sarcina extrauterina
Raspunsuri - Pagina 4
![](images/user_woman.png)
fermecata spune:
Am repetat bhcg si valoarea a ramas tot de 28 deci sarcina nu a mai avansat.Asta inseamna ca s-a oprit la 3 saptamani iar de 2 zile mi-a venit cm ;; se elimina singur.Deci am scapat de operatie
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
Tabitha spune:
Fetelor, sa va zic experianta mea cu SEU.
Din ziua 28 a CM mi-au iestit teste pozitive de sarcina, deci totul era bine si frumos. In ziua 35 am avut scurgeri maronii (absolut deloc rosii).
Ziua 36 - am fost la Giulesti, la eco s-a vazut pe trompa stanga (acolo unde ovulasem - caci se vedea si corpul galben) o formatiune de 15,7 mm. S-a vazut si lichid in uter si o formatiune tot in uter de 13 mm. Mi s-a zis ca aia de pe stanga e SEU si ca incearca sa o elimine cu metrotexat. Tin sa precizez ca din ziua 35 si pana la finalul povestii nu am avut dureri, intepaturi, greata, scurgeri sau alte chestii. Doar sanii f. sensibili. Atat. In ziua 36 am facut BHCG = circa 8 mii (nu mai stiu exact rezultatele)
Ziua 37 - BHCG = 5 mii (sperante ca s-a oprit singura din evolutie). Am bagat prima doza de metrotexat
Ziua 39 - Fac metrotexat. BHCG = 7 mii (de ce oare a crescut in loc sa dea inapoi?). Nu se stie...
Ziua 40 - la ecografie se vede aceeasi formatiune pe trompa stanga de fix aceleasi dimensiuni, fara activitate cardiaca (ar fi trebuit sa apara pana la acel moment). Iar in uter o foarte subtire lama de lichid. Cica s-a oprit si totul e bine. Mai fac un BHCG de verificare = 15 mii
Ziua 41 - ma vede Marinescu la eco, vede formatiunea pe stanga si decide - laparoscopie. In aceeasi zi ma opereaza (adica sambata trecuta). A doua zi, la vizita, imi spune senin - formatiunea de pe stanga era chist, am avut SEU pe dreapta. Nu-mi vine sa cred. Ovulatia a fost pe stanga, am avut un singur folicul, pe stanga. De unde sa apara si chist pe stanga si SEU pe dreapta? No comment. Oricum raul era deja facut. Am trait cu impresia ca de fapt am avut sarcina in uter, dar dat fiind ca ei la eco au zis ca e pe trompa stanga si ca oricum m-au anesteziat etc etc au fost nevoiti sa ma chiureteze, caci oricum era o sarcina compromisa. Am vazut insa aseara caseta video cu operatia, si am vazut scotandu-se ceva ca un mic embrion de pe partea dreapta. Nu stiu daca era filmarea cu operatia mea sau cu a alteia... Nu am avut nici un simptom de SEU ! Sper sa trec peste aceste nelinisti si sa accept ca asa a fost sa fie, chiar daca sarcina a fost in uter. Tin sa precizez ca ca mi-au dat caseta abia luni dimineata (desi era filmata cica de sambata dupa-amiaza), dupa multe insistente ale mele. Spuneti si voi, cum sa traiesc cu gandul asta? Mai ales ca din ziua 39 pana in ziua 40 BHCG s-a dublat. Iar testele din urina erau atat de clare... Unde pot afla care ar trebui sa fie valorile BHCG-ului in functie de varsta sarcinii?
Va multumesc ca ati avut puterea sa-mi ascultati povestea.
Avalon spune:
Tabitha, imi pare tare rau ca ti s-a intamplat asa ceva... cand ai venit cu pozele testelor m-am bucurat enorm pentru tine.
Hai sa-ti spun si parerea mea, chiar daca poate o sa te supere, dar nu ma pot abtine sa nu fiu sincera... eu cred ca ai avut ovulatie dubla, pe stanga ambii foliculi, s-au fecundat si s-au prins amandoi, posibil unul pe trompa si celalalt in uter, sau poate ambii in uter. Unul din el s-a oprit din evolutie pentru ca hcg-ul a scazut in ziua 37 fata de ziua 36 ca apoi sa creasca si sa se dubleze in numai 1 zi (e clar ca in ziua 37 era o sarcina normala in evolutie, pentru ca la SEU hcg-ul nu creste in acelasi ritm ca la sarcina din uter). Dupa metrotexat s-a oprit insa si cealalta.
O sa-ti redau un fragment dintr-un articol referitor la hcg si cum creste el in sarcina:
"Beta hCG reprezinta o analiza care deceleaza prezenta lantului beta al hormonului gonadotropinic corionic, care este secretat de catre tesutul trofoblastic (care va forma placenta) al embrionului. De obicei se masoara calitativ nivelele acestui hormon prin binecunoscutul test de sarcina, deci una dintre utilizarile sale este decelarea unei posibile sarcini (care poate fi atat intrauterina, deci normala, cat si extrauterina).
Tot in sarcina se dozeaza beta-hCG-ul in caz de suspiciune de mola hidatiforma, adica o sarcina cu embrion incomplet sau fara embrion deloc, situatie in care nivelele acestui hormon sunt extrem de ridicate. De asemenea, este folosit in depistarea prenatala a unor afectiuni fetale, facandu-se un scor de risc impreuna cu alfa FetoProteina si cu estriolul neconjugat, scor care da indicii asupra posibilitatii existentei sindromului Down (trei cromozomi 21), a sindromului Edwards (trei cromozomi 18) sau a defectelor de tub neural.
La femeile in afara gestatiei hCG-ul nu trebuie sa depaseasca 5 ui/l, dar la femeia insarcinata nivelele hCG depind de varsta embrionului, asa ca nu se poate spune care este nivelul normal decat raportat la varsta de amenoree (deci de la ultima data a ciclului). In sarcinile normale la fiecare 2 zile nivelele hormonului se dubleaza. Deci este mai important de urmarit nivelele hCG in dinamica, de exemplu daca in 2 zile se observa o crestere a hCG de doar 2/3 exista sanse mari ca sarcina sa fie una cu probleme. In sarcina extrauterina nivelele cresc foarte lent si uneori se observa o scadere a acestora! In trimestrul II de sarcina nivelele pot atinge 20-50 mii de ui/l."
Uite si valorile normale ale beta hcg pe saptamani de sarcina:
intre 0 -5 test negativ
betahcg sapt 3-4 = 9-130 mIU/ml
betahcg sapt 4-5 = 75 - 2.600
betahcg sapt 5-6 = 850 - 20.800
betahcg sapt 6-7 = 4.000 - 100.200
betahcg sapt 7-12 = 11.500 - 289.000 ......
Iti doresc refacere rapida si multa sanatate, curand sa poti incepe incercarile!
"Atunci cand DOI vor deveni UNUL, UNUL se va transforma in TOT"
Tablitele de smarald ale lui Toth
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/Ioanatugs/Ioanatugs.jpg)
Ioanatugs spune:
Tabitha am citit toata povestea ta si m-am ingrozit la gandul, ca medicii sa nu cumva sa fi gresit, in cazul tau. Poate tu ai dreptate si sarcina era in uter, dar prea mica pentru a-i vedea activitatea cardiaca. Cum e posibil sa fie un chist pe trompa, ma tot intreb??? Referitor la analiza de sange, care tot crestea, in loc sa scada, nu e de mirare! Si eu am patit acelasi lucru, desi mi se facuse chiuretajul, testele mele au fost pozitive si analizele de sange marite, desi sarcina nu mai era. Mi-a explicat un medic, ca raman modificari in organism, dupa o sarcina, cam 2 saptamni, depinde de varsta sarcinii in momentul chiuretajului. Poate ca si acum daca faci un test de sarcina, va iesi slab pozitiv, asa ca mai bine nu te mai gandi la toate aceste lucruri acum. Odihneste-te, dormi mai mult ca sa te refaci si intr-o zi i-ti vei strange in brate puiutul tau, pentru ca ti-l doresti foarte mult!!!
http://photos.yahoo.com/ioanatugs
Tabitha spune:
Avalon: multumesc pentru lamuriri, si fii sigura ca acum nu ma mai poate supara nimic. Vreau doar sa-mi dau seama unde este adevarul. Nu cred ca am avut ovulatie dubla deoarece inainte de IAD am facut 3 ecografii (cu 2 medici diferiti) si la toate cele 3 ecografii s-a vazut un singur folicul pe stanga. Asa ca poate doar sa fi fost sarcina gemelara identica, insa in cazul asta nu aveau cum sa se separe embrionii in 2 casute diferite. Ce m-a pus pe ganduri a fost cresterea din ziua 39 in ziua 40, cand efectiv BHCG s-a dublat. Asta o fi fost reactia mea la metrotexat
Important este ca a fost o sarcina, oriunde o fi fost ea, si ca poate data viitoare va fi numai bine.
Ioanatugs: Va fi bine, in viitor, sunt sigura de asta
Avalon spune:
Tabi, nu ai de unde sa stii ca nu ai mai avut inca o ovulatie la interval de cateva zile de prima, din cate imi amintesc tu ai facut ultima eco inainte de IAS, nu poti sti daca nu a mai crescut vreun folicul acolo, medicii au tendinta sa nu-i mentioneze pe cei mici. Iar baieteii traiesc si 3 zile.
"Atunci cand DOI vor deveni UNUL, UNUL se va transforma in TOT"
Tablitele de smarald ale lui Toth
Tabitha spune:
Avalon: am facut ecografie si IAD in zilele 12 si 13 si nu mi s-a zis nimic de vreun al doilea folicul. Oricum, asta nu mai are importanta acum. Important este sa ne ridicam si sa mergem mai departe, ajutandu-ne fie care asa cum putem. E posibil sa fie cum zici tu, la fel de bine cum e posibil sa fi fost vreun nebun de folicul pe dreapta... Asta e. Ma duc la nani nani, nu inainte de a lua punga de pastile ce ma asteapta
bubuleana spune:
Tabi: aha, acum am aflat de ce spuneai "asa zisa SEU" dar parerea mea este ca, atata timp cat nu mai poti schimba nimic nu are nici un rost sa te mai gandesti la ce a fost...la urma urmei, ce-a fost a fost! acum viitorul conteaza! important e ca a fost sarcina, indiferent unde a fost, ai vazut ca se poate si data viitoare va fi totul in regula cu bebe!
bubuleana
mari-lu spune:
Tabitham-am intristat pt c ai patit si m-am tot intrebat c s-a intamplat...chist p stg?in trompa?nu exista asa ceva.poate ai avut trompa dilatata sub forma chistica,adica hidrosalpinx,dar ai fi stiut d la hsg.dar tu ai ovulat p stg,dovada corpul galben.deci posibil ca totusi sarcin sa fi fost SEU p stg iar in uter chiar in caz d SEU s formeaza pseudosac gestational care nu contine embrion,e doar "un sac".
dar in trompa dr ecografic s vedea ceva sau au descoperit doar intraoperator?
la palparea abdomenului erai sensibila?stg sau dr?
exista si sarcini duble intra si extrauterine,dar exceptional d rar.oricum,nici acestea nu pot fi duse la termen.ca sa t linistesti.la fel e posibil ca o SEU sa nu aiba simptome.
ai cumva rezultat d la anatomie patologica?microscopic?doar vazaind inregistrarea operatiei nu vei vedea nimic cu ochiul liber.
in tot necazul tau au fost si lucruri bune:s-a intervenit la o sarcina mica,altele erau urmarile dc aflai mai tarziu,ai ramas cu trompele,si nu in ultimul rand ca s-a produs o sarcina.sa t ajute Dumnezeu sa t refaci rapid,iar pretul suferintei sa fie un bb cat mai curand!
cristinici spune:
Tabitha scurgerile maronii sunt specifice SEV , eu asa am avut la ambele SEV si in rest nici un simptom. S-ar putea ca Avalon sa aiba dreptate cu cele 2 sarcini, dar DD stie. Totul e ca ai trecut cu bine peste aceasta incercare. Stiu ca dezamagirea e mare, dar timpul rezolva totul.cristinici