Retete Montignac (2)
Raspunsuri - Pagina 8
geliza spune:
Pungute cu telemea si legume
Foaie de aluminiu, Telemea sau Feta, Ceapa, Dovlecei, Rosii, Ciuperci, Usturoi, Rozmarin, Oregano, Frunze busuioc, (sau o amestecatura "plante italienesti), sare, piper, ulei de masline
Rossile si dovleceii se taie cuburele, ceapa pestisori. Daca ciupercile sunt mari, se injumatatesc sau se taie in sferturi.
Telemeaua se taie cuburele si se pune pe bucati de foi de aluminiu taiate mai mari. Peste telemea se pun legumele, se sareaza, pipereaza, se pun verdeturile. Se toarna un pic de ulei me masline pe deasupra si se inchide foaia (atfel incat sa arate ca o punguta inchisa sus). Se pun ori la cuptor, ori pe grill.
Chiftelute de ton
2 conserve cu ton in ulei
ceapa taiata marunt
usturoi taiat marunt
1 ou intreg + 1 galbenus
sare, piper
marar (sau ce verdeata puneti la chiftelutele normale).
Se scurge uleiul din conserva in mare, carnea de ton se scoate si se faramiteaza cu furculita. Se adauga celelalte ingrediente (cine vrea poate cali ceapa). Se formeaza bile sau chiftelute plate, care se prajesc in ulei.
Eu fac un sos de rosii la ele (ceapa taiata marunt in ulei de masline, rosii pasate, sare, piper, oregano sau amestec de plante italienesti. Eu mai pun un strop de suc de agave ingrosat.
Garnitura orez salbatic (de-ala negru) sau linte (eu o folosesc pe aia rosie, nu trebuie inmuiata si se fierbe repede) si o salata
Eliza si Mara (24.01.2002)
geliza spune:
Muschiulet de porc (vita) à la Cosimo
pt. 2 persoane
1 muschiulet de porc
50g Mortadella in felii
1 legatura patrunjel verde
50 g parmezan ras
50 g cascaval ras
ulei de floarea soarelui, ulei de masline
25 g unt
vin alb
o lingura bulion
250 ml supa clara (evtl. instant, dar fara morcovi si patrunjel)
sare, piper
Muschiuletul se taie de-a lungul si se bate ca pt. snitele, se sareaza, pipereaza. In taietura se pun feliile de mortadella. Patrunjelul se toaca marunt, un pumn se pune deoparte. Peste feliile de mortadella se "imprastie" parmezanul, cascavalul si patrunjelul. Muschiuletul se ruleaza si se inchide cu ace pt. rulada sau se leaga cu ata de bucatarie. Se incinge uleiul de floare soarelui intr-o tigaie (prima data se incinge bine tigaia fara ulei, dupa aceea se pune uleiul) si se prajeste muschiuletul pe toate partile. Se arunca uleiul de floare soarelui, se adauga uleiul de masline si niste unt. Se stinge cu vinul, se adauga bulionul si supa si se lasa pe foc pana sosul este redus. Se scoate muschiuletul, se taie in felii. In sos se mai poate pune o lingura de unt f. rece (pt. prinsul sosului), eu sar peste asta. Se serveste cu patrunjel pe de-asupra.
Muffin picanti
5 oua (albusul separat si batut spuma)
4 linguri unt/margarina
200-2050 g branza vaci
140 g faina de soia
100-150 g cascaval sau parmezan ras
1,5 lingura praf de copt
legume: ciuperci, dovlecei, ardei (ce avem)
sare
Se amesteca galbenusele, se adauga branza de vaci si untul, iar se mesteca. Se adauga faina, cascavalul ras si praful de copt. Iar se amesteca bine. Se adauga albusurile batute si la urma legumele.
Se pune aluatul in forme de muffins (eu am de-alea de silicon, care nu trebuie unse) si se dau la cuptorul preincalzit la 175°C cam 35 minute. Eventual se scopera cu folie de aluminiu dupa 20 min. ca sa nu se arda.
La ei se poate manca o salata.
Somon cu piure din naut si pastai
600 g file de somon cu pielita fara oase, sare, piper, unt
Pestele se taie in 4 bucati egale, care se prajesc in unt 10-12 min. la foc moderat pe partea cu pielita. Se intorc pe partea cealalta si se prajesc 1-2 min. Inainte de a fi servit se lasa 2-3 min. cu partea cu piele in sus. Asa se aseaza pe piureul de naut.
Piure de naut
250 g naut, 1/2 ceapa, 1/4 telina, 2 catei de usturoi, supa, sucul de la 2 lamai, 100-200 ml ulei de masline, 2 lingurite chimion, sare, piper.
Nautul se inmoaie peste noapte, apoi se fierbe pana se inmoaie (se spuia o pauzasc). Apa se varsa, se adauga putina supa (20 ml) si se ami fierb 20 min. Ceapa si telina se prajesc in putin ulei, fara sa prinda culoare. Apoi se pun in mixer si se fac piure. Se adauga nautul in mixer, se face totul un piure, la care se aduga sucul de lamaie, chimionul, usturoiul taiat mic, piperul si uleiul de masline. Se mai amesteca o data bine.
Pastai marinate:
100 g pastai, 100 ml ulei de masline, 3 linguri otet (otet-sherry, daca se poate), 1 lingura ceapa taiata marunt, sare, piper.
Pastaile se curata si se taie in 2 daca sunt mai mari. Se fierb in apa cu sare 5-7 min, dupa care se pun intr-un vas cu apa cu gheata (asa isi vor pastra culoarea). Ceapa se amesteca cu otetul, sarea si piperul. La sfarsit se adauga uleiul, putin cate putin (se amesteca tot timpul). Pastaile se scurg de apa si se pun in marinada, unde se tin 3 ore.
Ceva rapid de tot: telemea (sau Feta) in bacon
Se taie branza in bastonase de ca. 8x2 cm si se invelesc in fasii subtiri de bacon. Vara le fac pe grill sau la jar, iarna pun un pic de ulei de masline peste ele si le dau cam 10 min la cuptorul preincalzit (190-200°C). Se pot manca ca atare numai cu o salata sau in cadrul unui meniu ca unul dintre antreurile calde (sau numai ca aperitiv).
Eliza si Mara (24.01.2002)
geliza spune:
Mancare de pastai (fasole verde)
500 g pastai
200 g ciuperci
150 g carnat cabanos
2-3 cepe verzi
1 ceapa
ulei
timian (thyme, Thymian, thym)
sare, piper
smantana groasa sau créme fraiche
Pastaile se spala, curata, taie si fierb in apa sarata 7 min. Se scot, se pun intr-un recipient cu apa cu gheata, dupa care se scurg. Ceapa verde se curata si taie. Ciupercile se curata (eu am o periuta de dinti care-o folosesc pt. ciuperci) si taie daca sunt mari. Carnatul se taie si el in bucati mici, ceapa pestisor.
Carnatul se prajeste in un pic de ulei fierbinte. Se adauga pastaile, ciupercile, ceapa verde si ceapa si se prajesc toate, mestecandu-se mereu, cam 8 min. Se sareaza, pipereaza, se adauga timianul si se ia de pe foc. Se serveste ce multisoara smantana.
Fasole alba uscata gratinata
350 g fasole alba uscata
facultativ 1 rosie
3 tulpini praz (nu f. mari)
1 lingurita usturoi taiat mic
1 lingura unt (ulei)
1 lingura ulei
sare, piper
150 ml smantana
o mana buna de parmezan ras (proaspat ras, daca se poate)
Fasolea se inmoaie peste noapte, se fierbe cu rosia (acidul din rosie inmoaie pielita fasolei) pana e moale (timpul depinde de cat e de veche).
Prazul se curata si se taie oblic in fasii subtiri. Se prajeste in unt si ulei cu usturoiul, se adauga sarea si piperul. Se adauga fasolea si smantana. Se pune totul intr-o forma termorezistenta, se presara parmezanul pe de-asupra si se da la cuptorul preincalzit (230°C) 10-15 min.
Se poate manca ca atare sau ca garnitura la fripturi.
Varza anatolica la cuptor
1 varza cam de 1 kg
ulei sau untura
200 ml supa
3 cepi
400-500 carne tocata (porc sau vita sau amestecata, dupa gust)
4 linguri bulion
200 g telemea/branza burduf/Feta
3 oua
200 ml lapte
boia ardei, sare, piper
Varza se taie fideluta si se prajeste in ulei/untura amestecandu-se sa nu se prinda. Se adauga sare, piper, boia si 100 ml din supa. Se lasa acoperit la fiert pe foc mic ca. 20 min.
Ceapa se taie mic si se prajeste cu carmea tocata. Se adauga sare, piper.
Cuptorul se preincalzeste (180°C).
Intr-o forma termorezistenta se pune un strat de varza, unul de carne, iar varza. Restul de supa se amsteca cu bulionul si se pune deasupra verzei. Branza se sfarama in bucatele nu f. mici si se pune pe de-asupra. Ouale se amesteca cu laptele si se toarna si ele peste toata compozitia. Se da cuptor pe sina de jos 30 min.
Se serveste cu smantana.
Eliza si Mara (24.01.2002)
geliza spune:
Somon cu legume:
2 bucati marisoare file de somon
2 cepe (eu am folosit ceapa rosie)nedecojite, taiate in 1/2
4 catei usturoi nedecojiti
unt/ulei
ulei masline
sare, piper,
suc de lamaie
verdeata de ce aveti, eu am folosit rozmarin, timian, oregano, ca astea le am proaspete
Pestele se prajeste pe ambele parti in unt/ulei la foc tare, numai cat sa ia culoare, apoi se scoate din tigaie, se sareaza, pipereaza si se toarna suc de lamaie peste el (un pic). In tigaie se pune uleiul de masline, se incinge si se prajeste un pic ceapa si usturoiul. Atentie la usturoi sa nu se arda, ca atunci se face amar!
Pestele se pune pe o bucata de folie de aluminiu (fiecare file pe AL lui), peste el usturoi si ceapa, verdeata si-nca un strop de ulei de masline. Se inchide folia si se da la cuptorul preincalzit (180°C) ca. 20 min.
Eu am facut un orez salbatic la el si totul a fost prea uscat, noroc c-am avut in frigider niste Créme fraiche cu verdeturi.
A fost bun, dar nu un poem.
Texas Red Chili
1 kg carne (de care ne place, in reteta originala e de vita, eu am folosit de strut, ca aia o aveam prin congelator)
4 cepe, 2 catei usturoi
2 ardei iuti proaspeti
ulei
1 lingura boia iute
1/2 lingurita cumin
3 star anis (cine are)
1 lingurita coriandru intreg (samanta)
1/2 l supa de carne
1 lamaie netratata chimic
1 legatura coriandru verde (sau patrunjel)
sare, piper
Carnea se taie in cuburi, 3 cepi si usturoiul se taie marunt, a 4-a ceapa se taie pestisor (dar mare). Ardeii iuti se curata de seminte si se taie in bucati. Se incinge uleiul, se prajeste carnea in portii, apoi ceapa si usturoiul. Se pune carnea inapoi in tigaie cu ardeii iuti si mirodeniile. Se adauga supa si se lasa la fiert pe foc mic cu capac 80 min.
Lamamia se spala si se taie in 1/2. O jumatate se stoarce, cealalata jumatate se taie in felii subtiri. Se adauga cam cu 10 min. inainte a fi mancarea gata impreuna cu sarea si piperul. Cu 2-3 min. inainte de a fi gata se pune coriandrul verde (patrunjelul).
Eu am facut ca garnitura fasole alba uscata pur si simplu fiarta.
E o mancare care e f. buna si incalzita.
Eliza si Mara (24.01.2002)
geliza spune:
Boeuf Stroganoff pe varza de Szegedin
800 g File de vita
3 linguri ulei masline
6 cepe esalota taiate marunt
8 ciuperci mari taiate felii
1 lingura unt
12 linguri supa
400 ml vin rosu
4 castraveciori murati taiati in felii subtiri
2 linguri patrunjel tocat
3 linguri smantana
Carnea se taie in fasii, se pipereaza bine si se sareaza moderat. Se prajeste in ulei de masline la foc mare si se scoate din tigaie.
Ceapa si ciupercile se prajesc in unt, se sting cu vinul si supa si se lasa la fiert 10 min. Se adauga castravetii si sucul de carnea prajita, iar se mai fierbe totul o tura (pana sosul se ingroasa un pic). Evtl. se prinde sosul cu unt. Se adauga carnea si se mai da un clocot. Se serveste pe varza de Szegedin.
Varza de Szegedin
8 cepe esalota taiatec marunt
2 ardei grasi rosii taiati marunt
4 linguri boia dulce
800 g varza murata taiata fin
3 catei usturoi pisati
2 lingurite supa instant (praf)
1/4 l vin alb sec
2 foi de dafin
1 lingurita seminte de ienupar pisate
2 linguri unt
Ceapa se prajeste in unt, se adauga usturoiul, apoi toate celelalte ingrediente. Se amesteca bine (cu o furculita) si se lasa la fiert 20-30 min cu capac. Toata zeama trebuie sa se evapore. La sfarsit se pune untul si se amesteca.
Glas noodles carbonara
250 g Kaiser (mai slab)
1 lingurita ulei
sare, piper
4 galbenusuri
200 ml frisca lichida neindulcita
100 g parmezan ras
50 g cascaval Pecorino ras (sau tot parmezan)
Glas noodles
Kaiserul se taie in bucatele mici si se prajeste in ulei la foc mijlociu, amestecandu-se mereu. Se pipereaza si sareaza, apoi se scoate din tigaie si se scurge de grasime pe crep de bucatarie. Grasimea ramasa in tigaie se arunca si bucatelele de kaiser se pun iar in tigaie.
Intre timp se fierb (inmoaie) pastele.
Galbenusele se amesteca cu frisca si cu branza, apoi se incalzeste la foc mic pana branza se dizolva. Se adauga 2-3 linguri din apa de la paste si kaiserul. Se amesteca cu pastele.
Pt. ceilalti membri ai familiei se pot servi cu spaghetti.
Eliza si Mara (24.01.2002)
geliza spune:
Paine de soia
6 oua la temperatura camerei, galbenusele separate
4 linguri smantana
4 linguri unt topit sau 3 linguri ulei (merge si fara)
160g faina de soia
1 lingura praf copt sau 1 cub drojdie Fara sare!!!
Se preincalzeste cuptorul la 170°C. Galbenusele se amesteca cu toate ingredientele inafara de albusuri. Albussurile se bat spuma si se adauga compozitiei. Aluatul se pune intr-o forma de chec unsa cu unt si se coace 50 min.
Eu pastrez painea asta in frigider.
Se poate combina cu grasimi
Pseudolasagne de dovlecei cu ciuperci
2 dovlecei
100 g sunca de Serrano
multe ciupercute (daca se poate salbatice)
cascaval sau parmezan ras
kaiser
ceapa
Philadelphia - branza crema
Kaiserul se taie in bucatele mici si se prajeste, grasimea topita se arunca (sau pastreaza intr-un borcan), se adauga ceapa taiata mic, ciupercile taiate (nu f. mic). La sfarsit se adauga branza.
Dovleceii se taie de-a lungul in fasii si se pne un strat de dovlecei in forma de lasagne, urmat de unul de compozitia cu ciuperci, cascaval ras, sunca, iar dovlecei samd. Deasupra sa fie cascaval.
Se coace in cuptorul preincalzit.
Eliza si Mara (24.01.2002)
geliza spune:
Desert-prajitura Nemesis
pt. cine a auzit de Jamie Oliver - reteta este din restaurantul unde si-a invatat meseria.
Cu desertul asta veti da clasa oricui, eu il fac si de Paste.
340 g ciocolata 70%
225 g unt
5 oua
250 g fructoza
evtl. smantana si fructe (capsuni) pt. decoratul farfuriei
Se preincalzeste cuptorul 160°C.
125 ml apa se fierbe scurt cu 2/3 din fructoza (pana se face un sirop gros).
Ouale se bat spuma cu restul de fructoza - ca. 10 min. cu mixerul.
Ciocolata si untul se adauga siropului, se amesteca bine si se lasa la racit. Cand compozitia s-a racit, se adauga ouale batute, se amesteca si se pune intr-o forma de chec unsa cu unt. Se acopera cu o folie de aluminiu si se da la cuptor in baie marina 60-90 min.
Se scoate din forma rece.
Salata de pui
Carnea de la 1 pui de la rotiserie
1 ceapa rosie mare taiata mic sau pestisor
1 lingura capere taiate mic
2 sardele (filet) taiate mic
2 oua fierte
2 rosii
2 linguri patrunjel verde tocat
zeama de lamaie sau otet
ulei de masline
sare, piper
Ceapa se prajeste in ulei. Se adauga zeama de lamaie (sau otetul), caperele si sardelele. Se ia tigaia de pe foc si se adauga patrunjelul, sarea si piperul. Carnea (dezosata si taiata in bucatele) se amesteca cu compozitia. Se lasa sa se raceasca. Se adauga rosiile taiate si ouale, se amesteca cu atentie si se pune macar cateva ore acoperita in frigider, "sa traga".
Salat de ton
Rosii, castraveti, telemea, ceapa se taie mic, se amesteca cu ton din conserva. Se condimenteaza cu sare, piper, ulei de masline, otet, verdeata. Se pot pune si masline, oua fierte, ardei, etc., ce avem la indemana.
Office meal sau aperitiv in cadrul unui meniu sau cina sau...
1 avocado taiata in felii se stropeste cu zeama de lamaie
Parmezan taiat f. subtire cu cutitul sau cu curatatorul de cartofi se pune pe deasupra si intre feliile de avocado.
Mozarella taiata in cuburele mici se presara pe deasupra.
Putina sare, mai mult piper
La sfarsit se toarna ulei de masline
Eliza si Mara (24.01.2002)
Karina spune:
Stufat (un fel de stufat fara carne )
Se iau citeva legaturi de ceapa verde, citeva legaturi de usturoi verde, se curata si se taie de ~ 4 cm. Se pun la fiert acoperite sau in oala de presiune, cu 2-3 linguri de ulei, sare si un pic de apa. Dupa ce s-au fiert se adauga suc de rosii si se baga la cuptor un pic.
Pofta buna !
Karina + Bogdanel
Nu traim ca sa mincam, ci mincam ca sa traim
www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=41659" target="_blank">Ajutati-l pe Mihaita !
Laura T spune:
Tort de capsuni:
- 6 albusuri;
- 250g fructoza;
- 2 linguri otet;
- 8 linguri cereale Fitness sau altfel de fulgi de grau;
- esenta de vanilie.
Se bat albusurile spuma, se adauga si fructoza treptat, apoi otetul, fulgii de grau (acestia se amesteca usor, cu lingura), vanilia. Se pune amestecul in tava unsa. Se coace in cuptorul incins, la foc mic 30-40 min. Se lasa in tava sa se raceasca (o sa se lase, nu va speriati!), apoi se adauga capsuni multe (sau alte fructe: zmeura, ananas, piersici din compot, orice!) si frisca (exista la Metro smantana pentru frisca, fara zahar, deci se poate adauga fructoza in ea). E foarte bun si usor! Abia astept sa-l mai fac, dar sa apara capsunile romanesti, ca sunt mai gustoase!
Laura si bebitele: Bianca (6 ani si 1 luna) si Ramona (3 ani)
poze_cu_fetele_mele
adriana_mihnea spune:
Chiftele de dovlecei
1 dovlecel mare
1 ou
sare, piper
putin usturoi pisat
faina de linte
Se da dovlecelul pe razatoare si se presara putina sare. Se lasa sa iasa apa si se stoarce putin. Se amesteca cu oul, condimentele si cu faina. Se ia cu lingura din amestec si se prajeste in ulei incins.
Dovlecei pane
1 dovlecel
1 ou
sare, piper
faina de linte
Se taie dovlecelul pe lungime, se sareaza, pipereaza si se da prin faina, ou si iar faina. Se prajeste in ulei incins.
Adriana si Mihnea Stefan (11.11.03)