fumatul in parcurile pentru copii!
Raspunsuri - Pagina 10
nelia spune:
Am citit si eu subiectul vostru si simt si eu nevoia sa spun citeva lucruri. Si eu am fumat 8 ani de zile, nu mult, dar suficient ca sa regret. Si eu am dependenta mea, de cafea, ca spun ca nu e, ca o beau din placere si ca asa vreau eu sau ca spun ca a devenit o necesitate pentru mine, tot dependenta se cheama, orict de mult as vrea eu sa ma ascund dupa degete cum am vazut ca fac unele fete de pe aici.
Nu toate dependentele fac rau, dar fumatul este una care face fff rau. Fumatoarele de aici stiu ca vor citi si vor zimbi, spunind: ei, uite, inca una care a intrat sa ne tina predica! Si din punctul vostru de vedere aveti dreptate! Dar cind e vorba de sanatatea unui om, nu se mai pune problema sa acordam dreptati sau nu! Tatal a doua dintre surorile mele, cele mai mari, a murit la 25 de ani, de cancer pulmonar: fuma un pachet de tigari pe zi. Cumnatul meu, sotul surorii mele cele mai mici este acum intr-o situatie foarte grava, cu cancer in git, metastaza la laringe si limba, inoperabil! Un pachet pe zi, fara intrerupere, de la 18 ani pina acum. In urma lor ramin copii fara tata! Doua fete si in primul caz, doua fetite si in al doilea. Fumatul pasiv omoara lent, dar sigur! Si daca nu omoara, afecteaza. Multe dintre fetele de aici sint mamici, fumeaza si isi spun ca lor nu li se poate intimpla. Cind esti tinar si sanatos, asa gindim toti! Si totusi... nu-ti garanteaza nimeni ca tu vei fi printre cei care fumezi, dar nu veti pati nimic! Dependenta-dependenta, dar daca la mine nu ma pot gindi, desi ar trebui, ma gindesc la copilul meu si incerc sa scap de ea.
E una din dependentele de care se poate scapa, nu e alcool, nu e drog! Faceti un efort si lasati tigara celor care si-au incheiat socotelile cu viata... Sincer, din inima va sfatuiesc, ca fosta fumatoare, nu inraita, dar fumam si mi-a lipsit mult timp tigara. Motivati-va puternic (la mine a fost primul copil, m-am lasat in momentul in care am hotarit sa-l fac pentru ca am vrut sa-i ofer sansa de a se creea intr-un organism curatat de toxine) si lasati-va!
Nu sint toleranta cu fumatul aproape de copii, nici macar in parc. Vad gravide care fumeaza si-mi vine sa le zgiltii si sa le intreb daca stiu macar asa un pic ceeea ce fac... Daca ar vedea asa, intr-un filmulet, in timp ce trag dintr-o tigara, ce se intimpla cu fiinta care se formeaza in burtica lor, garantez ca ar stinge-o imediat. Dar daca nu vad, se fac ca nu stiu! Si poate unele chiar nu stiu! Nu sint toleranta cu fumatul in parc, linga locul de joaca al copiilor, si pentru ca fumul ajunge la ei, chiar daca e in aer liber, avem destula poluare, nu mai avem nevoie de inca una, care poate fi evitat. Dar nu sint de acord pentru educatia lor: copilul inregistreaza, e ca un burete! Degeaba ii spui sa nu faca, el urmeaza exemplele! Tot ce vede ramina intiparit acolo, in creierasul lui si le va folosi la nevoie. Nu ma puteti contrazice daca eu, ca mama, care nu fumeaza si care inteleg fumatorii pina la un punct, pina acolo unde m-am inteles pe mine, vin la voi si va spun: e dreptul meu sa va cer sa nu fumati aici, linga locul de joaca al unor copii! E dreptul meu, al copiilor mei si al copiilor vostri, cei care fumati. Nu ma puteti contrazice, dar nici nu-mi puteti spune ca e si dreptul vostru sa fumati acolo, pentru ca nu este. Mai incolo, la 10 m, da, e un parc public si puteti sa fumati, dar aici, linga copilul meu, nu!
Am vazut ca erau fete care luau apararea: pai si unde sa mai fumeze saracu' fumator!?! Daca te deranjeaza, du-te in alt loc unde nu se fumeaza... Dar acelasi lucru poate sa-l faca parintele fumator si e chiar normal sa-l faca. El a venit cu tigara in locul in care nu are voie, nu eu m-am dus cu copilul linga el in timp ce fuma...
In concluzie, da, ma derajeaza fumatul in parcurile pentru copii! Si in toate locurile unde acesta deranjeaza... Dar il accept acolo unde e permis, acolo unde nu deranjeaza pe nimeni, numai ca atunci trag semnalul de alarma: atentie la sanatate! Nu m-a deranjat niciodata un parinte care isi ia copilul, ii da un bat in mina si il trimite sa se joace printre copaci, mai departe de locul de joaca, in timp ce el fumeaza o tigara. Dar ma deranjeaza adultul, care aduce copilul in parc, se aseaza pe banca si primul lucru pe care il face, isi aprinde tigara... linga copilul lui, care e obisnuit, dar si linga copilul meu, care nu e obisnuit si ramine cu ochii fixati pe toate gesturile pe care le face fumatorul din fata lui. Putea sa o fumeze pe strada, pe alee... pina ajungea in parcul pentru copiii. Faptul ca multi arunca si mucul pe jos cind o termina... asta e deja prea mult.
www.dropshots.com/aurice#date/2008-05-29/18:19:47" target="_blank">CORNELIA, mami de www.dropshots.com/aurice#date/2008-03-21/11:24:31" target="_blank">AGATA, www.dropshots.com/aurice#date/2008-07-19/12:42:56" target="_blank">TUDORA si www.dropshots.com/aurice#date/2008-07-19/12:42:45" target="_blank">LISANDRU
Ursoaica spune:
Pe mine acesta situatie ma depaseste.
Acasa nu scap de fumul de tigara pt ca am vecini fffffoarte binevoitori care fumeaza pe geam non-stop ... am intrebat de ce fumeaza pe geam si nu in casa lor? R: pt ca isi afuma casa... dar pe a mea o pot umple de fum, nu?
La munca se fumeaza la greu, acolo sunt in minoritate si fug de ei.
In parcurile pt copii se fumeaza... ziceti voi ca de catre parinti, bunici, bone? nuuu, fumeaza chiar copii, zic copii pt ca aveau 8-9 ani. La rugat sotul pe unul sa stinga tigara si acel copil la injurat si jignit ... ce faci atunci? pleci tu pt ca ti-e frica sa nu ii dai una peste ceafa si sa il lasi lat.
Am ajuns la o concluzie ori il bat mar pe ala care mai are tupeul sa fumeze in fata usii mele (ceea ce am si facut) ori ii arunc cu cacat de pisica in cap atunci cand fumeaza (nu ii mai iese mirosul 3 zile din par) la aceasta posibilitate inca mai reflectez.
Am intrebat un adult parinte cu copilul in parc de ce fumeaza langa copii? R:pt ca este in aer liber, daca nu imi convine sa plec ... si am plecat.
Sheannamp spune:
quote:
citat din mesajul lui Ursoaica
Am intrebat un adult parinte cu copilul in parc de ce fumeaza langa copii? R:pt ca este in aer liber, daca nu imi convine sa plec ... si am plecat.
Off! Si eu la fel am patit.
Incerc sa ma consolez cu zicala : "Cel mai destept renunta!"
Dar nu am cu cine, ca sotul nu vrea sa emigram.....
Clover spune:
Problema cu tigarile este ca in loc sa fie interzise de tot prin lege sunt mentinute in virtutea unor interese comerciale. Pentru ca e legal, fumatorii au impresia ca nu fac nimic rau.
b.nica spune:
Eu nu inteleg de ce atatea opinii!
Scurt, fumatul este nociv, daca te afecteaza trebuie sa reactionezi.
Daca fiecare persoana deranjata ar reactiona in limitele legale nu ar mai fi astfel de probleme.
ramiris spune:
Citat: |
citat din mesajul lui b.nica Eu nu inteleg de ce atatea opinii! Scurt, fumatul este nociv, daca te afecteaza trebuie sa reactionezi. Daca fiecare persoana deranjata ar reactiona in limitele legale nu ar mai fi astfel de probleme. |
1. Fumatorii care fumeaza in parcuri si pe strada nu actioneaza in afara limitelor legale.
2. Pe mine ma derajnzeaza mai putin sa adun trei mucuri de tigara de pe jos din zona unde se joaca copilul in parc decat ca in nisipul ala isi fac nevoile toti maidanezii si toate pisicile vagaboande. Motiv pentru care copilul meu a fost infestat cu toxocara canis, in conditiile in care n-a pus niciodata mana pe un caine.
3. Da, sunt fumatoare, si eu si sotul meu. Ne scoatem copilul in parc si se joaca cu alti copii ai caror parinti (sau macar unul dintre ei) sunt si ei fumatori. Nu fumam langa copii si nici nu aruncam mucurile pe jos ci la gunoi.
Mi-as lasa mai repede copilul sa se jocace cu un copil de fumator decat cu unul de alcoolic (apropo, alcoolul nu face rau? n-ar trebui interzis prin lege?) sau cu al unui dependent de droguri care primeste in mod legal metadona.
Cred ca se exagereaza si o repet, libertatea nimanui nu trebuie ingradita atata timp cat nu o incalca pe a altuia. Sunt de acord ca fumatorii trebuie sa respecte niste limite, dar de aici pana la a se cere interzicerea fumatului e cale lunga.
Totusi in parcuri nu e chiar fumul gros sa-l tai cu cutitul si nici nu calci pe covorul de mucuri de tigara, cel putin in cele in care im duc eu copilul.
Sunt mult mai preocupata de aerul din Bucuresti pe care-l respira copilul meu decat de faptul ca la 10 metri de el in parc se poate intampla sa fumeze cineva o tigara.
ramiris spune:
citat din mesajul lui Ursoaica Pe mine acesta situatie ma depaseste. Acasa nu scap de fumul de tigara pt ca am vecini fffffoarte binevoitori care fumeaza pe geam non-stop ... am intrebat de ce fumeaza pe geam si nu in casa lor? R: pt ca isi afuma casa... dar pe a mea o pot umple de fum, nu? Am ajuns la o concluzie ori il bat mar pe ala care mai are tupeul sa fumeze in fata usii mele (ceea ce am si facut) ori ii arunc cu cacat de pisica in cap atunci cand fumeaza (nu ii mai iese mirosul 3 zile din par) la aceasta posibilitate inca mai reflectez. |
Intr-adevar, felicitari!
Solutia la care te gandesti este nu numai foarte legala dar si foarte educativa pentru copii tai. Ii inveti ca fumatul este o nenorocire insa agresivitatea si violenta sunt ok.
Cred ca un linsaj public ar fi numai bun!
O curioziatate: Ce ilegalitate face vecinul care fumeaza pe balconul propriu?
Si cum de lui nu-i intra fumul in casa dar tie (a carei fereastra banuiesc ca e ceva mai indepartata de a lui) ti se umple casa de fum?
sorana spune:
citat din mesajul lui b.nica Eu nu inteleg de ce atatea opinii! Scurt, fumatul este nociv, daca te afecteaza trebuie sa reactionezi. Daca fiecare persoana deranjata ar reactiona in limitele legale nu ar mai fi astfel de probleme. |
Poate ar trebui sa fii un pic mai clara.
Cum sa reactioneze legal?
Ce sa faca exact? Sa cheme gardieni / politie? Pai nu e interzis fumatul in parcuri. Exact asta zice addiana in primul mesaj. Ca a spus gardienilor si i s-a zis ca nu-i interzis, e voie.
Precizare: Sunt fumatoare. Nu fumez in locurile unde e interzis.
Sorana si Monica (5 ani)
anya spune:
Ramiris, tie nu ti-a mirosit niciodata a prajeala, fripturi sau mai stiu eu ce..de la vecini? Asa si cu fumul de tigara. Daca vecinul fumeaza pe geamul de la bucataria lui si tu stai in bloc nitel mai sus, te poti trezi cu un parfum "placut" in casa. Adevarat, omul nu face nimic ilegal, dar asta nu ma face sa "miros" mai bine
arleena spune:
bla bla bla.....
am citit mai printre randuri pana la sfarsit acest subiect si numa m-am enervat...orice am face, NOI NEFUMATORI, nu putem sa le demonstram fumatorilor ca fumul deranjeaza si in aer liber pe nefumatori...si ce-i mai rau ca fumatul pasiv e mai nociv ca cel activ.....
nu cred ca exista parc in romania care sa nu fie plin de mucuri de tigara in zonele special amenajate pt copii
CHIAR NU MA INTERESEAZA unde ar putea sa se delecteze un fumator fumandu-si delicoasa tigara....dar sa nu fie in preajma copiilor....de ce sa plec eu daca ma deranjeaza fumul...e viciul lor, ei sa sufere, nu eu si copilul, ia auzi....daca ma deranjeaza fumul sa plec????da mai bine mergeti voi unde sunteti singuri si afumativa plamanii pana plesniti. nu va tot gasiti scuze ca nu aveti....e nesimtire sa fumezi in preajma copiilor chiar si la 10 m....asta si pt ca dati exemplu prost copiilor
tuturor fumatorilor