Soi bun/soi rau

Soi bun/soi rau | Autor: Theiuta

Link direct la acest mesaj

Buna seara!

astazi am auzit in parc o discutie despre un copil, despre care se spune" degeaba l-au educat, e soi rau si pace".
Nu stiu, exact, dar ce poate face educatia cind aveam de a face cu "un soi rau"? Exista intr-adevar copii rai din nastere?
Doi sau mai multi frati educati la fel pot fi diferiti in asa masura incit unul sa fie bun si unul rau?
Mie mi s-a intimplat sa cunosc frati diferiti ca si caracter, comportament.
Dar parca imi vine greu sa cred...daca voi avea 2 copii(momentan am doar unul), as vrea sa ii educ la fel, sa le pun aceleasi "caramizi" la baza educatiei, nu unul sa fie bun, iar celalalt rau doar pentru ca...e soi rau.

Ce pareri aveti?Ati intilnit in viata asa exemple?


Theiuta

poze cu Nicolas

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns dulcetica spune:

Cred ca la cel de-al doilea esti mai experimentat si faci lucrurile ceva mai corect.Cu primul inveti din mers pe ce butoane sa apesi.
Sint de acord ca personalitatea copiilor poate fi diferita si , aceeasi educatie are efect diferit cind unul e moale si pisicos iar celalat are un temperament vulcanic.Numai imi dau cu parerea ca pe urmatorul nu-l avem in proiect, dar singurul din dotare e "spirt".
Soi rau?Sigur seamana cu cineva din familie....copii care sa stea drepti nu prea am remarcat.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mihuta spune:

Depinde ce a vrut sa spuna persoana respectiva prin "soi rau". Probabil a avut o exprimare nefericita si se referea la faptul ca exista copii mai putin maleabili care sunt considerati dificili.

15s + Sophia 80%

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns MissParker spune:

Am mai auzit o ineptie asemanatoare: "Unii se nasc pur si simplu cu samanta rea". Jeeesus

Nu exista asa ceva, Theiuta, fiecare copil este o foaie nescrisa, nu exista nici un copil rau din nastere, dar parintii sau adultii care spun asta incearca doar sa fuga de propria lor responsabilitate, punandu-i in carca unui copil ceea ce de fapt e vina lor. Un copil cu manifestari "anormale" (cum le vad adultii) nu este decat oglinda mediului in care creste. Dar cum majoritatea nu sunt capabili sa accepte asta, se apeleaza la tampenia cu "soiul rau".

Daca tu iti vei iubi ambii copii, vei vedea ca nu exista nici o fiinta pe lume care sa se nasca fiind de "soi rau", asa ca nu te teme de asemenea gogorite.


Felicia
Poze cu noi si vacantele noastre

*****************************
Adevar > Autonomie > Identitate

Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil !!!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Fania spune:

Fiecare copil are personalitatea si temperamentul lui.
De ce nu suntem noi parintii capabili de a recunoaste atunci cand gresim in educatia lor?? Cred ca de aici vine problema cu soiul e mai comod sa spui "e soi rau", decat sa-ti recunosti greselile ca parinte.
Fiecare copil este unic trebuie doar sa gasim calea spre el.
Atunci cand sunt mici toata atentia noastra este concentrata spre ei dar cand devin adolescenti si au atat de multa nevoie de sprijinul si intelegerea nostra consideram ca sunt mari si gata.
Chiar daca fundatia este stabila si corect construita au nevoie de noi toata viata.


poze

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ocris spune:

Cuvintele acestea erau spuse de parintii copilului sau de cunostinte ale familiei.
Mie nu prea imi vine sa cred ca un parinte poate spune asa ceva depre propriul copil.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ramonika spune:

quote:
Originally posted by dulcetica

Cred ca la cel de-al doilea esti mai experimentat si faci lucrurile ceva mai corect.Cu primul inveti din mers pe ce butoane sa apesi.


si atunci de ce iese aproape intotdeauna al doilea "soi rau"? pentru ca daca ai 2 copii o sa-l alinti mai tare pe al doilea, ca e mai mic, o sa i se urce la cap, si gata... ai obtinut un soi rau...


Ramonika si pisicile Vladutz Bubulina Maritza Fulgushor

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns betiana spune:

In general aceste etichete se pun fie de catre bunicute aflate in diferend cu nurorile sau cu ginerii, fie in cadrul cuplurilor in care ceva scartaie. De cate ori auzim expresia " a luat tot ce e mai rau de la.... taica-sau/maica-sa ?"Orice reactie ce pare nefireasca la un copil are o cauza declansatoare.Sigur este ca un copil poate imita comportamente din mediul lor de viata.Daca va intalni violenta, va apela la violenta.De aceea este bine ca fiecare parinte sa fie un model pentru copilul sau. Nu tipete si urlete, ci impacare si liniste sufleteasca.Asta trebuie sa-i oferim pruncului pe care il formam.Exista insa si tipurile temperamentale de care trebuie sa tinem seama in educatie.Un copil este mai tot timpul vesel (un sangvin), altul este mai supus afectelor (un coleric), altul mai retras (un sentimental) sau altul " mai lasa-ma sa te las" (un flegmatic).Dar pentru orice tip temperamental exista parghia educationala potrivita.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Victoria_mami spune:

quote:
Originally posted by dulcetica
Sint de acord ca personalitatea copiilor poate fi diferita si , aceeasi educatie are efect diferit cind unul e moale si pisicos iar celalat are un temperament vulcanic.

dulcetica



Dulcetica, exact asa suntem sora mea si cu mine: ea e blanda, eu vulcanica!
Dar, ca sa-i raspund Theiutei, desi firi diferite, la baza avem, intr-adevar, aceleasi 'caramizi'. (Zic eu ca) amandoua suntem 'bune', avem acelasi 'grad de moralitate' bine implantat in suflete si in minti de mami, adica nu e ca una e super corecta si cealalata minte sau fura. Sunt exact bazele educatiei care au ramas la fel, indiferent de cat de diferite ne-au fost curusile vietii de-a lungul anilor. Am invatat sa impartim, sa ne iubim, orice ar fi, am invatat ca trebuie sa ne ajutam. Uite, de ex., nici acum la 30 de ani nu ne spunem una alteia ce am mancat! De ex. ea nu spune "Hmmm, am mancat asa o slanina buna!" pentru ca stie ca eu aici nu gasesc si s-ar putea sa-mi faca pofta... si stii de ce? Pentru ca mami ne-a invatat sa impartim TOT! Si cand eram mici daca una dintre noi primea la scoala de la colegi o patratica de ciocolata, o inveleam in hartie, o aduceam acasa si acasa o imparteam si manca fiecare cate jumate. In 5 ani de Canada, am facut snitele de un milion de ori, dar nu i-am spus niciodata; ptr. ca stiu ca e mancarea ei preferata si ma gandesc: daca-i spun si ii e pofta si nu are carne in casa??? Noi asa am fost crescute... deci, bazele sunt aceleasi la amandoua, indiferent de firile atat de diferite. Asa ca linisteste-te si bafta la bb2, sa vina cat mai repede! (Daca asta va doriti).


_

Mai bine mor neinteleasa de nimeni,decat sa ma tot explic toata viata!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Theiuta spune:

Da, stind strim si judecind drept, aveti dreptate:
-"eticheta" li se pune, de cele mai multe ori de catre persoane din afara care au divergente de opinie sau chiar conflicte cu parintii (daca parintii sunt cei care ii cresc).
-mi-a placut metafora lui Miss Parker cu "fiecare copil e o foaie nescrisa);si eu consider la fel.
Aveam o discutie cu o vecina, am copilarit cu baietii eu de la 7 ani, cel mic e mamos, grijuliu, vesel, echilibrat (acum e la casa lui), iat cel mare abia s-a mutat anul asta singur, are 39 de ani, a avut probleme cu bautura, debusolat, scandaluri cu parintii, etc.Vecina me-a a motivat atitudinea celui mare spunind ca se arunca in neamul...sotului, unde exista un unchi tot asa, rau, capos, alcooloic.De unde si expresia pe care poate o stiti "se arunca in neam".

Cu toate acestea sunt ferm convinsa ca daca le voi da aceeasi educatie, daca voi fi impartiala si corecta in raport cu ei, copiii mei vor fi in esenta...soiuri bune:))Chiar daca ar fi foarte diferiti, precum Desiree si sora sa.Chiar mi-a placut istoria ta!!!

Theiuta

poze cu Nicolas

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns simali spune:

Eu am un hobby. Colectionez carti vechi despre cresterea copiilor. Am o carte de pe la 1800. Acolo scrie cum copiii au pe dracul in ei din nastere iar parintii sunt sfatuiti ca, daca nu vor sa li se imbolnaveasca odraslele si sa moara, sa-i biciuiasca periodic. Prin biciuire dracul iese si copilul sfarseste cat de cat curat (pentru ca ti se sugereaza in urmatoarele capitole ca nimeni nu este curat in intregime daca nu se calugareste).
Cred ca asta vor sa spuna unii prin soi rau. Educatia medievala mai cuprindea pe langa biciuire si:
- legatul picioarelor la bebelusii sub 1 an pentru a preveni mersul de-a busilea - considerat a fi lipsit de demnitate;
- clestele din metal pentru prins nasul fetitelor - ca sa nu debina borcanat;
- coresetul de metal pentru a tine spatele drept, etc.
Interesatii sa dea navala !!!

alice

Mergi la inceput