Mincare sanatoasa (fara aditivi)

Raspunsuri - Pagina 7

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns denizel spune:

Teodora, gasesti soia pe care scrie ca nu e modificata genetic (pe punga scrie, nu pe soia:)).
Incearca totusi sa inlocuiesti din cand in cand soia, cu linte. E mult mai gustoasa.

ML, am facut chec, prajitura cu fructe, turta dulce, placinta cu branza, toate cu faina alba amestecata cu faina integrala (cam jumi-juma). Daca nu ti se pare ok, incearca la inceput doar cu un sfert faina integrala.

Pateul de linte e foarte usor de facut.
Se ia linte verde-maronie (exista si linte portocalie) si se pune la inmuiat vreo 8 ore.
Se pune la fiert in apa cat sa o acopere, la foc foarte mic. Daca e bine inmuiata, fierbe in max. 3o minute.
Dupa ce a fiert, se scurge bine intr-o sita, dupa care se pune in blender.
Se adauga ulei dupa gust (eu pun mai multisor), zeama de lamaie, 1-2 catei de usturoi si oregano.


Pentru pateul de naut, se pune nautul la inmuiat vreo 12 ore, se fierbe la oala cu presiune (vreo ora).
Zeama in care a fiert nautul nu se arunca. E foarte hranitoare si se poate pune in supe, ciorbe sau sosuri.
Aveti nevoie de pasta de susan (o gasiti la supermarket).
La o cana de naut fiert, eu pun o lingura de pasta de susan subtiata cu zeama in care a fiert nautul.
Se mai adauga ulei de masline, zeama de lamaie si putin usturoi. Uneori, eu mai pun si patrunjel.
Nu stiu daca asta e reteta originala arabeasca, dar eu asa il fac si iese foarte bun.

" Maamiii, îmi place pielea ta. E ca de câltitză" :)) - din jurnalul unei mămici de băietzel.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lena spune:

fetelor exista si paste integrale, sunt mai maronii, dar sunt delicioase, sincer aici in Olanda aproape nimeni nu mananca paine alba, toata painea e maro, la inceput mi-a fost greu, recunosc dar acum m-am obisnuit.
Teo exista sper si in Ro soia nemodificata genetic, eu aici numai asta iau, ca fii mea e mare bautoare de lapte de soia (fiind alergica la laptele de vaca, oaie, capra, toate cele) scrie pe cutie, sau pachet.
Eu cam am trecut pe peste, 2-3 zile din saptamana, unu la mana ca m-am indragostit de ton, si doi la mana ca si fii mea e mare fan.
Hai sa va zic eu ce mananc in loc de musli in lapte...tarate si le pun in iaurt degresat, sunt foarte bune la gust asa...plus ca au fibrele intacte.
Si m-am invatat sa fac retete asiatice cu soi de soia, si le prepar in wok...olandezii sunt mari fani ai bucatariei asiatice.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns denizel spune:

Da, asa e, cum zice Lena.
Tot la Plafar:) am gasit si paste integrale: din ovaz si din grau. Alea din ovaz mi s-au parut mult mai bune.

Adda, cumpara cremvurstii aia de la Inedit. Aia nu au E-uri.

" Maamiii, îmi place pielea ta. E ca de câltitză" :)) - din jurnalul unei mămici de băietzel.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Idora spune:

Am gasit un site fain de unde se poate comanda mancare naturala plus o gramada de pastile si ceaiuri si preturile nu cred ca-s mai mari decat la Plafar.
http://terapeut.ro/commerce/index.php?cPath=23&osCsid=04bbb2b538c507dd036b82b1ef1b1dfb

E mai usor sa comanzi, plus ca ai timp sa te gandesti mai mult ce ai nevoie si cred ca sunt mai multe produse la un loc decat intr-un Plafar.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Idora spune:

Apropo, soia nemodificata genetic se gaseste peste tot in Ro, chiar scrie pe pachet!!

Am cumparat alge marine de la un Plafar, si am bagatcateva intr-o supa de usturoi, plus ca am facut si o salata cu branza telemea cumparata de la tarani din piata si mi s-a parut buna la gust.Aveti cumva retete cu alge marine??

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Lorelai spune:

quote:
Eu cam am trecut pe peste, 2-3 zile din saptamana, unu la mana ca m-am indragostit de ton, si doi la mana ca si fii mea e mare fan.
lena, pestele e super bun si sanatios dar ai grija ce peste maninci. tonul, si in general pestele mare de ocean, are continut mare de mercur. alege mai bine peste mic (de ex sardine) si fereste-te de conservele in cutie de metal. cauta daca poti peste conservat in borcan de sticla sau, cel mai bine, peste proaspat.

denizel, merci pt retete. hummus fac si eu dar la linte nu m-am gindit. super reteta.

Idora, prietena mea face un orez bun cu alge marine. reteta thailandeza. am sa o intreb de reteta.

ML, eu pun faina integrala la retetele cu aluat dospit (cu drojdie). proportia e 3/4 faina alba si 1/4 faina integrala. daca pun mai multa faina integrala nu mai creste bine. am facut si cozonac cu faina integrala. a iesit super.

Lorelai si fetele - Livia si Maya (18 ianuarie 2005)
*** pt poze click pe casuta galbena de mai sus (pagina personala) ***

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns irina.c. spune:

quote:
Originally posted by addaCremvurstii de soia nu au E-uri?! (eu nu cumpar cremvursti vegetali, pateuri vegetale pentru ca nu mi se par sanatoase, au o gramada de aditivi alimentari)

Asta vroiam sa intreb si eu,ca nici noi nu consumam din astea,cu exceptia hamburgherilor de soia(nu prea des) si a crochetelor de soia(cand mi-e lene sa fac eu )Irina si bb Ilinca(26 apr '04)
Trebuie sa cobori din barca daca vrei sa mergi pe ape.
today

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Idora spune:

Lorelai, intreab-o te rog pe prietena ta de reteta, ca ma intereseaza.

Va scriu si niste retete naturiste:

Mujaddarah - supa de linte Liban (VEGAN, cu prajeala)

Ingrediente: 1/4 ceasca ulei, 4 cepe tocate, 2 cani linte, 1 cana apa, 1 cana orez, sare dupa gust.

Preparare: Caliti ceapa pana devine aramie. Fierbeti lintea in apa clocotita timp de 10 min. Adaugati orezul, jumatate din ceapa si sarati. Lasati la fiert pana sunt facute. Inainte de servire adaugati deasupra restul de ceapa. Se serveste cu muraturi iuti


Pateu de telina cu ghimbir (VEGETARIAN,cu prajeala)

Ingrediente pentru 4 persoane: 400 g telina, 2 morcovi, o rosie mare, o ceapa, un catel de usturoi, 1 foaie gelatina, un varf de cutit de coriandru, o lingurita de radacina de ghimbir macinata, 100 g branza desarata, 2 albusuri de ou, sare, piper.

Preparare: Se spala si se curata telina de coaja. Se fierbe la aburi sau in apa cu sare. In acets timp se pune gelatina intr-un bol cu apa rece. Ceapa curatata si taiata marunt se caleste in ulei incins, impreuna cu usturoiul si rosia decojita si taiata cubulete. Se adauga coriandru, ghimbir macinat, sare si piper. Se adauga si morcovii feliute si se mai calesc 3 min, amestecand cu grija sa nu se arda. Se toarna in mixer, impreuna cu telina fiarta. Se mixeaza pana se omogenizeaza. Se adauga branza si gelatina si, la final, cele 2 albusuri batute spuma tare. Se toarna in boluri si se tine la rece minim 2 ore


Placinta cu anghinare (VEGETARIAN)

Anghinarea fiarta in apa cu sare se toaca marunt si se pune intr-un castron. Se amesteca cu 1/2 castron parmezen ras, sare, piper, patrunjel verde tocat, 3 oua si o cana de smantana. Se tapeteaza planseta cu faina. O felie groasa de aluat se intinde bine. Intr-o tava unsa cu unt si tapetata cu faina intind o foaie subtire de aluat, peste care torn compozitia cu anghinare. Din restul de aluat tai fasii subtiri pe care le asez deasupra, in tava, apoi le ung cu un ou batut cu furculita. Las la cuptor pentru 30 min.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Idora spune:

Prajitura cu iaurt (VEGETARIAN)

Ingrediente (pentru 4 portii): 1 iaurt, 2 paharele de iaurt pline cu zahar, 3 paharele de iaurt pline cu faina, 2 oua, 1 lingurita ulei, 2 lingurite praf de copt (7 g), 1 lingurita vanilie sau aroma de lamaie.
Preparare: Puneti iaurtul intr-un bol. Clatiti bine paharelul de iaurt, uscati-l cu prosop de hartie si masurati cu el 2 paharele de zahar si 2 paharele de faina si adaugati-le peste iaurt. Adaugati ouale si apoi ultima portie de faina .Amestecati bine, apoi adaugati praful de copt si uleiul. Amestecati, adaugati aromele si coaceti timp de 25-30 min la foc mare.


Tortellini vegetarieni, rapid de facut

Ingrediente: 300 g tortellini, 1 lingura ulei de masline, 250 g rosii pitice, 40 g patrunjel verde tocat, 3 linguri parmezan ras, sare, piper.

Preparare: Fierbeti pastele timp de 2 min. Puneti uleiul intr-o tigaie la incins si puneti rosiile jumatati, cand uleiul e fierbinte. Strecurati pastele si pastrati jumatete de pahar de zeama in care au fiert pastele. Adaugati pastele in tigaie, peste rosiile prajite, patrunjelul, apa si mare parte din parmezan. Se serveste cu parmezan ras si sos tomat picant, dupa gust.

Se poate adauga si ton fiert sau felii de bacon.


Supa de iaurt (VEGETARIAN, cu prajeala)

Se topeste o lingura de unt intr-o oala. Amestec intr-un castron iaurt cu putina apa, se toarna peste unt si se tine pe foc pana da in clocot. Separat calesc in putin unt patrunjel verde tocat si boia. Readuc oala cu iaurt pe foc, adaug 2 linguri de orez fiert, sare, patrunjelul de mai sus, sare, si mai tin pentru cateva clocote pe foc.

Rapid si delicios.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Idora spune:

Supa de rosii in stil cipriot (VEGAN, fara prajeala si fierbere)

Tai o ceapa in sferturi si o pun in blender. Adaug un ardei gras verde curatat de seminte si taiat fasii, impreuna cu un ardei gras rosu si cubulete de castravete, decojit sau nu. Mixez adaugand cativa catei de usturoi si o cana de suc de rosii. Torn o portie in bolul de servit, adaug cateva picaturi de ulei de masline, cateva linguri de oteti de vin, sare, piper negru proaspat macinat, chimen si boia de ardei. Amestec bine si servesc decorat coriandru verde tocat.


Tarta cu sparanghel (VEGETARIAN)

Ingrediente pentru 6 portii: 1 borcan mare cu sparanghel, 1 plic cu supa sparanghel deshidratata, 100 g branza degresata, 3 oua, piper.

Preparare: Se scurge sparanghelul si se pastreaza zeama. Se dilueaza continutul plicului cu supa deshidratata in zeama de sparanghel. In bolul de la mixer se pune sparanghelul taiat, supa si ouale. Se mixeaza pana cand amestecul devine foarte omogen. Se adauga branza si se mixeaza din nou. Se toarna compozitia intr-o forma de chec. Se lasa sa se coaca in baie de apa, la cuptor. Se raceste in forma. Serviti cu sos din branza si arpagic.

Supa-crema de linte cu coriandru (VEGAN, cu prajeala)

Ingrediente pentru 4 persoane: 200 g linte, 2 cepe, 4 morcovi, un fir de telina, 1 l supa de legume, un fir de cimbru, 2 foi de dafin, o lingurita coriandru macinat, o lingura ulei de masline, sare, piper.

Preparare: Se clateste foarte bine lintea. Se spala si se curata morcovii. Se taie felii. Se spala frunzele de telina si se toaca. Se curata si se toaca ceapa si se caleste intr-o cratita in ulei de masline. Cand ceapa incepe sa se rumeneasca se adauga frunzele de telina, morcovii, cimbrul, folie de dafin, sare, piper, se amesteca si se lasa 5 min sa fiarba, adaugand eventual putina supa. Se adauga restul de supa, lintea si piperul si se fierbe 30 min. Se scoate cimbrul si foile de dafin si se mixeaza foarte bine, pentru a obtine o supa fluida. Daca e cazul se raincalzeste. Se serveste cu patrunjel verde sau coriandru verde.

Mergi la inceput