Romanii din Marea Britanie (18)

Raspunsuri - Pagina 16

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns cristina1974 spune:

Ancuta-Maria, eu, una nu stiu sa-ti spun cum mai e acum. La mine a fost altfel: o viza de doi ani,dupa ce m-am casatorit, pt ca sotul meu era de aici, dupa aia un an de ILR,dupa care am aplicat pentru cetatenie. Poate te ajuta, insa, cineva sa afli. Oricum, eu examenul de care vorbesti l-am dat cand am aplicat pentru cetatenie. La vremea aia, cand cereai IL-ul nu era nevoie de el. Examenul se cheama ,parca, "Life in Uk",si nu e complicat deloc.

Mari, ma bucur ca ai aparut sa limpezesti misterul de aici. Trebuie insa sa spui, daca esti corecta, ca tu aveai banii doar pentru 3 luni de chirie si atat, plus depozitul. Si ai fi achitat chiria in avans pe doar trei luni. Dupa care,ce mai aveai? Promisiuni ca iti vei cauta job, probabilitati de a fi ajutata din tara cu bani si suma aia de care erai atat de bucuroasa. La un simplu credit check facut de sotul meu, a iesit ca la momentul respectiv, tu erai in imposibilitatea de a-ti achita chiria pe urmatoarele luni din contract,asa ca asta a fost motivul pentru care te-a refuzat. Si nu poti sa-l blamezi pentru chestia asta, nu?
Ca ai venit cu sperante, ca ti-a ramas un gust amar vis-a-vis de asta, asa cum mi-ai spus cand ai revenit in Romania, e adevarat, imi inchipui ce-a fost in sufletul tau, insa...... CAnd pleci undeva,trebuie sa te bazezi in primul rand pe tine,pentru ca tu stii cel mai bine ce poti sa faci si ce nu. Daca ai ,eventual un ajutor, e bine venit, insa nu se poate sa contezi pe cineva ca-ti va rezolva toate problemele. Adu-ti aminte de ce ti-am zis inainte de a veni aici,ca te voi ajuta la modul ca nu te voi lasa sa orbecai ,deci te voi indruma,ceea ce cred ca am si facut-o. Din cauza ca mi-am oferit ajutorul neconditionat, acum eu sunt pusa la zid si judecata. Pentru ce? Ca am vrut sa-i fie mai bine Emei? Ia gandeste-te un pic, tu ce ai fi facut in locul meu?

Letitia, sper ca ai reusit sa te lamuresti in privinta cazului lui Mari.

Mergi la inceput

Mari, mai vreau sa iti spun ca ti-am observat efortul si te admir pentru ce ai facut in Slobozia.

Adelyna, eu inteleg ca copilul s-a nascut in Uk, a stat aici pana la 5 luni, dupa care a plecat in Romania. Asa e? Deci, daca cel putin unul dintre parinti avea,la momentul nasterii fetitei, cetatenia britanica, copilul are dreptul la documente britanice. Insa, acum copilul fiind in Romania, cetatean roman, cade sun incidenta legii alei tampite care cere procura din partea parintelui care nu o insoteste cand iese din tara. Normal, daca tatal ei era roman, se putea duce la ambasada romana, facea procura respectiva si asta era tot. Insa, pentru ca tatal ei este englez, nu are ce cauta la ambasada romana,si trebuie sa se adreseze in alta parte, nu mai stiu cum se cheama exact, ceva gen "Oficiu pentru straini si Commonwealth" ( cu scuzele de rigoare, ca nu stiu denumirea exacta), Acolo se face programare, si se rezolva procura legalizata, insa toata treaba asta dureaza mult,cam o luna si ceva. Asa ar fi trebuit sa procedeze si sotul meu anul trecut,cand am avut incidentul de pe aeroport,insa el nu a vut timp sa stea pe la cozi si programari,asa ca s-a urcat in avion si a venit in Romania, fiind de fata cand Iasmina a iesit din tara ,cu pasaport romanesc ( prostia mea ).
Sper ca ti-am fost de folos,macar un pic.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns DarkBendis spune:

Ancuta, eu am dat examenul in toamna lui 2006 (la mine a fost nevoie doar de 3 ani de stat in UK caci m-am stabilit aici prin casatorie), pot sa-ti spun ca cel putin atunci era vorba de vreo 3 capitole de "tocit" din cartea albastra" si am primit vreo 20 de intrebari stil grila. Examen de limba nu am avut nevoie sa dau, banuiesc ca daca te descurci la test inseamna ca stii si limba. Destul de aiurea informatiile din carte, unele sunt de "common-sens" de genul cate TV licence trebuie intr-o casa, altele sunt chiar de "toceala" (cat la suta din po****tia Londrei e de origine asiatica sau cati membri are parlamentul Irlandei de Nord )... se distrau amicii mei britanici spunand ca ei nu ar reusi sa treaca examenul da' ma rog...

Ca sa scurtez...m-am inscris din timp la examen (tin minte ca pe internet am gasit unde se tine in Glasgow si am dat telefon pentru programare), am tocit ce era de tocit (de obicei citeam pe autobuz), am luat din prima (si chiar m-am bucurat, ca nu aveam chef sa mai platesc o tura), apoi am trimis la Home Office actele cerute de ei (aici depinde unde te incadrezi, banuiesc ca gasesti formularul si restul info pe site-ul Home Office-ului http://www.ind.homeoffice.gov.uk/britishcitizenship/applying/ ) si a mers foarte repede... eu am trimis actele la sfarsit de noiembrie-inceput de decembrie iar pe 30 ianuarie (sau cam pe acolo) am primit confirmare ca totul e OK, mi-au venit inapoi actele originale prin posta, mi-am facut programare pentru ceremonie iar in martie 2007 am primit "oficial" certificatul de naturalizare, cu care mi-am facut pasaportul in saptamana urmatoare. Asta a fost... deci cu totul a durat cam din octombrie pana in martie, dar de fapt procesarea actelor a tinut cam 2 luni (care au inclus si perioada de sarbatori de iarna deci...rapizi baietii) Chiar nu am avut de ce sa ma plang.

Daca mai imi amintesc una alta iti mai zic... sau intreaba-ma tu ca deh... neuronii gravizi fac numai ce vor ei

Adelyna, sa se uita mamica fetitei pe site-ul Home Office, cred ca va gasi informatiile necesare acolo... alternativ ar putea sa se consulte cu un avocat de pe aici specializat in probleme de emigratie/naturalizare/cetatenie.

Edit: Offf Cristina, eu nu mai tineam minte cum ii zice la cartea aia, asa e "Life in the UK" ii spune.

Dark Bendis

36+ cu "Huckleberry" Baby

AMR 4 SAPTAMANI!!!!!

http://bd.lilypie.com/gSJep1.png

"Ye harm none, do what thou wilt shall be the whole of the Law"

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns adelyna spune:

Multumesc mult fetelor pentru informatii ,am sa caut .
Cristina,ce s-a intamplat cu Mari nu mai trebuie discutat sunt convinsa ca ai avut ganduri bune cum la fel si ea a incercat sa faca totul pentru Ema(stiu ce este in sufletul ei).Nu trebuie sa aveti resentimente.
Mari mai ales pentru tine iti spun sigur ca norocul Emei este pus deoparte ,ai incredere in destinul ei si roaga-te mult.Este clar ca aici sunt alte conditii pentru copiii cu probleme.Nu-ti pierde speranta, am inteles(sper sa fie si adevarat)ca de la 1 Ianuarie nu mai este nevoie de permis de munca sa vii in UK.

adelyna si piticii

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns tatiana87 spune:

Buna fetelor, va rog daca ma puteti ajuta cu cateva informatii; am un zbor in Londra, ajung sambata pe la unu in Heathrow, vom fi cazati la hotel park inn heathrow, deci aproape de aeroport,sper sa nu ajung prea obosita, pentru ca vin din emiratele arabe si sant stewardesa, deci o sa lucrez pe avion;
am mai avut cateva zboruri in Londra dar am stat ori 24 de ore ori 48 si am avut timp sa merg in oras...acum a doua zi dimineata ne intoarcem si as vrea sa merg sa fac ceva cumparaturi; am auzit ca ar fi mai aproape Uxbridge, va rog sa-mi spuneti cam cat de departe este si cu ce as ajunge acolo si mai ales daca am acolo undeva face cumparaturi, daca este vreun centru comercial mai mare sau unde as putea face cumparaturi, daca sunt reduceri in perioada asta, daca o sa fie deschis sambata dupa masa.

Cu siguranta o sa ma descurc ca si prima data cand am mers in Londra am mers singura pana in oras, dar ar fi mai bine daca as avea cateva informatii mai ales ca acum timpul e mai scurt.
Va multumesc si va pup!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mari_paun spune:

ma bucur ca lucrurile s-au lamurit!
Cristina a avut intentii bune,insa nu avea planuri concrete, eu daca nu am mai fost plecata nu aveam temele facute...eh, a fost o experienta pt mine, una costisitoare insa lucrurile s-au terminat cu bine, nu ne-am certat, nu ne-am spus cuvinte urate - nu incerc sa caut vinovatul...unii stiu sa ajute si o fac bine, altii vor dar nu stiu cum...
mi-am reluat viata in Ro, am inceput inca o facultate, am deschis un centru pt Ema, aparitii media, campanii...atat cat se poate in RO, pe viitor nu stiu ce va fii insa cu siguranta nu voi renunta...

www.help-ema.puls-il.ro
ajutati la terapia pt Ema
Mari, mami de Ema
http://kittyland.dyndns.org:8180/ema/
bijuteriile printesei Ema

Mergi la inceput

Tatiana, din Heathrow ai legatura directa (undergorund ) cu Central London. Ai intrare in underground chiar din aeroport,iar asta e cea mai rapida linie,deci iti ia sub o ora sa ajungi in centru. Or fi si in Uxbridge magazine, insa nu se compara cu ce e in oras. Spor la cumparaturi!

Inca o data, Mari, felicitari pentru ce ai realizat tu in Slobozia! Sa stii ca acum sunt mai bine pusa la punct cu ce trebuie sa faci aici cu un copil cu probleme,pentru ca fratele meu si mama mea sunt aici. E mai complicat decat am crezut eu la inceput,deci nu esti singura care nu si-a facut temele. Sanatate multa!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns motanik spune:

Inainte de a aplica pt naturalizare trebuie sa aplici pt Indefinite Leave to Remain, daca ai 5 ani de sedere legala demonstrata cu vizele din pasaport. Pt a aplica pt ILR trebuie sa downloadezi aplicatia de pe siteul HO si in ea ai sa gasesti toate datele referitoare la documentele necesare, inclusiv testul Life in the UK.
Cartea se numeste Life in the Uk - A Journey to Citizenship si sunt vreo 5 capitole. Pe mine m-a ajutat f tare sa fac teste pe net, am gasit un site unde am platit cam 7 lire pt o luna si am avut sute de variante la dispozitie.

La un an de la obtinerea ILR poti aplica pt naturalizare, aplicatia din nou o gasesti pe siteul HO. Nu vei repeta testul Life in the UK ci vei bifa casuta care spune ca l-ai sustinut in vederea obtinerii ILR anterior. Conditia pt naturalizare este sa nu fi fost plecata mai mult de 90 zile in ultimul an din UK, sa fi fost fizic in tara asta cu 5 ani inainte de data la care aplici si sa nu fi fost plecata parca vreo 300 zile cumulate in ultimii 5 ani.

Nu stiu cu ce statut esti aici - daca esti sotie de britanic, trebuie sa fi fost fizic in tara asta cu doar 3 ani inainte de data la care aplici.

--------------------

Andra si bebe Theodora Povestea noastra

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns adelyna spune:

Fetelor acum am inteles si eu ca dupa 5 ani se aplica pt cetatenie dar pt pasaport britanic si rezidenta(asta nu-mi este f clar ce inseamna) ,cand poti sa faci aplicatie??

adelyna si piticii

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ancuta-Maria spune:

VA multumesc din suflet fetelor, pentru raspunsuri.
Nu, nu sunt sotie de britanic, sotul meu este roman. Dar ne'am stabilit definitiv aici, acum e chestia doar de acte. Oricum, suntem abia de 3 ani aici, deci mai avem de asteptat.

Mergi la inceput