Finlanda (3)

Raspunsuri - Pagina 18

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Jaana spune:

Ziua buna si de la mine!

Aamu, multumesc de intrebare! Cristina e jucausa foc dar ne descurcam mult mai bine acum de cand i-am dat drumul pe jos. Bine ca in fiecare secunda stam cu ochii pe ea dar oricum. Cristina are deja 7 luni si e o dulceata, e o varsta asa frumoasa. Deja exista un fel de comunicare, raspunde in felul ei la actiunile noastre si face progrese in fiecare zi...

Yael, de ce asa scumpe biletele cu Finnair? Noi am luat mult mai ieftin. Ai cautat in zile diferite? Sau e din cauza sarbatorilor?
Pentru haine in general erau niste containere (parca portocalii sau galbene) unde se colectau haine pentru tarile sarace. Nu stiu nimic despre acele cutii de la Neuvola... Sigur nu erau cutiile cu haine pierdute

Lili nu mai intra pe aici?? O fi ocupata sau ne-a parasit?

O zi senina... ca insorita e deja prea mult

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns elena.moise spune:

Yael, ce bine ar fi fost sa mergem in tara de sarbatori, mai ales ptr pitici, dar nu ptr noi am gasit biletele ci ptr cumnatul si cumnata mea cu copiii. Ai dreptate, am scris aceeasi chestie in privinta copilului, dar din viteza, cu un ochi dupa Andrei, cu un ochi la ceas ca sa nu intarzii la gardi la Costin...De fapt vin cu un copil de 9 ani si o bebita de 9 luni. Si cred ca pretul ridicat este justificat de perioada sarbatorilor si de faptul ca ne-am/s-au hotarat prea in scurt, daca le luam prin vara, poate era altceva. Ptr perioada cautata de noi-avand in vedere rigiditatea concediilor din Ro, varianta pe Praga-Stock a fost cel mai convenabila-si seara sunt acasa,adica aici la noi, pe cand pe Hel treb sa inopteze la hotel, apoi 2 vapoare, drum mai lung, iarna .....

Apropo de cursul intansiv 5-6 h/zi, timp de 3-4 luni, eu am intrebat la Kela si mi-au spus ca nu ei organizeaza cursuri, ci cei de la AMS (fortele de munca) sau MEDIS (care organizeaza cursuri ptr diferite niveluri, limbi .....)

Ma bucur ptr tine ca te vei muta intr-un alt oras, nu atat de mare ca Hel, dar oricum importamt, cu o viata ec si soc cat de cat mai rasarita. Noi nu am renuntat la ideea de a sta in Turku, Tampere.......sau mai nou, ptr ca tot suntem aproape de Suedia, la Stock sau Upsala......sau am devenit prea visatori acum in preajma sarbatilor

Un weekend placut, linistit si ....multa caldura in suflete
Numai bine!

Daniela-Elena si cei 2 nazdravani Andrei si Costin

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Aamu spune:

Buna seara!

Pe mine ma lasa nervii.. am avut o saptamana foarte proasta. Si .."cireasa de pe tort": dupa ce in final am obtinut noul pasaport valabil pe 10 ani...mama, cand sa mi-l trimita, l-a agatat in lipiciul de la plic..si i-a sifonat partea visinie din exterior..e oarecum incretita(pe vreo 2 cm)si putin dezlipita de coperta in partea de sus.. Am cautat azi protectii din plastic sau piele..n-am gasit. Luni trebuie sa-l trimit la Londra, habar nu am daca o sa-l considere deteriorat..(restul e nou nout si intact). Biletele de avion sint deja super scumpe si, daca mai astept mult, nici nu o sa mai gasesc. Hmm!

Am intrebat la politia finlandeza si mi-au spus ca pe ei aici nu-i intereseaza coperta dar ca, nici un semn pe pasaport nu e bun si ei nu stiu ce o sa se intample la frontierele altor tari. Un lucru bun saptamana asta: mi-au transferat viza de rezidenta permanenta (acum e cu poza) intr-o jumatate de zi..m-am minunat.. Avantajul de a locui intr-un oras mic.

Cursurile de limba se organizeaza prin cei de la fortele de munca (työvoimatoimisto) si da, Yael, asa e: 5-6 ore pe zi. Si pentru asta primesti bani de la Kela. Vreo 500 euro pe luna.
Si eu am "jumatate" finlandeza si vorbim si acum engleza.. Colegii tai sint norocosi daca cei de acasa ii ajuta..al meu sot n-avea rabdare..se infuria..si eu si-asa eram toata plansa ptr ca imi parea imposibil de invatat. Asa ca, dupa primele 2 saptamani de curs nu l-am mai intrebat nimic si mi-am promis ca invat si fara ajutorul lui. E adevarat ca ei nu au invatat la scoala de 6 tipuri de verb de ex...gramatica a fost structurata asa ptr straini. sa le fie mai usor. Si eu cand il intrebam de verb de tipul 5.. il apuca disperarea.

Mamini, sper ca s-a mai ameliorat gripa?
Si eu fac greseli in finlandeza si o sa le mai fac mult timp. Cand eram la curs, ma exprimam mai corect gramatical decat acum. Intrand in contact cu limba vorbita, prescurtarile, englezismele ..m-am adaptat si eu.

Ei..ma duc sa ma consum pentru "accidentul" pasaportului acum..stiu ca asta o sa fac. Nu-mi iese din minte.

Pupici si un weekend placut!

Aamu

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mamini spune:

Aamu, nu conteaza coperta, pagina aia plasticata sa nu fie afectata, in rest nu e problema.
nu mi-am revenit, sunt mai varza decit cind am plecat, de-aia m-am si intors ieri seara. nu mai am voce.
ma seaca Finlanda de acum pina in mai, abia astept vacanta de Craciun si as face o iesire scurta in martie- nu sunt sigura daca Turcia sau Maroc- vreau sa plecam cu bulinutza...visez la vacanta sa uit de rahatul asta de vreme.
M

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Aamu spune:

Buna dimineata!

Cumplita vreme afara..ploaie, vant, frig si intuneric..hmm..vreme de depresie.. La servici mult de lucru si n-am nici un chef.

Mamini, asa e, n-ar trebui sa aiba nici o importanta coperta pasaportului, totul in rest e intact, e nou-nout. Sa vedem ce raspuns vine de la Londra si mai ales cand vine..L-am trimis cam tarziu. Biletele de avion sint scumpe, poate nu mai gasesc deloc pana la urma.

Mai dati cate un semn.

Aamu

Mergi la inceput

gripa nu a trecut,a luat si copila si a inceput sa faca febra si sa tuseasca, am fost la dr cu ea azi...
Aamu, tu cind aplici de cetatenie? cind vei avea pasaportul finlandez nu o sa mai ai nevoie de viza. cu ce companie zbori?
fetele, v-a prins oboseala de toamna?

numai bine,
M

Mergi la inceput

Deprimanta vreme... si zapada e murdara si se topeste... numai pitica mea pare sa nu observe si e plina de energie si veselie

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns elena.moise spune:

Seara buna, dragelor!

Cum mai trece timpul asta! Parca zboara! Acus e 9, apoi e 14, si gata s-a si inserat. Ori mi se pare mie.De cand mi-am ascuns de tot capul in suedeza (nici engleza nu o las deoparte) nu-mi mai ajunge timpul - mereu sunt pe fuga, toate sunt neterminate. Am inceput sa caut de munca, asa ca traduce conditiile de angajare,trimite mail-uri, da telefoane. Ce m-o fi apucat atata agitatie, nici eu nu ma recunosc!
Ca sunt la capitolul studiu, am si eu o intrebare, daca ma puteti lamuri : unde-mi pot echivala diplomele de studiu? Am intrebat la fortele de munca si mi-au spus ca ideal ar fi la Ministerul Invatamantului in Helsinki.Ptr asta trebuie sa le traduc in finlandeza/engleza? Daca le trimit prin posta nu risc sa le pierd pe drum sau mai stiu eu pe unde si sa raman fara? Cu toate ca sotului meu la angajare nu i-au cerut nici un fel de hartie cum ca ar fi terminat vreo scoala.Sau depinde de angajator?

Si mai ma mai roade ceva. Eu achit toate contributiile catre stat, dar daca merg la medic trebuie sa achit 25 € consultatia. Analizele de laborator si alte investigatii se mai platesc? Am inteles ca si la dentist este la fel si am niste urgente.....mama, mama. Daca mai stau mult cred ca-mi pun direct placa dentara. Mi se pare normal sa platesc daca ma duc la un cabinet privat, dar asa, daca merg acolo unde merge tot omul de rand......? Am ajuns cu cel mic la urgente, plateste si acolo 25€ -ptr copii nu este gratuita decat vizita la dr pediatru si stomatolog? Caci am cerut sa mi se faca o programare la oftalmolog pentru baiatul cel mare.....25€. Daca-i asa, sa ne tina Dumnezeu sanatosi!

Dar apropo, dupa cati ani se poate aplica ptr cetatenie?
Aamu, gata pregatirile, sau inca astepti viza de la Londra?
Mamini, dar te tine gripa asta nu joaca! Insanatosire grabnica si tie si micutei.
Jaana pitica ta cred ca-i o dulce.Imi vad si eu nepoata(are 8 luni) pe mess si abea o astept sa vina de sarbatori.Pana la 3-4 max.5 anisori mi se pare o varsta inocenta in adevaratul sens al cuvantului.
Yael, pe unde mai esti? Ce mai faci?
Aiska nici un semn?La tine cred ca-i iarna de-a binelea.

O noapte linistita si "vise placute"
va ureaza

Daniela-Elena,Andrei(01.03.05) si Costin(26.10.01)

Mergi la inceput

Elena, din pacate da, se platesc peste tot consultatiile la stat... Si colac peste pupaza nu te poti duce cand ai nevoie, ca programarea ti-o face nu stiu cand, ca iti trece pana atunci... Iar la urgente, Domnul cu mila, servesti niste cozi... Cel putin asta e situatia in Tampere. Totusi eu stiu de sume mult mai mici, si la doctorul de familie si la urgente, parca 11 eur din cate imi amintesc, oricum, in nici un caz 25... Cel mai bine e daca angajatorul iti face asigurare, e mult mai rapid si e la privat.

Insanatosire grabnica, mamini! Noi am facut vaccin antigripal micutei, nu stiu daca ajuta dar asta a fost recomandarea de la Neuvola. Noi n-am facut, ca pe noi nu ne-a mai vizitat gripa de cativa ani, sper sa nu fiu acum pocita

Mergi la inceput

La multi ani pt Andrei si Andreea, daca avem printre noi!

Jaana, in Åland s-ar putea sa fie putin diferit sistemul decit in Finlanda, desi tin de finlandezi, o parte din legi sunt proprii.
Elena si in Finlanda la terveyskeskus platesti la dr ca adult si la stomatolog taxa e destul de mare pt adulti, pt copii e gratis. iar pt copil platesti daca te duci in urgenta sau daca te duci in policlinica, spitalul, deci nu numai la privat. plus ca sunt vaccine pe care daca le vrei, le cumperi de la farmacie si te duci sa ti le faca la neuvola. la privat, orlistul ne-a luat pt o consultatie si o reteta 98 euro si 46 la control dupa 3 sapt, cind a durat cu totul 5 min.de-aia noi avem asigurare privata.

eu mi-am revenit, asta mica nu prea, e tot cu muci si tuse si o mai supara si burtica...offfffffffffff.

numai bine
M

Mergi la inceput