Cat sa-i dau unei bone ca sa fie multumita?
Raspunsuri - Pagina 5
Deborah77 spune:
Eu platesc 10 mil pt 11 ore pe zi - dar se fac si 12, copil 1 an + menaj complet. Nu gateste, nu calca, dar freaca casa intr-una cat doarme bebe. Mi se pare atat de mult, incat nici nu o platesc in plus daca e vorba de stat 1 noapte-2, sau peste program. Sunt f multumita, iubeste copilul, e f constiincioasa....dar e mult, ce mai.
clau2toma spune:
As putea ca sa-ti raspund eu cam cat sa-i dai si sa fie si multumita?Cred ca vreo 27 de milioane de lei vechi ar fi indeajuns dar acum depinde si de program .Ca mai mult de 7 ore nu pot sa munceasca mai mult de 2 sau 3 luni [nu generalizez]
Oliv75 spune:
quote:
Originally posted by LORE33
Eu am oferit 800 ron pentru un scolar , program de la 11 30 la 18 , fara sa faca nimic in casa doar sa se ocupe de educatia lui Mihai si am fost refuzata. I s-a parut prea putin sau prea multa responsabilitate. Habar nu am cat ar trebui sa dau.
LOREDANA si MIHAI
"Infrint nu esti atunci cind singerezi,nici ochii cind in lacrimi ti-s.Adevaratele infringeri sunt renuntarile la vis."
Ai putea sa iei in calcul si varianta after school. Pe fetita mea (clasa I) am inscris-o la after school-ul scolii (program 11.30-18,) si costa 500 RON /luna. Isi face temele acolo (cu invatatoarea ei!), cursuri de engleza, informatica, origami, gimnastica(dans). La ora 12 masa - firma de catering (3 feluri), meniu diversificat si proaspat. Nu a avut nici un fel de probleme.
Daca pui in balanta cele doua variante (bona si after school) nu cred ca mai exista vreo dilema
P.s. Daca scoala nu are after school cauta in zona o gradinita particulara care are si un program dedicat elevilor (cam acelaesi activitati ca cele mentionate mai sus)
LORE33 spune:
Pentru after school eu m-am trezit foarte tarziu iar cele din Drumul Taberei deja nu mai aveau locuri .De aceea m-am lovit de problema cu bona .Pana in ianuarie inclusiv am pe cineva ,dar ii naste fiica si a spus ca nu ma poate incurca. Macar a fost corecta de la inceput. Asa ca inca mai caut bona care sa se ocupe strict de educatie nu de menajul casei.
ananda spune:
ma ingrozesc de ceea ce citesc aici. si eu stau tot in zona Mall Vitan, as fi vrut tare mult sa gasesc o persoana mai tanara dar se pare ca voi fi norocoasa daca gasesc pe cineva, oricine!
preturile mi se par aberante, deci chiar nu stiu cat as putea da cuiva sa fie multumita.
am vorbit cu mai multe persoane dar fie nu erau disponibile fie mi s-au parut oligofrene de-a binelea... singura care mi-a placut si la telefon parea foarte ok era o tanara de 24 de ani, care insa a "uitat" sa maai apara la intalnirea pe care o stabilisem cu ea dar si sa mai raspunda pe telefonul mobil... acum sunt iar in cautari, bebe e foarte energic si nu cred ca s-ar descurca o persoana in varsta cu el, dar de unde sa iau pe cineva pana in 45 de ani si serios...
B_Zara spune:
of, si noi vrem o bona cam din aprilie -mai 2008, cind giza mea va avea 1 an si 2 luni.Sint ff reticenta in a-mi lasa copilul pe mina unei straine, insa nu am incotro: o bunica lucreaza inca si cealalta nu e in Bucuresti. Mi-am intins antenele prin cunoscuti si speram sa-mi gasesc pe cineva de incredere si recomandat...insa n-am avut noroc.Si parca la agentii n-as apela, ca nici nu ne dau banii afara din casa.Asa ca, daca stiti pe cineva de incredere, v-as ramine pe veci recunoscatoare.Locuiesc in zona Vergului-Pantelimon, iar fi-mea e o cuminte si e super-prietenoasa.Mami de Ilinca 15.03.2007http://picasaweb.google.com/Sorin.Brinzaru/IlincaDecembrie?authkey=7DplWa3GQ6g
chris.magic spune:
mama de ce sume vorbiti voi! eu dau 5 mil pt 5 ore la doi copii. cand dorm copiii face si menaj usor. e drept ca nici a mea nu are nici o pregatire si nu se descurca la lectii.
herra spune:
dar bona cu carte de munca, are cineva?
cat mai ajung restul contributiilor, pe langa salariul ei?
(cu minimum pe cartea de munca, evident)
sau sa se plateasca doar contributia la casa de pensii - asta cat mai este?
brianne spune:
Totul depinde de experienta pe care bona o are, de nevoile familiei, orele de munca, s.a.
Eu am lucrat ca bona si pot vorbi din experienta. Asadar, unele bone pot fi multumite cu 7 mil/ luna iar altele nu.
Acum se cere ca minimul sa fie undeva la 7,8 mil/ luna, calculandu-se 10 ron/ ora.
Eu cel mai putin am fost platita 500 dolari/ luna dar intotdeauna am negociat salariul, datorita faptului ca am experienta in domeniu mai bine de 10 ani (membru al diferitelor cluburi pt copii, hostess, diplome recunoscute international pt educarea copiilor, voluntariat in diferite organizatii si orfelinate, etc).
Eu consider ca urmatoarele lucruri trebuie luate in considerare atunci cand cineva are nelamuriri cu privire la salariul unei bone:
- experienta in domeniu
- disponibilitate/ flexibilitate
- orar
- menaj
- recomandari
Stiu ca multe familii se plang cu privire la bone, si deseori chiar le dau dreptate. Totusi, eu consider ca familia ar trebui sa ceara intotdeauna recomandari.
Eu una - bona fiind - nu mi-as lasa in grija copilul pe mana unei necunoscut/e, fara ca in prealabil sa am recomandari.
Eu am oferit numere de telefon pt ca familia sa poata discuta cu familiile pt care am lucrat inainte.
In cazul in care bona nu poate oferi recomandari, eu as alege o perioada de 1-2 luni de proba, poate mi-as lua 2-3 zile libere pt a ^supraveghea^ bona, pt a crea o ^relatie^ astfel ca bona sa se simta sigura ca poate veni oricand la mine cu orice nevoie (aici nu ma refer neaparat la finante), problema, sugestie sau lucru pe care ea l-a observat.
Eu am asteptari mari de la mine atunci cand sunt bona pt un copil. Am fost bona pt un singur copil, pt bebelusi, pt 2, chiar 3 copiii.
Atunci cand am fost bona, am avut o lista cu prioritati pe care intotdeauna am impartasit-o familiei inainte de accepta sa lucrez pt ei.
Daca au fost bebelusi, am intrebat intotdeauna familia cu privire la educarea si cresterea lui (mergeam saptamanal la un club pt bebelusi sau baby cinema, zilnic la plimbare, hranit sanatos, citit zilnic - chiar daca are doar cateva luni, etc).
Daca au fost prescolari, de la varsta de 3 ani, am petrecut zilnic timp invantand litere, desenand, mers cu bicicleta, inot, gatit impreuna, etc).
Eu sunt genul de persoana care prefera ca sa implice copii - indiferent de varsta - in cat mai multe activitati posibile si cat mai putin timp petrecut in fata tv - eventual poate petrece timp atat timp cat sunt constienta de ceea ce vizioneaza el.
Tototata, intreb parintele cum disciplineaza copilul si daca am voie sa il disciplinez. Intotdeauna am fost impotriva disciplinarii prin bataie si acest lucru l-am facut de cunoscut.
Am scris lucrurile acestea doar pt a scoate anumite lucruri in evidenta. Sper sa fie de folos.