Drepturile gravidelor si proaspetelor mamici

Raspunsuri - Pagina 38

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns marius spune:

Nu. CO se calculeaza cf legii doar pentru perioada efectiv lucrata.

Marius Pernes
www.marius.rdsor.ro / Mai multe...
Pagina legislativa

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Lucie spune:

Buna ziua, Marius!

Te-as ruga sa-mi clarifici urmatoarea problema: sunt angajata la o firma din octombrie 2007, urmeaza sa nasc in decembrie iar pentru ca sotul lucreaza in Norvegia am sa ma duc sa nasc acolo, unde voi sta pana face copilul 4-5 luni. Desi voi fi in Norvegia voi figura in continuare ca angajata la firma din Romania (imi trimit rapoartele pe net).
Intrebarea mea este daca voi putea primi acea indemnizatie de crestere a copilului in conditiile de fata. Daca o pot primi, te-as ruga sa-mi spui care ar fi pasii de urmat.
Multumesc anticipat.

Mergi la inceput

Vei putea beneficia insa doar teoretic. Practic trebuie sa-ti administrezi un dosar si nu vad cum vei face asta din Norvegia.

Marius Pernes
Pagina legislativa

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Rozi spune:

O solutie ar fi folosirea unei procuri speciale, "autentificata, dupa caz, de notarii publici de pe teritoriul Romaniei, de misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale Romaniei", care "este valabila 6 luni si trebuie sa contina urmatoarele elemente:
a) numele, prenumele, cetatenia, data si locul nasterii, domiciliul si actul de identitate ale persoanei indreptatite;
b) numele, prenumele, datele de identificare (actul de identitate, domiciliul, data si locul nasterii) ale mandatarului;
c) obiectul mandatului (intocmirea dosarului pentru solicitarea si acordarea drepturilor prevazute de ordonanta de urgenta, deschiderea contului curent, incasarea drepturilor curente si restante, semnarea extrasului de cont);
d) precizarea ca mandatarul are obligatiile ce revin persoanei indreptatite, inclusiv pe cea de a anunta in termen directiei teritoriale orice schimbare intervenita in situatia persoanei indreptatite de natura sa suspende sau sa inceteze acordarea drepturilor, cu exceptia celei prev#259;zute la art. 7 lit. c) din ordonanta de urgenta."

" Art. 7. - Drepturile prevazute de prezenta ordonanta de urgenta se acorda in situatia in care solicitantul indeplineste cumulativ urmatoarele conditii:
a) este cetatean roman, cetatean strain sau apatrid;
b) are, conform legii, domiciliul sau resedinta pe teritoriul Romaniei;
c) locuieste impreuna cu copilul/copiii pentru care solicita drepturile si se ocup#259; de cresterea si ingrijirea acestuia/acestora."

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns amelia-maria spune:

Buna ziua, sunt o viitoare mamica insarcinata in 32 de saptamani.As avea o intrebare catre Marius.Sunt angajata la o firma din 01.06.2007, in luna iunie 2007 am avut 4 zile de cfs (studii- pregatirea licentei la o facultate particulara)+ 5 zile cfs in luna iulie (pregatirea si sustinerea licentei). La data de 01.06.08 am intrat in CO pentru 10 zile, urmand ca de la 16.07.08 sa intru in concediu prenatal.
voi putea beneficia de indemnizatia CIC din cauza acelor zile de cfs?
Mentionez ca am continuitate pe carea de munca din luna aprilie 2006 fara alte intreruperi.

multumesc anticipat

Mergi la inceput

Da vei beneficia pentru ca aceste zile sunt admise de codul muncii art. 15 alin. 2 coroborat cu OG 148 art. 1 alin.2 lit. i
Ambele pot fi consultate pe pagina legislativa.

Marius Pernes
Pagina legislativa

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns simodina spune:

buna ziua,

societatea la care lucrez mi-a comunicat ca baza de calcul a indemnizatiei de maternitate ( pt cele 126 zile ) este in continuare plafonata la nu stiu cate salarii medii ( ceva de genul 5-6000 ron ) Puteti sa-mi confirmati/ infirmati acest lucru? De asemenea conform CCM 2007-2010 trebuie sa-mi plateasca diferenta pe min 6 saptamani vs salariul mediu pe ultimele 6 luni brut sau net?

Multumesc.

Nadina, mama de Serban (20 aug 2005)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns dara_d spune:

Am si eu o intrebare si va rog sa ma ajutati si pe mine ca am vorbit cu cineva si m-a innebunit ca nu o sa putem declara nasterea , ca o sa avem probleme la depunerea dosarelor de alocatii, trusou pentru ca nu avem domiciliu comun eu cu sotul ,eu stau in sect 4 si el in sect 3.?????/
Eu nu stiam sa aiba vreo importanta asta.
Stiu ca la spital se da certificatul constatator al nasterii si cu el se merge la primaria de care apartine spitalul unde s-a nascut ,cazul meu -sp sf. pantelimon adica sector 2-deci acolo se depun actele ca sa ia certificatul de nastere? sau unde ?
Apoi ma gandeam ca in sect 4 sa depuna actele de alocatii si trusou cu negatia de la sect 2 ca nu a luat de acolo nici un ban.
Voi cum ziceti???
Marius poate tu ma poti lamuri
Va multumesc

36+
http://bd.lilypie.com/IHRjp2.png

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Banu2268 spune:

buna Marius.
sunt profesoara si sunt insarcinata in 19 saptamani
Am anuntat-o pe directoare ca sunt gravida dar nu in scris.
presupun ca fiind angajatul statului nu ma pot da afara asa....
acum am citit aici ca trebuie sa anunt in scris ca sunt gravida si asta am de gand sa fac luni la prima ora cand merg la scoala.
Vreau sa stiu daca mai trebuie sa fac si altceva in afara de a anunta in scris. si ce acte imi trebuie pentru a beneficia de tot ceea ce trebuie sa beneficiez ca femeie gravida si viitoare mamica.
multumesc

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns tera spune:

Buna,am nascut acum 4 saptamai cu 3saptamani mai devreme de termen am apucat sa-mi iau concediu 23zile in aprilie puls 17 din luna mai,apoi am nascut .Poate sa-mi spuna cineva daca trebuie sa-mi iau toate cele 126zile de concediu,dupa care depun actelepentru indemnizatie?

Mergi la inceput