Calendarul gradinarului (de daniela_b),Capitolul 2
Raspunsuri - Pagina 20
olympia spune:
Cand am citit variantele de pamint descrise de Daniela, am zambit si m-am intrebat unde le-a gasit.La noi in gradina pamantul e sigur argilos (ca in studiul geotehnic unde descrie mai multe nuante-feluri de argile, de fapt cam la asta m-a dus gandul cand am vazut catalogarile Danielei)Cand ploua pare negru, daca intri dupa ploaie in gradina pleci cu adevarate caramizi pe talpi, insa la seceta crapa si face cratere, deci e greu, nu nisipos.Acolo unde nu l-a ajuns ploaia un an(am avut caramizi deasupra) a trebuit sapat cu tarnacopul.Asta a facut-o un vecin,abia la faza 2 am sapat eu cu harletul.Apropos, nu am invatat inca ce diferenta e intre harlet si lopata.Eu stiu de la bunici ca ei puneau constant nisip si gunoi pt.a imbunatati pamantul.Unchiul meu mi-a dat chiar cartea dupa care gradinarea tataie(e leninist-comunista dar vad ca multe lucruri sunt valabile)Am citit si eu acolo faza cu gipsul.In privinta gunoiului de acolo stiu ca cel proaspat se poate pune dupa ce a fost lasat la macerat in apa cam o luna, deci nu trei cat i-ar trebui sa putrezeasca pe uscat.
martie spune:
Olympia, pamantul de la mine din curte este identic cu al tau, dar chiar identic, vai de noi...
Daniela_b, m-ai facut sa rad, parca te si vad cu sortul, cizmele si toate cele nou noute, gradinarind
Si eu am 2 butasi de vie, sunt pusi cam la umbra, deci vor face struguri cand o sa cumpar eu de la supermarket si o sa-i agat cu sfoara in ei.
Am pus si eu seminte de rosii in apa (le las pana incoltesc si apoi le pun in pamant), dar rosii din-alea mici de tot de ghiveci. Nu am mai gasit seminte de rosii galbene, am pus doar din-astea.
b.nica spune:
In jurul capitalei si asa cum am si eu la tara,predomina pamantul lutos;am reusit sa-l imbunatatesc cu mranita:gunoi de grajd cu resturi vegetale fermentate.La mine problema mare este drenajul;asa cum spunea Olympia,este cleios cand ploua si crapat vara dar cel mai bine ii prieste mranita,il face mai poros si hranitor.
Cred ca la un moment dat trebuie sa ne unim fortele si sa gandim cum organizam o platforma de facut compost din resturile vegetale;eu am gazonul(saci de seminte imprastiate acum ceva timp)transformat in "flora spontana",dar sunt multumita ca nu mai am balariile cu care am dus un razboi dur.
Sa vedeti vara ce splendoare de flori de cicoare am!Mi-am luat o motocositoare si acum incerc sa gasesc o modalitate de face compost.
olympia spune:
Am citit mai multe informatii despre compost si ca o concluzie generala trebuie ca partile verzi(resturi vegetale, iarba tunsa, frunze) care fermenteaza mai repede, sa alterneze cu cele maro(resturi de crengi,deseuri de lemn).Se poate pune gunoi menajer,resturi de fructe si legume, coji de oua pentru adaosul de calciu, precum si gunoi de grajd si de la pasari si apoi mai trebuie rabdare multa ca e un proces de durata.
olympia spune:
Uitasem! Am fost la Brico si am vazut testere pt.umezeala si aciditate, cred ca erau produse in Ungaria si costau cam 30 de lei. Asta e o informatie dedicata Danielei, ea fiind cea mai atenta la aspectele tehnice si cea mai organizata gradinareasa din club.Pana acum cel putin...
b.nica spune:
Eu m-am gandit sa delimitez o zona (am niste lemn de la niste usi vechi)si sa achizitionez un aparat de tocat resturile vegetale(am vazut la Brico);la cate resturi am (2000 mp de vegetatie salbatica)plus tot ce scot din bucatarie cred ca fac destul compost;Doamne cum le aranjeaza Dumnezeu pe toate!
Ma bantuie un gand nebunesc sa achizitionez niste capre ca sa le dau puisorilor mei lapte buuuun.
Familia crede ca am inebunit dar eu nu renunt la idee ca loc am,laptele de vaca nu mai este ca si-au vandut taranii pamantul pe ideea ca vor intra in metropola,Dumnealor coconilor, le place, ca am incercat si eu mai fac rost si de balegar cu caprele.Problema este ca nu stiu cum ma voi acomoda eu cu activitatile agricole.
Asta v-am spus-o ca este week-end si sa va mai destindeti si voi si poate ma veti sustineti ca sa pot sa ma angajez in astfel de planuri.Am inceput sa urmaresc pe cine sa angajez ca ajutor si cred ca am sa gasesc pana la urma o persoana serioasa.
olympia spune:
Bnica, fii atenta ca doamnele caprite manaca nu gluma! Eu stau pe o strada care se termina la poalele unui deal pe care pasc si vaci si oi si capre.Prin urmare avem in fiecare seara defilare de patrupede pe drum, iar fiica-mea sta cu un buchetel de iarba in mana sa prinda un ied "la mangaiat".De obicei prinde doar cea mai batrana si mai blanda caprita si dupa aceea ne omoara cu rugamintile sa luam si noi una.N-am luat, nu am atata teren ca tine.Daca intentia ta e serioasa, si nu doar o glumita de weekend, pot sa-mi intreb mama(e medic veterinar) cam ce presupune cresterea a doua capre.
Ramona J spune:
B.nica, imi plac planurile tale!
Si eu sint pusa pe facut compost, dar nu prea am loc in curte. Am cumparat un tomberon mare pentru gunoi. Ii taiem fundul si facem mai multe gauri in el. Acolo o sa pun legumele de la bucatarie si ce ati mai spus voi. Maro pot pune doar frunze uscate.
Dupa ce se umple containerul asta, sper sa mai cumpar unul incit sa am unul proaspat si unul care sa fie bun de folosit.
Ma gindesc ce pot pune unde e gazonul? Ca printre flori pun gunoiul asta, dar pe gazon cum fac? Ma rog, gazonul inca e in faza de teorie.
Pina acolo trebuie sa facem ceva cu pamintul, sa aiba loc bietele radacini ca in cleiul asta... nici o sansa!
The best thing you can do for your children is to love your wife.
olympia spune:
In Texas nu sunt cai? Poate gasesti la o crescatorie, scoala de calarie, gunoi de grajd. Altfel, pamant de flori si nisip...
olympia spune:
Bnica, mama zice ca e bine sa cumperi capra cand este in lactatie, asta ca sa vezi exact starea ugerului(daca iese lapte din ambele mamele)Stai sa vezi ca fara tap, capra nu da lapte! Trebuie sa faca ied ca sa aiba lapte. S-o cauti la dinti sa fie tanara.Faci cultura de lucerna sa aiba ce papa vara si faci fan pentru iarna.Nu cred ca renteaza daca nu esti taran.Ei de obicei duc caprele la pascut pe un islaz si se omoara doar cu mancarea pentru iarna.Si ... ai avea suflet sa tai iedul? Ca doar nu faci crescatorie.