idei martisoare fetite

Raspunsuri - Pagina 3

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns ariel_7000 spune:

teo, mie imi plac foarte mult pandantivele din pietre semipretioase. tocmai i-am luat alexutzei mele un defin mic din hematit, dar am vazut si inimioare din opal, hematit...costa 7.5 lei/bucata. iti trimit pe pm adresa site-ului la care fac eu comanda.

alina si alexandra

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns aiuras spune:

Eu cred ca cel mai mult conteaza gestul si faptul ca respectam o traditie romaneasca (in fine ceva ce nu este valentine's sau Halloween).Iar traditia romaneasca spune snurul cu ceva figurine ce simbolizeaza ceva sau cititi, poate va vin idei.

La început de martie, românii s#259;rb#259;toresc venirea prim#259;verii într-un mod unic ce î#351;i are originea în credin#355;ele #351;i practicile agrare. Luna martie, popular "M#259;r#355;i#351;or", este luna zeului Marte, ocrotitorul câmpului #351;i al turmelor, zeul care personific#259; rena#351;terea naturii.
S-au g#259;sit m#259;r#355;i#351;oare cu o vechime mai mare de opt mii de ani sub forma unor mici pietre de râu vopsite în alb #351;i ro#351;u în#351;irate pe a#355;#259; ce se purtau la gât. Culoarea ro#351;ie, dat#259; de foc, sânge #351;i soare, era atribuit#259; vie#355;ii, deci femeii. În schimb, culoarea alb#259;, conferit#259; de limpezimea apelor, de albul norilor #351;i al z#259;pezilor era specific#259; în#355;elepciunii b#259;rbatului. #350;nurul m#259;r#355;i#351;orului exprim#259; împletirea inseparabil#259; a celor dou#259; principii, necurmatul ciclu al naturii. La venirea prim#259;verii, oamenii obi#351;nuiau s#259; lege de copaci funii albe #351;i ro#351;ii, cu scopul de a alunga duhurile rele care s-ar fi putut abate asupra florilor copacilor #351;i i-ar fi putut împiedica s#259; rodeasc#259;.
#350;nurul alb #351;i ro#351;u cu o amulet#259; (un banu#355; sau o scoic#259;) îl legau p#259;rin#355;ii la mâna copiilor, îl d#259;ruiau fl#259;c#259;ii fetelor #351;i îl schimbau fetele între ele cu urarea de noroc, de s#259;n#259;tate “ca argintul curat, ca piatra de râu, ca scoica din ape”. În Moldova se practic#259; obiceiul ca fetele s#259; d#259;ruiasc#259; la rândul lor m#259;r#355;i#351;oare b#259;rba#355;ilor.
M#259;r#355;i#351;orul d#259;ruit în zorii primei zile din Martie se purta 9-12 zile sau chiar toat#259; luna, uneori pân#259; la vederea primului pom înflorit iar în Dobrogea pâna la venirea berzelor. În satele Transilvaniei m#259;r#355;i#351;orul ro#351;u-alb din lân#259; se ag#259;ta la por#355;i, ferestre, pentru îndep#259;rtarea deochiului #351;i a spiritelor malefice, pentru invocarea vie#355;ii #351;i a puterilor regeneratoare.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns aiuras spune:

Scuze! S-a intamplat ceva sa ca mai incerc:

Snurul alb si rosu cu o amuleta(banut, o scoica) l legau parintii la mâna copiilor, îl daruiau flacaii fetelor, îl shimbau fetele între ele cu sens de urare de noroc, de sanatate ca 'argintul curat, ca piatra de râu, ca scoica din ape'.
Martisorul daruit în zorii primei zile din Martie se purta 9-12 zile, uneori chiar pâna la vederea primului pom înflorit, apoi se atârna de ramurile înflorite, crezându-se ca tot astfel va fi si anul celui care l-a purtat.
'Martisorul' era un dar ce-si trimiteau românii, unul altuia, în ziua de 1 Martie. Se constituia dintr-un banut de aur spânzurat de un gaietan de matase împletit cu fire albe si rosii, pe care persoana ce-l primea în dar îl purta la gât pâna când întâlnea cea dintâi roza înflorita, pe crengile careia depunea apoi darul primit.
Banutul însemna îmbelsugarea, firele albe si rosii ale gaietanului simbolizau fata alba ca crinul si rumena ca roza, iar ofranda facuta reginei florilor era o salutare poetica adresata primaverii.

În satele Transilvaniei Martisorul rosu-alb din lana se agata la porti, ferestre, la coarnele animalelor, la strungile oilor, la tortile galetilor, pentru îndepartarea deochilui, a spiritelor malefice, pentru invocarea vietii, aputerii regeneratoare care se credea ca ar fi stimulata prin însasi 'culoarea vietii'.
Prima zi a lui Martie se numea în calendarul traditional al satelor carpatine si Drogobete, când fetele se spalau 'cu apa de omat' ca sa fie 'curate, frumoase, albe ca neaua'.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns danielac spune:

bine, conform traditiei, martisorul e fie trifoi cu patru foi, fie cosar... merg si cele micute de argint!

www.desprecopii.com/POZECONCURS/folderview.asp?folder=2006%20in%20imagini&page=14" target="_blank">
Poza din concurs a Dianei se numeste Humulesti.jpg - Va place???

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns teo1970 spune:

quote:
Originally posted by aiuras

Eu cred ca cel mai mult conteaza gestul si faptul ca respectam o traditie romaneasca (in fine ceva ce nu este valentine's sau Halloween).Iar traditia romaneasca spune snurul cu ceva figurine ce simbolizeaza ceva sau cititi, poate va vin idei.

e adevarat, dar traditiile au mai suferit modificari de forma si apoi nu stiu in ce masura sunt interesati de simboluri la virste asa de mici

oricum, multumesc

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns danielac spune:

sa ne tii la curent cu ce iei pana la urma!

www.desprecopii.com/POZECONCURS/folderview.asp?folder=2006%20in%20imagini&page=14" target="_blank">
Poza din concurs a Dianei se numeste Humulesti.jpg - Va place???

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns canuta-om-sucit spune:

Eu im aduc aminte de cand eram copil, ca mama imi lega snuruletul de martisor cu un banut de aur, era mostenire de fam. Vin din zona Dobrogei. Cel putin asa stiu eu de la mama, ca inseamna, sanatate, curatenie si belsug.

Aura si samburelu' Dimitrie
Don't argue with an idiot. They'll drag you down to their level and beat you with experience.

Mergi la inceput

quote:
Originally posted by canuta-om-sucit

Eu im aduc aminte de cand eram copil, ca mama imi lega snuruletul de martisor cu un banut de aur, era mostenire de fam. Vin din zona Dobrogei. Cel putin asa stiu eu de la mama, ca inseamna, sanatate, curatenie si belsug.

pai, da, da' io sunt mama-soacra si tre' sa fiu atractiva

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns anya spune:

Daca vrei sa fii mai "traditionalista" ia animalute dragute cu snurulet. Daca vrei sa fii pe "gustul" copiilor ia oua Kinder .

Mergi la inceput

quote:
Originally posted by anya

Daca vrei sa fii mai "traditionalista" ia animalute dragute cu snurulet. Daca vrei sa fii pe "gustul" copiilor ia oua Kinder .

Anya

da, da' daca iau oua Kinder se supara colegii baieti ca probabil or sa vrea si ei ... si uite-asa

Mergi la inceput