Finlanda (3)
Raspunsuri - Pagina 17
Jaana spune:
Ce liniste pe aici!
Aamu, bine ai revenit in Finlanda si refacere rapida!
Mamini, am lasat-o si noi pe jos ca nu se mai putea. Dar am pus-o pe niste saltele ca mai cade si se duce ca bolovanul! I-am luat si un scaunel cu masuta in care se mai joaca. Si pentru ca tot am fost la magazin am luat si o olita, cu care deocamdata se joaca. Inca n-am incercat sa o punem dar as vrea sa incerc intr-o zi, asa in joaca... desi vad ca parerile pe forum sunt f. impartite in privinta asta.
Elena, am renuntat pana la urma la ideea cu tarcul, toate care le-am vazut erau cam mici, nu cu mult mai mare decit patul, pe care nu-l agreaza
Aamu spune:
Chiar ca e liniste! Unde sinteti?
Jaana, multumesc! M-am refacut dupa vacanta ..dar la servici e o nebunie..acum e altfel de oboseala..
Mamini, ce mai faci? Probabil foarte ocupata?
Aiska, cum te simti?
Elena, nu mai zici nimic? Ai gasit bilete ptr sarbatori?
Yael, cum merge limba finlandeza? Si in rest?
Lili, mai da un semn cand ai putin timp.
Trebuie sa-mi schimb pasaportul daca mai vreau de Craciun in Canada. Am fost la ambasada sa-i fac procura mamei ca sa mi-l schimbe. Am trimis actele prin recomandata..nu stiu ce a fost in capul meu - oboseala poate sau vid- ar fi trebuie sa le trimit prin DHL ca tot ma grabesc. Sa vedem ce iese..macar sper sa nu se piarda.
Am fost foarte placut impresionata la ambasada..consulul e o domnisoara foarte draguta. Sincer nu ma asteptam la atata amabilitate, se aud povesti de groaza de pe la alte ambasade.
De bine ce ziceam ca in Finlanda e safe..ati vazut ce s-a intamplat? Impuscaturi..in scoala... a innebunit lumea de tot si peste tot.
Sint - ca de obicei - terminata de oboseala, ma duc la culcare...maine dimineata..de la capat..
Aamu
elena.moise spune:
Salutare si de la o ratacita in ale net-ului!
Chiar ca-i liniste pe aici. Am intrat, v-am citit si cand sa raspund si eu....mi se taia netul.
Am zis sa ramanem cu acelasi furnizorul de serviciu-Sonera- desi nu au acoperire aici, asa ca ne-au propus o chestie, USB, care ar trebui sa functioneza normal-cica pe principiul GPS daca intelesei bine.Dar la noi nu merge asa cum ar trebui-se conectaza-deconecteaza cand ti-e lumea mai draga, nu acceseaza anumite situri.Am marit si memoria calc si tot degeba.Cand are toane merge, cand nu imi scoate peri albi.Cred ca pana la urma o sa ne mutam la Alcom, desi ma doare sufletul sa dau aproape 300 € in prima luna. Vom vedea,dar nici asa nu mai merge-nu tu un canal tv sau radio din ro,intreruperi peste interuperi.........
Intre timp noi ne-am mutat iar, la 3 camere. Esta mult mai bine, mai aerisit, dar copiilor cred ca nici daca am fi stat la 5 camere nu le-ar fi ajuns...jucarii peste jucarii - pana si in baie am gasit, in bucatarie, prin dulapuri, sertare.Noroc ca sunt intelegatori si dupa ce se joaca tot ei le si aduna.
In ceea ce priveste biletele, da, am gasit ceva convenabil zic, la 830€ ptr 2 adulti, un infant si un bebe, cu CSA.Este fratele sotului cu toata liota si abea asteptam sa ne revedem.Mai ales copiii sunt fff incantati. Au meritat cautarile - si in Ro si pe aici - si asteptarile - aprope 2 saptamani. Acum sper ca totul sa fie bine si sa ne vedem sanatosi.Ati calatorit cu aceasta companie?
Aamu deja ai planuit urmatoarea vizita la sot?
Daniela-Elena si cei 2 nazdravani Andrei si Costin
mamini spune:
salutare!
ocupata tare, dar tot mai arunc cite un ochi pe aici.
Elena, noi mergeam cu CSA ul cind nu erau zboruri directe, astea erau, csa,lot, malev,sas,lufthansa, klm, depindea de pret. pe vremuri era lung timpul de asteptare in Praga si plecarea f devreme- dar in aproape 10 ani cine stie cum o mai fi?
visez deja la vacanta si imi fac programul pt primavara, ca sa nu am timp sa ma gindesc la vremea de afara...
va pup
M
Yael spune:
Buna... Mai scriem si noi. Ma bucur ca ati revenit...
Eu sunt tare ocupata, parca nu mai am timp de nimic, nu-mi mai ajunge timpul... Si asta de cand am inceput cursurile intensive 3 ore dimineata/3 zile pe sapt. (2 ore fac numai pe drum, dus-intors). Nu vreau sa va zic ce durere de cap am avut la inceput... Nu-mi venea sa cred cat putea preda profesoara, la ce nivel (de credeam ca am gresit cursul, parca nu era Suomi 1 -fie ea osa 2). Multa multa gramatica. Nu mai puteam. Acum m-am mai linistit, am inceput sa mai pricep si sa vad cat timp am pierdut la primul meu curs, unde parca nu am invatat nimic... un verb, un 'minun'... si 2-3 texte. Inca am probleme cu terminatiile, cum trebuiesc puse... intrebarea si terminatia.... ssa, lla, lta etc. Intelegeti voi. Cu partitivul.... Lause neg./ainesana/prosessi.... Cand imi era si mie lumea mai draga asa... si ziceam ca inteleg, am si eu un vocabular cat de cat, vine si ne spune ca de fapt exista si finlandeza vorbita... ca nu stau ei sa vorbeasca ca in carte si o mai 'scurteaza'. Si ne-a dat ca exemple niste verbe, pe care normal, le stiam, si cand ni le-a spus in limba vorbita parca nici nu aveau legatura Sa va mai zic? Si de 'combinatiile' cuvintelor... de genul p-v, pp-p, nt-nn si tot asa, stiti si voi... Si de cazurile STRONG si WEAK... SI cele 6 tipuri de verbe... Of Doamne...
Revin, copiii....
I, Y3.5v & N2v
--------------------------------------------------
"One who knows languages feels home everywhere."
(Dutch saying)
Yael spune:
Continui...
In rest suntem bine, am fost si cu astia mici la Neuvola, am stat vreo 2 ore... Nardi mai tb. sa faca un vaccin si suntem la zi.
Am inceput si noi sa ne gandim la mutat... Dupa cum stiti ne gandeam la Raisio... Insa am zis sa mergem si mai sus... Si acum ne gandim la Pori, sau Tampere, sau de ce nu la Jyvaskyla (am inteles ca e un oras nou, in dezvoltare?). Si acum va intreb si eu pe voi, daca ati putea alege, voi unde ati prefera sa stati in Finlanda? Ce stiti de Vaasa, Seinajoki sau Kokkola? Pt. inceput vrem totusi langa un oras mai mare.
Merg sa pun masa, ne-am obisnuit sa mancam pranzul la 11. Va pupic si revin cand am putin timp, macar si pt. 2 randuri.
Aiska, felicitari! Si eu mi-am dorit intotdeauna 3 copilasi, insa dupa 'dificila' (ca sa ma exprim mai bland) prima nastere, am zis GATA. Insa iata ca la nici 8 luni am avut o surpriza si a venit pe lume si Nardi (dar am cerut din prima cezariana, eram tare traumatizata). Nu de mult am crezut ca sunt iarasi insarcinata si am fost foarte stresata, imi era frica.... parca nu mai puteam IAR. Si intr-o tara care deocamdata ne e straina, nu stiu exact cum e... Suntem la inceput de drum... Si mai ales faptul ca suntem singurei cuc, fara 5 min. de ajutor. Insa s-a dovedit a fi o alarma falsa si am fost tareee usurata, fericita si multumita cu ce am acum, cum suntem acum. Deci nu sunt pregatita pt. bb3 si nu stiu daca voi mai fii vreodata...
Sa nu uit... Am ceva hainute ramase mici de la copii, mai ales de la Nardi. Ce sa fac cu ele? Nu vreau sa le arunc, mi-ar place sa le dau cuiva, sa stiu ca se foloseste de ele. Am vazut ca la Neuvola au ceva de genul, le pui intr-un basket si cine are nevoie le ia. Asa o fii? Voi ce faceti cu hainutele ramase mici?
Va pupic si vorbim.
I, Y3.5v & N2v
(Dutch saying)
Aamu spune:
Buna dimineata!
Urata vreme e afara..ieri macar ningea, dar acum ploua intr-una. Noiembrie e foarte depresiv daca nu e zapada. Ma mai amagesc cu lumanarile, seara umplu casa..
Elena, ar trebui sa vorbesti cu cei de la Sonera, sa le spui ca nu merge netul cu acel USB si sa gaseasca o solutie pentru ca nu e drept sa platesti alti 300 euro la alta firma pentru instalare. Trebuia sa-ti spuna de la inceput ca nu au acoperire acolo si sa cauti alta firma.
Am avut si eu probleme cu netul si, cum imi scosese peri albi, am gasit acel USB prin casa si a mers cu el, dar exact cum zici tu..se intrerupea cand mi-era lumea mai draga. Si Sonera m-a sunat vreo 2 luni si n-au gasit hiba..Eu tot umbland prin toate setarile..si ale momemului si ale calculatorului..si prin cd-ul Windows..nu stiu ce am facut ca acum merge normal..sa vedem cat il tine.
Da, planuiesc sa merg la sot de Craciun. Asta depinde putin de pasaportul nou, daca-l primesc repede.Birocratia din Romania e la fel cum o stiam si functionarii la fel de "serviabili". A fost mama vineri si n-au vrut sa-i faca pasaportul ptr ca nu avea traducerea dupa rezidenta permanenta (desi e scris pysyvä/PERMANENT si consulul a scris pe copie "drept de sedere permanenta"). Ba chiar consulul s-a oferit sa-i sune si sa confirme si n-au vrut sa dea un nr. de telefon..In fine, m-am infuriat si le-am scris un email in care i-am rugat sa informeze si ambasadele despre toate actele necesare ca sa stie oamenii si ambasadele ce sa faca.
Mamini, si la voi ploua sau a nins?
E nasol..nici nu-mi vine sa mai ies din casa.
Yael, e bine ca ai inceput cursuri intensive..dupa parerea mea, finlandeza nu e o limba pe care sa o inveti 1 ora pe saptamana.. Nu pentru noi, ptr ca e diferita de tot ceea ce stim. Poate pentru estonieni ar merge..
Cu terminatiile cred ca toti strainii au probleme..Deocamdata le folosesti dupa reguli, cum invatati la curs si pe parcurs o sa prinzi si exceptiile..care sint destule.
Cu partitivul..trebuie sa inveti verbele care cer partitivul, sa-ti amintesti ca se foloseste la negatii, dupa numere (cantitati) si dupa acel "ainesana". Plus, daca-mi amintesc bine, atunci cand actiunea e in curs de desfasurare.
Acele p-v, nt-nn etc..eu am asimilat regulile precum formulele matematice. Si exceptiile se invata asa cum sint:D
De limba vorbita nu-ti face griji de acum, e adevarat ca e diferita de ceea ce inveti la curs, insa o sa o prinzi "din zbor".
Eu as alege sa ma mut langa Helsinki, Turku, Tampere sau Oulu (desi e cam prea in nord).. Langa Jyväskylä am stat..servici e foarte greu de gasit acolo, iar oamenii sint ceva mai inchisi ca aici unde stau acum.
Aiska, ce mai faci? La tine cred ca e zapada mare deja..Cum te simti?
Jaana, cum te mai descurci cu Cristina cea jucausa?
Lili, asteptam vesti de la tine..
Va pup si va doresc o duminica placuta!
Aamu
elena.moise spune:
Desi nu am venit de prea multa vreme pe aici, mi s-a parut normal si firesc sa primesc raspunsuri directe si la obiect, conforme cu legea si sa fiu tratata de catre autoritati ca orice om de rand. Am uitat, ce-i drept de sistemul romanesc si ciudateniile lui, dar mi l-am amintit f. repede in iunie -iulie, cand, pentru obtinerea unui formular mi-au trebuit 3 luni de asteptare si nervi (ba ca nu-i legal ceea ce cer, ba ca mai am nevoie de nu stiu ce acte - acestea fiind din partea oficialitatilor din Prahova....ajung la minister cu telefoanele si imi spun ca mi se va emite formularul .... ma intorc la domnul "binevoitor" din PH care, culmea, acum imi spune ca este ok, dar va dura cam 3 sapt. Intre timp el intra in concediu si, nefiind o alta pers.care sa-i tina locul, nu am avut decat sa astept inca 5-6 sapt....
Totul este posibil in Ro tratament diferential, birocratie, lipsa de respect pentru individ in general....si as putea continua. Si mai ales daca aud ca nu esti in tara si ca ai un imputernicit.....
Saptamana ce a trecut a fost plina de adevarate surprize : am primt, ptr mine si copii, cardul KELA si am inceput controalele cu piticii la dentist am fost chiar si cu cel mic - mi s-a spus ca ei incep aceste vizite inca de la varsta de 3 ani, apoi la pediatrie, ca sa fie luati in evidenta, sa verific vaccinurile celui mic - este ok, chiar are un vaccin in plus, care ar fi trebuit facut la 3 ani. Dar surpriza cea mare a fost ca in locul tipetelor si oracaielilor cu care eram obisnuita la un banal control in tara, copiii au fost f.calmi, au colaborat nespus de bine si am putut discuta cu dr pediatru in liniste aproximativ 45 minute. 100 de bile albe personalului medical!
Vis-a-vis de vreme....si eu prefer zapada! Desi nu a nins decat o zi, dar s-a topit apoi din cauza ploii, copiii deja vor bradut, cadouri ....
Va pupacesc si ..... tineti aproape!
Daniela-Elena si cei 2 nazdravani Andrei si Costin
mamini spune:
A venit zapada, e mai mult "minjit" asfaltul sa zicem si noi ca e iarna...
am o gripa horror si sunt cocolos in pat, miine trebuie sa plec la Helsinki pt 3 zile si nu stiu cum o sa ma descurc cu statul pe la cursuri si protocol...
in fine, asta e.
eu si acum fac greseli cind vorbesc finlandeza, le stiu cind le fac- cu atit mai mult ma deranjeaza- dar ma descurc peste tot si am un job permanent...deci merge si mai asa-si-asa...
M
Yael spune:
'neatza!
Uite si eu p-acasica, insa in curand tb. sa merg dupa cei mici. De obicei vinerea mergeam la shopping, insa nu mai am chef, putere parca... UF. Am inceput sa tot fac cumparaturi online de la H&M sau Elos. Chiar mi-a venit acum un pachet, i-am comandat un haalari lui Nardi la juma' de pret. E superb si atat de gros... Foarte bine facut. Poza AICI (pagina 4).
Elena, ce bine de voi ca mergeti acasa... Noi anul asta nu mergem, sarbatorim primul nostru Craciun in Finlanda. De abea astept sa mergem sa ne luam brad, globulete... etc. Cred ca o sa fie superb. Vroiam sa te intreb, baietelul tau cel mic nu are 2+? Ca l-ai trecut ca bebe si stiu ca de la 2 ani impliniti se trece in grupa 2-11 (sau pana la 15, depinde de companie) ani din pacate. EDIT: Cred ca te-ai referit la cumnatul tau, nu? Oricum, infant sau bebe e acelasi lucru, deci sunt 2 adulti si 2 bebei (doar 10% din bilet, parca) -deci e cam la fel ca si cu FinnAirul si e cursa directa... Acuma depinde si ce perioada ati ales, de ex. cu FinnAir 2x adulti + 2x infants 555.00 EUR (sau 735.00 EUR pt. 2x adulti + 1x copil + 1 infant) etc. in perioada 17, 19 sau 21 Dec. - 04 sau 06 Jan. Trebuie sa te 'joci' cu datele si poti gasi preturi super. E bine cu F. pt. ca e cursa directa, e greu cu escale, mai ales cu 2 copii mici. Si sunt sanse bune sa pierzi legatura.... Nu-mi trebuie.
Pomenesti de Romania si de sistemul lor.... Si tu Aamu, la fel... Nu stiti prin cate am trecut eu... Pt. ca de cate ori mergeam in Ro, umblam dupa acte... ba pt. certificat romanesc la copii, pasapoarte... Ultima faza a fost cand sa-l trec pe cel mic, pe Nardi in pasaportul meu. Merg in sfarsit cu tot ce-mi trebuia, intru la poze si le rasare lor ca daca Nardi nu e cumva Yael (pe Yael o aveam deja trecuta in pasaport si semanau cica... Nardi avea si el parul lung p-atunci...). Sa lesin, nu alta... nu-mi venea sa cred... Si tot felul de faze cu actele, cand crezi ca le ai pe toate, nu, ca mai vor ei ceva... Si cand le aduci celalalt iti spune ca de ce le-ai adus, ca nu trebuia Ma rog, nici nu vreau sa-mi mai aduc aminte! Sper sa nu mai am nevoie de serviciile lor... Asa ca Elena te inteleg perfect ce trecere e pt. tine... Insa asa e in tarile civilizate... Pot spune insa ca in Israel erau si mai bine organizati, mai ales in sanatate.
Aamu, ce bine era daca te aveam mai aproape Mai schimbam o vorba, doua in finlandeza, evident Stii, majoritatea, daca nu toti colegii mei, au jumatatea finlandeza. Merg acasa si aud numai finlandeza, ii ajuta... conteaza enorm. Eu, uneori nici nu am timp sa deschid cartea acasa. Ma gandeam sa fac cursurile de la Kela din ianuarie, sa ma inscriu la ei (am inteles ca e si gratuit), insa am auzit ca tb. sa mergi la cursuri in fiecare zi, cel putin 5 ore/zi. E adevarat?
Merg sa mai fac una, doua, va pupic si un sf. de sapt. frumos! Iar se incalzeste vremea, se duce si bruma asta de zapada
I, Y4v & N2.6v
(Dutch saying)