"ma voi ocupa in mod deosebit"
Raspunsuri - Pagina 3
ioana_io spune:
am trait a o aud si pe asta...sa le dea teme pt. acasa la gradi!
in curand vor trebui sa invete si extragerea radacinii patrate, morfologia si sintaxa limbii romane, elemente de fizica si trigonometrie, sisteme de ecuatii si de ce nu, ceva politologie
.
amoga spune:
quote:
Originally posted by maru
In caz ca puiul tau are o problema de atentie, sa il mute undeva mai aproape de ea, si sa ii capteze atentia, sa il intereseze cand il observa neatent.
Un lucru care imi amintesc ca-mi placea sa fac cind eram de sase-sapte ani, era sa prind fluturi cu tricou' :-). Ei bine, intr-o zi cu soare si jde fluturi biziind pe la fereastra clasei, cam cit de aproape de educatoare ar fi trebuit sa stau ca sa-mi capteze atentia?
Si cum fras imi capteaza atentia cu bulinute, cintecele si poezii, cind mie-mi sta capu' la fluturi si jucat mingea pe-afara?
Eu cred ca e pur si simplu o iluzie sa ne inchipuim ca cineva poate sa capteze atentia la 20 de pitici inchizindu-i intr-o cladire si bomabardindu-i cu betisoare, plastelina, poezii si cubulete, in timp ce acestia ("piticii") freamata de energie si dorinta de actiune.
quote:
Originally posted by maru
asta e una din marile bube ale invatamantului romanesc!
Mai mult de-atit, e o buba a stilului de educare "pe banda rulanta". Adica acel invatamint care-si inchipuie ca toti copiii au aceleasi interese, in acelasi timp, in acelasi ritm, etc. Iar stilul asta e raspindit dincolo de granitele Romaniei (hei, nici macar n-a fost inventat in Romania; ci in Prusia).
A.M.
ni-na spune:
In spiritul celor prezentate anterior,copilul taraste efectiv de mine sa-l duc la 8 fara ceva la camin sa prinda ora de joaca.Nu au voie sa se joace liber decat pana la 9 cand se aduna toti,apoi trec la lectii.Ieri a luat 10 la descompunerea cifrelor,insa eu stiam ca nu se mai pun note ci calificative,am dreptate?Descompunere inseamna sa ia o cifra,de exemplu 6 si il descompune 1+5,2+4,3+3,0+6...Cum naiba sa fac ca sunt singura care protesteaza intr-o grupa de 30 copii.Mai sabotez ritmul acesta oprindu-l cate-o zi acasa,si atunci bate coclaurile cu tat-su(a inflorit in padure urzica moarta si cea mov,si cea roz
)
Si ultima cireasa:n-au facut serbare de 8 martie ca au multe teme!!!!!!!!!!!!!!
amoga spune:
quote:
Originally posted by ni-na
Cum naiba sa fac ca sunt singura care protesteaza intr-o grupa de 30 copii.Mai sabotez ritmul acesta oprindu-l cate-o zi acasa,si atunci bate coclaurile cu tat-su(a inflorit in padure urzica moarta si cea mov,si cea roz)
Daca as fi in locul tau nu i-as mai pomeni copilului de gradinita decit cind e vacanta :-).
Pe bune, un copil e de o mie de ori mai cistigat sa bata coclaurile in lung si-n lat, sa se catere-n copaci, sa miroase trifoiu', sa observe un gindac, o floare, sa dea c-un bat in balta, sa dea de mincare la pasari, s.a.m.d., decit sa stea inchis intr-o clasa, fortat sa se supuna la o puzderie de reguli (multe aberante si degradante), sa se comporte dupa cum i se dicteaza, etc.
Daca ai o sansa sa-ti lasi copilul liber, lasa-l! E spre binele lui.
A.M.
sorana spune:
quote:
Originally posted by Stanescu
Intreb si io ca proasta: ce matematica, Doamne iarta-ma, la gradinita?
Fi-mea are abia un an si 3 luni, nu-mi pun problema sa o dau la gradinita mai devreme de 4 ani, dar mai intru pe aici asa, "sa prospectez piata".
Eu aveam imaginea aia idilica cum ca la gradinita copii se joaca si socializeaza, daca "prind" cate ceva - bine, daca nu - nu. Da' vad ca vremurile ma m-au depasit.
Spuneti-mi si mie, toate gradinitele de azi sunt asa: matematica, citire, scriere - mai au si timp sa se joace?
Nici o fapta buna nu ramane nepedepsita.
OOOO - nici nu-ti imaginezi ce surprize o sa ai ....
La inceputul grupei mari (Monica abia implinise 5 ani) intreb si eu ca tot omu': "Mami ce-ai facut azi la gradi?". Cand am auzit raspunsul m-am impiedicat, mai sa cad in cap.
Raspunsul?
"Siruri crescatoare si descrescatoare"
Ca sa iti faci o idee - multimile si despartirea in silabe se invata la grupa mijlocie (4-5 ani).
La grupa mare - siruri, sinonime si antonime, de-astea ......
Si mai urmeaza pregatitoarea - dar eu nu ma mai mir de nimic - probabil problemele de mate de clasa a 2-a ma vor depasi .......
Sorana si Monica (5 ani)
sorana spune:
Ah, da - descompunerea cifrelor ... asta facea si fi-mea acum vreo 2 saptamani ... descompunerea lui 6 (0+6, 1+5, 2+4, etc).
Eu nu fac absolut nimic cu ea dupa gradi. E drept ca nici n-am primit niciodata "teme" de la gradi.
Ceea ce invata la gradi mi se pare mult - deci e suficient, nu e cazul sa mai fac si eu acasa.
De ex. intr-o zi am vazut ca scrisese cifra "3" pe o pagina intreaga.
Cand m-am plans la gradi ca mie mi se pare prea mult ce fac cu ei acolo, mi s-a aratat programa ministerului si mi s-a spus ca ei o respecta, nu fac mai mult decat scrie acolo .....
Sorana si Monica (5 ani)
ioana_io spune:
quote:
Originally posted by amoga
Si cum fras imi capteaza atentia cu bulinute, cintecele si poezii, cind mie-mi sta capu' la fluturi si jucat mingea pe-afara?
trimitandu-te le fereastra sau nu scapi vietatea din ochi si rugandu-te sa explici de ce iti plac tie asa mult fluturii
si ce daca se vor catara toti copchiii pe masute sa vada si ei flustureii? ( asta bineinteles, insemnand ca sunt asigurati contra caderii pe fereastra ), lasa ca invata ceva si din privitul pe fereastra dupa fluturi ( culori si numere, cunostinte despre natura, eheeeeei, cat de multe pot invata ei asa )! dar eu nu mai lucrez de mult in sistem, asa ca precis as fi depasita total!

cat despre jucat mingea pe afara....sa nu imi spuneti ca nu ii mai scot la aer, la batut mingea, la aruncat nisip cu lopatica? ( cu riscul supararii unor mamici, care vor ca gradi sa fie un incubator steril, desigur ca nu toate gandesc asa )
aia cu programa s-au dilit de tot...nene...cupilu' cand se mai joaca? e totusi....copil! majoritatea petrec 8-9-10 ore in gradinita...atata timp face numai lectii? vorba ta, pe cand un fluture, o mingiuta, un firicel de iarba rupt si mirosit??? chiar si cu despartirea cuvintelor in silabe si siruri descrescatoare si crescatoare, ca astea se mai faceau si la pregatitoare inainte, si tot ar mai ramane timp de iesit la aer...daca se doreste asta, logic!
oricum programa a devenit absurda! parerea mea!
happiness spune:
Da,este adevarat ca la gradinita se fac cam prea multe si copiii nu au timp sa se joace,dar la cata energie au...e mai bine asa.Ati stat macar 10 minute sa vedeti cam de ce sunt in stare?Cum striga,cum alearga?Este mai bine sa se joace organizat,ca altfel se creeaza un adevarat haos.In ceea ce priveste temele de gradinita,stiu din surse sigure ca sunt interzise,ele sunt inventia educatoarelor care vor neaparat sa impresioneze-nu stiu pe cine.Mai mult decat sa caute poze cu animale pentru vreo activitate practica sau sa invete o poezie nu a avut nimic de facut fetita mea acasa.