Mamicile de dulceturi si papanasi gatesc
Raspunsuri - Pagina 4
betty78 spune:
Ana eu am pus ananas din sirop...conserva
Betty78deMario-Alexandru 16 aug 2007
pozele noastre
asa creste bebe Mario
catinuta spune:
Fetelor mi-e foame....TAREEEEEE...cand citesc retetele voastre. Am vazut ceva retete de lasagna pe aici si va dau un sfat: eu imi fac foile in casa ca sunt mai bune si mai sanatoase iar cine a mancat lasagna la mine...nu uita, fara nici o modestie. Deci
3 oua
400 gr faina
1-2 ling de apa
ceva sare, dupa gust
Se framanta aluatul de mai sus pana face basici, eu il izbesc puternic de blat pana ii "sar fulgii", se lasa la odihnit dupa care se intind foi subtiri care se introduc 20-30 sec. in apa clocotita, se scot si se pun la scurs pe o sita, nu uitati sa stropiti cu ulei inainte de a aseza o alta foaie iar dupa ce se racesc se folosesc mai departe.
Va mai scriu si o reteta de tort rapid, care la nevoie te scoate din incurcatura. Ai nevoie de:
1 punga piscoturi
frisca cat de multa
fructe proaspete sau din compot
Se asaza un rand de piscoturi, se stropeste cu sirop din compot, se pun bucati de fructe ( banane, kiwi, portocale, mere, struguri, visine, etc), se pune frisca si se asaza un alt strat de piscoturi si asa mai departe pana termini ingredientele si tava de umplut. Pui la frigider cam pe sambata seara iar duminica la pranz ai un desert usor si delicios. Pofta buna.
sim_stoian spune:
Mucenici moldovenesti (sfintisori)
Ingrediente: 1 kg faina, 150 g zahar, 50 g drojdie, 150 ml ulei, 4 oua intregi, 1 lingurita sare marunta, aprox. 500 ml lapte, arome (zahar vanilat, coaja lamaie), 100 ml vin alb sau bors
Eu imi pregatesc mai intai toate ingredientele. In acest timp, asistentul meu dirijeaza toata treaba.
Aluat:
- Se face maiaua: drojdia se dizolva in putin lapte caldut si o lingurita de zahar, se adauga o lingura faina (sa nu fie cocoloase), se presara putina faina, se lasa la crescut. Se observa cand a crescut pt ca apar crapaturi in stratul de faina de deasupra.
- albusuri se bat spuma;
- zaharul se dizolva in laptele caldut;
- galbenusurile se freaca cu sarea, se adauga zaharul vanilat, coaja lamaie;
Asa arata toate pregatite de amestecat.
- in ligheanul cu faina cernuta (se opreste o rezerva, nu se pune toata faina de la inceput) se adauga: maiaua, albusurile spuma, galbenusurile, laptele, bors caldut, se framanta bine. La sfarsit se framanta cu uleiul caldut. Rezultatul aici.
Se acopera ligheanul cu o hartie, se lasa la crescut aprox. o ora (sa-si dubleze volumul). Cam asa ar trebui sa arate aluatul crescut.
Se modeleaza bucati de aluat sub forma de colacei (eu am facut 2 panglicute, pe care le-am impletit si le-am unit la capete, apoi le-am rasucit cu 180 grade de la mijloc si a aparut "8". Se pun in tava unsa cu f putin ulei, se ung cu ou batut cu putin zahar vanilat si se dau la cuptor. (Se lasa distanta intre ei; eu i-am facut mai mari, au incaput 6 in tava).Cind s-au copt (incepe sa miroase a copt sau vezi ca s-au rumenit) se scoate tava, se trec 30 secunde prin sirop, apoi se ung cu miere incalzita pe baie, se presara nuca macinata. Asa arata produsul finit. Pofta buna.
SIROP: 1/2 l apa, 300 g zahar, zahar vanilat. Fiebi apa cu zaharul sa se lege un pic (cam 5-6 min.). Cand se mai raceste un pic pui zaharul vanilat.
Sim, mami de Stefan (25.08.2007)
Blogul lui Stefan
Mamicile gatesc
Pentru vizualizarea blogului trebuie sa va logati cu userul septoct2007@gmail.com, parola o stim toate
Pozele noastre le gasiti pe flickr in Contact list
Roxana_G spune:
Heeeeelp! Va roooog, vreau reteta de papanasi folosita de Yaia sau decedez salivand si visand la ei!
Rox ,
Alexandra Maria (10.02.2004) si BB Andrei Serban (31.08.2007)
Poze
slippers76 spune:
Rox, am eu o reteta de papanasi. O postez imediat.
Ana, mami de Miruna (16.05.2003) si Vlad (01.09.2007)
Pozele noastre le gasiti pe Flickr/contacts
slippers76 spune:
Papanasi:
2 oua
250 gr branza de vaci
2 pachetele zahar vanilat
1 varf de cutit bicarbonat stins cu lamaie
1 praf de sare
faina cat cuprinde.
Se amesteca toate ingredientele intr-un castron, mai putin faina. Se adauga cca 10 linguri de faina si se amesteca pana la omogenizare. Se mai adauga faina daca este nevoie, astfel incat compozitia sa nu se lipeasca foarte tare de maini (depinde de marimea oualor). Se framanata apoi putin pana devine aluatul elastic. Se formeaza gogosele cu mainile date prin faina, se aplatizeaza cu palma, se executa gaura din mijloc cu degetul. Se fac si bilute din aluatul respectiv, tot atatea cate gogosele. (Asta ca sa arate ca la restaurant). Se prajesc in baie de ulei incins (tuci, ceaun sau cratita, sau ce aveti la indemana). Se asambleaza o gogoasa cu o bila, modelul il stiti. Se pudreaza cu zahar, se servesc cu smantana, dulceata sau ce va mai place. Musai calzi.
Tips: eu mai pun cateodata si o lingura de gris in compozitie. Uleiul trebuie sa fie incins bine inainte de a pune papanasii, altfel se intaresc si adio pufosenie.
Ana, mami de Miruna (16.05.2003) si Vlad (01.09.2007)
Pozele noastre le gasiti pe Flickr/contacts
sim_stoian spune:
Ana, mie nu mi-au iesit niciodata acasa asa cum ies la restaurant. Aia moldovenesti da, ii fac si cu ochii inchisi.
Sim, mami de Stefan (25.08.2007)
Blogul lui Stefan
Mamicile gatesc
Pentru vizualizarea blogului trebuie sa va logati cu userul septoct2007@gmail.com, parola o stim toate
Pozele noastre le gasiti pe flickr in Contact list
slippers76 spune:
Sim, am reteta asta de papanasi de vreo 7 ani, de la o prietena. Nu fac des, dar rar mi s-a intamplat sa ratez. Din aia moldovenesti ne facea mama, cand eram mici. Yam!
Ana, mami de Miruna (16.05.2003) si Vlad (01.09.2007)
Pozele noastre le gasiti pe Flickr/contacts
sim_stoian spune:
Daca zici ca iti ies, o sa o incerc si eu. Desi acum mi s-a facut pofta de aia moldovenesti. Cred ca o sa fac ambele variante, ca sa ma satur . Cum sa mai slabesc eu in ritmul asta?
Sim, mami de Stefan (25.08.2007)
Blogul lui Stefan
Mamicile gatesc
Pentru vizualizarea blogului trebuie sa va logati cu userul septoct2007@gmail.com, parola o stim toate
Pozele noastre le gasiti pe flickr in Contact list
sim_stoian spune:
Maria, am facut si eu praji cu branza si frisca si mi se pare ca e destul de moale crema de branza. Asa trebuie sa fie sau am gresit ceva? Am pus-o la frigi, sa vedem cum e pana diseara. Am facut frisca din smantana, dar se intarise ca lumea. Asta sa fie oare?
Sim, mami de Stefan (25.08.2007)
Blogul lui Stefan
Mamicile gatesc
Pentru vizualizarea blogului trebuie sa va logati cu userul septoct2007@gmail.com, parola o stim toate
Pozele noastre le gasiti pe flickr in Contact list