Mincare sanatoasa (fara aditivi)
M-a pus naiba sa tot citesc pe Internet despre chimicale, aditivi si m-am cam speriat. Mi-am dat seama cite prostii bagam in noi si m-am gindit sa incep sa maninc mai sanatos. Ce metode de a minca sanatos aveti voi si ce anume mincati?
De ex eu mincam dimineata sunca, si acum am citit pe pachetul cu sunca numai porcarii la ingrediente. Oare exista sunca fara aditivi?
Astept sfaturi de la voi, poate facem chiar meniuri pentru cei interesati
Pun acum aici pentru cei care nu citesc toate postarile la subiect, lista cu cei mai periculosi aditivi:
ACESULFAME POTASSIUM (indulcitor) E 950
ARTIFICIAL COLORINGS(coloranti)(BLUE 1,BLUE 2,GREEN 3,RED 3,YELLOW 6)
ASPARTAME (Nutrasweet) (indulcitor) E 951
HYDROGENATED VEGETABLE OIL (ulei vegetal hidrogenat -componentul principal in margarina)
OLESTRA (Olean) (grasime sintetica care nu se absoarbe in organism)
PARTIALLY HYDROGENATED VEGETABLE OIL (ulei vegetal partial hidrogenat - tot in margarina)
POTASSIUM BROMATE E924 (pentru cei din Japonia si USA, in restul lumii este interzis)
PROPYL GALLATE (antioxidant) E 310
SACCHARIN (indulcitor) E 954
SODIUM NITRITE (conservant, fixator de culoare) E 250 (aveti grija la cirnati si mezeluri)
SODIUM NITRATE (idem) E 251
STEVIA (indulcitor)
Unii includ la aditivii periculosi si MSG (glutamat monosodic), vad ca pe lista asta nu este. (atentie la mincarea chinezeasca, vegeta si cuburi Knorr).
Cipcipcip si bebe Julia 4 august 2005
Raspunsuri
irina.c. spune:
Cipcip,am si o carticica despre e-uri,daca o vrei,ti-o trimit pe mail.Si noi ne straduim sa mancam mai sanatos.In primul rand am eliminat total din alimentatie mezelurile de orice fel.Le-am inlocuit cu carne de pui sau peste.Ficat nu consumam,decat daca e de la animal sau pasare "de curte",fiindca in ficat se aduna toti hormonii si alte porcarii cu care injecteaza astia in crescatorii.
In loc de sucuri bem apa,limonada facuta in casa ,"bere de ghimbir"(e ca socata,dar in loc de soc pun ghimbir ras)sau sucuri de fructe si legume..Mai bem o cola din cand in cand,dar rar.
Foarte rar cumparam ciocolata,bomboane,prajituri,prepar eu dulciurile in casa.
Deasemenea,nu cumpar snacksuri,cipsuri,etc.,le-am inlocuit cu popcorn sau saratele facute in casa.
Folosesc margarina foarte rar,doar in post,daca este absolut necesar,in rest-unt.Nu folosesc creme semipreparate(las plic),budinci,etc..Conservele le prepar in casa,dupa retete "de la bunica" si pun deasupra aspirina,nu conservant dr.oetker.Nu folosesc deloc vegeta,ci doar sare si codimente naturale(marar,patrunjel,cimbru,etc.).
Principiul general e sa consumi cat mai putine preparate si semipreparate din comert,sa-ti produci tot ce poti in gospodaria proprie.
Irina si bb Ilinca(26 apr '04)
Trebuie sa cobori din barca daca vrei sa mergi pe ape.
today
Lorelai spune:
cipcirip, cred ca daca ai inceput sa te uiti la etichete, primul pas catre o alimentatie sanatoasa l-ai facut deja. stiu ca ideal ar fi sa pregatim in casa tot ce mincam, din ingrediente fara chimicale si cit mai proaspete, dar asta nu e posibil tot timpul. daca ai servici, copii si o casa de interetinut nu prea ai timp sa le faci pe toate singura.
cred ca sunca fara chimicale e greu sa gasesti, doar daca o face cineva in casa sau la o "mezelarie" cum erau odata. am auzit ca mai exista prin orasele mici. poti inlocui mezelurile cu produse din soya sau cauta mezeluri organice, au chimicale dar minim.
eu citesc cu grija etichetele la tot ce cumpar, incerc sa cumpar produse organice, pe cit posibil si sa nu cumpar semipreparate.
irina, parca ne-am vorbit, si noi facem tot ca voi in ce priveste junk foodul, sucurile, margarina, dulciurile si alte semipreparate. recunosc ca mai comand mincare chniezeasca, eu zic ca fara MSG dar eu nu ii cred. ce sa faci, mi-e pofta.
problema mea e ca sotul nu vrea sa renunte la mezeluri. e adevarat ca le cumparam de la o ferma unde le face proaspete si fara prea multe chimicale dar i-am intrebat daca pun nitriti (asta pastreaza culoarea frumoasa a carnii) si au zis ca da. cine stie ce altceva mai pun in ele.
irina, as vrea si eu carticica despre e-uri. trimite-mi-o te rog la lora_campo@yahoo.ca. si inca ceva, poti posta retea pt berea de ghimbir? mie imi place ceaiul de ghimbir dar de bere nu am auzit. am o banuiala ca e echivalentul facut in casa la "ginger ale". ar fi fain daca ai scrie reteta. merci mult.
Lorelai si fetele - Livia si Maya (18 ianuarie 2005)
*** pt poze click pe casuta galbena de mai sus (pagina personala) ***
cipcipcip spune:
Buna fetele, multumesc pentru raspunsuri. Aveti dreptate, nici nu ne dam seama cite prostii baga producatorii in mincare. La antioxidante ii mai inteleg, dar la coloranti e de-a binelea scirbos, tot felul de culori in producte ca sa le faca mai atragatoare. Am vazut ca pun coloranti in absolut toate mezelurile, iar eu eram o mare consumatoare de salamuri si sunci afumate, ba chiar mi se intimpla sa maninc salamuri italiene (si mai am un preferat spaniol) zile intregi la rind .
De margarina si sucuri ma feresc de mai de mult, nici zahar nu prea folosesc si evit si indulcitorii. Nu ca as vrea sa traiesc o vesnicie, dar ceva energie in plus nu mi-ar strica si ma gindesc ca alimentatia sanatoasa ajuta...
Am citit o multime de rau si despre MSG si am vazut ca este in condimentul meu preferat care-l pun pe pui cind fac la cuptor. cred ca am mincat kg de condiment din-ala...
Am citit si eu ca mincarea asiatica ar contine mult MSG si soya la fel.
Irina, te rog mult trimite-mi si mie carticica, roxanabella@yahoo.com. E impresionant cit efort depui sa mincati sanatos, bravo. Eu nu m-am gindit pina acum, dar acum ca am un bebe mic trebuie sa ma gindesc la sanatatea lui si sa incerc sa-i formez deprinderi sanatoase de pe acum.
PS. Cu conservele care e problema? Pe multe scrie numai vegetale si sare de ex, contin oare antioxidanti?
Cipcipcip si bebe Julia 4 august 2005
michelle7 spune:
si noua ne place sa mancam sanatos asa ca o sa va spun ce am scos din alimentatie
- sunca, salamurile ,crenvurstii orice fel de produse de genul asta- le mancam doar foarte rar ( 1 data/ luna )
- semipreparatele de orice fel
-prajiturile din comert, chipsurile ,
-ciocolata sau alte dulciuri ( 1 data la 2 saptamani maxim)
-toate bauturile racoritoare din comert ( am pastrat doar sucul 100% natural de portocale pe care avem grija sa scrie " nu e facut din concentrat")
-orice carne in afara de carnea de pui
-iaurtul de fructe
- sosurile preparate in comert gen sos spaghetti etc
- prajeli f. rar
-apa minerala (contine mult sodiu=nociv pt inima si creste de 3 ori riscul fracturilor la femeile peste 50 de ani )
-margarina
- sarea in exces
-vegeta
-pestele in conserva in special TON - atentie la continutul de mercur !!!!!
ce am introdus la inceput fortat /acum de placere
- cat mai multe legume proaspete sau congelate
- leguminoasele fasole, soia , linte , naut etc
- condimentele naturale care fac mancarea sanatoasa sa fie si GUSTOASA
-fructe zilnic
- apa cat mai multa min 2l / zi (e f. importanta ajuta la eliminarea toxinelor )
-uleiul de masline
- multivitaminele 1 pastila zilnic ( daca m-a ajutat sigur la ceva e ca nu mi se mai rup unghiile )
-pastele fainoase integrale
- painea integrala
-orezul brun
Caroline spune:
Eu nu ma chinui cu conserve, dar mancam la greu legume si fructe proaspete congelate (nu cartofi prajiti sau alte semipreparate). Astea chiar nu contin nimic dubios.
Intrebarea mea ar fi alta. Fructele si legumele sunt sanataose? Asa cum sunt crescute ele cu toate solutiile anti "toate"? Am vazut un documentar la TV despre alimentele organice... nimeni nu controleaza cat de organice sunt. Nici macar nu au control organizat in directia asta. Nici un departament nu are datoria asta. Totul se inregistreaza pe simpla declaratie a producatorului si intrand in detalii reporterii nu au gasit nici o diferenta "pe teren". Nici macar locul in care erau plantate nu era diferit de celelalte.
Chiar daca le pun la mine in gradina, pamintul pe care il adaug in fiecare an este din cel cumparat de la magazin si e tratat cu toate "minunile".
Eu am incredere in puterea de adaptare a organismului. Sigur ca ne ferim pe cat putem sa-l aruncam in lupta degeaba. Dar intrebarea mea ramane. Vegetalele si fructele ii sunt benefice, sau vrand sa-i facem bine ii facem mai rau?
michelle7 spune:
Caroline si daca nu sunt sanatoase fructele si legumele nu putem sa ne apucam de mancat lemne sau cartoane. asa ca stai linistita, ca din ce exista pe piata , cea mai sanatoasa optiune ramane consumul de fructe si legume
cipcipcip spune:
Vad ca nu-s prea multi interesati de subiectul asta, numai vreo 100 de vizionari. Toti sint interesati sa manince cit mai gustos Ne-om fi facind noi prea multe probleme? oricum, va multumesc pentru idei fetelor, mi-a intrat in cap si chestia cu ficatul. Eu una am sa fac tot posibilul sa maninc cit mai natural.
Cipcipcip si bebe Julia 4 august 2005
Lya spune:
Chiar asa e cu ficatul?
Si pe mine ma mustra constiinta ca nu mananc mai des mai ales ca fii'mea e cam palida.
Pe mine ma intereseaa subiectul.Mai scrieti!
Vreau si eu carticica cu E-uri!
www.snugglepie.com/ezb/317964.png" target="_blank">27 sapt cu Sara Lois &www.snugglepie.com/ezb/317544.png" target="_blank"> printesa Ruty
cipcipcip spune:
quote:
Originally posted by Lya
Chiar asa e cu ficatul?
Si pe mine ma mustra constiinta ca nu mananc mai des mai ales ca fii'mea e cam palida.
Pe mine ma intereseaa subiectul.Mai scrieti!
Vreau si eu carticica cu E-uri!www.snugglepie.com/ezb/317964.png" target="_blank">27 sapt cu Sara Lois &www.snugglepie.com/ezb/317544.png" target="_blank"> printesa Ruty
pai faci bine ptr ca in ficat se aduna toate toxinele. stiam de fapt, dar uitasem de chiestia asta pina mi-a reamintit irina c. maninca spanac si evita ficatul.
Cipcipcip si bebe Julia 4 august 2005
TOMALAVINIA spune:
Draga CIPCIPCIP, am citit cu interes subiectul tau. si eu incerc sa prepar mincarea in casa cit mai sanatos, fara E-uri. Mai ales ca am o fetita mica de 1 an si 5 luni si-i gatesc aproape zilnic. Mai putine prajeli, ci doar fiert sau la abur, in teflon cu capac. Sunt interesata de reteta de bere de ghimbir. Multa sanatate!