Topic - cadastru, asociatii, teren, proprietati

Topic - cadastru, asociatii, teren, proprietati | Autor: marius

Link direct la acest mesaj

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns xerxe2005 spune:

Primaria ne-a concesionat 300 mp pentru construirea unei locuinte, in baza legii 15/2003.
Putem sa vindem casa ce am construit-o pe acest teren?

Razvan Gabriel

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns marius spune:

Da, cu acordul primariei pentru preluarea contractului de concesiune de catre cumparatori.

Pagina familiei / Mai multe...
www.youtube.com/user/mariuspernes" target="_blank">Video
Pagina legislativa

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns dicirstea spune:

ooo, ce binevenit e topicul asta!!!!
sa-ti dea Dumnezeu sanatate ca l-ai deschis, poate gasesc si eu un ajutor cu ocazia asta!
Buba mea e asa:
In anul 2005 am achizitionat un teren in Snagov. Am vorbit cu vanzatorul si am mers impreuna la primarie sa-si scoata actele (proces verbal de punere in posesie si titlu de proprietate). Acest teren a fost scos din circuitul agricol, avea cadastru, intabulare si autorizatie de constructie p+1. Toate actele au durat ceva mai mult de un an ca asa dura pe vremea aceea. Ulterior am scos si eu autorizatie de constructie pentru un gard pe care l-am si construit, am facut un credit si am pus ipoteca pe teren. In luna august primesc o instiintare de la OCPI prin care mi se noteaza in cartea funciara suprapunerea numarului meu cadastral cu al altui cumparator.
Acest cumparator a cumparat acelasi teren (suprafata, laturi, vecini) in 1997, pe baza unui alt proces verbal de punere in posesie (alt nr. decat cel pe care il am eu). In acest pv terenul este trecut in ALTA PARCELA SI ALTA TARLA decat al meu si nu apare in titlul de proprietate al vanzatoarei. Terenul a fost vandut de catre fiul vanzatoarei, in baza unei procuri pe care aceasta o daduse cu un an inainte, si in care scria ca e imputernicit : sa ridice documentele de proprietate de la primarie, sa plateasca impozitele, sa schimbe un teren cu altul "si restul sa il vanda cui va crede de cuviinta".
El l-a vandut fara sa ii spuna, iar vanzatoarea intre timp a decedat. Cand am fost cu vanzatoarea la primarie i s-a dat procesul verbal de punere in posesie "in original" , i s-a dat rol agricol si rol fiscal si a platit impozitul din urma, toate ca si cum ea era in continuare proprietara. Acum cei de la OCPI spun ca primaria, la un moment dat a renumerotat tarlalele si parcelele si de aici a rezultat incurcatura. Suntem 2 proprietari de buna credinta, cu 2 cadastre si 2 intabulari ale unei suprafete de teren care are aceleasi dimensiuni si 3 dintre vecini identici, dar in tarlale si parcele diferite.
Eu sunt in poosesia terenului, avand gard construit deja.
Am contestat la OCPI notarea suprapunerii si am solicitat copie dupa referatul care a stat la baza acestei notari, dar nu am primit nici un raspuns in termenul legal de 30 de zile, asa ca am facut o revenire.
Ce sa fac mai departe? Sau la ce sa ma astept. Am auzit fel sio fel de povesti de groaza cu manarii care se fac la primarie, de altfel mi-am si vazut semnatura falsificata intr-o declaratie de impunere la administratia financiara. Declaram ca am mai putin teren. Chiar daca astfel de declaratii nu au nici-o valoare juridica atata timp cat exista act de proprietate pe o anumita suprafata. Nu?

mamica lui Matei Constantin (21.05.2007)
MINUNEA MEA


www.helpsonia.com/povestea-soniei" target="_blank">Ajutati-o pe Sonia!

www.animalutze.com/umanitare/bb-darius/index.php" target="_blank">Ajutati-l si pe Darius!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns marius spune:

E groaznic de stufos, nu inteleg cine e vanzatorul-fiul-cumparatorul.
Reorganizeaza cumva, numeroteaza cu A, B, C persoanele, cu P1, P2
parcelele...
In principiu, ma intereseaza istoricul terenului, dinainte de 1997. Ceilalti cum l-au obtinut? Este retrocedare? Reconstituirea dreptului de proprietate? De ce ai umblat cu vanzatorul un an? Acela nu avea acte la momentul tranzactiei? Pe ce baza l-ai obtinut, pe care dintre legile proprietatii? Aceste date sunt necesare pentru o evaluare a sanselor in instanta, ca oricum acolo e solutia.
Deci, reformuleaza cu calitatile persoanelor fata de proprietatea terenurilor, in timp. In principiu, cine a intabulat primul in conditiile legii (deci cu toate actele, legal) este proprietar. Cine a ridicat gardul si cine are posesia, este mai putin important. Cumparatorul de buna credinta se poate indrepta impotriva vanzatorului
pentru daune.

Pagina familiei / Mai multe...
www.youtube.com/user/mariuspernes" target="_blank">Video
Pagina legislativa

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns dicirstea spune:

Deci:

 • Terenul a fost dobandit prin reconstituirea titlului de proprietate

 • O sa ii spun vanzatorului A1, fiul vanzatorului e A2
 • Cumparatorul din 1997 e X, iar eu, din 2005 sunt Y

 • in 1996 A1 ii da procura (simpla) lui A2 sa-i plateasca impozitele, sa-i scoata actele de proprietate de la primarie, sa vanda un anume teren unei anume persoane (cu date de identificare) iar restul de terenuri sa le vanda cui crede de cuviinta.
  in 1996 A2 ia de la primarie un proces verbal 1 de punere in posesie pe tarlaua 14, parcela 129 (P1), pe baza caruia el vinde terenul in 1997, cumparatorul a facut cadastru si intabularea in 2002, pe baza acestui PV1
  in 2002 eu am vorbit cu A1 sa-i cumpar terenurile (avea mai multe), ea nestiind ca A2 i-a vandut ceva, nu a primit nici actele de la el, pentru ca ala cum a dat de bani a plecat din tara.
  am fost cu ea la primarie ca sa o vada lumea ca e in deplinatatea facultatilor mintale si ca vrea sa imi vanda mie, iar eu ca sa ma asigur ca incepe demersurile pentru scos actele, asa am vazut ca a primit un proces verbal de punere in posesie (2) pe un teren care aparea si in titlul de proprietate (eliberat in 2002) ca fiind in tarlaua 17 parcela 134/52. (P2)
  nu am vrut sa cumpar terenul fara actele in regula, asa ca am asteptat sa-l scoata din circuitul agricol, sa-i faca si cadastru si intabularea, sa-i scoata si o autorizatie de constructie; i-a inscris rolul agricol si rolul fiscal si a platit impozitele pe vremea aceea durau destul de mult procedurile astea, numai pentru cadastru am stat 6 luni. Asa ca am cadastru, intabulare, am scos si eu autorizatie de constructie si am si contsruit, am facut credit la banca si am pus ipoteca pe teren.
  in concluzie, primaria i-a dat in posesie lui A1 un teren dar cu doua procese verbale diferite si cu alte date de identificare, fara sa anuleze vreunul dintre acte. Amandoua parcelele au cadastru si intabulare, numai ca P1 are cadastru pe numele lui X, fara titlu de proprietate, iar P2 are cadastru pe numele A1, pe baza titlului de proprietate. In titlul de proprietate apare doar terenul pentru care am eu acte
  mie mi se pare ca amandoi cumparatorii suntem de buna credinta si chiar si vanzatorii, pentru ca fiecare din ei a primit acte ca si cum ar fi fost 2 terenuri.
  Prima intabulare e a lui X, dar terenul lui nu apare in titlul de proprietate, iar A1 a decedat.


cam asta ar fi istoricul.

mamica lui Matei Constantin (21.05.2007)
MINUNEA MEA


www.helpsonia.com/povestea-soniei" target="_blank">Ajutati-o pe Sonia!

www.animalutze.com/umanitare/bb-darius/index.php" target="_blank">Ajutati-l si pe Darius!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns marius spune:

In primul rand, iti trebuie o dovada cadastrala ca fizic cele doua parcele reprezinta acelasi teren. Apoi, clar ca trebuie sa ajungi in instanta. Lucrurile sunt relativ simple:

Transferul dreptului de proprietate se face pe baza titlului de proprietate (care atesta ca AI ceva), si nu pe baza unui proces-verbal de punere in posesie (care in mod evident dovedeste posesia).

Poti avea posesia fara sa fii proprietar, si invers. Deci, vanzarea facuta fara dovada actului de proprietate trebuie anulata in instanta. Sunt, din pacate, mii de astfel de procese pe rol.
Iti recomand un avocat, vor trebui scoase diverse hartoage din arhive, cereri, procese verbale ale sedintelor de Comisii de fond funciar etc, deci va fi ceva de alergat.
Ce relatii ai cu celalalt cumparator? Poate initiaza el actiunea in instanta, iar tu iti vei sustine dovezile.

Pagina familiei / Mai multe...
www.youtube.com/user/mariuspernes" target="_blank">Video
Pagina legislativa

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns dicirstea spune:

Nu am nici-o relatie, acum am aflat ca exista. Din moment ce a depus un referat la Ocpi prin care s-a notat suprapunerea in cartea funciara pot sa inteleg ca urmeaza o chemare in judecata? Eu am fost in audienta la OCPI si nu au vrut sa imi spuna nimic sau sa-mi arate macar documentele care au stat la baza aceste notari, m-au pus sa fac cerere scrisa si au spus ca o sa-mi trimita documentele acasa. A trecut mai bine de o luna si nu s-a intamplat nimic. Am facut alta adresa si mai astept. Ce am aflat (copie dupa act de v-c al lor) mi-a dat o grefiera de la arhiva judecatorie, asa pe naspa. Ca mai aveam putin si dadeam in ulcer.

mamica lui Matei Constantin (21.05.2007)
MINUNEA MEA


www.helpsonia.com/povestea-soniei" target="_blank">Ajutati-o pe Sonia!

www.animalutze.com/umanitare/bb-darius/index.php" target="_blank">Ajutati-l si pe Darius!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns vladia1 spune:

locatarii unui bloc sunt obligati prin vre/o reglementare sa plateasca fondul de rulment?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mh spune:

VA rog mult sa ma ajutati cu un raspuns, este urgent.


Intentionez sa cumpar o casa in jud Sibiu. Actualul propietar mi-a prezentat ca acte intabularea, pretinzand ca nu are cadastru sau cel putin nu stie de el, si nici nu ar dori sa il faca.
La notar ni s-a confirmat ca se poate efectua vanzarea cumpararea fara cadastru doar cu intabularea si extrasul de carte funcioara, cadastrul fiind treaba cumparatorului.
Eu cum aflu exact pozitionarea/dimensiunile terenului si a casei? Se poate face tranzactia fara sa stim exact delimitarile parcelelor si vecinii ?
Mentiune: actualul propietar a cumparat casa in 1998 .
Orice informatie cat de mica e binevenita.


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns marius spune:

Citat:
citat din mesajul lui vladia1

locatarii unui bloc sunt obligati prin vre/o reglementare sa plateasca fondul de rulment?Da, toate textele referitoare la organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari.
Ultimul publicat - Normele metodologica de aplicare a Legii nr. 230/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari (M. Of. 43/18 ianuarie 2008), art. 24:
Art. 24
(1)
In scopul asigurarii fondurilor necesare pentru plati curente,
asociatia de proprietari stabileste cuantumul si cota de participare a
proprietarilor la constituirea fondului de rulment. De regula, fondul
de rulment se dimensioneaza astfel incat sa poata acoperi cheltuielile
curente ale condominiului la nivelul unei luni calendaristice. Stabilirea cuantumului se face prin echivalare cu suma care a fost
necesara pentru acoperirea cheltuielilor lunare inregistrate de
asociatia de proprietari in anul expirat, la nivelul lunii cu
cheltuielile cele mai mari, majorate cu rata inflatiei, iar in cazurile asociatiilor de proprietari nou-infiintate, prin constatarea si insusirea experientei in domeniu a unor asociatii de proprietari
echivalente ca marime.
(2) Fondul de rulment se constituie prin plata anticipata a
cotei ce revine fiecarui proprietar, potrivit hotararii adunarii
generale a asociatiei de proprietari, iar reintregirea fondului de
rulment se face lunar, prin plata sumelor afisate pe lista de plata. Pentru incasarea fondului de rulment, casierul asociatiei de proprietari elibereaza chitanta personalizata separata.
(3) In situatiile in care, prin contractul de inchiriere
incheiat cu proprietarul, chiriasul se obliga sa participe la plata
cheltuielilor curente ale condominiului in care locuieste, acesta va
participa si la formarea fondului de rulment.
(4) Fondul de rulment incasat se poate restitui in situatiile de
schimbare a domiciliului sau a dreptului de proprietate, daca prin
actele de transmitere a dreptului de proprietate sau a folosintei
locuintei nu se stipuleaza altfel, precum si in situatiile in care
cheltuielile lunare scad conform deciziei comitetului executiv, la
cererea proprietarului.
(5) Asociatia de proprietari va constitui un fond pentru
repararea partilor de constructii/instalatii aflate in proprietate
comuna, fond cu perioada de folosire limitata, care va fi depus in
contul asociatiei de proprietari si nu va putea fi folosit decat cu
acordul adunarii generale a asociatiei de proprietari, in conformitate
cu bugetul de venituri si cheltuieli.
(6) Veniturile obtinute de asociatia de proprietari din
activitati economice sau din alte activitati desfasurate se constituie
ca fond special si se vor utiliza in exclusivitate pentru imbunatatirea confortului si eficientei condominiului, pentru intretinerea si repararea proprietatii comune, potrivit art. 45 alin. (3) din Legea nr. 230/2007. In aceste venituri se cuprind si cele obtinute din inchirierea unor spatii aflate in proprietate comuna indiviza, a spatiilor pentru instalarea de reclame si pentru serviciul de televiziune prin cablu, firme luminoase, precum si alte venituri obtinute din orice sursa, in conditiile legii. Aceste venituri se constituie ca surse proprii ale asociatiei de proprietari, nu se platesc proprietarilor, nu pot fi folosite la constituirea sau la completarea fondului de rulment si nu pot fi folosite la plata facturilor emise de furnizorii de servicii publice de utilitati. Acest fond va fi depus in contul asociatiei de proprietari si nu va putea fi folosit decat cu acordul adunarii generale a asociatiei de proprietari, in conformitate cu bugetul de venituri si cheltuieli.

Pagina familiei / Mai multe...
www.youtube.com/user/mariuspernes" target="_blank">Video
Pagina legislativa

Mergi la inceput