Mincare sanatoasa (fara aditivi)

Raspunsuri - Pagina 10

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns denizel spune:

Idora, ce harnicuta esti la scris!
Vreau sa fac maine vinetele (pitice) cu sos de mustar. Daca pun vinete obisnuite e bine?

Teodora, eu mai fac musaca de cartofi cu linte.
Se face ca musacaua de cartofi cu carne, numai ca se inlocuieste carnea cu linte. In afara de ceapa, usturoi, ou, verdeata, se mai pune in compozitia cu linte, pasta de tomate si 1-2 linguri de tarate (nu stiu de ce, asta am luat si eu tot de pe-aici).
Mie imi place mai mult musacaua cu cartofi piure, in care am pus si putin iaurt. Merge bine lintea cu piureul ala mai acrisor.



" Maamiii, îmi place pielea ta. E ca de câltitză" :)) - din jurnalul unei mămici de băietzel.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Gabrielama spune:

Pentru doamnele din Romania care sunt interesate, am descoperit alimente eco/bio si la noi (cascaval, carne de pui, oua, etc); nu multe, dar exista cateva.

Cum nu pot sa dau nume de produse/ de magazine ca sa nu se considere reclama, daca va intereseaza trimiteti-mi PM si vi le spun cu placere.

Ma simt bine la aceasta dicutie; si normala...... pentru ca nu demult am fost intr-un grup de persoane care m-au considerat nebuna si exagerata ca n-am dat copilei mele de 2 ani (si nici nu intentionez sa-i dau) Mc'Donalds, Cola sau ca ii fac piure din cartofi si nu din praf....

Gabi

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Teodora D. spune:

Denizel, Idora, multumesc pt. retete!
Azi am facut pateul de linte, pe care sotul l-a apreciat (a spus ca seamana cu salata de vinete) si o mancare de linte din cartea de bucate, cu ceapa si bulion, care a avut de asemenea succes la sot. Piticul e bolnav, asa ca i se scuza mofturile, dar tot nu va scapa de linte:).
Gabrielama, am vazut atatea nume de firme pe forumul asta despre care se spunea ca sunt bune sau proaste, incat ma indoiesc ca daca iti spui parerea ca o anumita mancare e bio va fi considerata reclama; hai te rog scrie aici, ca altfel vei avea oricum de raspuns la ffff. multe PM-uri.



Peste 100 de ani nu va conta ce cont in banca am avut, in ce casa am locuit sau ce masina am condus.
Dar lumea ar putea fi diferita pentru ca am fost importanta in viata unui copil.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cipcipcip spune:

quote:
Originally posted by Gabrielama


Ma simt bine la aceasta dicutie; si normala...... pentru ca nu demult am fost intr-un grup de persoane care m-au considerat nebuna si exagerata ca n-am dat copilei mele de 2 ani (si nici nu intentionez sa-i dau) Mc'Donalds, Cola sau ca ii fac piure din cartofi si nu din praf....

Gabi




Fiecare cu parerile lor Gabi, lasa-i sa creada ce vor, tu faci foarte bine ca te gindesti la o alimentatie cit mai sanatoasa pentru copilul tau.
Desi eu aveam impresia ca romanii in general se feresc de E-uri si prostii tocmai pentru ca nu sint obisnuiti cu ele.

Fetelor, am tot citit pe Internet despre aditivi si va dau aici o lista cu cei mai periculosi aditivi care ar fi bine sa fie evitati cu orice pret: (eu una am sa-mi pun aceasta lista pe frigider)

ACESULFAME POTASSIUM (indulcitor) E 950
ARTIFICIAL COLORINGS(coloranti)(BLUE 1,BLUE 2,GREEN 3,RED 3,YELLOW 6)
ASPARTAME (Nutrasweet) (indulcitor) E 951
CYCLAMATE (indulcitor)
HYDROGENATED VEGETABLE OIL (ulei vegetal hidrogenat -componentul principal in margarina)
OLESTRA (Olean) (grasime sintetica care nu se absoarbe in organism)
PARTIALLY HYDROGENATED VEGETABLE OIL (ulei vegetal partial hidrogenat - tot in margarina)
POTASSIUM BROMATE E924
PROPYL GALLATE (antioxidant) E 310
SACCHARIN (indulcitor) E 954
SODIUM NITRITE (conservant, fixator de culoare) E 250 (aveti grija la cirnati si mezeluri)
SODIUM NITRATE (idem) E 251
STEVIA (indulcitor)

Unii includ la aditivii periculosi si MSG (glutamat monosodic), vad ca pe lista asta nu este. (atentie la mincarea chinezeasca, vegeta si cuburi Knorr).
Vad ca stevia este pe aceasta lista, stie cineva mai bine ce este exact? Dupa cite stiu eu este un indulcitor.

Cipcipcip si bebe Julia 4 august 2005

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Gabrielama spune:

Teodora, doamnele mele,

iata "resursele" mele de mancare cat de cat sanatoasa din Bucuresti. Daca se considera reclama, sorry...... macar este pentru o cauza buna si dreapta!

1. carne de pui - numai in Selgros (din pacate) - se numeste Puiu' (light) si e de la gaini "fericite", crescute in libertate, neinjectate si hranite natural;
2. cascaval - numai in Angst - intrebi pe cineva si ti-l arata, dar il gasesti sigur la raionul de lactate, au varianta simpla (normala) si afumata; este super gustos!
3. Oua - Carrfeour, Gima sau Selgros - "Oua ecologice")
4. Dulceata - in Selgros si Nik (si am vazut si la Economatul din Cotroceni) - se numeste St. Dalfourt, e in niste borcanele inalte si subtirele, au in multe variante (capsuni, caise, zmerura, coacaze, 4 fruits) si este fara nici un adaos de zahar sau aditivi, fiind indulcita cu suc de fructe. In strainatate se vinde in magazinele de produse organice; si este absoult delicioasa!
5. In Cora (cred ca si carrfeour) si Nik - zahar din trestie - bio
6. La Nik - faina integrala bio; tot la Nik, de la raionul de "dietetice" (unde se gaseste si dulceata) am luat si gofre cu miere, bio, foarte bune, au si paine "Vita" tot din faina integrala;
7. Vis-a-vis de Spitalul Floreasca este un mic magazin care se numeste Vitalis (Vitalia???) - sigur il gasesiti; au paine facuta de ei, miere, "mezeluri" de soia si o multime de alte minunatii toate "curate";
8. mezeluri eu iau pentru Mara (ca-i plac....) din Piata Dorobanti; cum intri, pe stanga, se vand mezeluri facute in casa de Nea Nelu' (asa se numeste firma) care sunt intr-adevar (dupa gust) curate; si sunt si foarte bune. N-am luat decat rulada de pui, dar este super buna. Nu foarte ieftina, dar merita.

daca imi mai amintesc ceva, va mai spun!

o zi buna,


Gabi

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cipcipcip spune:

Va mai pun o lista cu aditivi care nu-s testati suficient sau sint considerati o "nutritie proasta". (deci categoria a 2-a)

CAFFEINE
CORN SYRUP
DEXTROSE (CORN SUGAR, GLUCOSE)
HIGH-FRUCTOSE CORN SYRUP
HYDROGENATATED STARCH HYDROLYSATE (amidon hidrogenat)
INVERT SUGAR (zahar invertit)
LACTITOL E966
MALTITOL E965
MANNITOL E421
POLYDEXTROSE E1200
SALATRIM
SALT
SORBITOL E 420
SUGAR
TAGATOSE

Sarea,zaharul si cafeina sint printre ele, dar asta stiam deja

Deci din ce am citit se pare ca restul de aditivi care nu-s pe nici una din listele astea doua sint mai mult sau mai putin ok. Daca vrea cineva postez si lista cu aditivii considerati total nepericulosi.

Pentru cine vrea link-ul, este:

http://www.cspinet.org/reports/chemcuisine.htm

Cipcipcip si bebe Julia 4 august 2005

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cipcipcip spune:

Am citit acum si despre stevia. Se pare ca este un indulcitor obtinut din planta stevia si este bun pentru diabetici pentru ca nu modifica nivelul de glucoza din singe. Are totusi o multime de efecte secundare, motiv pentru care nu este aprobat in EU ca indulcitor industrial si in alte tari este chiar interzis. (http://en.wikipedia.org/wiki/Stevia)

Concluzia mea: zaharul nerafinat (maro) este cel mai "sanatos", feriti-va de indulcitori de orice fel. Consumati cit mai putin zahar, dar asta stie deja toata lumea

Cipcipcip si bebe Julia 4 august 2005

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Idora spune:

Ma bucur ca ati inceput sa faceti din retetele puse de mine

Denizel, eu zic ca poti sa pui si vinete obisnuite sau poate ca gasesti de-alea mai mici ca marime.O sa incerc si eu reteta aia pe care o faci tu,de musaca de cartofi cu linte.

Cipcipcip, de cativa aditivi stiam ca-s periculosi dar nu de toti.De stevie chiar ma mir
Eu folosesc zahar invertit, ca am citit ca-i mai bun chiar si decat zaharul ala brun dar bine macar ca-i considerat doar "nutritie proasta"

Gabriela, ma oftic ca unde stau eu nu-i nici un magazin din alea pe care le-ai zis

O sa va mai dau retete si mai am si o carte cu bucataria fara foc din care o sa mai scriu aici!!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Idora spune:

ML, sper ca te-am ametit in sensul bun


“Fondue” de legume (VEGETARIAN,fara prajeala)

Ingrediente: 4 morcovi, cateva buchetele de conopida, cateva rosii “cireasa” sau feliute de rosie, cateva bucatele de castravete, un pahar cu amestec de branza cu smantana (frisca) groasa, 4 linguri de branza de vaci , sare, piper , frunze de menta si ceapa ciorii (se poate inlocui cu cozi de ceapa verde) .
Mod de preparare: Bateti cu furculita branza de vaci cu smantana, tocati cu mixerul foile de menta si ceapa ciorii si adaugati in pasta de branza. Sarati, piperati, amestecati: sosul este gata! Turnati-l intr-un castron de salata. Puneti scobitori in bucatelele de legume. Pofta buna[/b]


Aperitiv grecesc (VEGAN,cu prajeala)

Intr-o tigaie se pun 2 linguri de ulei de masline, 2 linguri de capere si o ceapa rosie taiata fasii. Se calesc bine, se adauga si un strop de vin alb si se tin pe foc pana s-au facut foarte bine. Se adauga cimbru si busuioc, de preferat verde si sare dupa gust. O felie de paine traditionala, neagra si tare, se stropeste cu ulei de masline. Deasupra se pune pulpa de rosii taiata marunt, peste care adaugam sosul de capere. Se decoreaza cu patrunjel verde.


Avocado umplut - aperitiv (VEGAN, fara prajeala)

Ingrediente pentru 2 portii: 1 ceapa mica, tocata marunt, un catel de usturoi tocat marunt, un ardei iute, tocat marunt, o lingurita de frunze de coriandru si patrunjel verde, tocat, sucul de la o jumatate de lamaie, sare, un fruct de avocado, 2 lingurite suc de rodie, 1/4 cana seminte de rodie.

Preparare: Amestecati intr-un bol ceapa, ardeiul, usturoiul si verdeata. Adaugati sucul de lamaie si sarea si amestecati bine. Taiati avocado in jumatate, inlaturati samburii, scobiti jumatatile si umpleti-le cu compozitia de mai sus, in care ati adaugat si sucul de rodie. Decorati cu seminte de rodie inainte de a servi.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Idora spune:

Curcan cu muguri de soia (cu prajeala)

Ingrediente: 400 g curcan(ca pentru snitele), 2 lingurite sos de soia, 1 lingura amidon, 2 ardei rosii, 1 ardei iute rosu, 3 linguri samburi de dovleac, 5 linguri ulei de floarea soarelui, 200 g muguri de soia.

Preparare: Carnea se taie transversal fasii inguste si se pune intr-un bol. Se amesteca sosul de soia cu amidonul si se toarna peste carne. Se lasa 30 min la marinat.
Ardeii se taie fasii inguste. Ardeiul iute se curata de seminte si se taie inele subtiri. Samburii se prajesc in tigaie fara ulei. In alta tigaie se pun 3 linguri de ulei la incins si se prajeste carnea, amestecand des. Se scoate carnea din ulei si se pune deoparte.
Restul de ulei se pune in tigaie si se prajesc ardeii aproximativ 3 min, impreuna cu mugurii de soia. Se adauga carnea, se condimenteaza cu sos de soia si se presara cu samburii de dovleac


Crema fondanta de fasole (VEGETARIAN,fara prajeala)

Ingediente: 200 g fasole boabe de culoare inchisa fiarta bine, 200 g unt moale,1 baton vanilie, 200 g cacao, 700 g zahar, 1 cana de miez de nuca.
Preparare: se adauga in mixer boabele de fasole, vanilia, se mixeaza foarte bine, apoi untul, cacao si zaharul, la sfarsit nucile. Se obtine o crema fina care se intinde pe un platou, se taie cubulete si se da la rece.
Aceasta este varianta americana pentru ciocolata de casa! ;)


Creveti cu ananas (cu prajeala)

Ingrediente pentru o portie: 3 creveti, 3 rondele de ananas, 2 lingurite smantana, 100 ml vin alb, sec , o felie foarte subtire de lamaie, ulei de masline sau chiar unt de cocos.

Preparare: Se indeparteaza scheletul de la creveti. Se incing 2 linguri de ulei de masline sau unt de cocos in tigaie. Se adauga crevetii si ananasul decojit si taiat cubulete, fara partea din mijloc, si feliuta de lamaie. Se intorc cu griga crevetii si ananasul, fara a-i amesteca. Se toarna cu gija smantana, se amesteca, apoi vinul si se mai lasa 2-3 min. Se serveste decorat cu sare de mare si piper, cu garnitura de orez simplu.

Mergi la inceput