Clopotei de Ianuarie-Februarie 2008 (46)
Raspunsuri - Pagina 5
roli25 spune:
Mitsu nu te stresa ca bb a stat si 5 ore nmancat, acum au crescut, nu mai papa din 3 in 3 ore, papa mai mult la o masa si mai rar. Atat timp cat nu stagneaza sau nu slabeste nu ai de ce sa fii ingrijorata. Andrei al meu are 5 mese /zi acum si papa cam la 4 ore, uneori la 5.
Roli mamica de Andrei(16 ianuarie 2008) si Marc(9 iunie 2006)
www.flickr.com/photos/14037522@N04/sets/72157603790736786/" target="_blank">ANDREI
www.flickr.com/photos/14037522@N04/sets/72157603794082565/" target="_blank">MARC
www.flickr.com/photos/14037522@N04/2472556291/in/set-72157604930822343/" target="_blank">PRIMA VACANTA IN 4
roli25 spune:
Anca Diana nu e asa putin 600 intr-o luna. Au perioade cand cresc in lungime mai mult si se ingrasa mai putin. Eu zic nu-l forta, nu-mi place deloc ce te sfatuieste pediatra asta, zau.
Roli mamica de Andrei(16 ianuarie 2008) si Marc(9 iunie 2006)
www.flickr.com/photos/14037522@N04/sets/72157603790736786/" target="_blank">ANDREI
www.flickr.com/photos/14037522@N04/sets/72157603794082565/" target="_blank">MARC
www.flickr.com/photos/14037522@N04/2472556291/in/set-72157604930822343/" target="_blank">PRIMA VACANTA IN 4
emabucuresti spune:
La multe lunite si la multi ani Matei si Amandine!
Sa fiti sanatosi, norocosi si fericiti!
AncaDiana m-am mirat si eu cand ne-am intalnit si mi-ai zis ca-l diversifici deja dar nu am indraznit sa zic nimic,ti-am zis doar cum vreau sa fac eu, sa-l alaptez la san exclusiv daca se poate pana la 6 lunite.Nu te mai ingrijora ca bebeii mananca mai mult sau mai putin cand sunt mici, asta nu inseamna ca vor fi foarte slabi sau grasani cand vor ajunge mari.Se regleaza totul in timp.Sotul meu era foarte umflat ca bebe si acum e suplu.la fel sunt cazuri de bebei mai supli care pun pe ei mai bine cand cresc.Fii fericita ca ai laptic si da-i cat cere, parerea mea.Bucura-te ca e baiatul sanatos si fericit cand il pui la san!Pupici lui Calin si va asteptam la roata cand mai puteti veni!
Ema cu bebe Milan(07.02.2008)
http://www.flickr.com/photos/25353433@N07/
emabucuresti spune:
Miri felicitari pentru primul drum solo incheiat cu bine!Ti-ai pus si un semn de incepator sa nu se isterizeze aia mai grabiti?
cati magureanu si Roli 25 mi se pare interesanta ideea cu legumele date inainte de fructe la diversificare.Am bagat la cap si o sa mai studiez proceduAm vazut poze de mamici cand erau ele bebei si am mai vazut poze noi de bebelusi si bebeluse.Nu dau nume ca e cam amalgam in capul meu, nu mi-am notat pe moment si nu vreau sa confuzez.Pupici la toti!
Ema cu bebe Milan(07.02.2008)
http://www.flickr.com/photos/25353433@N07/
stoisor spune:
quote:
Originally posted by Anca.Diana
fetelor am nevoie de un sfat ca iar o iau razna.
am inceput sa am cosmaruri noaptea, ma cert cu sotul, cu nasa, cu mama, cu toata lumea! ce e de facut? sunt nebuna, stiu!
totul a inceput dupa vizita doamne doctor. a venit la 4 luni, l a vaccinat. luase numai 600 g in ultima luna (alaptat exclusiv la san). introducem mancare! urmatoarea schema
- seara dupa baie cereale cu lapte inclus de la humana - 150 g timp de 10 zile
- dimineata mar ras cu biscuiti. 1 mar + 2 biscuiti.
etc etc
deci nu mi a recomandat sa o iau usor, azi o lingurita, maine doua cum am vazut ca se practica.
eram happy, m am dus am luat cerealele, incantata ca o sa incepem sa papam altceva si poate o sa ne fie mai bine. l am preparat. copilul urla dupa baie ingrozitor. el nu vrea sa fie masat, cremuit, imbracat. el vrea tzatza direct. dupa ce i am facut toaleta i am dat o lingurita de piure din ala de cereale. urla cu el in gura. nici macar nu l a plescait un pic sa vada ce gust are. am incercat sa l calmez sa i mai dau o lingurita! degeaba. saracul avea cereale in gura, la gura, si pe el! mi s a facut asa mila. l am pus la san si a fost fericit.
noaptea am visat numai tampenii cum voi reusi eu sa ii dau de papa. m am decis a doua zi sa il pun in biberon. zis si facut. acelasi rezultat! el vrea tzatza si gata!
tampita de doctorita are tel inchis. marti merg la alta si sunt gata sa renunt la ea daca cea noua va fi ok. sunt stresata si nervoasa. mi e sa nu imi pierd laptele. bag papa in mine, vitamine. tot tacamul. oare e prea mic? poate trebuia sa incep usor cu un suc de mar ceva?
voi ce ziceti? of, imbarbatati ma!
Anca D. cu bebe
Calin Alexandru (21.01.2008)
www.flickr.com/photos/ancadiana/" target="_blank">Poze
Rezumatul nasterii
www.youtube.com/watch?v=fexj6VN4N9A" target="_blank">Filmulet
anca eu zic sa consulti alt doc pt ca alimentat la san e prea mic bebe tau pt diversificare,sau i sa parut ei ca e prea slab??nu stiu ce sa zic dar mai vezi si alt doc parerea mea
Sara Ioana 15.02.2008
POZE CU BEBELUSA SARA
ALBUM ZUZE
asa a intrat Sara in viata mea
nunta mami si tati
prima zi in maternitate si botez Sara Ioana
stoisor spune:
eu sunt tot suparata...neagra mai exact....Sara a marait toata noaptea si a varsat la masa de la 5 ,a lasat prin sticle la 9 si la 13 asa ca nu prea am motive sa imi schimb starea de spirit,imi suna mobilul ,ma uit la el si nu am chef sa raspund, ati mai vazut asa ceva??doar pe voi v-am citit azi si am avut chef sa intru sa va vb in rest pauza,nu ma misc de langa copila si am impresia ca o sa imi pierd mintile ,mi frica de fiecare masa a ei sa nu mai verse sa nu mai planga ....astept sa treaca perioada asta ,cum ati zis voi ...ca e doar o perioada .....UN PRAG.....oricum luni o sa mergem la doc again
va pupacim dulce Alina si Sarita
Sara Ioana 15.02.2008
POZE CU BEBELUSA SARA
ALBUM ZUZE
asa a intrat Sara in viata mea
nunta mami si tati
prima zi in maternitate si botez Sara Ioana
stoisor spune:
am facut cateva poze speciale cu Sara pe care le vedeti la semnatura
o zi buna
Sara Ioana 15.02.2008
POZE CU BEBELUSA SARA
ALBUM ZUZE
asa a intrat Sara in viata mea
nunta mami si tati
prima zi in maternitate si botez Sara Ioana
poze speciale
raca spune:
Salutari tuturor. Intru asa direct (nu am reusit sa citesc din urma) pt ca vrea sa vedeti si voi ce super articol am gasit aici: http://www.reclama ilegala - avertizare .ro/articole/Diversificarea-alimentatiei-bebelusului-de-la-4-luni-133.asp
Nici nu stiu ce sa mai cred...
Vedeti ca am lasat spatiu inaintea .ro.
de Razvan Gabriel
Filmulete Razvan
www.flickr.com/photos/12657960@N03/?deleted=2274601535" target="_blank">Poze Razvan Gabriel
Cum crestem
Povestea nasterii
raca spune:
Se pare ca nu imi da voie sa pun linkul. E de la un forum concurent. Haideti ca scriu aici:
"Diversificarea alimentatiei bebelusului de la 4 luni
Alimentatia diversificata
La ce varsta incepem diversificarea
Dupa mai multe studii de-a lungul timpului, s-a ajuns la concluzia ca diversificarea alimentatiei bebelusilor se impune in jurul varstei de 4 luni. Dupa 4-5 luni, laptele, care a format pana acum exclusiv alimentatia bebelusului, nu mai poate acoperi total nevoile sale nutritive. Astfel ca devine obligatorie introducerea unor alimente mai consistente, care sa vina cu un plus de vitamine, saruri minerale, fibre vegetale si mai multe glucide si lipide.
Alimentatia diversificata nu se recomanda inainte de aceasta varsta, deoarece functiile enzimatice intestinale nu sunt complet dezvoltate. Un alt motiv pentru care s-a hotarat ca aceasta perioada este cea potrivita pentru inceperea respectivului tip de alimentatie, este si cel de ordin psihoeducativ, criteriu extrem de important pentru formarea deprinderilor alimentare ale copilului. Acesta consta in capacitatea bebelusului de a accepta sau refuza produsul alimentar oferit. Evenimentul se produce odata cu dobandirea reflexelor de sustinere a capului, de control al miscarii gatului si de a sta in sezut sprijinit.
Principii ale alimentatiei diversificate de care trebuie sa tinem cont.
Ce trebuie sa evitam.
Paralel cu dezvoltarea fizica si psihomotorie, cresc si nevoile de imbogatire a regimului alimentar, astfel ca se recurge la introducerea alimentelor solide. Dar intrucat diversificarea poate fi o perioada de acomodare destul de dificila, este important sa se tina seama de principiile selectivitatii si progresivitatii.
Unii copii accepta cu greu alte alimente in afara laptelui, de aceea se recomanda:
- introducerea treptata a oricarui aliment. La inceput in cantitati mici, care cresc apoi progresiv, in functie de toleranta digestiva a copilului, care trebuie urmarita cu mare atentie.
- alegerea si introducerea de noi alimente se face la sugarul aflat in perfecta stare de sanatate, avand functiile digestive echilibrate.
- administrarea se face numai cu lingurita. Se incepe cu 5-10 g inaintea mesei obisnuite cu lapte, masa care descreste proportional pana la inlocuirea sa, pe parcursul a 6-7 zile.
- nu se introduc in acelasi timp doua sau mai multe alimente noi.
- sa nu se inceapa diversificarea in zilele extrem de calduroase.
- daca apar tulburari digestive se revine la alimentatia de dinaintea imbolnavirii, diversificarea reluandu-se dupa insanatosire.
- in cazul in care bebelusul refuza alimentul nou introdus, chiar si dupa mai multe incercari, se renunta pentru o perioada la administrarea lui, dupa care se reia in timp.
Introducerea unor alimente noi si administrarea lor cu regularitate, determina sugarul sa-si reduca progresiv nevoia de lapte de mama, insa intarcarea e bine sa fie facuta cat mai aproape de varsta de un an, dar in niciun caz inainte de patru luni.
Principalele elemente ce nu trebuie sa lipseasca din alimentatia diversificata a bebelusului
Inainte de introducerea alimentelor solide, alte alimente in afara laptelui, pot fi sucul de fructe si supa de legume strecurata. Sucul de mere, piersici, lamai sau portocale poate fi introdus chiar incepand cu varsta de 6 saptamani, in cantitati progresive. Se incepe cu 30 ml pana la 3 luni si jumatate, continuandu-se cu 50-60 ml dupa aceasta varsta. Atentie! Nu inlocuieste o masa. Este in schimb foarte important pentru aportul de vitamine.
Exista o anumita ordine de introducere a alimentelor solide. Se recomanda in general, sa se inceapa cu vegetale, fainoase, apoi sa se introduca fructele, carnea de vaca, branza, galbenusul de ou, iaurtul cu biscuiti, ficatul de pasare etc.
Legumele, zarzavaturile si fructele
Ele nu au un foarte mare aport energetic, fiind sarace in proteine, lipide si cu un continut variabil de glucide, dar sunt bogate in saruri minerale, calciu, fosfor, potasiu si fier, in combinatii usor asimilabile in organism. Contin cantitati importante de vitamina C, vitamine din complexul B, vitamina E, vitamina A sub forma de provitamina (caroten) si asa numitele #65533;substante de lest#65533;, celuloza si pectine. Ele nu se digera, dar au un rol important in formarea bolului fecal. Continutul de celuloza poate fi iritant pentru mucoasa digestiva a sugarului, de aceea se dau la inceput sub forma de sucuri, apoi sub forma de supa de zarzavat, piureuri de fructe si zarzavaturi fin pisate.
Reluand ideea de mai sus, la 2-3 luni sunt recomandate sucul de morcovi, de mere, cel de portocale sau lamaie. Dupa 4 luni se introduce si pulpa de fruct, pasata bine, fara coaja. Piureul de fructe inlocuieste acum sucul de pana in patru luni. Se poate da si in amestec cu biscuiti. Incepand cu luna a patra, bebelusul poate sa manance si piersici. Coacazele, afinele, agrisele, pasate foarte bine, se pot da din luna a cincea, avand un bun efect antidiareic. Sucul de rosii, de struguri, pulpa de rosii si chiar visinele se pot administra de la 5 luni jumate.
Capsunele, zmeura si fragile se pot da din luna a sasea, dar cu rezerve deoarece ele pot crea alergii. Bananele se pot da dupa luna a cincea, a sasea (pulpa diluata in ceai), strugurii si caisele dupa luna a noua, iar gutuile, sub forma de compot si pasate, dupa luna a 10-a, cu un bun efect antidiareic.
Nu se dau sugarului linte, varza si fasole boabe!
Fainoasele
Sub raportul principiilor nutritive, fainoasele reprezinta alimente calorice extrem de dezechilibrate. Ele contin proteine in proportie de 7-12%, lipide 0,5-5%, glucide 65-75%. Fainoasele sunt sarace in vitamine si saruri minerale.
Alegerea produsului se face in functie de varsta sugarului. Spre exemplu painea se introduce in alimentatia bebelusului dupa varsta de 6 luni.
Cel mai usor si primul folosit in alimentatie este orezul, sub forma de fiertura de boabe sau faina. Se poate da dupa a doua saptamana ca dilutie pentru laptele de vaca. Stiut fiind faptul ca orezul are ca efect constipatia, acesta se recomanda ca un bun tratament pentru diaree. Dupa 8-9 luni, se poate administra si sub forma de boabe.
Pastele fainoase pot fi folosite sub forma de fidea sau taietei (cu sau fara ou), din luna a opta. Puteti sa ii dati micutului paine inmuiata in lapte sau supa incepand cu luna a sasea. La 7 luni, biscuitii cu iaurt pot constitui o masa delicioasa.
Atentie, fainoasele duc la retinerea apei in organism! Abuzul de fainoase in alimentatie poate determina aparitia unor forme speciale de distrofie, numita #65533;distrofia prin exces de fainoase#65533;. Aceasta se manifesta printr-o musculatura slab dezvoltata, bebelusii sunt palizi, au o imunitate scazuta, imbolnavindu-se foarte usor. Uneori fac rahitism si anemie desi au o greutate normala sau chiar peste!
Carnea
Cele mai digestibile carnuri, pentru sugar sunt vita, vitelul, pasarile (pui, gaina), pestele slab, ficatul de vitel, vita si pasare (care se recomanda abia dupa 7 luni). Nu este indicata sub nici o forma carnea grasa, carnea provenita de la un animal batran, carnea de miel, porc sau vanat.
Se dau cate 20-30 grame de carne preparata, de 3-4 ori pe saptamana, dupa varsta de 4-5 luni. Aceasta se fierbe inabusit sau in apa si se faramiteaza cu mixerul. Se poate da fie separat, fie incorporata in piureul de legume. Supa de carne degresata se poate da de la 5-5 luni jumate. Carnea este importanta in alimentatia bebelusului datorita aportului sau valoros de proteine, atat cantitativ (15-25%) cat si calitativ, de oligoelemente si de vitamine din grupul B.
Branza de vaci
Orezul pasat, cu branza de vaci, dupa varsta de 6 luni, poate constitui deja o masa. Dupa 10 luni, se poate servi copilului branza de vaci in cantitate de 20-25 g, amestecata cu o lingurita de miere sau cu smantana si mamaliga.
Ouale
Au o importanta contributie calorica, 100calorii/ bucata si sunt foarte bogate in fier. Contin substante nutritive usor asimilabile. Se folosesc doar cele de gaina, proaspete. Incepand cu luna a sasea, se introduce progresiv in alimentatie, doar galbenusul, fiert tare, pasat in supe sau piureuri. Se porneste de la un sfert de galbenus, ajungandu-se la 2-3 galbenusuri pe saptamana, iar dupa 10 luni chiar si la 3-4, insa niciodata nefierte ca in maioneze sau creme. La aceasta varsta, copiii suporta galbenusul mult mai usor decat albusul. La bebelusi, oul este bine sa fie incorporat in alte alimente si sa fie dat la mijlocul mesei. Dispersia galbenusului il face mai usor digerabil. Dezavantajul oualor este ca provoaca alergii, de aceea se recomanda a se testa prin introducerea in piure sau supa a 1/8 dintr-un galbenus pentru a afla toleranta.
Grasimile
Provin in primele 4-5 luni doar din lapte si sunt suficiente. Din totalul hranei unui bebelus, 30-40 procente inseamna grasimi. Dupa inceperea perioadei de diversificare si pana la un an, cantitatea de grasimi din portia de hrana zilnica, nu trebuie sa fie mai mare de 30 g, jumatate provenind din vegetale. Atentie, nu se prajeste nimic pentru masa bebelusului!
Sfaturi pentru o masa fara probleme
Nu fortati bebelusul sa manance si nu il amagiti prin sustragerea atentiei cu ajutorul jucariilor sau povestilor!
Incepand cu varsta de 9 luni, cavitatea bucala dobandeste functia de organ senzorial, de asemenea, de acum incepe sa fie posibila masticatia. Solicitati-l implicandu-l activ prin stimularea deprinderii autoservirii si prin exercitiul manipularii linguritei. In felul acesta, masa va deveni un moment interesant, care-l va preocupa si-i va face placere. De la 10 luni, copilul este capabil sa-si comunice preferintele alimentare. Ascultati-l, bineinteles fara a ceda rugamintilor de a manca numai ciocolata si acadele!
"
de Razvan Gabriel
Filmulete Razvan
www.flickr.com/photos/12657960@N03/?deleted=2274601535" target="_blank">Poze Razvan Gabriel
Cum crestem
Povestea nasterii
raca spune:
Astia vorbesc de sucuri de portocale, caise, etc de la 6 saptamani. Mare problema si cu diversificare asta....
de Razvan Gabriel
Filmulete Razvan
www.flickr.com/photos/12657960@N03/?deleted=2274601535" target="_blank">Poze Razvan Gabriel
Cum crestem
Povestea nasterii