Concepem bb in post?

Raspunsuri - Pagina 6

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns ocebine spune:

quote:
Originally posted by daro26

Buna!

Ocebine, eu nu cred ca Dumnezeu are preocuparea asta, de a ne ingradi. Postul este o jertfa, cum au spus si fetele, un mijloc de a ne apropia mai mult de Dumnezeu. Nu Dumnezeu are nevoie de postul nostru, noi avem nevoie de el, pentru a nu cadea prada multelor placeri ale trupului (placerea provocata de mancaruri, placerea legata de sexualitate). Prinsi in cautarea de noi si noi placeri, cam uitam de sufletul nostru si de nevoile lui. Dumnezeu vrea sa ne dea si alte bucurii, bucuriile duhovnicesti care insotesc rugaciunea, faptele bune, apropierea de Sfintele Taine. Cred ca de asta sunt randuite zilele de post, pentru ca in aceste zile, sa nu ne preocupam numai de trup ci sa ne gandim si la sufletul nostru.

Eu imi inchipui ca sintem caniste copii pentru Dumnezeu, nu?

E ca si cind as arata o ciocolata mare de tot unui copil de 5 ani, i-o dau pe la nas...ii dau voie sa o linga de 2 ori pe saptamina si apoi il pun sa-i para rau pentru ce-a facut. Ii spun ca e buna, dar e mai bine sa nu o manince. Ii arat ce minunata e dar i-o trag din fata chiar cind sa muste.

Si tot acest ritual ar trebui sa-i dea o altfel de placere, nu? Mai intensa, mai aproape de mine ca mama. Jertfa lui, il face mai bun.

Anamaria

"I used to be Snow White, but I drifted."

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns georgia_c spune:

ocebine
ca sa ma leg de exemplul tau ... e ca si cum i-ai arata unui copil acea ciocolata , il lasi sa o linga , dar cu masura .. adica ii faci un program ... azi ai voie sa mananci , si maine , si poimanine , dar Duminica , de exemplu , nu ai voie .. sunt convinsa ca , orice parinte , ii stabileste anumite limite copilului , referitoare la ciocolata , la joaca pe calculator ... etc ...
si daca nu calca in afara programului , nu vad de ce sa regrete , ce sa regrete , cum sa-l pun sa-i para rau daca nu a gresit ????
asa e si cu noi cei mari , numai ca depinde de noi , nu ne mai face mama program , si atunci s-ar putea sa nu se mai aplice restrictia ... ai voie , in toate zilele mai putin X si Y ... (bun, ok , am spus-o si o rept , nu ma refer la cazurile medicale , care sunt cu probleme , monitorizari , teste , ovulatie lipsa , etc .. si care chiar ar trebui sa aiba intelegere Duhovniceasca pentru , caci sunt un caz mai aparte).. ma refer , la cele si cei ce pot avea o asemenea randuiala ...
plus ca , sa fim seriosi , rare sunt cazurile , si chiar daca sunt , sunt temporare , cand se face dragoste in fiecare zi .. vorba unui prieten ...ce e mult e excesiv

pana ca si biserica ortodoxa , explica ca postul , mai ales intre soti , adica cel trupesc , trebuie tinut cu minte , tocmai pt a nu cadea in pacat , unul din parteneri ... era scris intr-un link postat de mine ....

Coincidenta este felul lui Dumnezeu de a ramane anonim
Albert Einstein

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ocebine spune:

quote:
Originally posted by georgia_c

ocebine
ca sa ma leg de exemplul tau ... e ca si cum i-ai arata unui copil acea ciocolata , il lasi sa o linga , dar cu masura .. adica ii faci un program ... azi ai voie sa mananci , si maine , si poimanine , dar Duminica , de exemplu , nu ai voie .. sunt convinsa ca , orice parinte , ii stabileste anumite limite copilului , referitoare la ciocolata , la joaca pe calculator ... etc ...
si daca nu calca in afara programului , nu vad de ce sa regrete , ce sa regrete , cum sa-l pun sa-i para rau daca nu a gresit ????
asa e si cu noi cei mari , numai ca depinde de noi , nu ne mai face mama program , si atunci s-ar putea sa nu se mai aplice restrictia ... ai voie , in toate zilele mai putin X si Y ... (bun, ok , am spus-o si o rept , nu ma refer la cazurile medicale , care sunt cu probleme , monitorizari , teste , ovulatie lipsa , etc .. si care chiar ar trebui sa aiba intelegere Duhovniceasca pentru , caci sunt un caz mai aparte).. ma refer , la cele si cei ce pot avea o asemenea randuiala ...
plus ca , sa fim seriosi , rare sunt cazurile , si chiar daca sunt , sunt temporare , cand se face dragoste in fiecare zi .. vorba unui prieten ...ce e mult e excesiv

pana ca si biserica ortodoxa , explica ca postul , mai ales intre soti , adica cel trupesc , trebuie tinut cu minte , tocmai pt a nu cadea in pacat , unul din parteneri ... era scris intr-un link postat de mine ....

Albert Einstein

Hai sa zic ca inteleg masura (si iti multumesc tare mult ca imi explici asa pe inteles). Inteleg un program. Dar nu inteleg de ce jertfa? De ce e bun dar totusi o o tenta de ceva rau. Ciocolata e buna, dar nu tot timpul si trebuie sa te simti vinovat ca ai mincat-o (asta vizavi de placerile trupesti)...de ce sa ma "curatz" ca am mincat o ciocolata? De ce sa o consum si apoi sa-mi arat parerea de rau si sa ma caiesc? Am senzatia ca fac pasul rau ca sa am ce jertfi mai tirziu.

De ce azi e bun, dar miine pacat? In special cind scopul este un copil nevinovat.

Anamaria

"I used to be Snow White, but I drifted."

Mergi la inceput

ocebine, ei ma bucur ca asa inginereste cum ma exprim , am fost inteleasa

curatirea

ca sa ne intoarcem tot la exemplul tau cu cioco , ziceam in postarea anterioara , ca , daca copilul caruia eu ii fac un program sa manance ciocolata, nu se abate de la el , adica mananca cioco in zilele pe care i le-am stabilit eu ca parinte , nu am eu ,de ce sa-l cert ,si el sa se simta vinovat
exact asa e si cu placerile trupesti , daca nu fac , in zilele pe care le-am stabilit in primul rand eu pentru mine , in randuiala crestina , deci nu gresesc , nu am de ce sa ma simt vinovata, nu am de ce sa ma curat , ca doar nu am gresit

jertfa
tot la cioco , vezi incepe sa-mi placa exemplul tau , daca il pui pe copil sa nu manance 1 zi , sau 2 din cioco , este un efort de stapanire , un efort de vointa ,si mai ales de supunere la ceea ce tu i-ai stabilit in program
asa e si cu noi , daca iti infranezi pofta de , este un efort , la fel ca pentru copil , si crestineste se numeste jertfa (un sinonim al cuvantului jerfa poate fi si ofranda ); acesta este modul in care tu ii arati ascultare parintelui tau spiritual Dumnezeu , in perioada postului , asa cum copilul tau iti arata tie ascultare cu cioco

pot insa sa-ti spun , ca atat cat am ascultat parerile unor preoti , este lipsit de insemnatate , postul , fara iertare , indulgenta , etc ...
eu sunt in perioada de reacomodare cu practica crestina , mult timp , am stat departe , si sper sa-mi regasesc echilibrul si linistea sufleteasca

Albert Einstein

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns daro26 spune:

Neata, fetele!

Ocebine , incerc sa-ti raspund si eu, desi Georgia ti-a raspuns deja. Exemplul cu ciocolata mi se pare cam fortat. In fine, daca acel copil nu se gandeste decat la ciocolata si la interdictia de a o papa mai des, va suferi. Dar daca in schimbul ciocolatei primeste altceva mai bun? Uite, sa zicem ca mama il lasa pe copil sa manance ciocolata pana se satura bine si apoi il duce intr-un magazin de dulciuri la Paris unde are cine stie delicatese nemaivazute si pe care nu le mai poate manca pentru ca are burtica plina cu ciocolata? Nu se supara copilul atunci?(desigur, tot fortat e exemplul...)

Jertfa de care ziceam nu duce la placere prin ea insasi, jertfa e insotita de durere. Dar ea naste bucurii pe alt plan, pe cel duhovnicesc, bucurii de pe urma rugaciunii, de exemplu. Bucuriile pe care le putem experimenta in viata nu sunt numai de ordin trupesc. Daca vrem sa le gustam numai pe cele trupesti, nu mai avem timp si energie de oferit pentru cele sufletesti, pentru ca cele trupesti sunt mai sigure, mai la indemana noastra si le preferam pe acelea. De aceea e bun postul, pentru ca da o randuiala, un program. Dar, postul trupesc, e doar o parte a postului adevarat, care presupune si renuntare la rautati, neiertare, invidie, mandire, etc. Postul trupesc e floare la ureche pe langa cel sufletesc.

Postul ne pregateste pentru viata viitoare. Daca nu ne pregatim de aici sa gustam bucuriile duhovnicesti, cum le vom putea gusta acolo? Daca ne multumim doar cu gustul "ciocolatei" si nu "gustam sa vedem cat de bun este Domnul", s-ar putea ca Dincolo sa ne intristam si sa plangem dupa "ciocolata" cu care eram obisnuiti si sa nu fim capabili sa simtim bucuria de a fi cu Dumnezeu... De asta trebuie sa intram de aici in Bucuria Domnului, ca s-o recunoastem si sa fim "obisnuiti" cu ea Dincolo...

Ocebine, nu stiu daca iti este de folos raspunsul meu, nu prea ma pricep la explicatii. Daca intrebarea ta e sincera (de ce e nevoie de jertfa asta?) si daca chiar cauti un raspuns la ea, cred ca Dumnezeu ti-l va da intr-un anume fel.... Oricum, masura postului trebuie discutata cu duhovnicul, nu pe forum.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Cristina_C spune:

OK, pe sleau, eu am o problema cu afirmatia/convingerea unora ca un copil conceput in post este sortit sa fie nefericit- intr-un fel sau altul, mai devreme sau mai tarziu. Nu este mai favorizat un copil nascut in octombrie decat unul nascut in decembrie, de exemplu - din parinti "pacatosi", care n-au postit - dar, culmea parinti bine intentionati si responsabili. Mi se pare ceva de domeniul superstitiilor. Absurd, ilogic si refuz sa cred. La fel gandeam si daca nu ma simteam ...vizata.
Dar fiecare crede ce vrea, desigur.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns felix76 spune:

Fetele,

Eu sunt nascuta in august, deci conceputa in postul Craciunului iar sotul in ianuarie, ma rog trebuia decembrie dar a fost mai lenes deci conceput in postul Pastelui. Si nu suntem infirmi nici psihic nici fizic. Cel putin asa vad eu, ce-or vedea altii, cine stie?

Revin la intrebarea mea, daca sunt de alta religie care nu este pe aceeasi lungime cu crestin ortodocsii, trebuie sa ma converetesc la ortodoxism ca sa pot avea bebe in regula? Mie mi se pare putin limitat acest subiect pentru ca pe aceasta planeta sunt foarte multe religii..
Fiecare credem intr-o oarecare nasura, intr-o forta care ne calauzeste pasii, cu sau fara interdictii canonicesti.

Si mai cred ca pana la urma, fiecare are puterea lui de a discerne sau daca sa tina sau nu post de mancare, sex sau orice altceva. Fiecare stabileste in numele lui, nu are dreptul sa indrume pe altcineva. Credinta, ca si sexul, este ceva atat de intim incat nu poate fi discutat pe un forum. Pur si simplu faci ce simti sau ce crezi de cuviinta.

Felix

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ainigriv spune:

Georgia si Daro,mi-ati umplut sufeltul de bucurie cu randurile voastre!!!Sa va rasplateasca Dumnezeu cu un copil binecuvantat,ca e mare lucru sa ne invatam unele pe altele.Nu ar mai fi nimic de spus la acest subiect dupa cele ce ati scris voi.

Cristina,nu ai citit cu atentie postarile anterioare,nu Dumnezeu pedepseste,ci noi ne pedepsim in cazul in care nu ne-am "curatit sufletul"inainte de a concepe un copil.In plus,chiar duhovnicul poate da dezlegare pentru conceperea unui copil in post,cand s-a tinut un canon,parintii s-au spovedit si mai sunt si probleme medicale.Asta difera de la caz la caz,nu putem noi generaliza aici.Ramane sa vorbesti cu un preot si va sti mai bine ca mine sa-ti explice.Doamne ajuta!!!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns szivarvany spune:

Cristina, subscriu !

Si cei nascuti in august, prematur ? Sau daca trebuiau sa se nasca in augst dar s-au nascut premarut ? Si tooot asa ...

Daria & GIULIA(2004 08 16) arta la 3,4 ani Alba ca Zapada

Mergi la inceput

cred io , sau doar mi se pare , ca ne invartim , in jurul unei perioade destul de scurte din an , postul, fara a tine seama , ca raman "neacoperite" in discutie restul de cca 10luni ; so, daca esti un om , randuit in timpul anului , cred ca postul , este doar o incununare a celor ce simti (ramanand in spiritul topicului , vreau sa zic ca nu prea merge ,ca in timpul anului , tai si spanzuri , si in post esti ingeras)

felix , categoric nu poti tine , toate posturile din toate religiile de pe planeta , cum nu poti sa mananci toate mancarurile de pe planeta ..etc .. si nu cred ca e asta rostul , adica ideea,mie imi pare ca e cam ca si drobul de sare ...daca... daca, eu sunt ortodoxa si nasc copilu' in cutare post din cutare religie ...
cred ca DD ar fi multumit sa respectam cele randuite in religia noastra , nu sa incercam sa facem mix-uri
so , eu cred ca oricine poate avea copii , credincios , pacatos , daca ii este randuit sa aiba copii , ii va avea ... dar atunci vin si intreb , de ce se zice ca spalam pacatele parinilor nostri,"
Cand parintii mananca agurida, copiilor li se strepezesc dintii".. ei io asta nu prea o inteleg decat in spiritul celor mai sus mentionate ...

acum , ca sa nu cad in panta pedepselor , cred ca eu nu sunt cu nimic mai presus (nascuta septembrie ) decat un copil nascut in post .. sincer vorbind ... parintii mei , pot fi cei mai credinciosi de pe planeta , sa tina toate posturile , sa ma nasca asa cum trebuie , dar eu sunt o zurlie , "geaba" ...reciproca e perfect valabila (din parinti pacatosi , se pot naste copii fff credinciosi)

fiecare decide daca concepe sau nu un copil in post , daca il duce la biserica , daca il duce la spovedanie , la fel cum decide daca il da sa invete o limba straina , sau sa practice un sport ....

nu incerc sa conving pe nimeni de nimic , nu-mi permit acest lux , ci doar schimbam pareri despre cum vede fiecare postul

Albert Einstein

Mergi la inceput