Mamicile de dulceturi si papanasi gatesc
Raspunsuri - Pagina 5
papanash spune:
Am facut aseara scoici cu orez ( sau orez cu scoici, cum doriti ! )
am pus cam un sfert de kg de scoici congelate de la metro ( sunt pungi de jumatate de kg, gata curatate ) in apa clocotita si le-am lasat pe foc vreo 4 minute sa se inmoaie.
separat am spalat temeinic orezul ( o cana mica ), l-am pus la fiert cu o lingura de ulei de masline, am adaugat o ceapa verde tocata marunt, sare si piper. Nu am condimentat prea mult ca mie-mi place mult gustul de fructe de mare.
cand orezul era aproape fiert am adaugat scoicile ( le-am taiat in jumatati sau sfert pe-alea mai mari ) si le-am lasat la foc inca vreo 10 minute, sa se combine gusturile. La final am adaugat o mana zdravana de patrunjel tocat fin, am amestecat si gata !
A iesit bun, nu m-a dat prea tare pe spate insa, zilele astea mai incerc o reteta culeasa de pe net ( asta-i proprie, suporta multe imbunatatiri ) cu vin alb .
Va pup si va urez spor la gatit !
Mama de papanash Andreiutz ( 2.10.2007 )
alinus_25 spune:
Sim, fetelor, nu posteaza nimeni si o retzeta de cozonac?
Alinus de Iulius Teodor (10.10.2007)
Happiness_4_us spune:
Io am facut ieri o ciulama de ciuperci, ca inca mai sunt in post. Cozonac recunosc ca nu stiu sa fac, mi se pare mult prea complicat, dar o sa imi faca cineva de Pasti.
Astept si eu o reteta de cozonac. Buna ar fi sa se faca singur.
P.S. Sim parca a zis ca-i face mama ei care e la ei in vizita. Sau am inteles eu gresit?
Nana, Andrei Stefan ( 26.09.2007)
Povestea nasterii fluturasului!
Daca incepi sa te sacrifici pentru cei pe care-i iubesti, vei sfarsi prin a-i uri pe cei pentru care te-ai sacrificat!
papanash spune:
Drob de miel
maruntaie: ficat ( eu pun si de pui, iese mai gustos), splina, plaman ( vita, miel sau porc ), o bucata carne de miel, (in cazul in care compozitia este putina). toate se fierb in apa cu sare, se spumeaza des.
Mie nu-mi place sa dau carnea prin masina, asa ca dupa ce au fiert le scot, le las sa se raceasca si apoi le tai marunt.
Adaug vreo 4 fire ceapa verde, 4 usturoi verde, marar, patrunjel, cimbru, oregano,piper ( cel alb este mai intens aromat )dupa ce amestec compozitia bag si vreo 5-6 oua, pun praporul de miel in tava unsa cu ulei ( daca e prapor, daca nu nu-i bai, ung tava, tapetez cu pesmet, dupa care pun compozitia )si gata la cuptor. Daca tava e inalta pun si oua fierte si taiate in rondele sau jumatati, asa pt. design .
Anul asta mi-am luat si tavi de mai multe dimensiuni de unica folosinta, le-am folosit pentru praji, dar merge si drobul.
Pofta buna !
Mama de papanash Andreiutz ( 2.10.2007 )
slippers76 spune:
La cozonaci nu ma bag. Dar as vrea sa fac niste prajituri, cum facea bunica mea Dumnezeu s-o ierte cand eram mici. Stiti cumva retetele pentru cremele de la Albinitza, Alba ca zapada si alte "traditionale"? Dau la schimb retete de fursecuri super usoare, super bune si de efect. Spuneti daca sunteti in pana de idei, ca eu tocmai am demarat operatiunea "marea fursecareala".
Ana, mami de Miruna (16.05.2003) si Vlad (01.09.2007)
Pozele noastre le gasiti pe Flickr/contacts
sim_stoian spune:
Revin cu reteta de cozonac si alba ca zapada. Mai am reteta de chinezoiaca si praji gen 'Budapest' daca stiti la ce ma refer.
Sim, mami de Stefan (25.08.2007)
Blogul lui Stefan
Mamicile gatesc
Pentru vizualizarea blogului trebuie sa va logati cu userul septoct2007@gmail.com, parola o stim toate
Pozele noastre le gasiti pe flickr in Contact list
sim_stoian spune:
RETETA COZONAC (pentru 4 kg)
• 4 kg faina;
• 2 l lapte;
• 1 l ulei;
• 20 oua;
• 200 g drojdie (cate 50 g drojdie pentru fiecare kg faina, adica o nuca mare drojdie/kg);
• 1 kg. zahar;
• 100 ml vin alb ( bors);
• rahat, stafide;
• rom, vanilie
• scortisoara pudra, cuisoare, ienibahar si cacao pentru umplutura de nuca
• 1 kg. nuca prajita in cuptor si macinata
• Se cerne faina intr-un lighean si se lasa la loc cald (se opreste 1 kg pentru adaugat la framantat).
• Se separa galbenusurile de albusuri.
• Galbenusurile se presara cu sare marunta (cate o lingurita rasa pentru fiecare kg de faina). Se freaca apoi cu o cana zahar. Crema de galbenusuri se pregateste cu 2-3 ore mai devreme pentru a se colora mai frumos.
• Se bat albusurile spuma. La aluat nu folosesc albusuri (ingreuiaza aluatul). Pastrez albusurile pentru prepararea umpluturii de nuca.
• Se incalzeste laptele si se se adauga 750 g zahar (3 cani), se amesteca sa se topeasca zaharul; dupa ce se mai raceste se adauga vanilia si coaja de lamaie.
• Dintr-un pahar de lapte caldut pregatit ca mai sus, drojdie si 2-3 linguri faina se face maiaua. Se amesteca bine sa nu ramana cocoloase, se presara cu putina faina si se lasa la loc cald sa creasca.
• Cand maiaua a crescut se pune laptele peste faina cernuta din lighean. Se adauga maiaua, crema de galbenusuri, vinul (borsul) caldut. Se framanta bine sa se incorporeze toate ingredientele.
• Se framanta cu uleiul caldut adaugat treptat (de preferat inmuind mainile in ulei si framantand). Este gata cand se desprinde usor de pe mani.
• Cand se termina de adaugat uleiul se acopera vasul cu o coala de hartie si se lasa la crescut intr-un loc cald (dar nu pe aragaz), ferit de curenti. Trebuie sa-si dubleze volumul.
• Intre timp se pregatesc tavile de cozonac: se tapeteaza cu hartie de copt sau folie de aluminiu
• Umplutura de nuca: pentru 4 kg de cozonac (8 buc.) avem nevoie de 1 kg nuca macinata. Nuca se amesteca cu albusul spuma, zahar (dupa gust) si zahar vanilat. Se adauga rom, scortisoara macinata (1-2 pliculete), ienibahar macinat (1 pliculet), cuisoare macinate (1 pliculet), oua intregi (daca e necesar), cacao. Umplutura trebuie sa aiba consistenta unei marmelade, sa nu fie apoasa deoarece strica aluatul. Daca este prea moale se adauga putina faina, daca este prea vartoasa- lapte.
• Cand aluatul a crescut- se rup (taie) bucati de aluat (eu iau o cate o bucata -cat o minge ce incape in causul palmelor impreunate cand pregatesc cozonaci impletiti. Daca nu-i impletiti- se rupe o bucata mai mare). Se intinde foaia pe planseta presarata cu faina. Se unge cu umplutura de nuca, se pun bucati de rahat date prin faina, stafide, se ruleaza (se impletesc cate 2 rulori in cazul cozonacului impletit). Se asaza bucatile in tava (trebuie sa ocupe 1/2 tava, se lasa la crescut pana ajunge la marginea tavii (nu mai mult decat este nevoie deoarece fermentatia depaseste o anumita limita). Cozonacii se ung cu ou batut amestecat cu zahar pudra vanilat inainte de a-i baga la cuptor (avem nevoie de 2-3 oua pentru 4 kg. cozonac) si se baga la cuptor pentru o ora la foc potrivit (cuptorul sa fie incalzit in prealabil la foc mare). Nu se deschide usa cuptorului decat atunci cand a inceput sa prinda crusta maroniu-roscata. Se pot incerca cu scobitoarea. Daca sunt copti- se scot din cuptor si se lasa putin la racit in tavi. Se scot din tava cat mai sunt calduti si se asaza in aceeasi pozitie, pe care au ocupat-o in forme (nu se misca decat dupa ce s-au racit complet) si se acopera cu o coala de hartie si un prosop. Dupa ce s-au racit, se inveleste fiecare bucata in hartie si se baga in punga (sa tina mai mult timp proaspat). In cazul in care vreti sa pastrati un cozonac pentru mai mult timp- se baga in 2 pungi la congelator. Cand e nevoie se scoate, se lasa 3-4 ore si se poate consuma. Este la fel de proaspat ca atunci cand a fost pregatit.
Verificare drojdie: - o bucatica intr-un pahar cu apa fierbinte. Daca pluteste- va dospi, daca se duce la fundul paharului – nu are putere)
- sau nu trebuie sa se lipeasca de degete cand se rupe o bucatica
- vara se micsoreaza cantitatea de drojdie. Daca se pregateste cozonac pe timp calduros si nu aveti suficiente tavi, atunci jumatate din aluat se pune intr-un lighean acoperit la frigider pentru a nu se depasi limita fermentatiei. Se scoate din frigider, se lasa putin la temperatura camerei si se pregatesc cozonacii ca mai sus. Alta varianta (daca aveti 8 tavi)- pregatiti toate tavile, lasati 2, restul la frigider (acoperite cu hartie). Scoateti cate 2 tavi de la frigider cu 30’ inainte de a se coace sarja de la cuptor.
Sim, mami de Stefan (25.08.2007)
Blogul lui Stefan
Mamicile gatesc
Pentru vizualizarea blogului trebuie sa va logati cu userul septoct2007@gmail.com, parola o stim toate
Pozele noastre le gasiti pe flickr in Contact list
slippers76 spune:
Sim, daca n-ai timp, macar crema de la alba-ca-zapada. Am niste foi gata facute. Nu stiu nici chinezoaica si nici budapest. Multumesc mult si in avans.
Sa-mi spuneti daca vreti retete de fursecuri, daca mai aveti timp si de astea.
Ma duc sa vopsesc ouale.
Ana, mami de Miruna (16.05.2003) si Vlad (01.09.2007)
Pozele noastre le gasiti pe Flickr/contacts
sim_stoian spune:
Reteta de cozonac e de la mama, exact asa cum mi-a trimis-o. Mie mi-au iesit f buni cand am facut.
Sim, mami de Stefan (25.08.2007)
Blogul lui Stefan
Mamicile gatesc
Pentru vizualizarea blogului trebuie sa va logati cu userul septoct2007@gmail.com, parola o stim toate
Pozele noastre le gasiti pe flickr in Contact list
sim_stoian spune:
ALBA CA ZAPADA
FOI: - 2 oua;
- 11 linguri zahar pudra;
- 11 linguri lapte;
- 8 linguri ulei;
- 1 plic amoniac Dr. O;
- zahar vanilat, coaja lamaie.
CREMA:- 1 l lapte;
- 10 linguri zahar ;
- 6 linguri amidon;
- 1 ½ pachet unt
- zeama de la 2 lamai
FOI:
- se amesteca la mixer ouale cu zaharul, se adauga laptele, apoi uleiul treptat.
- se adauga faina, vanilie si amoniacul stins si se framanta cu mana pana nu mai este lipicios. Se imparte aluatul in 4 si se intind 4 foi, care se coc pe rand pe dosul tavii pe hartie de copt. Se inteapa cu furculita din loc in loc sa nu se umfle foaia. Se coace 5-7 min.
CREMA:
- 750 ml lapte se pun la fiert cu vanilie si coaja de lamaie;
- se amesteca amidonul cu zaharul si apoi cu 250 ml lapte turnat treptat (sa nu fie cocoloase);
- se toarna treptat laptele fierbinte peste compozitia de amidon. Se strecoara compozitia obtinuta (sa nu ramana coaja de lamaie). Se pune la foc, se amesteca mereu sa nu se prinda. Dupa ce a inceput sa se ingroase se mai fierbe 5 min. Se da la racit. Cat mai este calduta se adauga untul taiat bucati. Se pune zeama de lamaie cand s-a racit complet.
Compozitia se repartizeaza intre foi. Peste ultima foaie se pune o coala de hartie, un fund si greutate de aprox. 5 kg. Se lasa 12 ore. Se taie romburi, se pudreaza cu amestec de zahar pudra cu zahar vanilat.
Variante:
1. Se imparte crema in 3; o parte se lasa asa, iar in celelate doua se pune cacao. Asamblare: foaie, crema cu cacao, foaie, crema alba, foaie, crema cacao, ultima foaie.
2. Se poate folosi o crema din nuca macinata amestecata cu frisca.
3. Se face crema din: 250 g zahar, ½ l lapte, 4 linguri gris, 1 pachet unt, o cana nuci macinate, vanilie. Se procedeaza astfel: cele 250 g zahar se caramelizeaza pe foc mic; dupa ce s-a topit tot zaharul turnam laptele si se lasa pe foc mic pana se dizolva tot zaharul in lapte. Se toarna grisul in ploaie si se amesteca usor pana fierbe grisul. Se da la racit. Cand s-a racit- se adauga untul frecat, nuca macinata si vanilie. Se omogenizeaza bine crema si umplem foile.
Sim, mami de Stefan (25.08.2007)
Blogul lui Stefan
Mamicile gatesc
Pentru vizualizarea blogului trebuie sa va logati cu userul septoct2007@gmail.com, parola o stim toate
Pozele noastre le gasiti pe flickr in Contact list