Soi bun/soi rau

Raspunsuri - Pagina 2

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns ileanna spune:

Nu cred ca exista soi rau!!

Never say NEVER.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns MissParker spune:

quote:
Originally posted by simali

Eu am un hobby. Colectionez carti vechi despre cresterea copiilor. Am o carte de pe la 1800. Acolo scrie cum copiii au pe dracul in ei din nastere iar parintii sunt sfatuiti ca, daca nu vor sa li se imbolnaveasca odraslele si sa moara, sa-i biciuiasca periodic. Prin biciuire dracul iese si copilul sfarseste cat de cat curat (pentru ca ti se sugereaza in urmatoarele capitole ca nimeni nu este curat in intregime daca nu se calugareste).
Cred ca asta vor sa spuna unii prin soi rau. Educatia medievala mai cuprindea pe langa biciuire si:
- legatul picioarelor la bebelusii sub 1 an pentru a preveni mersul de-a busilea - considerat a fi lipsit de demnitate;
- clestele din metal pentru prins nasul fetitelor - ca sa nu debina borcanat;
- coresetul de metal pentru a tine spatele drept, etc.
Interesatii sa dea navala !!!

alice

Alice, ca intotdeauna pentru feedback-ul tau.

Off-topic: Aliceaceasta carte de care vorbesti tu este un exemplar din categoria "pedagogiei negre", cum o numeste Alice Miller. Deja m-au trecut fiori pe sira spinarii. Sa nu-mi spui ca ai cartea lui Schreber din 1858 in romaneste!! Am cautat-o si nu am dat de ea, nici macar nu am aflat ca ar fi fost tradusa (desi acum stiu ca ar fi trebuit sa pariez ca se gasea cineva s-o traduca, la cata "intelepciune" cuprinde).

Vreau sa traduc cartea de capatai a Alicei Miller - "La inceput a fost educatia" (Am Anfang war Erziehung) in romaneste si m-a descurajat faptul ca are pasaje transcrise din cartea lui Schreber si din J. Sulzer (1748) si din K. G. Hergang (1851), la care nu am momentan puterea sa ma incumet. Daca le ai cumva in romaneste, ai avea posibilitatea sa le dai la copiat si sa mi le trimiti cumva (contra cost, evident)? Ti-as ramane pe veci recunoscatoare si-ti promit un exemplar semnat cand va aparea traducerea mea (tot eu am tradus si "Desteptarea Evei" - daca o vrei te rog da-mi PM cu adresa ta de mail). Cel mai bine da-mi un PM, te rog din suflet!

Felicia
Poze cu noi si vacantele noastre

Adevar > Autonomie > Identitate

Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil !!!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Andrada spune:

Pai eu zic ca aici e problema cind "punem aceleasi caramizi la fundatia" celor doi copii. In mod normal fiecare copil e construit diferit, are de aceea diferite nevoi. Daca le oferim acelasi lucru ambilor copii e evident ca s-ar putea ca unuia dintre copii sa nu ii fie de ajuns si sa nu-i implineasca nevoile. Si in timp ce unuia metoda de educatie ii prieste, celuilalt nu-i e de ajuns.
A

www.desprecopii.com/chatnew/Desprecopiichat/PaginapersonalaView.asp?nickname=Andrada" target="_blank">Camera lui Marcu

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ocebine spune:

Educatia trebuie croita pe personalitatea copilului...si eu am doi baieti si cu toate ca in general am incercat cam aceleasi metode (in linii mari - cu privire la chestii generale), pina la urma am ajuns la concluzia ca trebuie o oarece separare.

Regulile de comportament nu sint negociabile dar cum ajung la ele se cer drumuri diferite.

Ideea nu este de caramida la baza...ci acelasi "outcome" cu metoda diferita. Problema este ca trebuie totusi facut intr-un mod echitabil...copiii imediat simt tratamentul diferit si "exploateaza"

Anamaria

"After all is said & done, more is said than done."

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Theiuta spune:

Ocebine, vrei te rog sa dai citeva exemple? Interesanta ideea ca ai aplicat reguli generale cu metode diferite adaptate personalitatii fiecarui fratior.Hai, spune!

Theiuta

poze cu Nicolas

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ocebine spune:

Hmm...

Unun dintre exemple a fost faimosul "tavalit pe jos" pe la 3 ani. Nick a facut o data, l-am ignorat si i-a trecut. Alex in schimb a fost mult mai "tenace" si neimpresionat de ignorare (crestea decibelii treptat). Atunci am aplicat metoda "luatului"...daca te tavalesti, nu primesti nimic la schimb...ai voie toata tavalirea posibila dar la sfirsit nu ai ce primi...deci ori iti exprimi nemultumirea civilizat (si ai o sansa) ori ai strict satisfactia tavalitului...(bineinteles explicat in termeni in care sa inteleaga).

Alta regula generala: dulciurile. La Nick a mers perfect o bomboana pentru un mar. Orice dulce trebuia "contracarat" cu un fruct inainte (astfel nu prea le mai era chiar asa "foame" cind stomacelul era plin). La Alex a trebuit sa schimb metoda (fiind super amator de fructe) asa ca am recurs la categorisire dulciurilor in felul urmator: super rare (aberatii gen taffy care scot plombele sau hard candy), rare (vata de zahar, prajituri foarte grele) si acceptabile (ciocolata neagra)...el isi alegea ce maninca in functie de categorie...astfel nici nu abuza dar avea si control personal asupra alegerii (facem exceptii la zile mari)

Anamaria

"After all is said & done, more is said than done."

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns speel spune:

Am doi baieti,unul de 12 si celalalt de aproape trei .Nu am vazut la doi frati atitea deosebiri ca la copiii mei.Cel mare e copilul pe care si l-ar dori orice mama,nu am absolut nimic de reprosat in ceea ce-l priveste.L-am crescut intr-o saracie crunta,abia aveam cu ce-l hrani,despre jucarii,nici vorba,un singur ursulet pina la trei ani a avut.Alte bucurii,iarasi au lipsit cu desavirsire din copilaria lui,micut fiind.Cel mic are tot ce si-ar dori un copilas din zilele noastre,dar nu m-a inteleg cu el deloc.Daca pina la doi anisori calca pe urmele fratelui sau,cuminte,ascultator,o minune nu alta,acum e un virtej incapatanat nevoie mare.Serban nici acum la 12 ani nu-mi cere nimic,cum vrei tu mama,ce crezi tu,asa facem.El oricum e cu capul in nori,un visator de exceptie.Scrie versuri,cea mai mare parte a timpului citeste,nu e cazul sa spun ca este de o inteligenta iesita din comun.Foarte atent la frumos,la detalii,ai plac florile,pictura,peisajele,stelele etc.Cel mic......hm,i-am luat un puzzle si sa incerc sa-l arat cam ce se face cu el.in cinci minute cit l-am lasat singur cu ele le-a facut farimele.In schimb e foarte tehnic,face curatenie cot la cot cu mine,m-a ajuta la treaba si pe mine si pe papa,nu ar sta doua secunde intr-un loc,de la doi ani nici nu mai doarme de amiaza,atit de multa treaba are.Tot timpul trebuie sa-i dau ceva sa faca,sa mute jucariile de colo colo,ceva orice,altfel de plictiseala o i-a pe aratura.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Delia21 spune:

fain subiect.Anul trecut in avion cu Rudy al meu care avea vreo 4 luni.....am nimerit langa un domn in jur de 50 de ani,poate ceva peste,super-haios.....si parca prea amabil...mi se paru mie.De cum ma vazu imcepuse sa-mi propuna sa-i dau copilul si lui in brate si daca am nevoie la baie sau sa trag un pui de somn sa nu ma sfiesc sa il dau pe Rudy.....astfel de comportament mai intalnesti la unele femei,sunt mai mamoase,nu.....dar cascam niste ochi la omul asta,...era bine imbracat,costum italienesc.....era american nascut-crescut dar de origine italiana.M-a distrat omul(cu zeci de istorisiri despre cei 2 baieti ai lui).....9 ore cat a fost calatoria au trecut repede si minunat.Plus ca-l tinea pe Rudy...mai bine decat mine care eram ma-sa.....Sa va spun si ca al meu sot desi are trecut de 50 de ani.....e afon rau de tot la capitolul copii,....dar asta-i alta poveste.....Mi-a zis omul asta ca pe la 30 si ceva de ani ai lui,....s-a casatorit cu prietena cu care era de mai putin de un an pe motiv ca ....a ramas insarcinat-a(just trying to do the right thing,I'm a nice catolic guy) si....tipa fiind mai tinerica si necoapta,vreo 24,...a facut 2 gemeni si cand a venit ajuns tipul acasa de la munca,gemenii aveau 2 luni,....i-a gasit singuri,plangand si cu bilet de adio.In zadar a gasit-o si....i-a cerut sa ramana impreuna,....propanandu-i si sa-i aduca babysiterra full-time,tipa nu a fost de convins sa stea langa copii,.....drept pentru care cateva luni a stat el cu copii,si-a pierdul job-ul,apoi a angajat babysitere si ....muncea si isi crestea copii,care copii anul trecut erau in ultimul an de colegiu,deci sa aiba la 23-24 de ani?Avea lacrimi in ochi cand imi vorbea de ei....si mi-a vorbit vreo 9 ore....intr-un mod tare haios.Mi-a spus ca desi erau gemeni identici erau tare deosebiti.....si ca poate ca daca era doar unul ar fi fost copilul perfect.Unul era cuminte ca o fata,prea cuminte,respectuos,nu i-a spus o data sa-si faca temele sau ce are de facut,un ordomat,rusinos,retras,.....si i venea tare greu sa ia vreo decizie,plus ca nu iesea din casa,era tot timpul pe calculator,in casa si....singur,.....in timp ce celalalt,un scandalagiu,foarte bun atlet,tot timpul..."get in trouble","mai intai face si apoi gandeste",....tot timpul cu gasca dupa el,foooarte popular,tot timpul pe telefon.......rar de vazut pe acasa.....Si tatal se mira cum de gemeni,crescuti in aceleasi conditii,trimisi la aceeasi scoala,.....aceleasi cursuri.....au iesit copiii asa,caci l-ar fi vrut pe primul putin mai activ iar pe cel de-al 2-lea....mai intelept.Zicea sa ma bucur de anii cand copii ma vor crede tot ce le spun si se vor uita la mine ca la un zeu si ma vor crete tare desteapta,asta pana pe la 10-12,caci....urmeaza varsta de 13 si dupa....can vor avea impresia ca stiu ei totul iar parintele este....cam prost si ramas in urma......dar sa am mare rabdare ca dupa ce ajung pe la 20.....se vor calma apele.Tare haios omul....un adevarat povestitor

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns simali spune:

De fapt topicul deschis este depre "soiul rau". Sigur, copiii sunt diferiti (chiar gemenii cum spune Delia21) dar asta nu inseamna ca cel care ne convine noua e soi bun si cel care nu ne convine e soi rau.
Pana la urma ce vrem noi, parintii: un copil care sa ne dea cat mai putina bataie de cap. Deci tindem sa zicem ca ala-i "soi bun". Copilul energic, curios, nonconformist, curajos ne epuizeaza mult prea tare si este "soi rau". Nu este corect. In realitate copiii nostri au caractere mai mult sau mai putin compatibile cu ale noastre.

alice

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns zenon spune:

quote:
Originally posted by Delia21
Mi-a spus ca desi erau gemeni identici erau tare deosebiti.....si ca poate ca daca era doar unul ar fi fost copilul perfect.Unul era cuminte ca o fata,prea cuminte,respectuos,nu i-a spus o data sa-si faca temele sau ce are de facut,un ordomat,rusinos,retras,.....si i venea tare greu sa ia vreo decizie,plus ca nu iesea din casa,era tot timpul pe calculator,in casa si....singur,.....in timp ce celalalt,un scandalagiu,foarte bun altlet,tot timpul..."get in trouble","mai intai face si apoi gandeste",....tot timpul cu gasca dupa el,foooarte popular,tot timpul pe telefon.......rar de vazut pe acasa.....

Esti sigura-sigura ca asa e o fata? Don't get me started about "rusinea si ordinea la fete"...si uite asa, plecind cu astfel de idei preconcepute ii capiem pe copii: o fata e asa, un baiat e neaparat asa...daca nu intra in tabel e "soi rau".

si da, eu si sora-mea sintem cit se poate de diferite: a trebuit mama sa ne dea camere separate dupa ce am intrat eu la scoala (mai mica fiind), ca sa vada cine face dezordinea aia crunta. Eu eram. Si imi ordonam camera doar cu scandal monstru. Plus la scoala nota scazuta la purtare pentru sfidare (ii innebuneam pe profesori, dar si mama imi tinea isonul He! he!), provocatoare, deranjat ore, dat afara de la ore venit cu parintii "tunsi" la scoala (stiti bancul), n-au mai avut parintii mei nevoie de un "baiat".

Mergi la inceput