Calendarul gradinarului (de daniela_b),Capitolul 2

Raspunsuri - Pagina 19

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns b.nica spune:

Apropos de Bakker,voi mai stiti ceva de comenzile pe care le-am facut?Adica a primit cineva ceva pana acum?Eu incep sa-mi pierd speranta.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns GeorgetaR spune:

Pai mie mi-au spus ca le voi primi in prima jumatate a lunii aprilie.
(eu am comandat de doua ori, odata cu talonul din revista si odata la telefon), asa ca mai avem de asteptat putin. Sper sa fie seriosi.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns daniela_b spune:

Hello everybody!

Ce harnicute albinute sinteti!
Ah! ca m-as lauda si eu cu ceva da' n-am cu ce, inca ma lupt cu pamintul, cu sapatul, cu radacinile incapatinate, cu pata aia mare de ciment intarit cu pietris pe care mi-au "scuipat-o" constructorii pe exact locul pe care voiam sa-l amenajez intii.
In fine.

Intre timp, ca orice incepator care se respecta mi-am cumparat accesorii: cizme, manusi, sort cu buzunare multe pentru ustensile, plantator, palariuta de soare, sapaliga mica, stropitoare si am pus doar citiva bulbi deocamdata ( oare nu i-am pus cam tirziu?) .

Dar, pentru ca am prins o idee super buna de aici:

quote:
Originally posted by Victoria

Mi-am facut un registru in care am inceput sa scriu, ca bunicul, ce si cand am plantat, cand a plouat, cand a fost ger...semn de batranetze

V

#8220;Shine on my way"

mi-am facut si eu un registru, pentru ca nu, Victoria, nu e semn de batrinete ci de intelepciune si mi se pare chiar grozav sa tii un jurnal!

Si, ma folosesc de ocazie sa-ti spun: great work! Frumoase plante ai si in general, toate pozele din album ma pun pe visare...

De saptamina viitoare o sa o iau mult mai in serios cu gradinaritul si amenajarile si daca sint cuminte si harnica o sa-mi iasa si ceva cit de cit bun de pozat.

www.helpsonia.com

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns martie spune:

b.nica, nu-ti face probleme, am bifat toate pana in 15 aprilie si pana atunci chiar vor ajunge. Eu personal nu cred parerile de pe alte forumuri (din auzite acele pareri) ca au trimis alte plante. Adica eu comand cercelusi si ei imi trimit un molid si nuferi. Sunt cam scumpe plantele ca sa ne trimita altceva decat ceea ce am comandat.
Mamei mele de ex. i-au spus clar la telefon ca vor ajunge intr-o luna si jumatate. Eu am comandat doar prin posta, ca voi nu lasati o secunda libera linia aia de tel.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ramona J spune:

Daniela b, esti inarmata pina-n dinti!
Cit despre bulbi... eu acum pun dailily si dalii. Cred ca-i OK. Pentru lalele si narcise a trecut timpul, ca acum infloresc.
Buna ideea cu registrul. Am adoptat-o si eu. Am un carnetel si il folosesc de la cap la coada si de la coada la cap. Pe o parte tin registrul, in partea cealalta imi notez informatii utile. Deocamdata din cartile de la biblioteca, nu le-am terminat inca! Trebuie sa imbunatatesc pamintul, al nostru e clei. Nu exagerez deloc, n-ati vazut asa ceva!

The best thing you can do for your children is to love your wife.

Mergi la inceput

quote:
Originally posted by Ramona J

Daniela b, esti inarmata pina-n dinti!
Cit despre bulbi... eu acum pun dailily si dalii. Cred ca-i OK. Pentru lalele si narcise a trecut timpul, ca acum infloresc.
Buna ideea cu registrul. Am adoptat-o si eu. Am un carnetel si il folosesc de la cap la coada si de la coada la cap. Pe o parte tin registrul, in partea cealalta imi notez informatii utile. Deocamdata din cartile de la biblioteca, nu le-am terminat inca! Trebuie sa imbunatatesc pamintul, al nostru e clei. Nu exagerez deloc, n-ati vazut asa ceva!

Pai sa stii ca da, 's inarmata pina in dinti si peste, daca vine "paparazzu'" si ma fotografiaza zice ca-s gradinar sadea-lulea ( sau cum ii zice...).
Neah, ma cunoaste oricini, din avion, ca-s "cu pluta": sort nou si curat, plantator rosu cu mustiuc ( doar scirtz si glantz ii lipseste) in forma de ciudatenie...cizme noi si lucioase...ce sa mai discutam, bine ca mi-am pus pana de vulpe la palarie...
Ma rog...

In alta ordine de idei, ia treci la tabla, te rog si expliqueaza cum e cu pamintul ( si stai, ca-ti voi pune niste intrebari...oho), cum adica e cleios? adica e cleios-lutos si spre gri sau e argilos-cleios si spre galben? Sau e rosiatic? daca incerci se faci o bila din el se ruleaza natural sau se sfarima? Presupunind ca e cleios argilos, si poti sa-l rotunjesti intre degete, asta ce inseamna? ca e acid sau ca nu e acid? Cum se masoara (testeaza), de fapt, pamintul?

Vezi? Asa-s eu...pun (prea multe) intrebari...

Si asta-i doar primul set caci urmeaza setul 2 cu intrebari despre cum se lucreaza si apoi imbunatateste ( de e cazul) pamintul de tip

a) cleios- galben/rosiatic?/undefined colour
b) cleios-argilos-lutos, untos
c) lutos, untos, gri/negru
d)uscacios, bulgaros, galbui
e)uscacios da' negru, totusi moale (gri, cind e uscat rau de tot...praf!)

www.helpsonia.com

Mergi la inceput

E cleios - cleios! Inchis la culoare, mai spre negru, nu se sfarima nici de frica! Daca e ud e imposibil de sapat. Dupa ploaie se face o crusta impenetrabila. De fapt apa nu prea poate patrunde, ca nu e loc, atit e de compact pamintul!
Daca am priceput corect, nu e legatura intre clei si pH. Mai degraba in zonele in care ploua cit de cit pamintul e acid.
Aici sint teste de cumparat, cred ca asta e etapa urmatoare: testat pH si mineralele din sol.
Pentru cleiul meu mi s-a parut interesant ca recomanda sa pui gips (pe linga materie organica) si il sapi bine. Cica asta ajuta sa fac pamintul sfarimicios.
Daca stii ce sol ai iti spun ce zice la carte sa faci! Repede, pina n-o duc inapoi!
Hai sa va spun ca iar am fost la cumparaturi. Unde-i emoticonul ala sa va arat ca-s rusinata? Am mai luat doua rasaduri de rosii, ca n-am rezistat. Una are boboci!
Am cumparat si capsune, dar nu sint cataratoare. Eu vreau sa le pun intr-un ghiveci. E OK, nu? Am cumparat si pamint organic.
Chestia e ca nu mai am loc in gradinuta de legume. As putea sa le pun printre flori, dar acolo dau cu ingrasamint obisnuit si n-am chef sa maninc chimicalele alea.
Vita de vie din Romania da semne ca s-a prins! Cind am vazut betisoarele alea uscate am fost sigura ca n-au nici o sansa. Si uite!
Rasadurile cresc de nebune. Acum mi-e teama sa le scot de acolo. Cum fac sa nu le rup? Mi-e teama ca si atunci cind a trebuit sa tin prima data un bebelus in brate!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns GeorgetaR spune:

Si pe mine ma intereseaza faza asta cu cleios- lutos, cleios-rosiatic. Eu n-as fi prea sigura ce "nuanta" de cleios posed, dar am observat ca se imbunatateste oarecum daca-i adaugi nisip. Noroc cu copiii din dotare .

Mergi la inceput

quote:
Originally posted by Ramona J

Hai sa va spun ca iar am fost la cumparaturi. Unde-i emoticonul ala sa va arat ca-s rusinata? Am mai luat doua rasaduri de rosii, ca n-am rezistat. Una are boboci!
Am cumparat si capsune, dar nu sint cataratoare. Eu vreau sa le pun intr-un ghiveci. E OK, nu? Am cumparat si pamint organic.
Chestia e ca nu mai am loc in gradinuta de legume. As putea sa le pun printre flori, dar acolo dau cu ingrasamint obisnuit si n-am chef sa maninc chimicalele alea.
Vita de vie din Romania da semne ca s-a prins! Cind am vazut betisoarele alea uscate am fost sigura ca n-au nici o sansa. Si uite!
Rasadurile cresc de nebune. Acum mi-e teama sa le scot de acolo. Cum fac sa nu le rup? Mi-e teama ca si atunci cind a trebuit sa tin prima data un bebelus in brate!

Unde-i emoticonul ala care sa arate ca si eu m-am emotionat cind am auzit de boboc...
(Nu vi se pare ca printre cele mai frumoase cuvinte din limba romana sint "copil", "boboc", "trandafir" , "floare", "cintec", "suflet"...ia rostiti-le in soapta arcuind literele, intarind silabele...)

Vecinul meu a pus vita de vie odata cu noi si lui i s-au prins doar 18 butasi din 100, noi am pus 100 de butasi dar nu stiu citi s-au prins, ca toti arata uscati... oricum vecinul e pe gard zilnic: "hoho! salut citi butasi aveti azi vii?".
Tata, care ma ajuta cu gradina se oftica maxim, ii raspunde in doi peri " ce, vecine? vrei sa ne intreci?...am numarat azi 19 prinsi mai mult cu unul ca ai dumitale plus inca 81 care s-au prins dar inca nu se observa..."

Da' vecinu', un bandit si jumatate ma prinde la cotitura ( ca par mult mai inofensiva si cam aterizata cu parapanta...) si ma intreaba iar de butasi. Citi/ cum/ ce soi?
Si io: "nu am pus butasi, nu stiu, habar n-am...am pus struguri negri de vin rosu si liliac vernil cu mov si putin alb, acolo unde e sapat, in rest e numai iarba verde...", ca-mi place sa-l tachinez...

Pamintul nostru e lutos galbui inchis, maro cind e ud leoarca de la ploaie si cam prafos cind e uscat.

www.helpsonia.com

Mergi la inceput

Georgeta, in cartea mea spune ca nu ajuta nisipul, ba chiar face mai rau (desi initial ai impresia ca e bun). Ca sa aiba efect trebuie sa adaugi un strat foarte gros, pe care sa-l sapi apoi sa se amestece. Daca vrei sa incerci metoda asta iti spun cit trebuie, ca e de convertit in masuri europene.
Pe de alta parte poate ca la tine solul nu e atit de rau. Bunicul meu care a fost aici in iarna a zis ca el n-a mai vazut pamint atit de greu de lucrat!

Daniela, ce de vie! Cit e gradina aia de mare? Eu am vreo 6-7 bete, nici nu stiu. Noi le-am pus acum o luna si majoritatea dau semne de viata. Trebuie sa le numar, altii au cu sutele si le stiu rostul si ale mele le pot numara pe degete si habar n-am ce e cu ele!

Mergi la inceput