Drepturile gravidelor si proaspetelor mamici
Buna!
M-am gandit sa scriu toate drepturile de care am beneficiat eu ca gravida si proaspata mamica (daca mai stiti si altele puteti aduce completari), in speranta ca poate aceste lucruri vor fi de folos cuiva. Stiu ca sunt probleme ras-discutate, dar ar fi foarte bine sa fie toate la un loc. Daca mai exista un astfel de topic rog adminul sa stearga postarea mea.
Eu voi discuta despre cazul MEU, salariata din 2004 care am platit toate contributiile la asigurarile de sanatate.
Deci, drepturile de care am beneficiat eu ca gravida si proaspata mamica sunt:
1. Concediul de maternitate:
a. Ca salariata ce am cotizat la asigurarile de sanatate, am avut dreptul conform OU 158/.2005, ca dupa luna a 6-a de sarcina sa intru in concediu de maternitate. Acesta este de 126 de zile calendaristice si se imparte in concediu de sarcina (inainte de nastere) si de lauzie (dupa nastere). Cele 126 de zile si le distribuie fiecare femeie dupa cum ii convine, singura restrictie fiind ca minim 42 de zile din cele 126 sa fie dupa nastere.
b. Numai cele 42 de zile de dupa nastere din acest concediu sunt obligatorii. Pe restul poti sa nu le iei, daca acest lucru te avantajeaza mai mult.
c. Calculul indemnizatiei de maternitate se face astfel:
- se determina baza de calcul, care este media veniturilor lunare din ultimele 6 luni din din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare – eu am inteles ca, din ultimele 12 luni, se iau in considerare ultimele 6 luni de plata a asigurarilor de sanatate
- venitul este 85% din aceasta baza de calcul
- pentru femeile care au 6 luni de cotizatie la asigurarile de sanatate in decursul ultimelor 12 luni, indemnizatia de maternitate va fi aproximativ 85% din salariul brut. Zic “aproximativ”, pentru ca exista o variatie de la luna la luna in functie de numarul de zile lucratoare ale lunii.
d. Indemnizatia de maternitate NU se impoziteaza, conform Codului Fiscal, Art. 42
e. Concediul de maternitate este eliberat de medicul de familie, pentru luna in curs, pe baza unei scrisori medicale de la ginecolog. Asta inseamna ca in fiecare luna vei face cate un drum la medicul de familie sa iti iei concediul, apoi unul la serviciu sa duci concediul.
f. Baza legislativa: Ordonanta de urgenta nr. 158/2005 din 17/11/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, CAPITOLUL IV - Concediul si indemnizatia de maternitate:
Art. 23. - (1) Asiguratele au dreptul la concedii pentru sarcina si lauzie, pe o perioada de 126 de zile calendaristice, perioada in care beneficiaza de indemnizatie de maternitate
Art. 24. - (1) Concediul pentru sarcina se acorda pe o perioada de 63 de zile inainte de nastere, iar concediul pentru lauzie pe o perioada de 63 de zile dupa nastere
(2) Concediile pentru sarcina si lauzie se pot compensa intre ele, in functie de recomandarea medicului si de optiunea persoanei beneficiare, in asa fel incat durata minima obligatorie a concediului de lauzie sa fie de 42 de zile calendaristice.
(3) Persoanele cu handicap asigurate beneficiaza, la cerere, de concediu pentru sarcina, incepand cu luna a 6-a de sarcina.
(4) In situatia copilului nascut mort sau in situatia in care acesta moare in perioada concediului de lauzie, indemnizatia de maternitate se acorda pe toata durata acestuia.
Art. 25. - (1) Cuantumul brut lunar al indemnizatiei de maternitate este de 85% din baza de calcul stabilita conform art. 10.
(2) Indemnizatia de maternitate se suporta integral din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate.
COD FISCAL, ART. 42, Venituri neimpozabile
In intelesul impozitului pe venit, urmatoarele venituri nu sunt impozabile:
a) ajutoarele, indemnizatiile si alte forme de sprijin cu destinatie speciala, acordate din bugetul de stat, bugetul asigurarilor sociale de stat, bugetele fondurilor speciale, bugetele locale si din alte fonduri publice, precum si cele de aceeasi natura primite de la alte persoane, cu exceptia indemnizatiilor pentru incapacitate temporara de munca. Nu sunt venituri impozabile indemnizatiile pentru: risc maternal, maternitate, cresterea copilului si ingrijirea copilului bolnav, potrivit legii;
2. Salariu de 100% minim 6 saptamani
a. Daca intreprinderea nu are un contract colectiv de munca, atunci se aplica Contractul Colectiv de Munca Unic la Nivel National pe anii 2007-2010, care mai confera unele avantaje femeii gravide. In primul rand, articolul 66 prevede ca minim 6 saptamani din perioada concediului de maternitate, intreprinderea sa compenseze si restul de pana la 100% din salariul brut. Asta inseamna ca minim 6 saptamani vei primi “in mana” salariul brut 100%: cca 85% indemnizatia de maternitate + restul de cca15% compensati de intreprindere.
b. Baza legislativa: Contractul Colectiv de Munca Unic la Nivel National pe anii 2007-2010
Art. 66. - (1) In cazul in care salariata se afla in concediu de maternitate, unitatea va compensa, pe o anumita perioada, diferenta dintre salariul de baza individual avut si indemnizatia legala la care are dreptul.
(2) Perioada pe durata careia se acorda compensarea va fi stabilita prin contractele colective de munca la nivel de unitate, dar nu mai putin de 6 saptamani.
(3) Diferentele de salarii vor fi acordate din fondul de salarii.
3. Un salariu mediu pe unitate la nastere
a. Tot Contractul Colectiv de Munca Unic la Nivel National pe anii 2007-2010 (in cazurile in care se aplica), obliga firma sa-ti plateasca la nastere un salariu mediu pe unitate
b. Actele de care ai nevoie sunt: o cerere prin care soliciti acest ajutor conform legii si certificatul de nastere al copilului.
c. Baza legislativa: Contractul Colectiv de Munca Unic la Nivel National pe anii 2007-2010
Art. 51. - In afara de ajutoarele prevazute de lege, la care au dreptul, salariatii vor beneficia si de urmatoarele ajutoare:
c) un salariu mediu pe unitate, platit de aceasta mamei, pentru nasterea fiecarui copil; daca mama nu este salariata, sotul acesteia beneficiaza de plata unui salariu mediu pe unitate
4. Alocatia nou-nascut
a. Se acorda pentru copilul in varsta de pana la 12 luni. Beneficiaza de alocatia nou nascut mamele pentru primii 4 copii nascuti vii
b. Valoarea: 204 RON
c. Cererea se depune la Serviciul Alocatii si Indemnizatii din cadrul Directiei de Asistenta Sociala si Protectia Copilului din orasul/sectorul in care locuiesti. Dosarul trebuie sa contina:
- Cerere tip
- Declaratie pe propria raspundere privind rangul copilului nou nascut
- Actul de identitate al mamei – copie si original
- Certificatul de nastere al copilului nou-nascut - copie si original
- Copiile de pe certificatele de nastere ale copiilor nascuti anterior
- Livretul de familie (eliberat si actualizat de SERVICIUL STARE CIVILA) – original
- Adeverinta (negatie) – in cazul in care nasterea a fost inregistrata in alta localitate/sector decat in cea in care domiciliaza mama, din care sa rezulte ca nu a beneficiat de alocatia pentru copilul nou-nascut.
d. Ti se va spune o data la care sa vii sa ridici banii. In cazul meu, care am nascut pe 30 martie 2007, alocatia va fi ridicata pe 29 si 30 mai, intre orele 11-15, cand sunt asteptate peste 250 de mamici. Daca nu esti acolo la data specificata, banii se reintorc in banca. Pt a-i recupera tb depusa cerere undeva (registratura parca?) si se aproba reintoarcerea lor la casierie. Ti se va comunica o data ulterioara la care ii poti ridica.
e. Baza legislativa: Legea 416/2001 republicata
5. Trusoul pentru nou nascuti
a. Beneficiaza de contravaloarea in lei a trusoului nou nascuti in cuantum de 150 RON, copiii nascuti intre 01.01.2007 si 31.05.2007. Cererile se depun la Serviciul Alocatii si Indemnizatii pina in data de 15.06.2007. Copiii nascuti dupa 01.06.2007 vor beneficia de trusoul pentru copilul nou-nascut conf. L.482/2006
b. Valoarea: 150 RON
c. Acte:
- Cerere tip
- Declaratie pe propria raspundere privind nesolicitarea anterioara a contravalorii in lei a trusoului pentru nou-nascuti
- Act de identitate solicitant (original si copie)
- Act de identitate celalalt parinte (copie)
- Certificat nastere copil (original si copie)
d. Banii se ridica idem punctul 4 (d)
e. Baza legislativa: OUG 3/2007
6. Concediu de paternitate
a. Este de 5 zile lucratoare
b. Se acorda 10 zile lucratoare de concediu in plus in cazul absolvirii unui curs de puericultura. Cele 10 zile in plus de concediu se acorda pe baza unei adeverinte de la medicul de familie care atesta absolvirea acestui tip de curs.
c. Acest concediu este platit integral.
d. Baza legislativa: Contractul Colectiv de Munca Unic la Nivel National pe anii 2007-2010
Art. 61. - (1) Salariatii au dreptul la zile libere platite pentru evenimente deosebite in familie, sau pentru alte situatii, dupa cum urmeaza:
c) nasterea unui copil - 5 zile + 10 zile daca a urmat un curs de puericultura
De indata ce ma lamuresc, voi veni cu completari despre:
7. Alocatia de stat pentru copii (200 RON)
8. Indemnizatia lunara pentru cresterea copilului pana la 2 ani - 600 RON/luna
9. 2 zile libere lunar pentru examen medical.
a. Conform legii, femeile insarcinate au dreptul la 16 ore pe luna (2 zile lucratoare) platite integral pentru analize si controale medicale.
b. Baza legislativa - cine stie legea e rugat sa imi spuna si mie, pentru a completa.
Raspunsuri
vickyfilip spune:
laudabila initiativa ta, pe mine m-ai ajutat foarte mult.
acum am 5 luni de sarcina si multe-multe lucruri de lamurit...
de aceea este foarte util gestul tau de a ne lumina putin.
felicitari!
vine bebe la vikysor
a_da spune:
Si eu iti multumesc pt informatii!!!
Mai am 3 saptamani pana la nastere si chiar cautam aceste informatii!!!
[url=http://lilypie.com][/url]
m_monique spune:
Completari:
1.gravidele, conform oug 96/2003, au dreptul la program redus de lucru fara a le fi afectate drepturile salariale. reducerea programului de lucru se face la recomandarea medicului.
editez: din proprie experienta va spun ca multi medici nu stiu de aceasta facilitate. asa ca cereti medicului sa va recomande reducerea programului de lucru.
2. gravidele beneficiaza de medicamente compensate. de vazut listele.
eu pe perioada sarcinii am beneficiat de urmatoarele medicamente compensate: utrogestan, gravibinon, tardyferon fol si elevit (elevit acum parca nu se mai da compensat).
ca sa pot lua compensat am cerut ginecologului scrisoare medicala. pe baza acesteia madicul de facmilie mi-a eliberat reteta compensata
Andrei (16.12.2006)
poze
botezul lui Andrei
danutz spune:
Laudabil subiect! Foarte util pentru cele care sunt insarcinate prima data si nu stiu cum sa procedeze. Mie mi-a luat foarte mult timp pana m-am dumirit ce si cum...
Completari zic eu practice:
1.Prima de nastere de la serviciu, daca nu depui tu cerere, nimeni nu va pomeni nimic de ea si o pierdeti. Eu am luat o relativa teapa cu asta fiindca mi-au spus ca am contract individual de munca si acolo e prevazuta prima de nastere ca fiind 200 eur. Am aflat ulterior ca aveam dreptul la mai mult fiindca daca media salariilor pe unitate este mai mare decat prima prevazuta in contractul individual, atunci ti se cuvine media salariilor pe unitate, conform contractului colectiv de munca care primeaza!
2.Ca sa nu faci drumuri suplimentare, poti stabili cu doctorita de familie sa-ti ridici prenatalul sau postnatalul in ultima zi din luna si pentru luna urmatoare. Deci faci un singur drum si ridici 2 foi. Abia la sfarsitul sarcinii m-am prins de chestia asta cand am vazut cum facea o alta graviduta.
3.Daca va intoarceti la servici mai devreme de cei 2 ani de concediu pentru cresterea copilului, beneficiati de stimulent, care este de 100 ron/lunar. Acte necesare:
-Adeverinta de la servici cum ca ati inceput activitatea
-cerere tip
-copii buletin, certificat nastere copil, livret famile (mai ales daca bebe nu are acelasi nume ca mama)
-declaratia tip a celuilant parinte.
4. daca ati ales sa primiti banii prin posta romana, daca nu sunteti acasa cand vine postasul, de cele mai multe ori ei nu lasa nici o instiintare la cutie ca sa stiti ca banii au venit. Asa ca, intre 20 si 25 ale lunii mergeti la posta si intrebati daca a venit alocatia/indemnizatia/stimulentul si insistati sa caute bine in toate fluturasele. Pe mine m-au plimbat de 2 ori ca nu au venit banii, fiindca ei ma intrebau care este data de plata, eu ziceam 15 ale lunii(am nascut pe 14), ei ziceau ca nu au nimik. Banii erau la ei, dar la data de 17, era mai usor sa zica ca nu au decat sa caute. Iar daca banii nu sunt ridicati pana la sf lunii, ei se intorc la DGPC si trebuie depusa cerere pentru plati neridicate (alt drum alta birocratie).O alternativa mai civilizata la problema asta, este sa optati pentru a primi banii in cont sau pe card, dar numai cateva banci accepta sa lucreze cu DGPC si trebuie deschis cont acolo.
Poate sunt mamici care stiu ce acte trebuie pentru asta si o sa posteze in consecinta...pe mine nu m-a interesat subiectul. Ah...foarte important, daca optati sa deschideti cont la o banca pt a primi banii acolo, intrebati daca au comision administare cont, unele banci au si este maricel, plus ca poti fi restanta si te trezesti ca esti in biroul de credite daca ai uitat de plata lui!!!
Cam de astea m-am lovit eu pana acum...sper sa fie utile informatiile pentru cine este interesat!
Danutz, mamica de bebe Rares (14.12.2006)
www.geocities.com/mami_nov_dec_06/" target="_blank"> fulguleti
varsta rares
nonni spune:
ramiha, sper sa fie completare la punctele 7,8:
"ART. 2
Incepand cu data de 1 ianuarie 2007, cuantumul indemnizatiei prevazute la art. 1 alin. (1) este de 600 lei (RON).
ART. 3
(1) In perioadele in care beneficiarii drepturilor prevazute la art. 1 alin. (1) realizeaza venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, se acorda un stimulent in cuantum lunar de 300 lei (RON), situatie in care plata indemnizatiei de 800 lei (RON) se suspenda.
(2) Incepand cu data de 1 ianuarie 2007, cuantumul stimulentului lunar prevazut la alin. (1) este de 100 lei (RON).
ART. 4
(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2007, cuantumul alocatiei de stat pentru copii prevazute de Legea nr. 61/1993 privind alocatia de stat pentru copii, republicata, este urmatorul:
a) 200 lei (RON) lunar, in situatia copiilor in varsta de pana la 2 ani, respectiv 3 ani in cazul copiilor cu handicap;
b) cel acordat conform art. 3 alin. (1) din Legea nr. 61/1993, republicata, in situatia copiilor in varsta de peste 2 ani, respectiv 3 ani in cazul copiilor cu handicap.
(2) Indemnizatia sau stimulentul prevazute la art. 2, respectiv la art. 3 alin. (2) din prezenta ordonanta de urgenta, se cumuleaza cu alocatia de stat pentru copii prevazuta la alin. (1) lit. a)."
mai multe pe: http://www.romleas.ro/legi/OG148-3.11.2005/index.html
miha_ela spune:
Buna ziua la toata lumea.
S-a tot vorbit despre drepturile noastre, ceea ce mi se pare normal, dar am si eu o intrebare: Ce obligatii avem?
Nu stiu daca mai este cineva in situatia mea, dar eu lucrez la birou, si ma cam ocup de toata activitatea firmei, iar acum cand au aflat ca sunt insarcinata au inceput sa se panicheze si au spus ca aduc pe cineva pe care sa invat tot ce fac eu. Mie nu prea mi se pare in regula treaba asta pentru ca eu de 5 ani de zile tot invat si am fost la cursuri, scoli etc. si acum sa invat asa pe degeaba pe altii mai ales tinand cont de faptul ca eu am platit ca sa invat ce stiu acum.E ca si cum mi-as vinde painea de la gura. Poate sa ma oblige sa fac chestia asta????
Astept cu nerabdare parerile voastre.
marius spune:
Nu ai o astfel de obligatie. Doar daca scrie in fisa postului ceea ce nu prea cred.
Marius Pernes
www.marius.rdsor.ro
Decembrie 2006
Anul 2007
ancasoare spune:
Ma intereseaza daca pot lua cele 126 de zile concediu in perioada postnatala si in acest fel sa pot beneficia de plata indemnizatiei de 85% din salariu. Acesti 85 % ii plateste angajatorul sau cine?
Daca procedez asa, dupa cele 126 de zile, mai am dreptul la CIC si la indemnizatia de 800 Ron?
Bad Dobby!
miha_ela spune:
Multumesc Marius.
Nu, nu scrie asa ceva in fisa postului, dar au spus ca ce se fac ei daca se intampla ceva si nu o sa mai pot sa vin la servici si dupa ce o sa nasc.Poate ca acum o sa ma aprecieze mai mult, ca pana cum.....Cred ca daca nu o sa accept propunerea lor situatia o sa devina destul de tensionata.