Mincare sanatoasa (fara aditivi)
Raspunsuri - Pagina 11
Idora spune:
Curcan cu alune (cu prajeala)
Ingrediente pentru 6 persoane: 1 kg carne macra de curcan, dezosata, 60 g alune decojite, 6 catei de usturoi, 5 frunze de salvie, 5 linguri de patrunjel tocat, 100 ml vin alb sec, 2 linguri de ulei de masline, sare, piper.
Preparare: Se taie carnea de curcan in cuburi mici. intr-o cratita cu capac se rumeneste carnea in ulei de masline. Se zdrobeste usor usturoilu. Se piseaza alunele. Se scot bucatile de carne din cratita si se pun deoparte. In cratita se pun 200 ml apa, vinul, usturoi, patrunjel, sare si piper. Se lasa sa fiarba 15 min, apoi se adauga bucatile de carne si se amesteca. Se adauga salvia si alunele, se acopera si se lasa sa fiarba inca 10 min. Se serveste fierbinte, cu garnitura de gris de grau sau mei.
Falafel (VEGETARIAN, cu prajeala)
Ingrediente: 425 g fasole (fava beans) uscata, apa, 2 cepe medii, taiate in sferturi, 2 catei de usturoi, tocati, 1 legatura patrunjel verde, 2 linguri chimen, 2 linguri coriandru, 1/2 lingurita praf de copt, 1/2 lingurita sare, 1/4 lingurita piper negru proaspat macinat, 2 cani ulei.
Sos de iaurt: 1 cana iaurt, 2 linguri sos tahini, 2 linguri suc de lamaie, 1 catel de usturoi pisat, 1/4 lingurita chimen.
Preparare: Puneti fasolea la inmuiat peste noapte, pana se inmoaie bine. Indepartati pielita daca e cazul. Puneti in blender fasolea, ceapa, usturoiul, patrujelul,chimenul, coriandul, praful de copt, sare si piper. Mixati pana devine foarte omogena. Lasati sa se odihneasca 30 min. Luati din aluat si faceti mici gogosele, pe care la mai lasati 15 min sa se ohihneasca, apoi le prajiti in ulei incins. Cand le scoateti puneti-le pe prosop de hartie sa absoarba uleiul. Serviti cu lipie si sos de iaurt rece.
Pentru sosul de iaurt mixati bine ingredientele, apoi tineti-l la rece.
Idora spune:
Herbed hummus Egypt (VEGETARIAN, fara prajeala)
Ingrediente: 1/2 cana patrunjel verde tocat, 1/3 cana busuioc verde tocat, 2 linguri parmezan ras, 1 lingura samburi de pin, 2 linguri suc de lamaie, 2 linguri tahini (pasta de susan), 1/2 lingurita sare, 1/4 lingurita piper negru proaspat macinat, 425 g fasole cu bob lung Cannellini, fiarta, 2 catei de usturoi.
Preparare: Se amesteca toate ingredientele in mixer pana devine o pasta omogena. Se serveste cu patrunjel si busuioc.
Kazan Tipi - desert Turcia (fara prajeala)
Ingrediente pentru 6 portii: 1 piept de pui, fara piele si fara oase, 900 ml lapte, 300 ml smantana, 175 g zahar, 5 linguri amidon.
Preparare: Fierbeti pieptul de pui. Taiati-l felii subtiri dupa ce l-ati scurs si racit. Puneti in blender o parte din lapte si amidonul si mixati bine. Adaugati smantana si restul de lapte mixati bine. Puneti intr-un vas la foc mic aceata compozitie si amestecati bine. Cand incepe sa se ingroase adaugati puiul, amestecand in continuare cu grija pana devine consistenta compozitia. Luati de pe foc si serviti foarte rece.
Kushari (linte, orez si macaroane) Egipt (VEGAN, cu prajeala)
Ingrediente: 1 cana linte uscata, 1 cana orez, 1 cana macaroane nepreparate, 2 cepe mari, tocate marunt, 2 linguri ulei, 2 cani sos tomat, boia de ardei dulce sau iute, dupa gust, sare.
Preparare: Fierbeti lintea in apa fiarta cu sare. Cand se inmoaie strecurati. La fel si orezul, separat. Si macaroanele, de preferat din cele scurte, se fierb in apa cu sare, apoi se clatesc cu jet de apa rece si se pun la scurs. Cand s-au scurs se pun toate 3 intr-o oala. Caliti ceapa in ulei incins pana devine aramie, apoi scoateti ceapa pe hartie absorbanta. Strecurati uleiul si adaugati-l peste mixtura cu linte, puneti la foc pentru 7-10 min, amestecand sa nu se lipeasca. Serviti cu sos tomat si ceapa calita, si boia dupa gust.
Idora spune:
Mancare indiana din carne tocata si curry (cu prajeala)
Ingrediente: 3 bucati de praz, 100 g alune sarate, 2 lingurite unt, 500 g carne tocata mixta, sare, piper negru macinat, 4 banane, 150 g iaurt, praf de curry.
Preparare: Prazul de taie inele. Alunele se taie in bucati mari. Untul se pune intr-o tigaie la incins si se prajeste cu prazul. Se adauga alunele si carnea tocata. Se condimenteaza cu sare si piper si se prajeste. Se decojesc bananele, 2 bucati se taie felii si 2 se zdrobesc. Se amesteca iaurtul cu 2 lingurite de curry si cu bananele zdrobite. Aceasta compozitie se pune in tigaie.
Mancare mexicana de fasole (VEGETARIAN, cu prajeala)
Ingrediente: 1 ceapa mica tocata, 375 g, 1 galbenus, sare, piper, sos Worcestershire, 3 linguri ulei de soia, 4 rosii decojite, 400 g fasole boabe (din conserva), 2 ardei iuti verzi, fara seminte, 1 ardei rosu taiat cubulete, 1 varf de cutit de praf de chili, 1 lingurita mustar seminte, 3 linguri de patrunjel verde tocat marunt.
Preparare: Se amesteca ceapa, carnea tocata cu galbenusul si se condimenteaza cu sare, piper si sos Worcestershire. Din aceasta compozitie se formeaza chiftelute care se prajesc in ulei incins. Se scot si se pun pe un prosop absorbant. Rosiile tocate si ceapa se calesc in ulei. Se adauga fasolea, ardeii iuti si ardeiul rosu. Se prajeste totul aproximativ 9 min. Se condimenteaza cu sare, chili si mustar. Se adauga chifetelele in sos. Se servesc cu patrunjel verde si paine de casa.
Se incalzeste totul si se condimenteaza din nou. Se adauga feliile de banane si se incalzeste cu totul.
cipcipcip spune:
Multumim pentru retete Idora
Ma gindesc totusi ca ar trebui sa le "grupam" cumva. Unii considera ca e sanatos sa maninci vegetarian, altii vegan (fara produse animale de nici un fel), altii fara prajeli, altii fara chimicale prea multe, altii cu un continut cit mai sczaut de calorii etc.
Cred ca e mai usor pentru cei ce citesc daca specificati la retete in ce fel e sanatoasa, adica daca are calorii putine, sau nu contine prajeli etc. ce ziceti?
Cipcipcip si bebe Julia 4 august 2005
Idora spune:
Gogosi cu nuca de cocos si ananas
Toping: 100g unt, 100g zahar, 2 linguri rom, 6 rondele de ananas(se pot folosi si felii de mar, portocala sau para), 6 cirese glasate.
Blat: 50g nuca de cocos uscata si neindulcita, 100g unt, 200g zahar, 3 oua mari, 175 g faina, 1 lingurita praf de copt, 2 lingurite esenta de vanilie, 125 ml lapte (Dozaj pentru 6 portii).
1. Se incalzeste cuptorul la 180 grade Celsius si se ung cu unt 6 forme de 200 ml. Pentru a pregati toppingul se amesteca untul, zaharul si romul intr-un castron, se fierbe 2 min pana se caramelizeaza. Se toarna cu grija putin amestec pe fundul fiecarei forme, apoi se pune o felie de ananas si in mijlocul fiecareia o cireasa.
2. Pentru a pregati blatul se pune nuca de cocos pe foc, amestecand des, pana cand incepe sa devina aurie, apoi se lasa sa se raceasca.
3. Amesteca celelalte ingrediecte cu nuca de cocos topita pana se omogenizeaza.
Se pune compozitia peste feliile de ananas, se pun formele in tava si se pun la cuptor, circa 20 min, pana cresc. Se servesc cu frisca.
Pasta de arahide
Ingrediente:
200 grame arahide, crude
1 vārf de cutit sare
2 linguri miere, sau 1/3 borcan gem
Mod de preparare:
Arahidele se pun īntr-o tava si se dau la cuptor, la foc foarte mic, eventual cu usa īntredeschisa. Se lasa circa 20 minute urmarindu-le mereu ca sa nu se arda si amestecāndu-se din cānd īn cānd cu o paleta sau o lingura de lemn. Cānd se rumenesc putin sunt gata. Se scoate tava din cuptor si se lasa sa se raceasca. Apoi se piseaza īn rāsnita si se amesteca cu putina sare, cu mierea si, la nevoie, cu putina apa. Īn loc de miere se poate folosi un gem de capsuni, caise, prune, etc.
Prajitura de ciocolata
Ingrediente:
2 1/4 cani (250ml) faina
1/4 cani (250ml) cacao
1 1/2 cani (250ml) zahar
3/4 lingurite sare
1 1/2 lingurite bicarbonat de sodiu
7 linguri ulei
1 1/2 linguri otet de mere
2 bucati vanilie (la fiole)
1 1/2 cani (250ml) apa rece
Mod de preparare:
Amestecati bine ingredientele uscate. Faceti trei gropite īn amestec si adaugati uleiul īn una, otetul īn alta si vanilia īn cea de-a treia. Turnati apa rece peste īntregul amestec si amestecati foarte bine. Turnati aluatul īntr-o tava de aproximativ 23x33 cm si coaceti la cuptor la foc mediu timp de 30 de minute. Prajitura este gata cānd mijlocul ei este gata.
Nota:
Puteti garnisi amestecul cu alune si stafide (de preferat prajite in ulei) īnainte de a-l pune īn cuptor.
Aceasta este o prajitura de ciocolata, dar īn loc de cacao se poate pune un sfert de cana de alune sau īnca putina esenta de vanilie si putin mai multa faina ca sa faceti o prajitura simpla de vanilie.
GLAZURA
Pentru glazura se topeste o ciocolata de post, adaugāndu-se esenta de vanilie, menta (zmeura, migdale, alune de padure etc.) pentru gust. Ca sa se obtina consistenta dorita adaugati lapte de soia la ciocolata. Alternativ, se poate folosi "Glazura cu gust de ciocolata" de la Dr. Oetker.
Daca nu doriti o prajitura de ciocolata, pentru glazura folositi: 2 lingurite de ulei, 1 1/2 cesti de zahar pudra, 1/4 ceasca lapte de soia sau apa, 1 lingurita vanilie. Se amesteca bine, iar apoi se toarna peste prajitura si se lasa sa stea o vreme
cipcipcip spune:
quote:
Originally posted by Lorelai
si eu am auzit la fel in ce priveste lamiile. asta e de fapt adevarat la toate fructele. am avut ocazia de curind sa investighez o firma de pesticide si am vazut ce se foloseste la fiecare cultura (griu, porumb, cartofi, fructe etc), in ce cantitati si cit de toxice sint. la fructe, celel mai multe pesticide se aduna in coaja. eu curat coaja la orice fruct, mai ales cind o dau copiilor, asta daca nu sint biologice.
crdeti-ma MSG-ul si E-urile sint mici copilasi comparati cu pesticidele.
Lorelai si fetele - Livia si Maya (18 ianuarie 2005)
*** pt poze click pe casuta galbena de mai sus (pagina personala) ***
Lorelai, ai dreptate cu fructele, si eu mi-am facut acum obiceiul sa cojesc toate fructele. E adevarat ca in coaja sint si multe vitamine, dar nu se merita daca inghiti si pesticide sau ceara cu care dau ei fructele (sa luceasca frumos, de multe ori le picteaza si cu coloranti).
Cipcipcip si bebe Julia 4 august 2005
Idora spune:
Cipcipcip, da e bine sa facem asa dar la capitolul calorii habar n-am ce sa scriu.O sa scriu care reteta-i vegana,vegetariana, fara prajeli, cu carne etc.
Daca avem fructe si legume de la tara, de care stim sigur ca-s bio, nu cred ca ar trebui sa le curatam.
cipcipcip spune:
quote:
Originally posted by Idora
Cipcipcip, da e bine sa facem asa dar la capitolul calorii habar n-am ce sa scriu.O sa scriu care reteta-i vegana,vegetariana, fara prajeli, cu carne etc.
Daca avem fructe si legume de la tara, de care stim sigur ca-s bio, nu cred ca ar trebui sa le curatam.
Pai depinde de unde iei retetele. Daca le preiei dintr-un loc cu retete putin calorice, atunci specifici ca-s sarace in calorii. Ca sa vada lumea de ce-s postate la "Mincare sanatoasa", intelegi?
Si da, fructele si legumele de la tara sint cele mai super, din pacate n-avem toti acces la ele...
Cipcipcip si bebe Julia 4 august 2005
Lorelai spune:
quote:ML, nu am reteta speciala pt cozonacul cu faina integrala. ia o reteta normala pe care o stii si inlocuieste un sfert din faina alba cu faina integrala. eu cumpar Whole Wheat Flour, marca Robin Hood.
Originally posted by ML
Lorelai daca ai timp m-ar interesa reteta de cozonac cu faina integrala (este faina Graham/whole wheat asa-i?).
alte dulciuri nu am incercat. mai pun faina integrala in aluatul de pizza, in gogosi, briose etc., cum scriam mai sus, in aluaturi dospite. cred ca merge si in cookies sau alte pandispanuri. am sa incerc o praji cu fructe in weekend sa vedem ce iese.
Idora, merci de retete. nu am primit inca reteta de orez cu alge. o scriu cum vine emailul.
Gabrielama, si au am patit la fel. se uitau la mine ca la urs, cum sa nu megi la McDonalds? va rog sa ma credeti ca de 11 ani de cind sint in Canada nu am calcat in McDonalds sau alt fast-food. cind eram gravida mai mincam "caramel sundae" de la McD dar mergeam la drive-thru. daca pun piciorul inauntru lesin de la mirosul de ulei incins si prajeala. culmea e ca gravuida fiind nu am poftit la hamburgeri si nici la fries. pofteam la ceapa si slanina de casa. fetele mele clar vor fi tinute departe de orice fel de fast food, asta macar pina cedeaza la peer pressure si se duc singure. eu sper sa nu cedeze, dar mai stii?
Lorelai si fetele - Livia si Maya (18 ianuarie 2005)
*** pt poze click pe casuta galbena de mai sus (pagina personala) ***
Idora spune:
Cipcipcip, pai le preiau din calculatorul meu,si-s amestecate multe aiurea, in nici un caz nu le am scrise dupa calorii.Ar fi bine sa gasim un tabel cu cate calorii contine fiecare, si sa ne ghidam dupa el.Pe mine nu m-au interesat caloriile, ca n-am nevoie sa stiu, ca nu prea am nevoie sa slabesc, m-a interesat doar sa fie mancaruri cat mai naturale si netoxice posibil.
Lorelai, astept cu reteta, nu-i nici o graba!!