, lege explicita nu stiu sa-ti spun ca ar exista, dar cazurile intalnite in ultimul an si jumatate nu fac decat sa-mi confirme ca este un termen bine ales/gandit. Nu ai idee cata "imaginatie" pot avea oamenii si cate soiuri poti intalni pe lumea asta (sa-ti spun ca a venit o data unu si a declarat, in scris, ca-l cunostea pe raposat de 2-3 ani, se vedeau la nu'sh ce cafenea si mergeau impreuna la c***e - in conditiile in care mortu avea avere de milioane de euro si 2 copii in alta tara, despre care nimeni nu stia nimic).
4. Iti doresc sa ai de-a face cat mai tarziu cu un notar pentru o treaba din asta, dar atunci ai sa te convingi ca nu totul sta scris in legi pe lumea asta.

mami de Olga Cristiana 5.07.07

Daca ar fi sa am doua vieti, as trai o singura data.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns olguttza spune:

Citat:
citat din mesajul lui tatiana87

Va rog daca ma puteti ajuta si pe mine cu un sfat, mai ales ca Marius e chiar din Oradea si daca am inteles eu bine problemele cu cf difera de la zona la zona?
la sfarsitul lunii februarie am fost sa facem succesiunea dupa fostul meu sot decedat,pentru o casa la tara si terenul intravilan din jurul casei,in favoarea celor doua fiice ale noastre(el nu s-a mai recasatorit si nu a mai avut copii, deci nu a fost nici o problema)...el a murit in urma cu cativa ani dar nu am facut succesiunea ca nu am avut bani.
Deci, am mers la notar sa facem succesiunea si in acelasi timp am cerut inscrierea in cartea funciara, pentru ca vrem sa vindem casa; am dus toate actele care mi le-a cerut, mai putin schita, dar mi-a spus ca e in regula ca se poate si fara schita, si cam intr-o luna sa mergem dupa cf; au trecut doua luni si tot nu era gata si apoi mi-au spus ca a aparut o lege si nu se mai poate intabula fara schita, deci succesiunea a fost facuta dar nu avem cf, adica am doar cf pe teren, pe care scrie asa: cota de 963/3664 parti teren...ca aici a aparut problema...am zis daca nu se poate nicicum fara schita(desi am fost si in audienta la oficiul de cadastru, ca zicea notarul ca legea a aparut dupa ce am bagat eu dosarul si ar trebui sa se faca dupa vechea lege), am mers la un inginer topograf sa masoare si sa faca schita, dar acesta ne-a spus ca e problema ca trebuie facuta dezmembrarea terenului.
suntem doi proprietari, celalalt coproprietar care e trecut in cf e mort si traieste nepotul lui, care nu e intabulat si nici nu are bani acum sa se intabule; prima data topograful mi-a zis ca sa vina doar sa semneze celalalt coproprietar in fata notarului ca e de acord, apoi mi-a zis ca fiindca nu e intabulat nu se poate; omul ar fi de acord sa semneze dar el nu are acum bani sa se intabule...noi atunci ce facem? am mai intrebat undeva si mi sa spus sa cer iesirea din indiviziune prin instanta; chiar nu se poate sa vina celalalt coproprietar sa semneze ca e de acord si atat? problema e ca nu mai avem bani, am zis ca facem cumva sa platim la un topograf pentru schita, dar sa merg si in instanta nu mai avem bani... nu mai exista alta solutie? sau credeti ca m-as descurca in instanta fara un avocat?
sper ca nu am fost incoerenta si va rog sa ma ajutati cu orice sfat, as vrea ceva cu costuri cat mai putine, va multumesc!

Tatiana, iti spun cum sta treaba la Bucuresti (nu stiu cum de notarul respectiv nu stia ca de prin 2007 e legea cu intabularea numai pe baza de documentatie cadastrala)
1. daca pe casa+teren au fost 2 proprietari in cote-parti egale inseamna ca succesiunea s-a facut doar pe 1/2 din proprietate - daca nu cumva au fost simultane, al doilea proprietar fiind predecedat la momentul decesului fostului sot
2. pentru vanzare, trebuie facute urmatoarele operatiuni:
a) succesiunea pe celalalta cota de 1/2
b) schitele cadastrale cu situatia actuala si cu propunerea de dezmembrare
c) actul de dezmembrare si partaj voluntar/iesirea din indiviziune - un singur act notarial (din cate stiu, iesirea din indiviziune/tranzactia prin instanta se face doar o data cu dezbaterea succesiunii pentru intreaga masa succesorala)
d) ulterior, intabularea in CF a acestui act de dezmembrare si infiintarea celei de a doua CF pentru cealalalta jumatate.
e) contract de vanzare-cumparare pe lotul rezultat din dezmembrare intabulat pe numele fiicelor

mami de Olga Cristiana 5.07.07

Daca ar fi sa am doua vieti, as trai o singura data.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns marius spune:

Citat:
citat din mesajul lui olguttza

Citat:
citat din mesajul lui marius
Voi incepe cu al doilea rand, ca sa punem lucrurile la punct din capul locului. Art. 50 din Legea 36 a notarilor publici nu se refera strict la nimic, ci la partile participante la ACTUL NOTARIAL.

Ce inseamna act notarial, ne defineste art. 8; printre altele, act notarial este si PROCEDURA SUCCESORALA NOTARIALA (lit. c).
Mai mult, art. 50 priveste dispozitiile comune de procedura notariala, autentificarea fiind reglementata in sectiune speciala. Asadar, afirmatia "art. 50 invocat se refera strict la autentificarea actelor (declaratii, procuri, antecontracte si contracte, testamente, statute, acte constitutive), respectiv incheierea de autentificare in care se face identificarea persoanelor" nu are niciun temei.
Teoria succesiunilor din raspunsul tau nu are, asadar, nicio relevanta.
Refuzi sa-mi spui unde este prevazuta interzicerea ca martor a rudelor pana la gradul IV. Poate fi si ruda de gradul II, daca nu figureaza in act ca parte sau beneficiar, poate fi linistit martor notarial. Faptul ca o ruda de gradul IV AR PUTEA fi mostenitor nu inseamna ca toate rudele pana la acest grad NU POT fi martori intr-un act notarial care nu-i priveste direct.
Cat priveste teoria testamentului, din nou fara relevanta. Intrebarea ta a fost "cineva care nu are mostenitori rezervatari si lasa testament unei terte persoane: cum dovedeste notarul ca respectivul nu mai avea rude?"
Si mi-am exprimat nedumerirea logico-juridica:
daca nu are mostenitori rezervatari (deci cei pentru care trebuie sa se pastreze rezerva succesorala), care-i problema testamentului??? Pentru ce sa dovedeasca notarul asta? Daca nu sunt mostenitori rezervatari, se poate testa oricui oricat!! Deci, care ar fi impedimentul legal?
Intrebarea din final deja este hilara. Ai dreptate, ii trebuie fix 10 ani ca sa afle ca defunctul a fost insurat si a avut doi copii. Nici 9, nici 5, nici 11! --- (Am o prietena care ma cunoaste de 7 ani, stam in acelasi imobil, te pomenesti ca ii mai trebuie inca 3 ani pentru a aprofunda ce stie despre mine si familia mea!).
Reiau rugamintea: da-mi textul legal in care este pomenit termenul asta de 10 ani, si ma voi inclina in fata evidentei legale. Pana atunci insa, postul anterior ramane la nivelul de interpretare personala, fara temei.

1. Marius, articolele din Codul Civil mentionate in postul anterior stau la baza faptului ca nu pot fi martori la succesiune rudele pana la gr. 4. Succesiunile nu se dezbat diferentiat, in functie de cine ce grad de rudenie are. "Faptul ca o ruda de gradul IV AR PUTEA fi mostenitor nu inseamna ca toate rudele pana la acest grad NU POT fi martori intr-un act notarial care nu-i priveste direct." BA DA!
2. Sa nu confundam identificarea persoanelor (cf. art. 50 - cu acte de identitate sau legitimatii, atestarea avocatului, doi martori de identitate) cu stabilirea calitatii de mostenitor si a numarului acestora (care se face DOAR cu acte si cu martori - art. 77).
3. In legatura cu martorii, am spus de prima data care este practica notariala - minim 10 ani. Intr-adevar, lege explicita nu stiu sa-ti spun ca ar exista, dar cazurile intalnite in ultimul an si jumatate nu fac decat sa-mi confirme ca este un termen bine ales/gandit. Nu ai idee cata "imaginatie" pot avea oamenii si cate soiuri poti intalni pe lumea asta (sa-ti spun ca a venit o data unu si a declarat, in scris, ca-l cunostea pe raposat de 2-3 ani, se vedeau la nu'sh ce cafenea si mergeau impreuna la c***e - in conditiile in care mortu avea avere de milioane de euro si 2 copii in alta tara, despre care nimeni nu stia nimic).
4. Iti doresc sa ai de-a face cat mai tarziu cu un notar pentru o treaba din asta, dar atunci ai sa te convingi ca nu totul sta scris in legi pe lumea asta.

mami de Olga Cristiana 5.07.07

Daca ar fi sa am doua vieti, as trai o singura data.

Ca sa punem punct:
Eu nu doresc acelui notar/notariat care considera ca "nu totul sta scris in legi pe lumea asta" sa dea peste un avocat cu scoala. Atunci va trebui sa si sustina ideea ca notariatul s-a transformat dintr-o activitate reglementata intr-una cutumiara.
Norocul este ca in materie de notariat exista o oferta bogata, asa ca ai posibilitatea sa ajungi la cel care lucreaza dupa texte procedurale, nu dupa "practica" proprie.

In final, o curiozitate personala: oare n-o fi posibil sa cunosti un om de 10 de ani si sa nu stii ca are doi copii in alta tara? Atunci, unde este relevanta acestui termen (oricum inexistent legal, ca si povestea cu martorii rude daca nu sunt parte in succesiune)?

Eu pur si simplu / Pagina familiei / Tot noi / Mai multe... / www.youtube.com/user/mariuspernes" target="_blank"> Video
Pagina legislativa

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns olguttza spune:

Citat:
citat din mesajul lui marius
Ca sa punem punct:
Eu nu doresc acelui notar/notariat care considera ca "nu totul sta scris in legi pe lumea asta" sa dea peste un avocat cu scoala. Atunci va trebui sa si sustina ideea ca notariatul s-a transformat dintr-o activitate reglementata intr-una cutumiara.
Norocul este ca in materie de notariat exista o oferta bogata, asa ca ai posibilitatea sa ajungi la cel care lucreaza dupa texte procedurale, nu dupa "practica" proprie.

In final, o curiozitate personala: oare n-o fi posibil sa cunosti un om de 10 de ani si sa nu stii ca are doi copii in alta tara? Atunci, unde este relevanta acestui termen (oricum inexistent legal, ca si povestea cu martorii rude daca nu sunt parte in succesiune)?

Notarul cu care lucrez a fost avocat 7 ani.
Notarii la care am facut succesiuni dupa taica'meu, acum 6 ani, si dupa bunica'mea, acum 2 ani, in provincie, au aceeasi "practica".
De curiozitate, poti da un mail oricarui notar sa intrebi despre "practica proprie" si o sa ai mare surpriza.

O fi posibil, dar putin probabil.

mami de Olga Cristiana 5.07.07

Daca ar fi sa am doua vieti, as trai o singura data.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns copiloi spune:

As avea o intrebare legata de precontractul de vanzare - cumparare.

Situatiunea e cam asa: vreau sa cumpar un apartament, dar inca nu am banii toti. Trebuie sa mai vand un apartament intre timp ca sa am toti banii.

Acu': as dori sa inchei un precontract cu proprietarul ap. pe care-l vreau, din care sa rezulte ca am batut palma si ca restul de bani i-l vom da in termen de.

Ce trebuie sa am grija, sau cum trebuie sa fie formulat precontractul, ca sa nu ajung Doamne fereste, ca dupa ce-mi vand actuala casa, proprietarul se razgandeste .

Adica, in ciuda precontractului, proprietarul se poate razgandi?

Off, habar n-am cum e cu chestiile astea si mi-e frica......

Merci mult!

Alina

***

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns MIRCLAU spune:

buna ziua
as avea si eu o intrebare pt cei care se pricep:
bunicii mei din partea tatalui au 3 copii,2 fete si un baiat(pe tata),intre timp bunica mea a decedat,a decedat si tata iar acum a decedat si bunicul care nu era tata bun pt tatal meu adica era dintr-o casatorie anterioara si tatal meu nu ii purta numele lui
au ramas cele 2 surori vitrege si eu copilul celui de al treilea frate
ei vor sa faca succesiunea dupa cei decedati(proprietari erau doar bunica cu bunicul),intrebarea era eu ca fiica a celui de al treilea copil tinand cont ca era doar fiu de mama,am vre-un drept la aceasta mostenire? si daca da cam cat la suta sau cum se face impartirea
va multumesc din suflet daca stiti sa imi raspundeti

MIRELA mami de andreas nazdravan 10.09.2005 si 34+cu codite maria-lavinia

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns marius spune:

Dupa bunicul - nimic.
Dar unde sunt succesiunile anterioare? Nu s-au facut?
Deci:
A murit bunica. Din jumatatea ei prezumata, un sfert ia bunicul, restul se imparte intre cei trei copii. Tu esti mostenitorul tatalui tau (daca esti singurul copil), deci atat mostenesti: (1/2 minus 1/4) impartit la 3 din averea initiala. Ceilalti doi copii sunt si mostenitorii bunicului (tu nu).
Altfel spus, esti doar mostenitor al bunicii tale, nu si al bunicului.




Eu pur si simplu / Pagina familiei / Tot noi / Mai multe... / www.youtube.com/user/mariuspernes" target="_blank"> Video
Pagina legislativa

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns MIRCLAU spune:

pana acum nu s-a facut nici o succesiune
deci sa inteleg ca acum se vor face 2 succesiuni?
si daca nu deranjez prea tare cat ar reveni partea mea dintr-o suma de 60.000E care s-ar obtine din vanzarea unui apartament?
asta ca sa stiu daca se merita
va multumesc mult

MIRELA mami de andreas nazdravan 10.09.2005 si 34+cu codite maria-lavinia

Mergi la inceput