Soi bun/soi rau
Raspunsuri - Pagina 8
flaviutza spune:
Uite va mai dau exemple si va rog expres sa nu luati la disecat e vb de familia tatalui meu, care tata e mort.
a avut 7 frati. cu el 8. doi "soi rau" cum se spune aici. unul cu patima alcoolului, unul rau la suflet.
cand traia si ne intalneam cu tot familionul, auzeam povesti cum ca fratele rau la corazon, mic fiind , era la fel de rau. era in stare sa le manance mancarea celorlalti, pentru ca traiau vremuri grele...le fura bucata de carne din farfurie.
Dupa moartea tatalui meu, tot familionul a sarit cu mic cu mare. au platit datorii, au umblat cu maica-mea prin spitale ca era intr-o depresie crunta.
sti ce a facut fratiorul ? l-am rugat sa ma duca pana la cimitir, si la intoarcere mi-a cerut banii pe benzina.
toti au fost crescuti la fel, sunt din acelasi material, bunicii mei au fost niste oameni extraordinari, amandoi cu frica lui DD , bunica era mare "telectuala " in sat fiind printre singurele femei care stiau sa citeasca si o faceau.
Alexia 02.05.2004(filmulete)
mami si Ale
flaviutza spune:
Draga mea Miss...nu confunda GENETICA cu dezvoltarea creierului uman si influenta educatiei si mediului asupra individului.
eu vorbesc de informatii genetice aici..inscrise, intiparite in ADN, nu de leziuni pe creier provocate de abuzuri si maltratari...
mami si Ale
liliana29s spune:
quote:
Originally posted by MissParker
Aha, stai ca mai era pe vremuri unu' care sustinea ca evreii sunt asa si pe dincolo (samanta rea, murdaria pamantului etc.) si trebuie exterminati ca sa curatam rasa umana de asemenea gunoaie. Si l-au urmat milioane in actiunea de "purificare genetica".
Ai grija pe ce poteca mergi.
flaviuta nu a sustinut niciodata ca o anumita parte a populatie ar fi asa sau pe dincolo si nici ca cei agresivi ar trebui exterminati , de fapt tot ce a spus e ca exista o gena a raului ceea ce intelg ca contarvine ideii tale.
De ce trebuie sa o ataci si pe ea asa cum ai facut si cu mine si sa faci trimitere la niste lucruri care nu au nici cea mai mica legatura cu ce spune ea.
Inteleg sa vii cu o idee clara dar nu poti sa-l aduci pe Hitler in discutie doar fiindca partenerul de discutie nu crede la fel ca tine.
Liliana si Dani cel viteaz (killer de balauri).
Dan Mihai 15Iunie2004
liliana29s spune:
MissParker foarte interesant pasajul sunt convinsa ca e real ce spune acolo.
Am si eu o intrebare - tu nu ai auzit niciodata de persoane care sa stii ca au fost crescute in famalii normale cu toata dragostea si care sa o fi luat razana ??
Oare absolut toti criminalii viloatorii si nenorocitii din ziua de azi sunt persoane care au fost abuzate in copilarie ??? Daca e asa atunci de ce nu toate persoanele abuzate se transforma la rindul lor in atacatori ??? De ce empatia functioneaza numai la o parte din cei abuzati iar la ceilalti nu ??? De ce 2 gemeni crescuti in aceiasi famile aleg uneori cai diferite in viata ??
Liliana si Dani cel viteaz (killer de balauri).
Dan Mihai 15Iunie2004
flaviutza spune:
Ca sa nu fiu inteleasa gresit. nu sustin ca Hitler a fost genetic criminal.doar ca e foarte probabil sa fi avut gena raului. restul sunt conjuncturi. pentru ca acei copii abuzati in lagare nu au devenit criminali. nu sustin ca unii copii pot fi catalogati ca soi rau. din contra, personalitatea copilului e in formare si e foarte maleabila.
NU SUSTIN CA UN COPIL RAU VA DEVENI UN CRIMINAL.doar ca poate fi mai agresiv genetic. la fel cum are parul cret genetic, la fel cum e timid ca o mosteneste pe mama.
Sustin doar ca in evolutia individului exista aceast trio
EREDITATE,EDUCATIE,MEDIU.
mami si Ale
ocebine spune:
quote:
Originally posted by flaviutzaquote:
Originally posted by ocebinequote:
Originally posted by flaviutza
eu vorbesc aici de situatii in care ai trecut de 7-8 ani si RATIONEZI. stiu foarte multi copii abuzati care nu ar face rau nici unei muste.
mami si Ale
Scoti niste perle de imi sta mie mintea in loc...zau asa...la 7-8 ani rationeaza???????????????? Cind a crescut intr-un mediu violent??????
Cit rationament si filozofia binelui si raului vrei la 7-8 ani?
Anamaria
"After all is said & done, more is said than done."
spuneam AI TRECUT de 7-8 ani adica ai depasit varsta copilariei, unde modelul din familie e esential. nu ca un copil de 7 ani rationeaza ,dar ca unul care a trecut de copilarie,deci e matur, o face.
mami si Ale
Asta din ciclul.."de la altii ma astept mai mult decit de la mine"....tu vrei un copil la 7-8 ani sa aiba maturitate...Pe alt topic asta ziceai:
am luat destul de mult (Peritol), copil si adolescent. cu pauze. aveam alergie rebela la orice continea ou. cea mai slaba urma de ou. si, copil fiind, nu intelegeam nici la 16 ani ca nu e voie o bucatica de chec
Undi-i bre maturitatea?
Anamaria
flaviutza spune:
Te faci singura de ras cu asemenea comparatii...zau.
sa compari un om care nu se abtine sa pape o praji ca o sa-i iasa bube cu unu care nu se abtine sa dea in cap sau sa violeze inseamna doar LIPSA DE ARGUMENTE.
adica tu incerci sa ma desfiintezi cu orice pret...mai incearca,nu ma supar!
mami si Ale
ocebine spune:
quote:
Originally posted by flaviutza
Te faci singura de ras cu asemenea comparatii...zau.
sa compari un om care nu se abtine sa pape o praji ca o sa-i iasa bube cu unu care nu se abtine sa dea in cap sau sa violeze inseamna doar LIPSA DE ARGUMENTE.
adica tu incerci sa ma desfiintezi cu orice pret...mai incearca,nu ma supar!
mami si Ale
Negru pe alb tu scrii ca un copil la 7-8 ani are maturitatea de a stii ce e bine si ce e rau, ca deja a trecut faza copilariei (reciteste ce ai scris tu...le incurci le la mina pina la gura si mai ai si indrazneala sa dai la altii lectii) dar cind e vorba de tine...la 16 ani esti doar un copil care nu e constient ca nu trebuie sa manincce o prajitura. Eu nu am vorbit de violatori nici macar o secundita...eu am vorbit de copii. De 7-8 anishori. Dar e clar ca eu vorbesc una si tu zburzi pe alte cimpii.
Anamaria
flaviutza spune:
Ocebine,e ultima data cand explic.
Am spus ceva de genul "un copil TRECUT DE 7-8 ANI" .puteam la fel de bine sa spun "unul trecut de varsta de 3 ani" in sensul de "un om care nu mai rationeaza copilareste".
In nici un caz nu ma astept ca un copil de 7 ani ABUZAT sa aiba puterea sa faca diferente. desi de pe la 5 ani copiii deja inteleg ideea de rau, de a rani,lovi.
mami si Ale
simali spune:
"Gena raului" nu exista. S-a crezut la un moment dat in existenta ei dar s-a dovedit ca nu exista. Ce exista? MATERIALE. Adica in, canepa, catifea, bumbac, matase. Oamenii nu sunt la fel. Exist in toti, intr-o masura mai mare sau mai mica trufia, hotia, umilinta, frica, curajul, altruismul, prietenia, cruzimea, etc.
Poti spune ca inul e mai bun decat canepa? Nu. Pentru ca nu conteaza. Conteaza de fapt LA CE LE VEI FOLOSI, CE FACI DIN ELE. Daca din canepa faci sac el e util social. Daca din catifea faci rochie ea o sa fie frumosa si calduroasa. Nu zice nimeni ca toti copiii sunt la fel de inteligenti, la fel de milosi, la fel de prietenosi, la fel de intelegatori.
Dati mereu exemlu de gemeni identici. Daca unul este student si are o famile iar altul vrea sa fie tamplar si sa traiasca singur toata viata nu vad care-i "soiul rau". In realitate vorbim de DOUA MATERIALE DIFERITE PE CARE NATURA LE-A PREGATIT PENTRU A FACE CEEA CE STIU ELE MAI BINE. SPLENDID!
Asta face EDUCATIA ADEVARATA. Ia materiale diverse si obtine din ele EXACT CEEA CE TREBUIE FOLOSIND CEEA CE SE DA.
Un copil abuzat (fizic sau verbal) are doua sanse ca adult: devine agresor ori victima in continuare (depinde de MATERIALUL din care e facut). Alice Miller spune foarte frumos in cartea tradusa de Miss Parker ca acei copii abuzati care nu au devenit nici agresori nici victime AU AVUT UN ALIAT UNDEVA IN JURUL LOR. Cineva (bona, caine, carte, prieten, celelalt parinte) care a fost martor la durerea copilului, nu a aprobat si l-a ajutat sa-si vindece ranile.
alice