Incompatibilitatea de grupe sanguine intre soti.

Raspunsuri - Pagina 4

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns laliq spune:

Vero-vero, dozarea de anticorpi este analiza prin care se verifica daca anticorpii exista sau nu in sangele mamei. Este exact analiza pe care ti-o fac cei de la Instit. de hematologie, iar rezultatul este titrul de anticorpi. Titrul poate fi 0 - ceea ce inseamna ca anticorpii sunt absenti sau 1/4, 1/16, 1/32 s.a.m.d. - cand anticorpii sunt prezenti. Nu are legatura cu dozarile hormonale.

Larisa 25+ Horia Matei

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lazy spune:

Am vazut ca fetele au explicat care sunt urmarile incompatibilitatii,insa parca va simt nelamurite in ceea ce priveste formarea si transmiterea grupelor de sange....

Grupele sangvine sunt determinate de 3 gene:l,LA,LB,.Ultimile 2 gene sunt gene dominante,iar prezenta lor determina caracterul,pe cand gena"l" este gena recesiva,si prin urmarea ea poate fi mascata de o gena dominanta,iar caracterul il poate determina numai daca este in dublu exemplar.

Grupa 0(1).....poate fi determinata numai de prezenta a doua gene ....l-l

Grupa A(2)...........................prin prezenta a doua gene LA-LA SAU LA-l (LA dominanta imprima caracterul)

Grupa B(3)......................................................LB-LB SAU LB-l

Grupa AB(4).......................................................LA-LB(este un fenomen de codominanta,in care genele isi reunesc fortele si determina un alt caracter).

Chiar daca ne cunoastem grupele de sange,nu ne cunoastem genele care au determinat aceste grupe de sange,de aici rezultand diverse probabilitati.

Exemplu:

Mama-grupa A si tata-grupa B:

1.
MAMA poate avea gena LA-LA
TATA.................LB-LB (aceste gene se combina conform probabilitatilor)

COPILUL poate avea:
LA-LB(100%)(grupa AB)
Acelesi probabilitati le vom intalni si daca parinti ar avea grupele vice-versa.

2.
MAMA poate avea LA-l
TATA.............LB-LB

copilul poate avea:
LA-LB(50%)(grupaAB)

l-LB(50%)(grupa B)
Acelesi probabilitati le vom intalni si daca parinti ar avea grupele vice-versa.

3.
Mama poate avea LA-l
Tata poate avea LB-l
]
copilul poate avea:
LA-LB(25%)(grupa AB)
LA-l(25%)(grupa A)
l-LB(25%)(grupa B)
l-l (25%)(grupa 0)

4.Mama poate avea LA-LA
TATA poate avea LB-l

copilu poate avea:
LA-LB(50%)(grupa AB)
LA-l(50%)(grupa A)

Copiii care vor mosteni grupele mamelor,sau vor avea grupa 0,nu vor provoca procese de autoimunizare,pentru ca nu vor prezenta antigene (proteine) straine ,pe care organismul mamei n-ar putea sa le recunoasca.

Noi

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns vero_vero spune:

quote:
Originally posted by laliq

Vero-vero, dozarea de anticorpi este analiza prin care se verifica daca anticorpii exista sau nu in sangele mamei. Este exact analiza pe care ti-o fac cei de la Instit. de hematologie, iar rezultatul este titrul de anticorpi. Titrul poate fi 0 - ceea ce inseamna ca anticorpii sunt absenti sau 1/4, 1/16, 1/32 s.a.m.d. - cand anticorpii sunt prezenti. Nu are legatura cu dozarile hormonale.

Larisa 25+ Horia Matei

Am citit si eu mesajul meu anterior, "hormonale" nu era termenul potrivit. Scuze...
Acum, ce sa zic si eu...experienta medicala nu am. Tot ce stiu este ca eu am facut o simpla analiza de sange, in urma careia nu a fost nevoie sa fac alta injectie.

Scuze pentru dezinformare. Ideea era sa o linistesc pe Ana_Alx, pentru ca experienta este aproximativ aceeasi

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns anya spune:

Eu am B3 Rh- si sotul A2 Rh+. Deoarece eu am Rh- am facut dozari la ambele sarcini. Primul copil are A2 Rh- si a avut icter prelungit iar cel de-al doilea copil B3 Rh+ si icter normal. Culmea e ca la analize, la mbele sarcini am avut aceleasi valori: anti A =1/16 care nu a reusit nimeni sa-mi explice ce inseamna, dar tinand seama ca cei doi copii au reactionat diferit... nu are legatura cu icterul.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns madalinad spune:

anya, anti A = 1/16 am avut si eu, si este o valoare linistitoare a anticorpilor.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns danyboy spune:

eu am 01 sotul A2 - adica nu suntem compatibili
Am facut dozare de anticorpi prin luna a 5 a la prima sarcina si totul a fost ok.
Acum, la a doua sarcina am facut evident, din nou dozare de anticorpi. Si acum mi s-a spus ca este totul ok.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns nicolungu spune:

lazy, am citit ce ai scris despre formarea si transmiterea grupelor de sange si imi permit sa te deranjez cu o intrebare: exista si "exceptii de la regula"? deoarece sotul meu are B3 din parinti cu A2 (tata) si 01 (mama)!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns leliutza spune:

Am si eu o mare problema, eu am grupa 01 si sotul A2,amandoi avem RH +, sunt la prima sarcina si doctorul nu m-a pus sa fac nici o dozare.
Dar as vrea sa o fac acum la 28 de saptamani, problema este ca vad ca voi toate ati facut la Institutul de Hematologie din Buc, eu sunt din provincie si cel mai aproape ma aflu de Timisoara, asa ca vreau sa va intreb - analiza aceasta se face doar la Institut (ca nu stiu daca la Timi exista asa ceva), sau si la un laborator de analize?
Rog fetele din Timisoara daca au facut aceasta dozare sa ma lumineze si pe mine.

Va multumesc

Leliutza

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns joker spune:

quote:
Originally posted by nicolungu

lazy, am citit ce ai scris despre formarea si transmiterea grupelor de sange si imi permit sa te deranjez cu o intrebare: exista si "exceptii de la regula"? deoarece sotul meu are B3 din parinti cu A2 (tata) si 01 (mama)!

NU exista...tehnic as spune ca nu isi cunoaste unul din ei bine grupa sanguina...nu fac alte speculatii...

Lazy, am citit undeva ceva legat de grupa Bombay...ce e si ce inseamna, imi poti spune?stii?

Joker...mama de ied zapacit

http://pg.photos.yahoo.com/ph/marin_a_i/my_photos

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lazy spune:

Nico, in general, nu este posibil.Cineva din familia sotului tau nu are determinata grupa corect,sau calci pe teren minat,sau(un caz extrem de rar)soacra ta sa prezinte fenotip Bombay(cel de care amintea Joker),adica are "mascat" grupa 0.
Este un fenomen foarte rar(repet).

Joker,incerc sa explic dar cu mentiunea :din amintiri.

Pentru ca genele LA,LB ,sa produca antigene,este nevoie si de actiunea altei gene X(dominanta).Se pare ca aceasta gena X,prezinta o mutatie x recesiva.In cazurile in care persoanele prezinta genotip XX sau Xx,genele grupelor de sange actioneaza normal.In cazul unei persoane cu gena x mutanta este prezenta in dublu exemplar:xx,genele LA si LB NU MAI POT PRODUCE ANTIGENE(A,B) LA SUPRFATA HEMATIILOR.
Astfel,persoane cu gene LALA;LAl;LBLB;LBl;LALB,( si cu xx mutanta)in urma analizelor banale de identificare a grupei sangvine,vor prezenta GRUPA 0.
Din cate stiu cel mai des a fost descoperita aceasta grupa Bombay,in urma transplanturilor de sange cu urmari dezastroase,insotite de reactii de hemoliza.Aceste persoane pot primi sange numai grupa Bombay.
In urma incrucisarii persoanelor cu grupa 0,Bombay cu pers cu grupa 0 ,normal(XX,Xx),pot rezulta copii cu urmatoarele gene:LAl;LBl;ll(grupe A,B,0 precum si grupa 0 Bambay).

Am inceput sa scot fum.....

Noi

Mergi la inceput