Constructie casa
Raspunsuri - Pagina 5
roandre spune:
Multumesc pt raspunsuri!
Deci eu sunt obligata sa am casa pe ambele calcane, cat toata deschiderea...am intrebat arhitectul de a facut CU...dar am uitat sa-l intreb dc vreau sa fac de exemplu o casa de 10 m lungime mi se accepta sa fac 5 m pe ambele calcane si apoi sa ma retrag inca 5 m pe un singur calcan. Din CU reiese ca trebuie NEAPARAT ca cei 10 m adancime sa fie pe ambele calcane?
Aici e dilema mea!
Deci casa VA FI in regim insiruit, pe calcane nu voi avea voie sa am geamuri, in fata tre sa las minim 3 m de la poarta iar in spatele curtii tre sa am minim 5 m curte.
Iael spune:
Bee , ai incheiat un contract cu cei care iti construiesc ? Le-ai dat avans ? Cum ai stabilit sa ii platesti pe durata derularii constructiei ?
giulia71 spune:
Dragii mei, ma alatur si eu voua tot cu acelasi gand maret :sa ne construim o casa.
Si cum preturile la case au luat-o razna in ultima vreme, cea mai viabila solutie ramane constructia unei case!
Deci, avem terenul 800mp cu deschidere din pacate numai de 12.8m liniari.
Am intelkes ca primul pas care trebuie sa-l fac este sa trec pe la primarie si sa depun cerere pentru eliberarea CU pentru constructie.
Apoi fuguta la un arhitect pentru Proiect, numai ca nu cunosc pe nimeni in stadiul asta!!!
Ma poate ajuta cineva cu un arhitect serios si care sa imi ceara un pret corect?
Multumiri si revin!
kim222 spune:
Giulia bafta la construit..se pare ca este fiecare cu norocul lui...Noi am incercat sa depunem documentatia pt certificatul de urbanism..si nu s-a putut...vor memoriu in care trebuie specificat .vecinii, proiectantul, datele tehnice gen destinatia terenului, dimensiunea trotuarului....tot...Este pentru prima data cind am auzit asa ceva..Lamuriti-ma si pe mine,pt ca soacra mea aceste info le-a obtinut (noi nu sintem in tara).
ganda spune:
Intr-adevar, ca sa obtii certificatul de urbanism iti trebuie mai intai un arhitect, care sa-ti faca un memoriu tehnic cu amplasamentul casei, vecini si o scurta descriere a viitoarei case.
Succes!
giulia71 spune:
Salutare!
Am stabilit saptamana asta o intalnire cu tipul de la Urbanism de la Primarie pentru a ascoate terenu din CA ca n-am scapat d'asta.
Apoi vom face o cerere pentru eliberarea CU.
Din cate am inteles, merem sa facem proiectul dupa ce avem certificatul de urbanism caci in acest certificat vor fi toate constrangerile legate de casa (amplasament, distanta pana la gard samd).
Am inteles io gresit sau asa e?
kim222 spune:
Giulia asta este si intrebarea mea...Daca afli ceva te rog frumos revin-o si lumineaza -ma si pe mine...De ce trebuie sa am proiectul casei cu toate datele tehnice...inclusiv..dimensiunea trotuarului..pt ca mai apoi cei de la primarie..sa-mi spuna ca nu am voie ceea ce mi-am propus :))
giulia71 spune:
Kim,
Eu am inteles ca dupa ce Primaria elibereaza cerifi de urbanism, in asta se precizeaza unde si cum este amplasata constructia.
Oricum , sotu ajunge maine la Primarie si intreaba ce si cum si te tin la curent, ok?
Rufus spune:
Eu sunt inca la cautarea terenului. Citind insa la cele scrise de voi, imi permit sa fac cateva observatii: in primul rand, 200e/mp este un pret excelent. Cred insa ca va referiti la pretul "la negru" daca lucrati cu o firma, pentru ca altfel nu pot sa-si acopere costurile. Atentie, deci, la esalonarea platilor (faceti un plan de comun acord si respectati-l cu sfintenie, pe stadii fizice. Apoi, arhitectul nu numai ca este obligatoriu, dar va face si toata munca pentru autorizatii. Bineinteles ca ei au usile deschise si, daca nu apelati la ce stiu eu ce arhitect de renume, preturile nu sunt mari.
Daca gasiti vreo echipa care sa va sfatuiasca sa economisiti fata de proiect, scapati repede de ei si anuntati toata lumea sa se fereasca de respectiva firma (echipa). Economia voastra le usureaza lor munca (fier mai putin, beton indoit cu apa, sa fie fluid, sa se toarne bine, finisaje proaste). Nu acceptati prepararea betonului in curte la turnarile efective (diafragme, stalpi, grinzi, placi), ci aduceti direct de la statie. La turnare trebuie sa fiti acolo, cu tot cu diriginte, iar factura de beton trebuie sa fie a statiei de betoane, nu a vreunui intermediar. Pentru cateva milioane, un angajat al vreunui laborator de incercari testeaza lucrabilitatea betonului inainte de turnare si va spune daca betonul are sanse sa fie in marca.
Angajarea unui diriginte este benefica, mai ales cand nu te pricepi la constructii. Costa cam 200 euro/nivel si vine inainte de turnari, ca sa vada armatura, in principal, dar si pentru celelalte probleme.
Majoritatea constructorilor vor lucrarea cu tot cu materiale, pentru ca ei au preturi bune la diversi furnizori, si astfel castiga si ei la materiale. Nu trebuie sa va incrancenati pe facturile de materiale, sa le vedeti pretul, pentru ca facturi se fac milioane, cu ce pret vreti voi. Important este ca in peretii vostrii sa ajunga doar materialele din proiect.
E normal ca un constructor sa va faca casa doar la rosu, finisajele sunt cele mai spinoase si constructorii iau cele mai mari tepe. Eu cred ca voi opta pentru aceeasi varianta, de casa la rosu, dupa care o firma imi va pune geamurile, alta (sau o echipa) imi va face instalatia electrica si sanitara, apoi tencuieli sau rigips chem pe altii, tot aia sau altii faianta si gresia...
Nu ii amestec, pentru ca lucreaza unii peste altii, si nu iese treaba. Chiar daca asa dureaza mai mult, e casa mea, nu?
Multumesc tuturor pentru impartasirea experientelor si promit sa va tin la curent, cand va fi cazul. Sper ca repede.
poze multe cu noiAna a implinit un an 20062007
roandre spune:
Rufus, f bune si la obiect sfaturile tale!
Noi momentan suntem la faza de obitnut autorizatie de construire. Am reusit sa depun in sfarsit dosarul pt autorizatia de demolare (care va fi gata in 30 zile) si acum sper ca pana la sf anului sa depun dosarul si pt autorizatia de construire.
Din primavara ne apucam de demolat si construit casa.
Cu certificatul de urbanism cel putin la Primaria sectorului 2 a fost f usor de scos. In acel certificat de urbanism vi se spune f clar cum trebuie sa construiti (distantele fata de vecini, fata de aliniament, fata de trotuar, cum trebuie sa fie cladirea-insiruit, pe un calcan, din calcan in calcan, ce inaltime poate avea casa, ce inaltime trebuie sa aiba gardul/imprejmuirea terenului), ce avize aveti nevoie pt obtinerea autorizatiei, ce taxe trebuie sa platiti...absolut tot ce trebuie sa faceti (sau sa faca arhitectul).
Pt avize va da arhitectul ce dosare trebuie sa depuneti. Eu m-am dus singura sa depun dosarele (la muzeul de istorie, la romtelecom, la apanova, la electrica, la distrigaz, la o firma de salubritate) si a mers f repede totul caci doar la electrica a fost ceva coada in rest nimeni. Prima data am mers pe varianta de a-mi obtine toate avizele o terta persoana care initial ceruse 1 mil pt fiecare aviz dar apoi a marit pretul la 1,5 mil si am zis PAS.
Voi cu cat timp inainte contractati firma de constructii pt casa?