Cat sa-i dau unei bone ca sa fie multumita?
Tocmai i-am marit salariul bonei,acum o luna.I-am dat cat mi-a cerut:7 mil.pt 7 ore.Eu as fi avut nevoie de 5-6 ore,deoarece trebuie sa o supravegheze pe fetita mea care vine de la scoala la 12.30,mananca si se culca.Apoi vin eu de la serviciu.Ea insa nu a fost de acord.Si-a ales programul asa cum a vrut:de la 10 la 17.In timpul asta,pentru ca fetita e mare,ea mai face si menaj usor.Nu are pregatire pentru a o ajuta la lectii.
Ieri mi-a spus ca s-a intalnit cu o bona care sta 7 ore cu o fetita de 2 ani si primeste 8 mil.(dupa ce ii dadusem 500.000 in plus pentru ca statuse o noapte cu copilul si 1.5 mil imprumut)
Ea vine si din Voluntari,desi i-am spus de la inceput sa se gandeasca bine daca ii convine (eu avand si alte variante atunci),iar acum mi se plange zilnic ca ii e greu.
Simt ca nu o mai suport!
Ati putea sa-mi recomandati pe cineva in zona Mall Vitan,5 ore /zi.,program 11.30-16.30?
Raspunsuri
ralucutza77 spune:
Buna, soacra mea sta in zona Mall Vitan, si e pensionata. Pana sa inceapa gradinita avea grija de fiica-mea, acum a ramas fara ocupatie. Cati ani are fetita ta? Nici soacra-mea nu s-ar putea ocupa de lectii cu fata, dar de avut grija de ea si de ceva menaj s-ar descurca fara probleme. E tanara, are 50 de ani. Daca vrei da-mi un mesaj pe pm si vorbim mai la obiect.
Fiecare zi are doza ei de amaraciune. Nu iti amari si mai tare ziua de azi, gandindu-te si la amaraciunea zilei de maine.
ingridnen spune:
7 milioane pentru 7 ore ?? Mi se pare enorm.
Noi platim 4 milioane pentru 5 ore, luat de la gradi, plimbat in parc si culcat. Cand nu merge la gradi, calculez la ore si platesc asa. De exemplu in octombrie Cristi nu a fost ecat 7 zile la gradi, pentru ca a tot fost bolnav. Am platit bona cu 7,5 milioane, statea intre 9 si 10 ore pe zi.
Sau poate in zona ta sant astfel de preturi ? Mi se pare chiar foarte, foarte mult.
Ingrid si Cristi 4 ani si 8 luni
eli05 spune:
Problema e ca dansa nu mai e multumita nici cu 7 mil/7 ore,desi singura acum o luna si-a stabilit tariful.
monaraus spune:
Da, si eu am o nedumerire legata de plata bonei. Pana sa inceapa gradinita am platit-o cu 5 milioane pentru 8 ore pe zi (fara sa-i scad din suma daca se intampla sa nu stea cu fetita chiar si jumatate de luna, si au fost destule dati). Acum, ca fetita a inceput gradinita nici nu stiu cum sa procedez. Avem mare nevoie de bona chiar si cu gradinita, caci nu avem bunici care sa ne ajute. Ma gandeam sa o rog sa o ia la pranz, sa mearga in parc si apoi s-o culce. Ar fi de la 13 la 16,30 cand vine sotul. Cat sa o platesc pentru aceste 3,5?
irinai spune:
Oricat i-ai da probabil ca nu va fi multumita. Daca a inceput asa, cu nemultumirile, tot asa va continua.
De ce nu o intrebi cat ar vrea si pentru cat timp? Ca sa nu vina din nou peste 2 luni, sa ceara marire de salariu.
eli05 spune:
De frica ca ma lasa balta.
Asta vara a venit si a spus ca si-a gasit un copil cu 8 mil/8 ore si ca pleaca.I-am ofert si eu atunci cat a cerut.
In rest sunt multumita de ea si nu am avut alternative.
mariamunteanu spune:
Eu cunosc o familie care plateste 10 milioane pt. 9 ore. Altii care platesc 6 milioane pt. 6 ore - fara menaj. Cred ca tarifele au crescut foarte mult.
Maria
ANDREEA GEORGIANA spune:
Draga Eli si eu sunt in cautarea bonei potrivite(ca sa nu mai folosesc termeni ca "ideala" sau "perfecta")si constat cu stupoare ca se vehiculeaza "pe piata" niste preturi incredibil de mari(pt. pregatirea si "abnegatia" de care dau dovada respectivele bone.Am tot fost pe la agentii si,la intrebarea privind salariul ori imi raspundeau "...pretul pietei"(ma rog,"pietii")ori imi spuneau ca agentia le-a sugerat 8 mil pt. 8 ore,10/10 ore,ca asa nu mai vorbesc de orele suplimentare platite separat etc.Asta in conditiile in care unele din ele nici nu stiau sa scrie(sunt convinsa!).Nu amintesc de salariile medicilor tineri ori de cele ale profesorilor,ca nu vreau sa starnesc polemici dar tupeul a depasit orice limite.Noi am avut o bona f. buna care mi-a cerut la inceput o suma f. mica(zic eu!).Niciodata nu mi-a cerut marire de salariu(si oricum, mi se pare de bun simt ca initiativa sa-i apartina angajatorului,iar noi chiar ne respectam angajatii si ii motivam ca atare!) si i-am adaugat din cand in cand cate ceva.Niciodata nu mi-a cerut nimic si nici nu a insinuat vreodata ceva.Este adevarat,nici nu facea parte din clubul bonelor care stau la barfa in parc.Singura ei grija era legata de ingrijirea si siguranta fetitei noastre, iar de confortul ei material ne-am ocupat noi intotdeauna,fara a o face sa se simta prost.I-am oferit prime,cadouri,fel de fel de atentii si am respectat-o ca pe un membru al familiei,asta fiind de fapt ceea ce doresc de la o bona.Sa aiba grija de fetita noastra,sa o iubeasca si sa o protejeze din suflet.Cum poate spune o bona(si am auzit,slava D-lui!)ca pleaca la alt copil pt. 50-100 ron in plus.Adica timpul petrecut cu un bb nu a insemnat nimic,a stat cu un copil doar pt. bani,fara sa-i pese,fara sa se ataseze?Astfel de femei trebuie sa-si aleaga o alta meserie.Pt. cea de bona iti trebuie vocatie si un parinte multumit este imposibil sa nu-si doreasca o bona multumita.Eu cel putin...
In concluzie,o bona care aduce in discutie problema banilor(in felul in care spui tu) nu are ce cauta alaturi de un copil.Niciodata nu va fi multumita,tot timpul va exista o "alta" care castiga mai mult,si o alta familie care ii da mai mult.
ANDREEA GEORGIANA,mamica de Thea Antonia... frumusica(28.03.2006)
http://community.webshots.com/user/andreeageorgiana
eli05 spune:
Asta vara s-a apucat sa-i spuna fetitei despre bona unui copil din parc,care doar are grija de copil si primeste 8 mil.Am ramas stupefiata cand am auzit si credeti-ma nu i-am zis nimic de frica sa nu plece.Dimpotriva am hotarat sa-i dau mai mult,iar ea mi-a raspuns ca si-a gasit alt copil si a inceput sa-mi povesteasca ce bine a fost tratata de acea familie.Pana la urma am convins-o sa ramana la bine,pentru ca nu aveam alta solutie.
Acum i-am dat banii pe toata luna,asa ca luna asta nu pot renunta la ea.
ingridnen spune:
Mona, eu zic 3 mil pentru 4 ore este OK. Noi asa am platit pana mai de curand, acum s-a marit insa programul.
Eli, incearca sa gasesti pe altcineva cu mai putine pretentii (financiare). Mai ales ca fetita ta este mare, la scoala, si este mult mai usor decat cu un bebe. Mai exista si pensionare cu mult bun-simt, trebuie insa cautat. Noi am avut la Cristi pentru o perioada scurta o doamna foarte cumsecade, dar locuia departe (in Colentina)asa ca nu am putut colabora prea mult. De asta spun, ca se gasesc si persoane OK...
Succes
Ingrid si Cristi 4 ani si 8 luni